Jak naučit dítě jezdit na kole

Zapomeňte na přídavná kolečkaKoupili jsme Klárce kolo. Je to její první dětské kolo, předchozí kolo vypadalo spíše jako tříkolka. K novému kolu byla k dispozici i přídavná kolečka, na která jsem já bláhový sázel. Prosazoval jsem myšlenku, že s jejich pomocí Klárka získá cit pro rovnováhu a přestane se bát rychlejší jízdy. Chyba lávky. Naštěstí mě Markéta (a několik našich známých) přesvědčila o tom, že bude lépe učit jezdit Klárku na kole bez nich.

A opravdu. Pokud máte fyzičku a především trpělivost na to, abyste běhali podél kola a uklidňovali zpočátku kňourajícího potomka, za půl hodinky máte doma cyklistu.

12 thoughts on “Jak naučit dítě jezdit na kole

  1. Když jsem byla malá, první na co jsem přišla bylo že přídavný kolečka jsou na*ovno.
    Spadla jsem i s nima a navíc mi připadlo že mě brzdí.
    Klárce držím palce, aby se její příští cyklistická kariera odehrála bez nehod.

    PS:Jakou má helmu?:))

  2. a kdo by neměl fyzičku běhat půl hodinky rychlostí kolem 10 km/h 🙂 nepočítám důchodce a zlomené nohy 😉

  3. kolečkoOsvědčilo se mi jen jedno kolečko – na konci cesty si dítě odpočinulo sedě na kole (já také) a po cestě jsem se o kolečko nepřerážel.

  4. Laco, jaký máš názor na věk, který by byl optimální pro zahájení "výuky". Juniorovi jsou přesně tři a letošní léto mám v záměru zakoupit kolo. Nedovedu si však představit první trénink bez pomocných koleček (stabilita). Mimochodem by mě zajímalo, kdy (v jakém věku) Jita dospěla ke svému názoru. Soudě podle rezultátu, jedná se o kategorii TEEN. Osobně si z období do 5 let moc nepamatuji … slečny jsou prý šikovnější 😉

  5. Junoři na kolechTři roky jsou dle mého názoru na jízdu bez koleček ještě málo. Proto bych si nedělal hlavu z toho, že celý léto prodrandí "na čtyřech kolech". Hlavní je, aby dítě jízda na kole bavila. Uvidíš, že s přibývajícím věkem se bude Junior chtít koleček sám zbavit a pak je to skutečně již jen otázka té zmíněné půlhodinky. Ale rozhoduje psychika, dítě prostě musí chtít a musí si věřit, že to zvládne.

  6. KoloběžkaJá do pěti let jezdil hodně na koloběžce, tam se dítě naučí rovnováze, no a pak když mě naši posadili na kolo, tak jsem sedl a ujel jim…
    šikovný dítě:-)

  7. Od kdy bez kolečekAhoj, náš Honzík jezdil cca od 2 a 1/2 roku na kole s postraníma kolečkama, před měsícem mu bylo 3 a 1/2, sundal jsem kolečka, 3. den už jezdil jak Armstrong. Myslím že když tam má ty kolečka tak může začít jezdit ohodně dříve (není třeba tříkolka) a naučí se šlapat i brzdit…

  8. Bez koleček rychle a snadnoNašenu Jirkovi se osvědčila metoda bez přídavných koleček a bez šlapek. Jak chytnul rovnováhu, tak to šlo jako pomásle. Problém je trochu s brzděním, chce to rovinu, aby si zvykl.

  9. Těžký začátekJá jsem to dítě, které mělo potíže s učením, a musím říct, že jsem měl začátek dost těžký – jezdil jsem s kolečky, rodiče za mnou běhali a podpírali mě – a stále jsem padal. Dneska je mi 11 let a za den najedu třeba 40 km! (I když to dítě při učení se necítí nejlíp – za ním běhá vynervovaný rodič, pořád z toho padá a ty kolečka ho zpomalují. Kdybych měl s takovou dorazil do Ořechova /asi 12 km/, trvá mi to přibližně 10 hodin.)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *