Jaká je Nokia 3230?

Zkušenosti nadšeného uživateleDnes je to přesně týden, co jsem si po více než dvou a půl roce pořídil nový telefon. Ač to tak nevypadá, nejsem zas takový hračička, abych telefon prozkoumal do posledního detailu. Nemám ho pro zábavu, ale pro práci. Berte prosím mé postřehy s rezervou, do manuálu jsem se poprvé (a zatím naposledy) podíval až včera ráno.

DESIGN
Jedním slovem excelentní. Nokii se po letech povedl telefon, který je skutečně hezký. Trochu jsem měl strach z nízko položené klávesnice, ale při správném uchopení je to v pohodě. Telefon vypadá robustně, ale na výšku je ještě o malý kousíček menší než můj předchozí telefon Siemens S45i.

OVLÁDÁNÍ
Zatím jsem neměl telefon, jehož ovládání by mi nepřišlo přirozené. Zvládl jsem kdysi i přechod z Nokie na Siemense, návratu k Nokii jsem se proto nebál. Nezklamal jsem se. Nokia 3230 navíc disponuje skvělým joystickem doplněným o sedm funkčních kláves. Ovládání telefonu je skutečně velmi intuitivní.

DISPLEJ
Nechtějte po člověku, který dosud neměl telefon s barevným displejem, aby nebyl nadšen z aktivního displeje s 65 tisíci barvami a především z rozlišení 176 × 208 bodů.

PAMĚŤ
Jedním z hlavních parametrů, podle kterých jsem si vybíral telefon, byla kvalita telefonního seznamu. U tohoto telefonu je velikost seznamu prakticky nekonečná. Vnitřní paměť telefonu má kapacitu 6 MB, přičemž současných 270 kontaktů v telefonu zabírá 103 kB. A to mám téměř u všech kontaktů uvedeny minimálně dva telefony, e-mailové adresy, název firmy a pracovní zařazení zaměstnance, nezřídka nechybí ani poznámky k dané osobě nebo její fotografie (strach z nevhodného řazení kontaktů byl zbytečný). Podobná situace je u kalendáře, do kterého se mi bez problémů synchronizují z Outlooku položky na čtyři týdny dopředu a dva týdny zpět. Aktuálně si z paměti ukously pouhých 41 kB.

ZPRÁVY
Díky množství volných minut a možnosti skypovat pomocí PDA klesá počet SMS zpráv, které měsíčně odešlu. Přesto přemýšlím o zakoupení programu NaSMS, který z napsané zprávy odstraní diakritiku. Překvapila mě možnost kopírovat a vkládat text do/ze schránky a potěšily náhledy na obsah zpráv v jejich seznamu.

MULTIMÉDIA
Fotoaparát 1,2 Mpix je již poměrně použitelný (ukázka fotografie). Velikost dodávané paměťové karty (32 MB) je dostatečná (při koupi 3,2 Mpix fotoaparátu jsem před dvěma lety v balení objevil kartu o velikosti pouhých 16 MB). Potěší i možnost vyzvánění prostřednictvím MP3 souborů a hodit se může i FM rádio fungující se sluchátky Nokia, jež byly v krabici s telefonem.

ZÁVĚR
Má očekávání telefon v mnoha směrech předčil. Bluetoothová komunikace funguje spolehlivě, nemám-li po ruce PDA mohu se na internet podívat i skrze internetový prohlížeč v telefonu. Možnosti operačního systému Symbian Series 60 jsem prakticky ještě nevyužil, neb mě zatím nenapadla aplikace, kterou bych si měl do telefonu nainstalovat. Možná mě pravidelné čtení magazínů Series 60 a Komunikátory inspiruje. Třeba by se mi líbilo, kdyby na displeji telefonu byly zobrazovány události z kalendáře (obdoba Today displeje z PDA).

One thought on “Jaká je Nokia 3230?

  1. SymbianPrvni vec, kdy jsem ocenil Symbian byla, ze jsem si preskladal ikonky na "plose" a ty nepouzivane jsem presunul do specialni slozky, kterou jsem si vytvoril. Copak tohle umi obycejny telefon?

    Pak jsem si stahl kotel her, ja jsem hracicka :). Treba takovy DOOM na mobilu je fakt neco.

    Jinak dneska jsem konecne prisel na to, jak funguje schranka na text 🙂 a to mam ten mobil uz mesic :).

    Az na ten bordel pod displayem…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *