Může internet pomoci k proměně Respektu?

Redakční krize jako reality show


Někdy koncem prázdnin mi důvěryhodný zdroj blízký týdeníku Respekt sděloval, že v září tento „novinový časopis“ představí velmi zajímavou novinku. I stalo se. Po vzoru slovenského deníku Sme spustil Respekt blogovací systém. Načasování bylo dokonalé. V přímém přenosu je tak nyní možné sledovat redakční krizi rozpoutanou pochopitelnou snahou vydavatele ztrátové periodikum resuscitovat změnou grafické podoby a rozšířením záběru. Díky této reality show pro mě stávající Respekt ztrácí respekt. Mrzí mě, že lidé píšící pro nejserioznější tuzemský titul si tak paličatě libují v „zatuchlosti a nemodernosti“. Chovají se jako malé děti, kterým je odebíráná jejich zamilovaná hračka. Nebo jako povýšení příslušníci sekty odmítající odlišné názory zvenku.

Pánové z Respektu, kromě BBC a ČRo 3 jistě občas posloucháte i Radio 1. A cožpak právě toto nezávislé rádio není hezkým příkladem toho, jak osvěžující může být občasná změna „zavedených pořádků“?

Za všechny budoucí čtenáře Respektu děkuji za změny.

5 thoughts on “Může internet pomoci k proměně Respektu?

  1. No…Popravdě, Respekt je již delší dobu nic neříkající médium. Necitlivý výběr autorů, jejich témat a koneckonců i „styl“ psaní. Většina z nich píše jako nějací absolventi, naštvaní na celý svět, hledájíc skandály a seznace i tam, kde nejsou. Typickým příkladem budiž článek p.Kovalíka proti Humanistickému hnutí Narovinu, dělající z nich absolutně nepravdivými závěry jakési bolševistické hnutí. Totálně nechutné, podlé a typicky česky malé.
    Osobně, a je to opravdu jen osobní názor, přeji Respektu cokoliv si zaslouží, je mi jako médium již naprosto volný a ať klidně zanikne, chce-li např. tímto způsobem publikovat. Pak se totiž neliší od běžných článků, kterých je všude miliony a kterým většinou význam ani přikládat nelze – zkrátka proto, protože jsou psané lidmi bez nadhledu a rozhledu. Takže víc, než ten srandovní rozkol s šéfredaktorstvím mi vadí totální amatérismus a zatuchlost (kterou na svém blogu M.Čermák skvělě vystihl) a já nemám důvodu si ho v budoucnu koupit.

  2. Mám Respekt ze setrvačnosti předplacený a taky se těším na změny. Nelíbí se mi asi stejně jako tobě, když někdo sám sebe de facto vyhlásí za nepostradatelného a elitního, a odmítá vidět, že okolí na tu jeho nepostradatelnost a elitnost kašle.

  3. A2Když už vás krká Respekt, zkuste A2. Sice má podtitul kulturní týdeník, ale možná vás příjemně překvapí jako mě…

  4. Respekt je obsahem a hlavně formou (zpracování textu, věcnost, objektivnost, editování atd.) snad jediný časopis, co se ještě dá číst. I když úroveň šla bohužel v předchozích měsících spíš dolů. Bojím se tedy, že se z něj po změnách stane další Týden, Instinkt, Reflex atd. – časopisy určitě ne špatné, ale ne zas tak výjimečné, abych jim každý týden věnoval čas a peníze…

  5. nový šefredaktorVášně utichají, neb se novým šefredaktorem má stát bývalý šéfredaktor SME. Zdroj: jeden z respektovaných blogů 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *