Stahujte hudbu i-legálně.cz

Zastavuji nákup hudebních CD. Prozatím.


Mám v košíku na Vltavě pár CD, které jsem si chtěl objednat ještě do Vánoc. Ale vyčkávám. Již za pár dní (14.11.) by měla být do plného provozu spuštěna služba i-legálně.cz s katalogem čítajícím přes 400.000 skladeb od nejvýznamnějších vydavatelů. Jsem připraven kupovat hudbu v elektronické podobě. CD v obalech už nemám doma kde skladovat a hudbu stejně poslouchám téměř výhradně jen v PC nebo v přehrávači v autě. Výhody nákupu hudby v elektronické podobě přes web jsou pro mě jasné: nemusím čekat až mi CD z obchodu pošlou, ušetřím za poštovné a samozřejmě také předpokládám, že hudba v elektronické podobě bude minimálně o třetinu levnější než na CD.

Jenže v případě služby i-legálně.cz mám několik pochybností. Všechny skladby budou opatřené ochranou Microsoft Windows Media DRM. Nikdy jsem se zatím s touto ochranou nesetkal, ale z informací na webu Microsoftu jsem pochopil, že vypálit si z podobně chráněných skladeb audio CD třeba do auta nebude úplně snadné. FAQ služby i-legálně.cz ovšem hovoří o tom, že skladbu si můžete vypálit 10x jako audio CD pro vlastní účely. Tak nevím.

Další problém vidím ve způsobu platby. Místo platby eBankou nebo alespoň klasickým bankovním převodem je možné za hudbu zaplatit pouze prostřednictvím služby Premium SMS. Dle obchodních podmínek služby i-legálně.cz je ale cena SMS v ČR 79 Kč (i když to se mi zdá dost zavádějící, když zatím jedinou nabízenou skladbu si můžete stáhnout za 79 Kč a to včetně transakce Premium SMS). Z tohoto důvodu se obávám, že CD v elektronické podobě nebude o moc levnější než stříbrná placka. Svůj díl ceny si totiž místo lisoven a tiskáren ukrojí mobilní operátoři.

Přesto se na 14. listopad těším…

21 thoughts on “Stahujte hudbu i-legálně.cz

  1. Operatori si nechavaji zhruba polovinu z PR SMS, což si mysim, že je vice než lisovna CD, takže si myslim, že to muze být jeste drazsi 😉

  2. platbaJestli bude jediná možnost platby přes Premium SMS tak je to o ničem a zavání to amatérismem … ale píšou že bude víc možností tak uvidíme.

  3. PlatbaJasně že platba pomocí SMS je to nejjednodušší uhrazení čehokoliv na webu. Snadno se to implementuje do stránek, není s tím žádná práce. Vzhledem k tomu, kolik si operátoři „sbírají“, to je pro prodej čehokoliv ovšem nepoužitelné. Ale myslím, že lze předpokládat, že pokud provozovatelé měli na zakoupení práv k hudebním titulům, budou mít i dost prostředků, aby si zaplatili programátora, který jim technicky zajistí, aby měli zákazníci možnost platit pomocí paypal systému. To mi přijde jako ta nejjednodušší a zároveň nejrychlejší cesta mezi výběrem titulu a jeho stažením. Ale jistě bude možnost platit i jinak. Dovedu si představit, že by zákazník který složí na svůj účet u této společnosti určitou sumu peněz, byl cenově zvýhodněn oproti jiným způsobům platby. Něco jako paušál. Problémem bude asi spíš nabídka. Já bych si na Vltavě moc nevybral. V každém případě všem takovým aktivitám držím palce. Ještě kdyby se tak dali stahovat potraviny po síti. Slibuji, že bych tyto potraviny požil jen jednou, s nikým bych je nesdílel a žádné kopie (ani pro svou potřebu) nevytvářel. Nemáte někdo link na takovou službu? Fakt se mi nechce do tý sibérie co je za oknem…

  4. CenaNa webu vidím, že skladba stojí 38 Kč a zbytek je pravděpodobně pro operátory. Myslím, že to za chvíli zavřou, protože tohle se mi zdá příliš předražené.

    Pro haask: nějaké jídlo se dá koupit na http://www.gastropro.cz/ ale asi si moc nevyberet ;o)

  5. Možnosti platbyVe FAQ na http://i-legalne.cz/Faq.aspx se píše:

    Jakým způsobem můžu platit?

    Na webové stránce spuštěné pro skladbu Máme svůj cíl lze platit za skladbu pouze pomocí premium SMS. Po zahájení plného provozu budou umožněny různé možnosti platby za vybrané skladby, nebo nabití kreditu. Nabídka platebních způsobů se neustále rozšiřuje.

    Nic konkrétního, ale zřejmě se s tím počítá.
    Taky jsem zvědav, jakým způsobem bude pokračovat vývoj, protože nynější web je uzpůsoben pouze pro tu jednu skladbu (viz. např. Obchodní podmínky).

    Nicméně rozhodně bych se nespoléhal na to, že od 14.11. nebudu muset kupovat CD. Na tyto Vánoce bych je raději ještě objednal…

  6. StávkaLidi, dohodněme se, a vyhlašme třeba k 1.1.2007 bojkot jakémukoliv kupování hudby. Nebylo by to krásné, kdyby výrobci/distributoři/prodejci měli prostě nulový zisk, dokud řekněme neupraví ceny na polovinu? (navíc na poloviční ceně neprodělají, koupí si to pak 2x víc lidí)

  7. No, už jen ta ochrana smrdí. Je od microsoftu.
    2 Stávka: Nekoupí si to 2krát víc lidí. Lidi jsou shopni vypalovat i CD od score a hry za 199kč!

  8. E-eWMA + ochrana DRM + způsob platby = nebrat. Myslím, že v „poměru kvalita/použitelnost/cena jasně vyhrává lisované CD…

  9. Dárkové baleníNechci podporovat nadnárodní společnosti, které „generují“ zisky na základě umění a schopností někoho jiného (autora).
    Ale když už hudbu kupuji, tak proto, že chci dát někomu hezký dárek v originálním a hezkém obalu.

    Dárek: vezme si to do ruky, řekne Jéééé a pak si to posloucá kde chce (MP3 walkmann, Mobil, PC nebo HiFi věž)

    Lisované CD je prostě lisované CD.
    Šifrovaná data jsou zase jen šifrovaná data (DRM).

  10. nízké ceny Nízké ceny nic neřeší, jsou lidé, kteří platí za software, hudbu, video, a jsou lidé co kradou. Jak jednou začnou krást, libovolně nízká cena pro ně není dost dobrá… Výmluva na prý vysoké ceny je pouze … výmluva, jak si sám před sebou „ospravedlnit“ krádež.

  11. RE: nízké cenyMyslím si, že jsou lidé, kteří kradou už jen proto, že to jde – a Ti kradou fakt všechno co umí.

    Ale pak jsou i lidé, kteří kradou jen hudbu a prostě proto, že nemají příliš peněz.

    Nevím jak movitý jste byl když Vám bylo 10 let, ale já měl pár korun, takže jsem svou touhu po poznání nové hudby musel nějaký čas řešit nahráváním kazet z rádia, od kamarádů apod.. Album týdně nebyl problém, a kdybych to měl kupovat, tak mám nyní omezený pohled na světovou hudební scénu a nebudu v dospělosti dobrý zákazník 🙂

    Nyní už vydělávám přijatelné peníze, takže si hudbu a filmy kupuji, ale i tak si je nejdřív poslechnu než to koupím.

    Jiná situace je samozřejmě u SW, ten jsem se naučil kupovat a mám všechen legálně a mám klid. A jsem hrdý na to, že to můžu říct.
    Pokud někdo kupuje PC za 30 tisíc a nemá 2200 na XPčka, pak to je výmluva. Ale u hudby to vidím i dnes trochu rozdílně, tam jde opravdu o vyšší ceny.

  12. RE: RE: nízké ceny (Jakub Hejda)Cože?! Do m-a-š-i-n-y za třicet hadrů nacpat takový, takový… paskvil, který z jeho výkonu nadělá za půl roku počítač z roku 1996?!

    K pálení hudby; Je to blbost, máme Last.fm a internetová rádia, takže nevidím zas takový problém v poznávání nové hudby. Soundclick.com také není úplně špatná věc… pro někoho, kdo hledá zajímavou hudbu a ne tuctový pop…
    Ale je pravda, že my studenti prostě na kupování CD nemáme. Vždycky se najde něco jiného, za co se dá utratit a raději… večeře se slečnou, třeba. 🙂

  13. RAP: RAP : RAP 🙂 nízké cenyAle ano, asi jste neviděl poslední statistiky 🙂 Píše se rok 2006 a MS Windows jsou stále ještě nejpoužívanějším OS v ČR. S tím se holt smiřte 🙂

    S internetovými rádii máte pravdu. Kéž by ta rádia existovala už před 10-ti lety 🙂

  14. Si snad delaj z lidi prdel. Uz ten nazev. I-legalne ??? Na koho tim mirej?? Ja jsem zvyklej za muziku platit, ale tohle? To je snad nejaka pracka penez nebo co. Voni snad myslej, ze zaplatim 320,- Kc za stazeni alba Neila Younga? Bez bookletu a krabicky? Na I-Tunes je skladba za 0,99 $, i to je dost, ale to co zkousej na i-legalne … A v Cesku, s nasi kupni silou …
    Dival jsem se tam zbezne, ale nenasel jsem v jakem Bitrate skladby jsou(Uz vim – 192kbs). A k tomu ten Microsoftuv DRM… Kdyz si chci stahnout N.YOUNG – Harvest Moon, zjistim, ze poskledni pisnicka je „neprodejna“. Proboha!!! Co to ma znamenat. Oni mi za 320,- Kč prodaji neuplne zbozi??? Oni mi toho prodaji jen kousek?? Ta arogance nema mezi. Ne ne tohle pro me neni. O tom, komu necham vydelat, rozhoduju vzdycky sam. A firmu i-legalne vydelat nenecham.
    C.D.

  15. Vysoké ceny 35 Kč za skladbu je proste veľa…
    Strašný vizuál – zrovnaj itunes
    No a ten archív, zatiaľ slabé

  16. Tak jsem se tam dival na ceny nekolika českých alb, např. Tři sestry, Divokej Bill, Hapka a Horáček – a kupodivu stažení vyšlo vždy DRÁŽ než to koupit přes net na CD??????? Sakra, kde teda končí ty prachy, co ušetří za distribuci, prodejny, prodavače, lisování, booklet atd. Je tohle normální??????? V čechách asi jo…..

  17. Nic proti…Nic proti ceskemu pachteni, ale na http://www.allofmp3.cz (neboj jeho variacich) prijde nejnovejsi CD na cca 2,50 USD, skladba na cca 20 US centu… Legalni konkurence podle ruskych zakonu je tudiz stale jeste prilis velika… Vsechny ceske CD tam sice nemaji, ale vse ostatni je snadno k mani…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *