Chcete koupit byt nebo dům?

Zkuste nový vyhledávač realit


Dnes skončilo veřejné testování služby Digi Reality.cz. Do oficiálního provozu byl spuštěn web, který se od podobně zaměřených stránek liší především způsobem získávání informací o nemovitostech. „Ostatní realitní servery pasivně čekají na nabídky, které jim do databáze vloží realitní kanceláře. Náš server však aktivně brouzdá po internetu a nabídky jednotlivých kanceláří si stahuje, čímž je zajištěna maximální možná aktuálnost, přesnost a také velké množství dat,“ napsal mi vedoucí projektu Jiří Herník.

V porovnání s ikonami tuzemských realitních serverů Reality.cz nebo Sreality.cz obsahuje nová služba zhruba pouhou čtvrtinu nabídek. Přesto dám webu Digi Reality.cz šanci. Za dobrý nápad totiž považuji možnost stahovat si nové nabídky z vybraného regionu pomocí RSS kanálu.

25 thoughts on “Chcete koupit byt nebo dům?

  1. COTO?:-))))))))))))Jak „aktivně si brouzdá po netu a nabídky si stahuje“? Přece nabídky RK zadané na servery jsou podložené z naprosté většiny rezervačními smlouvami,kterým ale předchází taky úsilí klienta, který takovou smlouvu podepíše, sehnat. Nechápu:-))

  2. Hmm Pokud to tak funguje má to velkou šanci na úspěch …

    Myslím, že by nebylo od věci udělat něco podobného se zaměřením na auta … tedy tipcars.cz které automaticky stahují informace … to je podlemě taky dobrý nápad na podnikání co myslíte ?

  3. podobnePo pravdě řečeno mi nějak uniká velký rozdíl mezi Srealitami a tímto projektem. Dokonce bych řekl, že Sreality na to jdou efektivněji (realitky jim to automaticky posílají – většinou z nějakého realitního programu pouhým klikem myši, kdežto Digi to pracně hledají).

    Vlastně jeden rozdíl tu je, realitní kanceláře za Sreality platí kdežto za Digireality nikoliv. Asi jsem celý ten koncept nepochopil.

    Co se týká RSS tak bych se spíše divil kdyby tato možnost chyběla. Je to nejefektivnější způsob jak hlídat nové nabídky (na Bazoši je tahle možnost docela dlouho).

  4. hmKaždá nová služba je ze začátku zdarma …

    RSS je dnes poviností a ne novinkou 🙂 na Bazaru jej máme dokonce na každou kategorii … (i na nemovitosti)

    Taky by mě zajímalo jak ten server a kde brouzdá a aktivně si stahuje nabídky? Bez souhlasu majitele nebo RK nemuže jen tak si brouzdat a stahovat si třeba fotky atd, co to je za blbost?

  5. to RichiAno, vypadá to skutečně jako PR článek, ale nic mi nezaplatili. Avšak z pohledu AdSense bylo to téma tááák lákavé…

  6. 2 MODDobry den,
    chtel bych jen upresnit, ze tento web je „vyhledavac“ tzn. ze si stranky realitnich kancelari skenuje stejne jako si google skenuje jakoukoliv jinou stranku a obrazky si take uklada. Nakonec realitni kancelar tim snad nemuze trpet, kdyz ma v podstate reklamu zadarmo. A pokud by tomu tak bylo, formular na odstraneni z vyhledaveni je pripraven.

    Richi: Mohl byste prosim napsat kde a jak to RSS nefunguje? dekuji.

    S pozdravem,
    Jiri Hernik

  7. Nedůvěrato:Jiří Herník : Osobně mám vždy nedůvěru k webům, kde v sekci „kontakt“ nenajdu jméno a adresu ale jen formulář 🙁

  8. pane Herníkujá to v hrubých obrysech pochopila, když jsem si to pečlivěji prohlédla:-)(že máte roztříděno jak podle RK tak podle nabídek, atd.), nicméně ta věta “ jak si server aktivně brouzdá a vyhledává“ tu stejně moc nechápu, ale na tom asi nesejde, hlavně, že výsledný efekt je přehledný:-)

  9. To: Jiří HerníkRSS již funguje, v noci vypisovalo pouze chybu …

    Pořád si myslím že „scenování stránek realitních kanceláří“ není legální … Pokud tedy sama realitka nevloží třeba svuj odkaz že chce scenovat svuj web vašim robotem a ne opačne že je možnost odstranit z vyhledávání …

    Ted ale koukám že služba je spoplatnena takže asi stejne prohledáváte pouze ty weby které si za to zaplatí ne?

    A na konec, chybý mi sekce nebytové prostory, nemůžeme se zapojit 🙂

  10. RichiAno, pokud to co delaji jine vyhledavace… tzn skenovani stranek a umozneni vyhledavani nad nimi je nelegalni, pak se v tom vezem take 🙂
    A na konec, ano sekce nebytove prostory ma pro nas nižší prioritu, nebot zajemcu ani nabidek neni z této množiny tolik jako bytů a domů.
    Nicméně není vyloučeno, že se v dohledné době tato sekce na webu objeví. Mohu si Vás tedy zapsat do seznamu? 🙂

  11. Má to své mouchyChybí pozemky a činžovní domy, pokud jsem se nepřehlédl. A systém vykazuje nepříjemnou chybu – pokud je u bytu terasa, ta je pak uvedena jako údaj o ploše bytu v přehledech, takže máme na výběr devítimetrové byty za 5 milionů a podobně 😉

  12. zvědavostNedá mi to a musím se zeptat na pár „drobností“. Když jsem kupoval byt, nabídky se poměrně „točily“. Za zhruba 3 měsíce jsem zaregistroval desítky prodaných bytů (tři realitky v praze). Jak to tenhle server dělá, když prodanej byt zmizí z nabídky kanceláře? Skenuje znova a updatuje nabídku? jak často? denně?

    Dál mi není jasný z čeho žije – okopírovat něčí stránky a pak se domáhat provize? Reklamy jsem si na webu nevšiml…

    Zajímal by mě systém „scanu“ stránek samotných realitek. Pokud jste někdo brouzdal po jejich webech, pak určitě víte, že 90% z nich jsou megaprasárny typu – „franto, tak to tam exportuj z toho wordu“. Pokud někdo opravdu dokáže skenovat nabídky z těchto webů, patří mu moje uznání. O mnohem snazší metodě – vykrádání konkurenčních vyhledávačů se ani nebudu zmiňovat. To by si určitě nikdo nedovolil… 🙂

    BTW – nasmál jsem se:
    „Email neuvádíme z důvodů ochrany před spamem…“
    to je lameřina. 🙂

  13. AktualizaceAno, nabídky se opravdu odstraňují nejdpozději druhý den.
    A systém scanu je pravděpodobně to největší „know how“, takže se o něm nebudu nijak extra rozepisovat. Ale je pravda, že technicky je to poměrně složité řešení, které musí zápolit s inzerátu typu:
    „prodáme bytovou jednotku v mníšku pod brdy celkem 2 pokoje a jedna kuchyň“ toto převést do tvaru „prodej byt 2+1 – mníšek pod brdy“ dá opravdu práci. Nicméně systém se podařilo naprogramovat a až na vyjímky (viz 9m terasa výše) funguje správně.

    A ad Email, jakou znáte účinnější ochranu před spamen, než neuvedení emailu? na stránkách je kontaktní formulář, který mail odešle a odpověď vám pak již příjde z emailové adresy. Je tam také telefonní číslo.

  14. nevěřímHmm…
    Nikdo se určitě na mě nebude zlobit, když řeknu nevěřím. nevěřím že někdo naprogramoval něco, co dokáže z desítek typů prasáren vyzobat informace o bytech a převést je do srozumitelné podoby…

    BTW – absence odpovědi na otázku „kdo to platí“ mi našeptává, že bude někde zakopanej pes…

    A email? Řešení je celá řada – od použití alternativní náhrady zavináče:
    info(zavináč)něco.cz, info(at)něco.cz až po zobrazení emailu na obrázku.

    A když už jsme u toho – můj mejl visí na desítkách míst, což způsobuje denní objem spamu v řádu stovek mejlů – nic co by starší outlook s freewarovým spam bayesem nezvládl do 10s (když ráno zapnu pc). účinnost 99,9%. Staré, osvědčené řešení

    A překvapuje mě, že firma která VYVINULA GENIÁLNÍ ENGINE na scan stránek realitek si neporadí s pár emailama…

  15. Já se na vás určite nezlobím, je vice lidi, kteri necemu takovemu nejsou ochotni uverit. Ale presto to funguje.
    Email na obrazku je dobry napad 😉 divim se ze mne to nenapadlo samotneho 😉
    No a k otazce kdo to plati… Platim to ja, je to vlastne takove dite meho volneho casu.

  16. Nějak taky nemůžu uvěřit dobročinnosti pana Herníka, takový mecenáš se hned nenarodí, važme si ho 🙂 Realitky vydělávají dost a dost, sám jsem jim dal nažrat, takže o nezištnosti pana Herníka vážně pochybuju. O schopnostech jeho programátorů nemluvě. Když ho tak dokázal překvapit mejl v obrázku, který už dlouho používají desítky webů, tak to podle mě není žádný profík. Jen má prostě vymyšlený obchodní model. Ani Tipcars nedělá zadarmo…

  17. Nemá to budoucnostMyslím, že tenhle projekt není tak skvělí jak se prezentuje. Tak jak psal pan Herník, že je dost těžké dostat z inzerátu typu:
    „prodáme bytovou jednotku v mníšku pod brdy celkem 2 pokoje a jedna kuchyň“ lepší inzerát: „prodej byt 2+1 – mníšek pod brdy“, tak to znamená, že uživatel si nemůže vyhledávat tak pohodlně jako na od realitek placených serverech.

    Na Digireality chybí tak základní vyhledávání podle pražského obvodu. Přečíst si inzerát, že je naprodej byt někde v Praze je dost nepřesná informace, takže digireality nakonec muselo přidat fulltextové okno pro vyhledávání. Když se podíváte na sreality.cz, realitymix.centrum.cz nebo horší reality.cz, tak máte mnohem lepší možnosti vyhledávání, třídění atd. Bohužel bez fulltextu jsou digireality nahraní a ať mají sebelepší know-how o tom jak z prasárny udělat něco více srozumitelného, tak stejně nebudou mít nikdy tak přesné informace jako zmíněné realitní servery.

    Myslím si, že v Digi Reality.cz jim jde především o to nahnat jakkoliv co největší množství inzerátů i na úkor kvality a tak donutit uživatele a realitní kanceláře aby jsi jich všimly. Nevím jestli se vám to podaří, ale tak i tak v budoucnosti budete muset vytvořit rozsáhlou obchodní síť, aby vám váš server vydělával.

  18. Mozna jste si jen nevsiml, ale v hlavicce webu je fulltextove vyhledavani, pokud si zobrazite formular pokrocileho vyhledavani, jsou tam dokonce dve fulltextove tlacitka (kazde v jinem rezimu ANDa OR)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *