Jak se aktualizují letecké snímky na Mapy.cz

Senzační odhalení!


O kvalitách seznamáckých map není pochyb, prý se moc líbí i klukům z Google Maps. Jenže čas od času se objeví reptalové stěžující si na neaktuálnost leteckých snímků. Jeden nejmenovaný zdroj (díky Dušane) blízký šéfovi Seznamu mi tuhle popisoval scénu z jedné lednové porady, kde se Ivo rozčiloval nad tím, jak jsou letecké podklady drahé, a že od Ježíška dostal Canon IXUS 850 IS, kterým by to ze své Cessny C172 zvládl mnohem levněji. Jenže Ivo si pak prožil zklamání, když ho nový kompakt v letadle zradil nekvalitou svých snímků. Záchrana přišla v podobě zisku 480 milionů korun za loňský rok, díky čemuž si otec zakladatel mohl pořídit na své výlety alespoň tu nejlevnější digitální zrcadlovku Canon EOS 400D. A první vlaštovka leteckého snímkování na sebe nenechala dlouho čekat.

Tento článek píši na balkoně s očima upřenýma na oblohu. Vyhlížím Cessnu, abych Ivovi zamával. Určitě totiž brzy poletí vyfotit ten nový obchvat Chomutova.

26 thoughts on “Jak se aktualizují letecké snímky na Mapy.cz

  1. skvělé!cítím jemný sarkasmus 🙂
    ostatně Ivovo rozčilování je dojemné skoro vždy… no, nemá to chudák lehké…

  2. Ten Krivoklat je focen jeste tim IXUSemTen Krivoklat je focen jeste tim kapesnim IXUSem a na kvalite je to myslim videt. EOS 400D jsem si nekoupil proto, ze je nejlevnejsi, ale proto ze jsem naprosty amater a kupovat si cokoliv jineho by byla pro mne skoda.

  3. Jo a ta Cessna neni mojeLetadlo si pronajimam. Je to jednodussi a mozna i bezpecnejsi. Mimochodem brzo si budu pujcovat i jednu Cessnu, ktera patri majitelu jednoho vyznamneho Internetoveho obchodu.

  4. nápad to není špatný 🙂Ještě nabídnout aviatům menší odměnu a na Ruzyni rozdávat jednorázové dig. foťáky 🙂

  5. Nevím jestli kvalitní,ale staré jsou ty snímky rozhodně, když se podívám na seznamovou leteckou mapu, vidím na zahradě své chalopky ležet plachtu, která už tam neleží nejméně 5 let, protože tam kde ležívala je už 5 let rybník velký jako hokejové hřiště, no skoro:-)), tedy skoro tak velký a rozhodně 5 let:-).

  6. „Tento článek píši na balkoně s očima upřenýma na oblohu. Vyhlížím Cessnu …“. Proč první myšlenka byla, že oblohu sleduješ přes hledáček zaměřovače střel balkon-vzduch 🙂

  7. Trochu jako by z toho clanku koukala mala ceska zavist. Nebo se mylim? Ze by lonske financni vysledky nebyly k chlubeni?

  8. oldiesJóó mapy na seznamu. Jsou pěkný, ale starý. A přiznám se, že důvodů proč na seznam a ne na atlas pořád ubejvá. Seznam u mě sice pořád vede, ale už je to jen o prsa (a ty rozhodně nejsou 36DD).

  9. to RichieProboha, Richie, nesmíš každého posuzovat podle sebe. Zkus se zamyslet, proč tam místo NADSÁZKY vidíš tu závist.

  10. Panove mne ten prispevek nepripada zavistivy. Je psan s nadsazkou.

    Co se tyce aktualizace leteckych map, tak se aktualizuji v nekolikaletych cyklech a aktualizuje se vzdy cast CR, ktera se nafoti. Cela republika stoji nekolik milionu Kc. Mit kazdy rok aktualni fotomapu by stalo nekolik milionu Kc kazdy rok navic, nehlede na to, ze letecke snimkovani se kazdy rok neprovadi. S dalsi aktualizaci se pocita tento rok.

  11. No k nam asi aktualizace jeste nedorazila 🙂 Bydlim na Dobrisi a kdyz jsem nedavno neco na mapach hledal, tak jsem videl jeste rozestaveny Lidl ktery uz v soucasnosti vice nez rok funguje 🙂 Stavba byla ale zretelne jasna 😉

  12. to LacoAsi tam s tou NADSAZKOU na muj vkus mrskas moc casto. Myslis ze posuzuju lidi podle sebe? Jak jsi na to prisel? :o)

  13. Ty Lukačovičovy wikifotky jsou hnusné. Proč si musí zrcadlovku dnes kupovat každý idiot, jen aby zjistil, že drahá technika dobrou fotku sama neudělá? Super fotka vyleze i z foťáku z bazaru, jen to chce jiný přístup, než nestavit P a mačkat.

  14. To Martin SikoraMoje fotky na wikipedii nebyly foceny zrcadlovkou ale kapesnim kompaktem Canon IXUS 850IS a Olympus C-50 Zoom.

    Jinak z letadla fotim pres spinave sklo, jednou rukou drzim knipl a na ovladani fotoaparatu mam jej jednu ruku. Na udelani fotografie mam obvykle par vterin, letadlo leti rcyhlosti cca 200 km v hodine.

    Jinak dekuji za poklonu. Kolik fotek jste do wikipedie nahral vy?

  15. ILtak to ovšem naprosto bortí mýtus, že chlapi nejsou schopni dělat dvě věci najednou:-)))

  16. to RichieTohle nejsou Hospodářské noviny, takže NADSÁZKA tu v hojné míře byla, je a BUDE. Stejně jako jistá míra PROVOKACE, čehož důkazem je například má reakce na Tvůj první komentář.

  17. Sikora je ludraNevážená Martine Sikoro, už teď jsi u mě jen prachsprostý rejpal … wikipedia je otevřená všem, máš-li pocit že dokážeš přispět lepšími fotkami, Křivoklátu předveď se … osobně však nečekám že bys toho byl vůbec schopen.

  18. Jo kdyby se vyprdli na letecký a radši udělaly pořádný klasický mapy, trošku podrobnější a aby tam byly aspoň vrstevnice…

  19. to SlashNáhodou Seznam používám na 2 věci, vyhledávání a mapy, myslím že makaj na nich pořád a ted jsou zas nejaké novinky … nejde vše udelat za jeden den.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *