Tata bojs a Xavier Baumaxa

Hoši, děkuju!


V rozmezí dvou týdnů jsem si koupil dvě naprosto výtečná CD. Obě mě zaujala nejen hudebně, ale také textově. Posuďte sami kvalitu následujících ukázek textů:

XAVIER BAUMAXA: Retrofutro
NAZIJAZZ (text: Xavier Baumaxa)

Napíšu Indře Vostrý
Kámo, bude to vostrý
Proč za mý peníze kupí
Dokola pořady tupý

Já si chci užít švandu
A vy tu necháte kázat Landu
Von si tu plácá bílý střívka
Z toho jdou voči šejdrem
I takovým lidem jako je nevidomá dívka

TATA BOJS: Kluci kde ste
INFORMAČNÍ (text: Mardoša)

Internet není moje doména
Madrid je pro mě španělská vesnice
Plovoucí podlahy nejsou moje parketa
V NHL mám hokej

V práci se železem nejsem nijak kovanej
Na mé zahrádkářské umění bych nesázel
Do spalovacích motorů nejsem žhavej
Dostihy nejsou můj koníček

12 thoughts on “Tata bojs a Xavier Baumaxa

  1. to lukyn.vTy jsi bráško ještě malý, nemůžeš to všechno znát. Jinak bys věděl, že Indra Vostrá byla vedoucí dopisového oddělení Československé televize a uváděla pravidelný pořad Nad dopisy diváků (dodnes si pamatuju adresu ČST, Jindřišská 16, 111 50 Praha 1). No a Baumaxovi se stejně jako mně nelíbilo „kázání“ Landy a jeho nacistického řádu ve veřejnoprávní televizi, kde navíc prznil tvorbu Karla Kryla (v textu písně Nazijazz je odkaz na Krylovu píseň Nevidomá dívka).

  2. Laco, zas tak malý nejsem. Pamatuju jak Jindřišskou 16, tři jedničky padesát, tak např. i studio Jezerka, když už jsme u té TV. 🙂 Jen ta Vostrá mi nějak vypadla z paměti.
    Landu jsem pochopil. Nevidomou dívku znám velmi dobře. Kryl je můj oblíbenec a taky mne štve, jak se Landa cpe, do čeho nemá.
    Prostě Mardošův text mi přišel mnohem zajímavější. 🙂

  3. to lukyn.vAno, stále se vezeme na nostalgické vlně, pořad Vysílá studio Jezerka má v mých televizních vzpomínkách také své místo. Jako dítě jsem moc nerozuměl o čem se tam dospěláci bavili, pamatuji si jen: Tam tam tatatatatatamtam tam tadam (poznali jste romantický klavír Jiřího Maláska ne?).

  4. Laco, přesně tu melodii si dodnes taky pamatuju. Ještě tuším, že při té znělce seděli hosté v potemnělém studiu a teprve až znělka dozněla, tak rozsvítili. 🙂 Bylo to tak? Už si nejsem zcela jist.

  5. to lukyn.vS tím potemněním máš pravdu. Ale nevím, zda nakonec rozsvítili. Přeci jen, ten pořad vysílali ve čtvrtek a to jsem byl zahloubán do nového čísla časopisu Květy, kde vycházel úžasný komiks Martin a kocour Kolumbus.

  6. to lukyn.vZkus si ten song od Baumaxy poslechnout celý nebo celé jeho CD. (Vřele doporučuju jeho starší Fenkám nebo Buranissimo forte). A až potom zkus soudit….

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *