Nechci Klause za prezidenta

Test inteligence čtenářů tohoto blogu


Dnes mě zaujala anketní otázka, na kterou po celý den upozorňovali redaktoři Radiožurnálu. Také patřím mezi zhruba dvě třetiny posluchačů, kteří odpověděli NE na otázku Přáli byste si, aby byl Václav Klaus příští rok opět zvolen prezidentem? Pominu-li, že jediným skutečným prezidentem, kterého jsem kdy v životě měl byl Václav Havel, mám několik důvodů, proč si nemohu vážit Václava Klause:

1) Mizerný ekonom – zpackaná transformace ekonomiky v devadesátých letech, především kupónová privatizace byla velkým průšvihem

2) Mizerný politik – následky opoziční smlouvy ODS s ČSSD po volbách 1998 cítíme v podobě politického patu i po deseti letech

3) Mizerný prezident – jednou jsme jako občané v referendu rozhodli o našem vstupu do EU, tak by prezident měl tento většinový názor respektovat; navíc Klaus byl schopen se za zvolení do prezidentské funkce upsat rudému ďáblu

4) Mizerná morální autorita – pokora je mu na hony vzdálena, stejně jako schopnost přiznat chybu či omyl, naopak velmi zbytnělý se mi zdá jeho narcismus a ješitný je víc než všichni blogeři světa dohromady

Navíc si myslím, že Václav Klaus je homosexuál, ale to už sem nepatří.

33 thoughts on “Nechci Klause za prezidenta

  1. 1) ja a velka cast ekonomicke verejnosti (a predevsim te akademicke) si to nemysli, ale to je vec nazoru. (ted to zni, jako bych byl cast ekonomicke verejnosti, ale opravdu to jen tak zni .))

    2) jeden maly souhlas

    3) jeden velky nesouhlas. prezident neni sasek, ktery musi kvakat tak, jak kvaka cela republika. proc by mel? respektovat to ano a dle meho respektuje. to, ze si mysli neco jineho, je ale preci vec osobniho nazoru a ten kdyby ztratil on nebo kdokoliv jiny, tak by to byl velky problem, nemyslis? jsem rad, ze ho VK ma a mit bude (ac s nim NESOUHLASIM v teto otazce a v nekterych dalsich jeste mene. ale je to nazor a jsem za nej rad. kdyby lide kolem me a ti, ktere vidavam v televizi ci na internetu (vcetne tebe) nemeli svuj vlastni nazor – at je jakykoliv – jak bych si mohl utvorit nazor vlastni?) – a navic, volba byla tajna, jak to vis, kdo mu dal hlas? ja myslel, ze to nevi nikdo. nemam rad, kdyz se o to nekdo opira jako o fakt, ackoliv tomu muzeme verit vsichni a pravdepodobne to je, az hranicici s jistotou.

    4) tak napul. nemam rad extremy a on extremem v nekterych svych nazorech – extremni monetarista – i ve svem chovani – jako extremni narcis a jesita – rozhodne je. jen bych si nikdy nedovolil za to nekoho soudit. to je vec osobni, neprojevujici se ve vysledku na zivote nikoho z nas, vyjma jeho zeny. to, ze nezna pokoru a neuzna sve chyby, je vec ryze politicka, ale tu chapu jako spatnou a v tomto ohledu ti rozumim a souhlasim.

    DvT v.r.

    p.s.: podle me nevi, co je .)

  2. Hm – je to Tvuj nazorMuj ale ne. Muzes k V.K. mit ruzne vyhrady ale:
    1/Byl jeden ze strujcu rozdeleni Ceskoslovenska. To – myslim jak zpusob rozdeleni tak i fakt ze rozdeleni jsme prospiva obema statum.
    2/ Zpackana privatizace ?!? – Pomineme-li vykriky o prodanem rodinem stribru a ruznych tunelech (coz se deje stejne vsude) – zivotni uroven stoupla (alespon u schopnejsi a pilnejsi casti populace) a ostatni si uzivaji socialnich davek a nadavaji. Kam patris Ty ?!?
    3/ EU – My obcane jsme rozhodli a smytec 🙂 Co vubec vis o EU ? Pokud vim Klaus neni vyslovne PROTI EU ale poukazuje na radu problemu, ktere EU provazi…a ze jich neni malo …
    4/ Vaclav Havel – jediny prezident :)))) – no spis clovek, ktery se stal pro Zapad symbolem odboje … ale jak vidime pravdalaska jeste nikde nikdy nezvitezila. A VH jako prezident ted ??? To uz snad radsi toho Paroubka 🙁

  3. 1.) Nemyslím, že je mizerný ekonom, prostě jen zapomněl, že pracuje s českým matriálem.
    1.2.) Mizerný ekonom a politik, kdyby ne, proběhla by zásadní reforma už po roce 92. kdy ještě každý počítal s tím, že opasky si utáhnou všichni.
    3.) Ano, já hlasovala pro vstup do EU:-)
    4.) Některé muže dělají jejich ženy a tak se stalo, že prezident Havel taky přestal být od určitého momentu pokorný, ale i tak nevzbuzoval dojem arogantního ješity.
    Klaus možná potřebuje prodělat ten svůj comeback, pak by ho možná mohl udělat nějaký chlap:-))
    A nech si takové ošklivé větičky Laco:-))

  4. P.S.Havel, Klaus a ovšem i v komentáři zmiňovaný Paroubek, všichni mají na obličeji bradavice, nemám ráda bradavice!

  5. Ten dovětek pod bodem 4 je irelevantní,bo pantáta Tunel považuje oteplování za nesmysl.

  6. Yup1) Toto není až tak zlé. Nehledě na to, že nikdo nevěděl jak na to…

    2) Ale jo, s tím souhlas

    3) EU je jeden obrovitánský průser, jít proti je velmi nepříjemné, nicméně statečné

    4)To tedy ano, toto státníkovi a vůbec velkým lidem nepřísluší… Havlovi se samozřejmě NIKDO a NIKDY již nemůže vyrovnat, tak by ch nechtělo srovnávat.

    Nicméně jsem PRO (a tím pádem, dle názvu článku, neinteligentní, ale toto jsem ochoten podstoupit), protože si nedovedu představit, co by se stalo např. kdyby se tam naparovalo paroprase.

  7. Nechci Klause za presidenta …To je tak jediné, co s tím můžeš udělat. Není v současnosti jiného lepšího. A pokud jde o Havla, tak jeho falešný humanismus a láska (nevinní donašeči STB, Lucerna-Chemapol, přítel Čalfa, apod.)nadělala více morálních škod, než cokoli jiného.

  8. svoboda… to jsou slova do pranice. Co člověk, to názor. Ještě, že máme ty svobodné dolby…pardon…volby. App. já VK taky nee.

  9. LACO… SAKRANení nikdo široko daleko, vysoko i nízko… Není konkurent, není sok. Je jen velmi schopný člověk, jehož intelektuální schopnosti jsou než na velkou poklonu. Tohle tu platí šestnáct let. A jak tak koukám, ještě dlouho to platit bude. P.S. Socha ze zlata… je málo.

  10. OK, tak já si tipnu: Vzal jsi Google a dal jsi vyhledat frázi „Klaus je site:novinky.cz“. Tohle je výsledek a čekáš, že se strhne komentářová mela, v níž ti to tví, především doprava hledící, čtenáři nandají a ty následně vyskočíš zpoza buku a budeš dělat Chá chá! 🙂

  11. to Arthur DentG.E.N.I.Á.L.N.Í., ale netrefils to přesně Arthure. Impulsem byla skutečně anketa na izurnal.cz, která mě vedla k zamyšlení, čím mě vlastně VK sere. V rychlosti jsem zformuloval pár důvodů, které jsem uvedl v bodech 1-4. Vůbec by mi nevadilo, kdyby byl VK teplej, ale onen dovětek byla právě ta provokace, kterou jsem chtěl otestovat inteligenci svých čtenářů. A jsem rád, že uspěli.

  12. @MiM: Jestli je svobodná volba prezidenta, sakra proč ho já nemůžu volit, proč mého prezidenta volí komunisté?

  13. Hmm, ale kdo jiný?Ono je to tak trošku průšvih. Neříkám že Klaus je nejchytřejší na světě, trošku míň arogance by neuškodilo. Na druhou stranu, má odvahu jít se svým názorem i proti ostatním a diskutovat o tom s protivníky. A to se poslední dobou moc nenosí. Viz třeba i to že se postavil proti té nesmyslné knihovně, přestože všechny ‚celebrity‘ se z toho hnusu můžu zbláznit nadšením.
    Ale hlavní otázka – Laco, napadá tě nějaký jiný kandidát? Zpět Havel? Jeho doba už dávno skončila. Zeman? Myslíte toho neuvěřitelného hulváta s flašku becherovky v ruce? Nebo snad proboha myslíš soudruha Paroubka??? Jemu by se to zajisté hodně líbilo, ale to doufám ne… Tak a kdo nám zůstal? Sorry, ale já nevím o žádné významné osobnosti která se orientuje v politice a má nějaké jasně definovatelné názory. To by nakonec skončilo u návrhů typu známí herci nebo sportovci, případně volejte řediteli Železnému. No a z toho mi kandidatura Klause vypadává jako absolutně nejlepší varianta. Je to prostě nejlepší volba ze všech těch špatných variant.

  14. Tak to je úžasný…Co? Inu to, že homosexualita je coby téma tak pasé jako třeba levorukost. Aspoň na tomhle blogu.

    A k věci: 1. Jakákoli transformace státního majetku na majetek soukromý může být kýmkoli označena za „rozkradení státního bohatství“, protože tím ve skutečnosti je. Stejně tak „zestátnění“ je hromadná krádež soukromého vlastnictví a daně jsou institucionalizovaná krádež. Tím pádem bude jakákoli transformace z určitého úhlu nazírána považována za „zpackanou“.

    1a. V téhle souvislosti mi to nedá a musím vzpomenout oblíbeného klacku, který zní: „Klaus dal fabriky Koženýmu“. Jenže pokud se dobře pamatuju, ty kupóny měli v ruce lidi, nikoli Klaus. To že byli lidi neschopní střízlivě uvažovat a teď brečí, že je někdo „okradl“ a že „za to může Klaus“ je velmi výmluvný obrázek části společnosti – neschopnost vlastního názoru, neschopnost na základě tohoto názoru udělat rozhodnutí a neschopnost přijmout následky tohoto rozhodnutí, ať už dobré nebo špatné. „Ať se postarají ti nahoře, ti za to mohou…“

    2. Těžko říct.

    3. Já se v referendu vyslovil PROTI vstupu do EU. Přesto se tak stalo. Tento fakt respektuji, ale ani úderka Jo Leinena mi nezabrání v tom, abych ten byrokratický, levicový a protekcionalistický paskvil d’Estaigna a jemu podobných nekritizoval kde to jde. A když mám toto právo já, proč by jej neměl mít prezident? Copak je prezident nějaký mluvčí svého lidu?

    4. Měl by být prezident pokorný? pokud ano, tak – před kým? 😉

    A k Havlovi: Byl by dobrým prezidentem, ale buď v jiné zemi nebo v jiné době, jeho humanisticky naivní představy o politice napáchaly v dané době a dané situaci leckdy víc škod než užitku.

  15. chci Václava Klause za prezidenta. Václav Havel prezident nebyl.To byl leda šiřitel blbé nálady. O jeho morálním kreditu nemluvě – protože žádný nemá.

  16. 1) nesouhlas: transformaci ekonomiky zvladl myslim na dane podminky a situaci jakztakz dobre
    2) souhlas
    3) souhlas i nesouhlas: hodnotit jeho prezidentstvi na zaklade jeho pristupu k EU je neobjektivni, i kdyz souhlasim s tim, ze vstup do EU ma sve vyhody i nevyhody. Pridam svou osobni zkusenost: diky CR v EU a naslednem pozitivnim pristupu (po 2 letem prechodnem obdobi) k pracujicim z novych EU zemi – muzu zde ve Spanelsku vykonavat jakoukoliv praci, na kterou mam kvalifikaci, sily ci patricnou znalost jazyka, mam zdravotni pojisteni ci pracovni smlouvu bez dlouhomesicnich tahanic o razitka a papiry ci nutnosti si tu brat Spanela za manzela a ziskat tim spanelske obcanstvi… ale to je jen jeden pol pohledu na Evropskou Unii a vyhody clenstvi v ni.
    4) souhlas

    VK x VH) Mel by byt prezident dobry politik ci autorita a reprezentant statu?

  17. to Arthur DentMusím souhlasit. Nic jiného mi totiž v této chvíli nezbývá. Protože po hodině sledování přenosu Eurovision Song Contest jsem rád, že jsem vůbec trefil k počítači.

  18. to Leni ze SevillyPrezident by měl být především… hmmm… no… Sakra! Že já tu televizi vůbec zapínal.

  19. Ja osobne Vaclava Klause za prezidenta chci, ale nikomu to nenutim. Tve argumenty respektuji (ac az na drobnou vyjimku nesouhlasim, protoze jsou prvoplanove a znacne demagogicke) az na tu posledni vetu. Tou jsi se Laco zaradil kamsi na uroven nejhorsiho bulvaru. Skoda.

  20. Mishak to je jeden z důvodů, proč ho nemám rád. I on byl u toho když je nezakázali!! Brrrr…

  21. LACO souhlasím ve všem…a ještě přidám jeden postřh ze svého oboru…
    5) neznám většího „odborníka“ na architekturu, než je Klaus
    :-))))))) Vklidu sejme i takové ikony jako jsou Kaplický…

  22. Laco, napsal jsi to moc hezky. Mně se na tom Klausovi čím dál tím víc něco nezdá, a teď už konečně vím proč. Ne, vážně: tak výstižně a přitom stručně bych to napsat nedokázal 🙂

  23. TvrdohlavecI kdyby se Václav Klaus až po bradu topil ve zvýšené hladině moře, nikdy nepřipustí, že vědci měli ohledně globálního oteplování pravdu 🙂

  24. Souhlasim se vsemi body. Jedine, co Klaus udelal za poslednich 10 let dobreho, je jeho vyrok o chrchlu – knihovne 🙂

  25. I Ty máš Laco takového prezidenta jakého jsi si zasloužil:-), ale jak už jsem tu jednou v diskusi řekl, Vašek druhý je výrazně lepší prezident než Vašek první, který si dodnes hraje na morální autoritu, kterou ale nikdy nebyl.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *