Smíšené pokoje

Další způsob boření mýtů


Na webu Feminismus.cz nedávno vyšel článek rozplývající se nad novými omalovánkami, jejichž úkolem je „předcházet osvojování stereotypních pohledů na mužskou a ženskou roli u předškolních a mladších školních dětí“. Omalovánka obsahuje osm situací z běžného rodinného života nahlížených optikou genderové rovnosti. Maminka řídí auto, tatínek chystá snídani a chodí s dětmi k lékaři.

Ano, je jiná doba, máma už nemele maso a Ema nesolí. Ale některé věci stále přetrvávají. Na rodičovské schůzce ohledně chystaného odjezdu prvňáčků do školy v přírodě se jedna maminka zeptala co je pravdy na tom, že prý děti budou spát ve smíšených pokojích. Paní učitelka se rozesmála a informaci vyvrátila jako mylnou. Holčičky a chlapečci budou spát odděleně. „A proč?“ zeptal jsem se (mimochodem, ve třídě jsem byl obklopen maminkami, tvůrci omalovánek by ze mě museli mít radost). „Možná by to nebylo špatné, v sedmé osmé třídě by pak nebyly děti jako utržené ze řetězu,“ snažil jsem se obhájit svůj názor.

Nechápavé pohledy ostatních rodičů ale naznačovaly jediné. Svým dětem pro všechny případy raději zakáží kamarádit se s Klárkou, co má takového divného tatínka.

15 thoughts on “Smíšené pokoje

  1. A co by mohlo následovat…Teď už chybí jen striktně oddělené třídy, později i budovy, a… 🙁

  2. Na jednu stranu Ema odmítá solit ale na druhou stranu se člověk dozvídá, že holčičky se nemlátěj. Je to nespravedlivý.
    Tuhle mi nějaký děvče říkalo, že manželce se musí pomáhat. Špatnej přístup. Pomáhat se má partnerovi ale ne proto, že je to ženská. Pokud chtěj rovnost tak musej přijít o svoje výsady.

  3. Nova dobahost vyhazuje cisnika, tak tak nejak vnimam to zaheslovani. Hele kamo dobra prace kam se hrabou nejaci hulani a jina havet, to ti povidam. Btw ktery den si stanovil jako navstevni den pro verejnost?

  4. Myslim ze heslo je dostatecna ochrana proti spammerum, ten obrazek pri vhkladani komentare, opravdu, ale opravdu neni treba

  5. to AnnNávštěvní den není špatnej nápad. V nemocnicích to dříve bylo v neděli a ve středu od 14:00-16:00. A já JSEM pacient. Ale zatím tu bude zaheslováno jen 1. června, tomuto blogu se IDIOTI vyhýbají, drastická opatření v podobě celoročního zaheslování nejsou tedy nutná.

    A ten obrázek je Artíkova práce.

  6. ???já s tebou mám taky zakázáno kamarádit :-)….určitě by si mě mohl v názorech strhnout ….a nebo mě v mých alespoň podpořit :-)))…a toooo seeee neeeeesmí!!!

  7. to LacoLaco, obávám se, že někdo dělá humor pod mým nickem. To 12:01:01 a 02 jsem nebyla já.

  8. to FildaMyslim, ze o nektere vysady a povinnosti zeny nikdy neprijdou. Treba o rozeni deti a kojeni, to si myslim zatim my chlapi nezvladame 😀 Takze emancipace ano, ale vocáď pocáď 🙂

  9. BobeJá ani tak nemluvil o rození a kojení, jako spíš o „hýčkání“.
    Mimochodem my jsme vždycky řikali „vocas pocaď“

  10. to LacoLaco, ta maminka co se ptala na smíšené pokoje – kolik jí bylo cca let? U stare baby bych to cekal, ale mlada mamča prece musi byt pokrokova. Ale hlavne se divim tomu, ze se to řeší u tak malych deti. U te 7-8 tridy uz to rozdelovani celkem chapu, taky jsem v tom veku pred 20 lety byl a zájmy myslim u dnesni generace zustaly stejne, aspon co se tyka biologie 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *