Vivat Google!

Nejlepší firma na světě mi pomahá k obživě


Tak aby bylo jasno hned na začátku. Nemám na mysli AdSense. Zisky z reklamy na blogu sotva pokryjí náklady spojené s pícháním mladých svěžích kůzlátek. Chci se s vámi podělit o radost z webové kanceláře od Google, kterou já a moja partička už nějaký ten pátek používáme. Modří už vědí o co jde, ale pokud jste zmateni jako Goro před Tokiem, čtěte dál. Určitě se vám také už někdy stalo, že jste chtěli na síti editovat dokument, který měl již ale otevřený váš kolega. Tak tomu skutečně dřív bývalo, že vám v takovém případě nezbyla než kopie určená pouze pro čtení. Ale pak se pár chytrých hlav dalo dohromady a řeklo: Dost! A není náhodou, že těch pár chytrých hlav se sešlo ve společnosti Google, kde zítra již znamená včera. Výsledkem je kancelářský balík Google Docs.

Jsem opravdu nadšen z toho, že jeden dokument může editovat několik lidí naráz, přičemž každý z nich sedí v jiné kanceláři a jeden (říkejme mu třeba pan Laco) to vše z povzdálí svého domova sleduje, aby se v pravou chvíli do věci vložil. U nás ve firmě totiž tento nástroj nepoužíváme jako náhradu za Word, ale jako jakýsi on-line úkolovník. Každý z kolegů ve svém souboru najde informace o tom, co je aktuálně potřeba udělat, který z projektů má vyšší prioritu a prostřednictvím stejného souboru pak třeba ostatním kolegům poskytne zpětnou vazbu o tom co je hotovo, případně položí dotaz. Obsah dokumentů se automaticky ukládá snad každou minutu, soubory jsou přístupné odkudkoli bez potřeby konkrétního softwaru, stačí pouze internetový prohlížeč. Vhodné i na poznamenávání krátkodobých úkolů jako někomu zavolat, něco poslat či někam zajít.

Přemýšlím o tom, že pro začátek prodám PDA.

17 thoughts on “Vivat Google!

  1. Jaké máš PDA?Omlouvám se za měnší off topic, jaké máš PéDéÁčko? Předem díky za odpověď.

  2. Neumí OperuPěkné, jen kdyby kluci z Googlu dokázali dělat věci na 100 % a neopomíjeli třeba prohlížeč Opera ;-).

    Jinak toto krásně umí třeba Outlook 2007, ale to už nesplňuje tu podmínku „nepotřebného“ software.

  3. To použití…Je krásné, že uživatelé vždy naleznou způsob, jak nově, kreativně a neotřele použít technologii k něčemu jinému. =)

    Na vedení a sledování úkolů, určování priorit jsou IMHO lepší request trackery nebo bug tracking systémy. Ale uznávám, že pro některé uživatele je snadnější používat jeden nástroj na vše než více specializovaných nástrojů.

  4. ovšemzajímavé, ovšem využitelné jen pro firmy? Samotnému mi to je asi k ničemu,že?

  5. samotnemuTo spax: pokud se ale věnuješ něčemu co souvisí s webem, tak brzy zjistíš že je výhodnější pracovat v týmu a pak už to bude potřeba.

  6. asi jsem TrochupomalejšíLaco…prosím tě, hned jsem si tvé nadšení převedl do praxe….a nějak mi uniká koordinace toho, co má kdo na tom dokumentu dělat.Dám příklad ze svého oboru (jak jinak): Vynesu čáru….kolega ji smaže,protože ji vymyslel jinak a ta moje se mu nelíbí…Protože na sebe nevidíme…já se divím,kam zmizela…on se diví, kde se ta debilní čára vzala…chvilku stupňujeme oba vulgarismi….a nakonec to každej budeme dělat raději ve svém výkresu, protože je z toho normální mrdník….

    PS: to PDA prodej, až to budeš mít fakt odzkoušený časem.

  7. Užitečná pomůckaUrychluje práci, lepší koordinace ve firmě, prostě Google Docs.
    Btw, možná by neškodil občasný náhled do světa kanceláře EnergoPro, po 14denní praxi velmi rád vzpomínám na báječné zážitky.

  8. Těch pár chytrých hlav nebylo v Google. V Google bylo pár jiných chytrých hlav, kteří rozhodli, že to Google koupí.

  9. to EdieZajímá Tě mé PDA? Je to stará plečka HP iPAQ 1940. I když — ač přístroj mám již více než tři roky, zas takovej průšvih to není. V tomto segmentu totiž vývoj nijak nepokročil — 64 MB RAM je stále standard.

  10. to Araken’s StarwayMáš pravdu, nastal čas pro změnu. Už jsem obvolal dalších pár mladých svěžích kůzlatek, snad si je teď už budu moci dovolit.

  11. to TomikPočkej brachu, on zas strýček Google není tak dobrej, aby dal světu on-line verzi AutoCADu. Bavíme se o kancelářským balíku. Tvý čáry tak můžou bejt v klidu.

  12. to fremyNo, díky, ale svět kanceláře EnergoPro je přeci jen dost omezený. Ale je nám v něm dobře a jsem rád, žes byl alespoň ty dva týdny jeho součástí.

  13. to LacoTo,že to nedělá p.Gůgl neznamená, že to neexistuje.Už jsem se se sdílením výkresových souborů setkal.Jsem ale k tvorbě jakýchkoliv dokumentů tímhle způsobem celkem skeptickej.Když to někomu vyhovuje….proč ne 🙂

    PS: až budeš prodávat too pédéáčko, dej vědět, potřebuju něčim podložit jednu nohu u stolu :-))))

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *