Třináctá komnata Josefa Dvořáka

Neberte dětem jejich pohádky!


Známý KOMIK Josef Dvořák prý na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let donášel na Jiřího Suchého. To je špatná zpráva. A opět to odnesou moje děti. Když se totiž někde v dětském kolektivu pěje píseň Tři čuníci od Jarka Nohavici, Klárka s Adamem mlčí. Loňské Vánoce byly poslední, kdy mohly sledovat pohádku Šíleně smutná princezna, i když připouštím, že Neckářův princ je tu zcela ve stínu skvěle ztvárněné postavy královského kata s francouzským akcentem. Mé děti neznají Křemílka a Vochomůrku, Rákosníčka nebo Malou čarodějnici. Neobměkčilo mě ani to, že Jiřina Bohdalová při namlouvání těchto postaviček měnila hlas. V celém tom srabu je jediným štěstím, že Jan Kanyza nedostával role princů.

Ale jak mám teď dětem vysvětlit, že z jejich pohádkového světa zmizí vodníci, Králíci z klobouku nebo Maxipes Fík?

36 thoughts on “Třináctá komnata Josefa Dvořáka

  1. No ale když jsi o tom nevěděl, tak na ty pohádky koukat mohli, takze jakej je to rozdil? Oni (deti) nemuzou za to jaci lide jsou. Mno a mozna donaseli, ale to neznamená že se kvůli tomu nebudu dívat na pohádky.

  2. Nějaký pohádky ještě zůstaly. Třeba ta o tom, jak pravda vítězí nad lží a nenávistí. No, to nebyl moc dobrej příklad. Tak třeba O krtečkovi… a to se cení!

  3. 2Nano, to neznamená, že se přestaneme dívat na pohádky, ale začneme se dívat jinak na některé představitele kteří v nich hrají. Pepa D to u mne prohrál na celé čáře. Holt, ambiciozní lidi draví po úspěchu a slávě jsou zřejmě schopni všeho, a proto největší procento udavačů se nachází právě v herecké branži.

  4. PRINC A… PRÁSKAVICENo, hlavně musíme našim dětem dokázat převyprávět správně tu hlavní pohádku, jmenuje se Život, a nikdy nekončí dobře… i když, kdo ví… P.S. Jsou to smutné informace o temné době. Ještě, že si můžem pouštět songy, jejichž ostny nás zasahují jen svou kvalitou… hudební, interpretační i lidskou, tak… bratříčku, zavírej vrátka…

  5. ?Laco, kde je tvá vůle odpuštění a nadhled? …napíšu komentář, ikdyž věřím, že to chápeme vole stejně.

    Vždycky, když se něco takovýho doslechnu, tak si říkám…..“ty vole, už je nechte bejt.Všechny ty nohavici,bohdalky i dvořáky…“ Vždyť základním principem tehdejší doby bylo přežít. Mohli snad oni za to, že prostě měli smůlu a STB je vybrala???? Byli to snad oni, kdo to vymslel??? Jo….až se ukáže, že tam z těch lidí někdo vstupil dobrovolně a že jim to dělalo snad radost…tak řeknu….“Do prdele s ním, Šmejdem!!!“

    Jenom protože to nejsou ti hlavní hrdinové a utlačovaní (myslím tím havli, hrabali apod.), proti nikomu z nich nic nemám. Nechtěl bych být v jejich kůži. Vemto třeba takhle:
    Seš nějakej nýmand, kterej prostě tyhle hvali a hrabali zná…a je s nima dokonce kámoš. Žiješ si realtivně dobře i s rodinou. No pak přijde pan estébé, jestli necheš s nima spolupracovat. Můžeš si vybrat: jo nebo jo. Případný důsledky pro celou rodinu a já nevim, kam až to mohlo zajít….nemá cenu po tisící připomínat.

    Podle mě si tihle lidé zaslouží spíš odpuštění než pohrdání. Sám sobě si kladu vždycky otázku…“jakej bys byl ty vole hrdina, kdyby se to stalo tobě?“

  6. Ahoj Laco,
    děláš správně, ale měl bys dojít až do konce: Je třeba dětem zakázat i tatínka! Nebo jim aspoň začít vyprávět tu pohádku a mladém rozvědčíkovi, který byl třetím odbojem vyslán se infiltrovat do lůna nepřátelské organizace (takovej náš českej správňák kapitán Klos) 😉

  7. to TomikV kostce máš pravdu bejku, jen poznámka k větě „jakej bys byl ty vole hrdina, kdyby se to stalo tobě?“: Práskání a donášení není otázkou režimu, ale charakteru a svědomí. A nemyslím, že by Dvořákovi nebo jeho nejbližším šlo tehdy o život. Byla v tom jen kariéra, a to je hodně slabý důvod stát se udavačem.

  8. no on je rozdíl spolupracovat a spolupracovat. Jak záznamy ukazují, podle všeho bylo Dvořák velmi agilním udavačem, který by práskl i to, na co se ho nikdo neptal. Je rozdíl mezo Bohdalkou a Kanyzou, je rozdíl mezi Kanyzou a Dvořákem. Dvořák patří do nejnižšího suterénu. Jo, a nemať lidi tvrzením, že tehdejším principem bylo pouze „přežít“. Není to tak, většina rozhodně „nepřežívala“, a kdyby to tak bylo, jistě by si ti zodpovědní do tak zlé doby nepořizovali děti. Nicméně, přesto co jsem právě řekl, udělal bych za tou dobou tlustou čáru. Jen mi nejde do hlavy, proč jsou popotahováni více oběti estébáků než estébáci sami? Idnes rozmázne Dvořáka, ale o jeho řídícím důstojníkovi Karáskovi nenapíše ani řádku. Je potřeba trestat podporovatele zločinného systému, ne jeho oběti!!

  9. no Laco…nemluvím přímo o dvořákovi. Jenom si myslim, že charakter a svědomí ti k uchránění něčeho, na čem ti fakt může hodně záležet, v jistém okamžiku nestačí. Teď hóoodně přeženu pro objasnění mé myšlneky: Když dá někdo pistoli k hlavě tvé ženy a bude chtít po tobě informace?…Budeš charakterní hrdina nebo kolaborant?

    Nejde o konkrétní čin, ale o princip dnešního honu na „kolaboranty“. Jde o souzení těch, kteří nutili a ne těch, co byli nuceni. Nevím,jak ty nebo někdo jiný tady odtud, ale já rozhodně nemám k dispozici jedinou objektivní informaci, na základě které bych byl schopný posoudit, jestli zrovna dvořák dělal něco s nadšením….

    Nic…
    …jak je napsáno výše. Udělejme tlustou čáru a suďme ty správné.

  10. Já souhlasím se vším, co píše Tomik.
    Kdybych chtěla celou věc komentovat, napsala bych to přesně tak.

  11. to LacoKdo ti to vykecal???

    P.S. Jen mě udivilo, jak můžeš napsat „Tatínek mých dětí“ … před měsícem tě hrozně pohoršovala cedule „Vaříme hotová jídla“ ??? 😉

  12. to Evička a TomíkAch jo, to je snad syndrom třicátníků, co komouše zažili maximálně v pubertě… Proč píšete, že nikdo neví jak by se zachoval? Já to vím přesně. Kdyby za mnou přišli, abych udával své kolegy, jinak se mé děti nedostanou na školu, tak bych to NEPODEPSAL. Věřím, že jednou by to děti ocenily víc než případný vysokoškolský diplom.

  13. to Lacojo…to s tebou souhlasím Laco. Jenže tohle je ta nejslabší forma nátlaku.To není žádný hrdinství. Mám na mysli daleko zrůdnější způsoby vydírání. Moje rodiče taky nepodepsali,já bych taky nepodepsal….ale jsou to jenom takový keci. Kdyby fakt šlo o život, mluvil bys jinak….ALe nechci to tak zase přehánět.

    Ty i já mluvíme v podstatě o extrémech….ty mluvíš o nejlhečí formě nátlaku a já zase tý nejtěžší. V tý lehký by většina lidí dělala hrdiny..zrovna jako ty teď tady.V tý těžší si ani netroufnu odhadnout, kolik lidí z nás teď tady by bylo těma pravýma hrdinama.

  14. Laco poslední Hrdina!Co je to za laciný řeči Laco? Kdo udělal tu zkoušku z Fy ne zrovna košer, nebyl jsi to zrovna Ty? 😉 Bejt v jejich kůži, tak 99 z 100, těch co si tady honí tričko, jak by byli čestný, by dopadli úplně stejně.

    Souhlasím s Evičkou a Tomíkem!

    P.S. Nechápu jak tady mohli komunisti bejt tak dlouho, přitom máme tolik „Hrdinů“.

  15. :-))) ale jo Laco, máš pravdu. Máš taky pravdu, že si nevzpomínám, kdo byl poslední poslanej na popraviště kvůli antikomunistickým ideám. Je to tím, že jsem oproti tobě prostě mladej kluk 🙂

    Nechme to být, myslím, že to v principu chápeme oba stejně.

  16. to ČikoNa zkoušku z fyziky jsem se tehdy poctivě připravoval čtrnáct dní. Uměl jsem to jako málokdo z našeho ročníku, proto jsem byl taky tak často na místě, odkud se do vysílačky MLUVILO. To, že jsem si to pak jednou taky střihnul z druhý strany, bylo čistě ze studijních důvodů.

  17. Třeba Dvořák, taky něco pustil STB pouze ze studijních důvodů? CHI CHI CHI

    P.S. Ono vždycky, když o něco jde, tak nikdo z nás neví jak by se zachoval! Laco buď rád, žes to nemusel zjistit!

  18. Čiko, já to vím…Na základě této zkušenosti mi byl propůjčen titul „topič kotlů“. Pět let nepodmíněně v nízkotlaké kotelně. Uhlí a lopata, popel a lopata, žádná automatika. Ale občas si tak říkám, že to pro mě byla fajn doba… hlavu jsem měl sice špinavou zvenčí, ale uvnitř čistou. A byl jsem mladej. V té fabrice kromě údržbářů a mě byly jen samé ženské. Strovky žen… :))

  19. to LacoLaco tak vidíš, tady máme aTea coby přímo antikomunistickýho živla :-)…

    Tomu asi naše plkání musí přijít směšný.Tak se ho alespoň zeptáme, za co tak hezky a takovou radísto topil….Tedy jestli budeš ochotný o tom povyprávět aTeo. Dopředu dík

  20. Musím odjet do Prahy, takže stručně: za činnost nepřátelskou socialistickému zřízení. A udal mě ten, od něhož bych to nikdy nečekal. Ale nestěžuju si, mezi těma ženskejma to bylo fuckt super!!! 😉

  21. souhlasím s Lacem. Kdyby všichni lidi se zachovali jako práskači, nebyli by tady lidi typu Václava Havla a dalších, kteří obětovali část svého života aby pro pravdu seděli v komunistických kriminálech. A nebyl to jen Havel. Po padesátých letech už nikomu o život nešlo, jen o ztrátu svobody, nucenou emigraci a nebo zákaz výkonu povolání. Je škoda, že to dnešní – o pár roků mladší – lidi vidí jinak než to skutečně bylo.

  22. Radioamater LACOHele Čiko, tys to asi nepochopil, LACO přece nepoužíval při zkoušce fyziky tu vysílačku jako prostředek podvodu, on naopak ještě během zkoušky monitoroval Hlas Ameriky…
    A bacha – i to rozhlasové vysílání na radiu UCHO (kde dělal LACO LEOŠE MAREŠE) přece mělo skrytý, prozápádně orientovaný program. Myslím že i to dost namydlilo bolševikovy nohy. Go WEST…

  23. to SkameneAno, mystifikační styl našeho rádia byl natolik úspěšný, že jsme Tě zmátli i s názvem stanice. UCHO byla rocková studentská diskotéka vedle menzy, naše rádio se jmenovalo KRS (Kolejní rozhlasové studio).

  24. To LacoAhoj LACO, UCHO přece bylo Tvé krycí jméno pod kterým si byl veden v příslušném svazku, myslel jsem že už se v tom nebudeš dál rejpat ale tohle se prostě musí uvést na pravou míru. 🙂

  25. A já to nezažil.. Nemám do toho co mluvit.. Snad jen, že miluju Boba a Bobka, maxipsa fíka etc… A třeba bych je nepoznal, kdyby to J.D. neudělal.. Neobhajuju, nesoudím, nezažil jsem to.. Já jen, je to dlouho a každej je tak trošku svině..

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *