Příliš nákladná charita

Tip na nový e-shop, který na webu stále chybí


Měl jsem v poštovní schránce dopis. Papírový. V obálce propiska a dva barevně potištěné papíry se složenkou. Umělecký ředitel sdružení Zdravotní klaun Gary Edwards mě oslovil jménem a vysvětlil, že mé peníze by mohly pomoci přinést smích do nemocnic a radost do srdcí mnoha dětí, které v nich leží. Pokud prý pošlu 200 Kč, děti dostanou klaunské nosy a balónková zvířátka. Opravdu? Obávám se totiž, že ty dvě stovky sotva pokryjí režijní provoz sdružení a náklady spojené s vytištěním a rozesíláním materiálů.

S blížícími se Vánocemi bude jistě podobných dopisů ve schránce přibývat. Budu se muset hodně ohánět, abych pokryl náklady na všechny podobné charitativní akce. Přitom by pro začátek stačilo, kdyby mi pan Edwards poslal osobní e-mail s odkazem na webovou stránku, kde si vyberu částku, kterou hodlám věnovat a kliknu na ikonku on-line platby, podobně jako je tomu v internetových obchodech. Nebo co rovnou založit e-shop, kde budou soustředěny nabídky na příspěvky různým nadacím, dobročinným organizacím a sdružením?

Vždyť co jiného je příspěvek na charitu než koupě pocitu, že ještě nejsme úplně špatní a sobečtí.

11 thoughts on “Příliš nákladná charita

  1. věčnej boj….…co dodat vole?Kdyby se byl člověk schopný zorientovat v tom, co z těch peněz jde tam, kam má jít…asi by to bylo jednodušší?…a taky, když už chce pomoci…tak co je nejdůležitější?…a kolik? Protože ve výsledku, když zaplatíš, tak máš stejně pocit, že to je málo….Nebo….Najdi míru, co všechno můžeš ze svého rozprodat, aby si byl užitečný. Dáš i to poslední…a bude to stačit?

    Tím ale nechci říct, že málo nestačí…Je to prostě věčný boj…jestli, tak kam a kolik?

  2. No kdyby ti poslal email tak to zkonci ve spamu, teda alespon tam by to skoncilo bezne u me 🙂

  3. klauniProblémem je, že opravdu většina těch peněz neskončí tam, kde by měla, ale použije se na „provoz“.

    Jednou jsem měl tu čest takové představení vidět a byl to vrchol trapnosti. Myslím, že i to publikum to tak vidělo.

  4. bleKdzbzch mel prispivat na vsechno, tak ya chvili budu spat nahej pod mostem. To je porad nejaka sbirka, zebrani…tady v republice vetsina lidi ma sama malo a jeste sponzorovat nejaky spolky. Buhvi kam ty drobny tecou a kdo si masti kapsu…koupit hracku a lizatko, dat to osobne nejakymu decku, tak mam lepsi pocit a vim, ze to nedostane kdo nema.

  5. Také by mě zajímalo kam ty peníze tečou tolik sbírek každý měsíc nějaká.

    Onehda jako studen jsem chtěl se sbírkou pomoci (neměl jsem finance tak, že pomohu alespoň prací), ale když jsme zjistil kolik dostanou Ti skutečně potřební a kolik se ztratí na přípravu, slavnostní rauty, zaplacení vedoucích činitelů těchto sbírek. Pak se vytvoří nákladné komise co dar dále přerozdělí. Bylo mi z toho na blití. Typuji cca 10% dostanou potřební a 90% se „ztratí“ nechci říci rozkrade.

  6. Mel jsem pred nedavno moznost, videt pozadi jedne pomerne „duveryhodne charitativni akce“, kterou zastitilo par znamych firem, a nekolik znamych osobnosti (z kultury). Problem nebyl ani tak v te duveryhodnosti, slo spise o to ze firma („nadace“) sponzorske dary, vytezky potopila za pronajmy kancelari, aut, sluzebnich cest a v telefonech. Takze i kdyz na zacatku bylo pomerne dost penez k detem se vice mene uz nedostalo… Urcite nejsem proti prispivani, ale mam pravidlo kdyz prispivam tak predevsim tam kde si muzu ja sam rozhodnout kolik dam (at uz to je 10 nebo 5000). Nehlede na to ze za to nic nepozaduji, zadny letak, odznacek ci hracku. Staci mi pocit ze jsem nekomu pomohl. (ano jak zde jiz bylo receno odpustek)

  7. OTOmlouvám se za OT, ale nedá mi to.

    [1] Koukám, že mám paralelní já. Asi budu schizofrenik. Hm…

    Jinak k tématu: obávám se, že by to ale bylo něco ve smyslu 90% provozovateli „e-shopu“ a 10% z dané částky možná na potřebné. Známe podobné projekty, že.

  8. DMS, jedině DMSJá posílám jedině DMS. Přijde mi to jako nejefektivnější forma sponzorství. Papírové krabičky ani dopisy nemám moc rád.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *