Nejkrásnější fotbalový zážitek

Auf Wiedersehen, Deutschland


Přiznám se, že ve středu odpoledne jsme směrem na Mnichov nevyrazili s přehnaným očekáváním ohledně výkonu našeho národního mužstva. Motivem výletu bylo především strávit půl dne ve společnosti příjemných lidí naladěných ve stejný čas na stejnou vlnu. Lákadlem byl také jeden z nejmodernějších fotbalových stadionů světa, který jsme loni viděli sice zblízka, ale pouze zvenku. K cíli vedla naše cesta přes hraniční přechod Vojtanov, kde byl provoz nulový a médii ohlášené zvýšené kontroly se v našem případě omezily pouze na srovnání našich identifikačních údajů s údaji v jakési databázi v počítači německého celníka. Po zastavení na kávu u jedné čerpací stanice před Mnichovem byla ještě osádka našeho vozu požádána německými policisty o předložení pasů a po mně navíc hlídka chtěla ukázat řidičský průkaz.

K bíle nasvícené Allianz Aréně jsme dorazili za soumraku, zhruba dvě hodiny před výkopem. Předání lístků další spřátelené skupině fandů proběhlo naprosto hladce a mohli jsme tak vyrazit k odbavení spočívajícím v symbolickém prohmatání rukávů a nohavic. Stadion překvapivě zblízka nevypadá nijak vábně, jeho plastový plášť působí po dvou letech provozu již značně omšele. Ještě horší je to pak v útrobách arény, jejíž prostory působí kvůli syrovému betonu spíše jako opuštěný sklad na periférii. Občerstvovacích míst je dostatek, k mání je výhradně nealkoholické pivo za 3,50 a wursty na různé způsoby v podobných cenových relacích jako pivo. Placení probíhá předem zakoupenou plastovou kartičku nabitou na určitý počet Euro (neutracený kredit je vracen v pokladnách před stadionem).

Nejkrásnější pohled se ovšem otevře při vstupu do hlediště. Opravdový fotbalový kotel. Úžasný výhled z každého místa. Šest tisíc hrdel v sektoru určeným českým fanouškům včera hravě překřičelo desetinásobný počet německých diváků zmrazených překvapivým gólem českého mužstva hned ve třetí minutě. Fandilo se prakticky nepřetržitě a nádhernější atmosféru jsem na fotbale dosud nezažil (nejvíce mě dostal spontánní zpěv české hymny v průběhu hry těsně před koncem). Porazit německý výběr na jeho stadionu 3:0 je vpravdě historická událost a výhra potěšila o to více, že byla podložena výborným výkonem českého mužstva, které se muselo obejít bez několika tradičních opor. Říkám to s plnou vážností, neboť ihned po návratu domů jsem zápas shlédl ze záznamu ještě jednou. Nádhera.

Usínalo se mi sladce.

Allianz Arena

9 thoughts on “Nejkrásnější fotbalový zážitek

  1. JéééJééé, to je krása! Hezky o tom píšeš, hezky se to čte. Je skvělé, že sis to tak užil! Osobně mám raději hokej, protože je rychlejší (ač mám ráda zelenou barvu fotbalového trávníku, nebaví mě čekat, až ten trávník přeběhnou) 🙂

  2. oléléoléoléolé….Tak to bylo něco Laco!!!!KDO NESKÁČE NENÍ ČECH….HOPHOPHOP!!!Mrzí mě, že jsme se už nakonci nepotkali a nemohli jsme se rozloučit 🙁 Jinak jsem rád, že jsem viděl po tak dlouhý době i Ludvu…je to prostě príma chlapík 🙂

    Jinak kolegové ještě v německu vyschli s naftou….a ráno jsem se trhal smíchy, když jsem se dozvěděl, jak to vyřešili.GSP jim ukazovala někde v okolí 700 m pumpu, tak Pavel vyrazil někam přes plot, přes pole.Dorazil k pumpě, která byla pochopitelně zavřená…v místní hospodě zjistil, že je na karty.Pak zjistili, že to nemají do čeho natankovat…atd..Ale pozor… Vilda měl za sedačkou spousty půllitrových pet lavhí.Kolikrát z nich donesli i polovinu, ale nějak to dotakovali.Jednou se mu taky stalo, že to v tý tmě vylil celý vedle nádrže :-))..ale nejvíc mě pobavilo, že když přelézali po čtvrtý ten plot okolo dálnice, tak zjistili, že hned vedle je otevřená branka. Délka tankování: cca 3 hod. …By asi umřeli hlady, kdyby dělali u formule :-)))

  3. Opravdu pekny zapas z pohledu ceskeho fanouska. Pred zapasem jsem si rikal REMIZKA by byla super, jednoznacny priklad jak je fotbal nevyspitatelny…

  4. to JirouškaPamatuj, že v jednoduchosti je krása. Hokej je moc komplikovaný a nepřirozený. Fotbal, to je celý svět vměstnaný na plochu travnatého hřiště, všechny lidské emoce vpíjené do každého drnu, energie vztahů kumulovaná v ochozech. Fotbal, to je filozofie života, kterou není potřeba překládat do žádného jazyka na světě. Je srozumitelná všem, kdo se jí otevřou.

  5. to TomíkTy kráso ten zápas byl MAZEC se vším co k tomu patří! Jsem rád, žes mohl být u toho. A Tvoji kolegové si alespoň uvědomili, že německý autostrády se od těch našich liší nejen kvalitou, ale také tím, že tam nejsou benzínky na každým kilometru jako u nás.

  6. to VojtaAno, Němci jsou zhmotnělé sebevědomí a je dobré jim občas připomenout, že žádný strom neroste až do nebe.

  7. nečekaná výhrano já s kolegy z KPP jsme věděli výsledek již před prvním výkopem. Do restaurace totiž přišel pár německých manažerů, zřejmě přátelé obsluhy a tak jsme se dozvěděli, že dnes Češí vyhrajou. Škoda jen, že jsme byli v takové pr*eli a tak to do nejbližší sázkové kanceláře bylo tak půl hodiny cesty. Jinak bych vsadil klidně dvěstě jablek.. těch mých, ne těch Jardy, Ivánku 😀

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *