Fenomén Eva a Vašek

Pozor, následující text zavání elitářstvím


Druhý program České televize dnes odvysílal v cyklu Ta naše povaha česká půlhodinový dokument Surfování s Evou a Vaškem. Režisér Petr Kaňka a scenárista Richard Komárek se rozhodli k fenoménu Eva a Vašek přistoupit s otázkou, co na nás jako Čechy míra a podoba popularity této dvojice prozrazuje. Bylo mi z toho smutno.

Na jednu stranu je dobře, že se lidé dokáží sejít v sálech vesnických kulturních domů, kde si dají guláš, pivo a levné víno, aby později splynuli v jakýsi bezpohlavní homogenní bavící se dav, pro který jsou písně Evy a Vaška duchovním stropem. Tito lidé jsou k poslechu tohoto hudebního žánru vlastně odsouzení svým intelektuálním a sociálním potenciálem.

Na druhou stranu, Eva a Vašek zosobňují životní styl svých fanoušků. Styl nenáročného konzumu, styl neschopnosti přemýšlet nad odlišnými názory, styl věčné nespokojenosti, styl přízemního pohledu na svět, styl nevkusu a kýče. Styl lidí, kteří se celý život cpali bůčkem a tlačenkou, aby dnes nadávali na poplatky za léky na vysoký krevní tlak a cholesterol.

Ale bohužel, také příznivci Evy a Vaška mají volební právo.

39 thoughts on “Fenomén Eva a Vašek

  1. Mimochodem – ten pořad se mi docela líbil, a to rozhodně mezi fans těchhle dvou nepatřím. Ale vždycky mě dokáže pobavit reklama „Plná taška Evy a Vaška“…

  2. Osobně si myslím, že špatný není žánr, ale interpreti, což je malinko rozdíl. Dobrá vesnická zábava je super, ale nesmí tam hrát takovýhle fušeři, ale kvalitní muzikanti. S Evou a Vaškem si mi líbí jediná písnička a to jsou tam ještě jen jako křoví – http://www.nej-videa.cz…i-andele/

  3. Mně se ten pořad také líbil.A jejich hudba pro nenáročnou zábavu je také dobrá. Sám sice preferuji vážnou hudbu a domů si pořizuji pouze levná CD (vážná hudba na rozdíl od populární je levná – u nás), ale když slyším v rádiu Evu a Vaška, rozhodně mne to nerozčílí, ani neotráví. Což se o mnohých „moderních“ písních všelikých českých kapel říct rozhodně nedá. Třeba z takových Chinaski nebo Divoký Bill je mi na zvracení vždycky.

  4. Jak ztoHoven?Misantrop Arthur v dnešním spotu cituje Kunderu, který prý pravil, že „kýč je svět zbavený hovna“. V podstatě jde o to, že v zájmu zachování elementární rovnováhy musí být Gaussova křivka obsazena po celé délce. Jinak průser… 😉

  5. EVAŠEKJá ten pořad nesledoval, poslouchal jsem Led Zeppelin.

    No, jasně, Laco, souhlas, i když tedy už jaksi být blbem není privilegium, výtahem k moci, je nutno na tuhle vrstvu „voličů“ nějak nahlížet a nějak s ní počítat. Já myslím, že ten náhled dokonale zpracoval Forman v Hoří, má panenko.

    Vixlajvantovej kostkovanej ubrus na kuchyňském stole, drátěnej Švejk na zdi, na televizi porcelánovej jelen v říji… a v sekretáři servis ze skleniček od hořčice… No uznej, tam se přece ti zeppelíni ani moc nehodí…

  6. Ačkoli tedy Eva a Vašek nejsou mým šálkem kávy, nezavrhuju je. Jsem tolerantní. Moje tchýně je miluje a moje máti se svejma „kámoškama“ za nima jezděj až bůhví kam. Jen podotýkám…tlačenku a bůček nejí ani jedna z mých matek a jejich životní styl je, doufám si podotknout, zcela normální.-))

  7. to MILAN[3] No, milane, já už se párkrát v životě nenáročně bavil, ovšem Evašek u toho nebyli ani náhodou. A nikdy ani nebudou. Ostatně, já vlastně ani neznám pojem „nenáročná zábava“. A u těch skupin, pozor na to zvracení… složit Kláru, či tu paralelu… na to musíš bejt dost dobrej, řekl bych dokonce, dost zábavně náročnej. U toho Billa, tam lze tvému postoji přitakat, úroveň hudby pod vobraz.

  8. Zábava nic vícKdyž se s přáteli dobře bavíme, je nám jedno, kdo nám k tomu hraje a zpívá. Ale proč bych si to měl kupovat? To si radši někam zajdu. A to je o té povaze české. Jsme líní chodit křepčit, tamčit a pít s přáteli. Radši si „surfujeme“ doma s „evouavaškemčiským“ a pijeme u toho afropivo z lahve.

  9. Tak nevímTak nějak nevím, v čem jsou vlstně horší než ti druzí. Možná jen mají lepší marketing. Co by asi o nás prozradil podobný pořad na téma Gott, Žhavid a podobní. Už zamlada mě srala dechovka, ne „z principu“, ale kvůli hloupé kolovrátkové muzice která se nikam nevyvinula, stupidním textům a divnému davu na parketu. A pak tu máme dnešní mainstream s naprosto dementníma textama či přeživší sračky minulého režimu.
    Ostatně – pochopili jste někdo text písničky o Andělech od Anety, nebo Rubikon od Kryštofa? V rádiu to furt melou dokola a já nemůžu přijít na to, o čem se tam zpívá.

  10. to RADEK:-)))) no… já bych to asi vyjádřil takhle… jsou ti, co mají rádi svět představ, obrazy dějů a stíny naznačeným možností od Křyštofa, no a pak jsou milovníci Evaška. Tahle věta vyjadřuje vše, Radku. Vše.

    P.S. Neboť, jak známo, „hvězdy jsou střepy krás…“ ostatně… „do perutí v konečcích řas, jak z telegrafních drátů vytepu vzkaz…“ Kapiš?

  11. Krystof[9] Nehledala v tom nic sloziteho… 😉 Rubikon je prosty love song, pravda s typicky krajcovsky komplikovanym textem. U jeho textu se holt musi odmyslet jejich struktury, prevest si ty jeho metafory do „selstiny“ (bez urazky, nejpouzivanejsi slovo matikarky na gymplu) a pak je to jednoduche…
    A vo vo vo tom to je…

    [10] Ja kapis, ja nemit problem! 😛 😀

  12. [10]
    „osahat tvé stěny, jako kousek pěny“.
    inu, tak to dopadá, když si dá textař o pár paňáků víc. Pokud si z textu odmyslím představy, stíny, metafory, struktury, výplně až vycpávky, vychází mi z toho zjednodušená verze „Mám chuť si zasouložit, papampidam“. Chápu to správně?
    Kromě těch dvou skupin, tj Kryštofovci a Vaškovci, je zde doufám i místo pro skupinu dobré muziky 😉

  13. Někdy bych nebyl proti aby můj intelektuální strop byl nízko (tedy ne že by teď byl nějak vysoko) – vypnout, konzumovat, skoro nepřemejšlet …

  14. mají volební právo…a bohužel jich je pořád dost… možná i většina.

    Jinak si myslím,že není nutné zrovna srovnávat intelektuální rovinu s tím co posloucháš….Ikdyž máš pravdu Laco,že Eva a Šašek jsou tím tak nějak předurčeni.

    Jde o to,že naše babičky..teda pokud ještě vůbec žijou…si asi nepůjdou koupit poslední dílko od Metallicy nebo Divokýho blila…aby pak mohly s radostí pogovat po světnici s koštětem 🙂

  15. Ho.adinaNazdar Laco,
    to je pěkná ho.adina co jsi dneska splodil. Osobně pouze tajně doufám, že to vlastně nemyslíš vážně a jenom nás (čtenáře tvého blogu)chceš popíchnout. Jinak jsi to napsal „moc hezky“ … „intelektuální a sociální potenciál“ … jen tak pro zajímavost, co si myslíš o svém intelektuálním a sociálním potenciálu?
    P.S. na bůček a tlačenku mi nesahej, ty konzume sekaný!

  16. Souhlas, ale …Neviděl jsem, přesto reakce. Souhlasím a zároveň mám dojem, že to je hlubší, než jak jsi možná zamýšlel. Nejde je (tj. skupinu lidí poslouchající tuhle odnož kelly family) odsuzovat, pohlížet na ně s despektem nebo dokonce na ně ukazovat prstema a říkat – ty jsi ten „podčlověk“, protože posloucháš Evu s Vaškem, chodíš do Lídlu, kupuješ gothaj protože je nejlevnější a kupuješ si džíny u Vietnamců. Dokonce bych si dovolil říct, že tihle lidé jsou mnohem spokojenější, než ti, kteří lační po kvalitě nejen v kulturní sféře. Protože jim stačí zanadávat si a ende šlus. Je to přístup k životu, který s tím souvisí – nedokážu si představit, že advokát při cestě z Phy do Žiliny svou A8 bude mít v palubním počítači nahrané Mp3 Evy a Vaška. To nejde dohromady. Ale to neznamená, že musíme nad touto skupinou lidí, kteří poslouchají E&V, kroutit hlavou. Jsou to totiž v mnoha případech naši předkové, kteří vyrůstali na písničkách Pilarky, Zagorky, Hály a dalších. A E&V k nim mají velmi blízko. Buďme rádi za to, že se zajímají o tento druh kultury místo toho, aby seděli celé dny mezi čtyřmi stěnami a čumeli do zdi. Radši ať se jdou protáhnout do hospody, zanadávat si, nacpat se tlačenkou a zazpívat si s Evou a Vaškem. Ono jim totiž mnohdy nic moc jiného nezbývá.

    A nejhorší na tom je to, že tímto článkem, touto debatou, tímhle mým příspěvkem výtváříme škatulku. Což samo o sobě stačí na to, aby z toho vyplynulo, že je nějakým způsobem odsuzujeme.

  17. Já mám ráda bůček a tlačenku, Kryštofy a hospodský guláš, náročný konzum, na některé z těch budoucích poplatků zatraceně nadávám a nevím přesně jak má vypadat správné Vánoční přání a kdy je nejvhodnější je odeslat.
    Co teda semnou sakra?

  18. UAAAAAAAAHergot! Co je to bláboly, že Evašek mají blízko k Hálovi a už vůbec nechci číst že mají blízko k Pilarce. Sakra! Tady se dokonalá šmíra, cílená programově na ty s dvojciferným IQ úplně bezostyšně řadí k pěveckým ikonám. Eduarde, ty nevíš, co je Pilarová? Ty nevíš, sakra, co je Hála?

    Laco, tedy že tu bude 99% diskutérů vynášet šmíru světa do nebe… to bych si netipnul ani na skřipci. Fakt si při téhle deiskuzi připadám jak na Formanově plese zcela dobrovolnejch hasičů…

  19. [20] To nejsou bláboly, ale tzv. „normální rozdělení“. Je-li normální (statisticky nejčetnější) číst Blesk, čumět na Novu a poslouchat Evu a Vaška, je třeba se s tou „odchylkou“ od normy naučit žít a ne z úpatí Gaussovky prskat na ty, co sedí na jejím vrcholu… 😉

  20. to TEOTeo… Neřešme, jestli je statisticky „normální“ ujíždět na Evaškovi či na Miles Davisovi, řešme toho Davise a tedy především toho Evaška… a abych zde, předpokládám, že v té intelktuálně trochu více vybavené komunitě, která umí minimálně slušně číst a někteří přítomní i psát, že Evašek je vlastně obdoba Pilarové, to promiň, na tyhle hlouposti tu snad není ani prostor. To bychom si tu za čas mohli odhlasovat, že budem psát jenom sudá písmena, protože je fuška se naučit celou abecedu.

    Evašek je neskutečná, programová muzikantská šmíra kalibru okresního přeboru hluchoněmých. Přece není možné tu tolerovat bláboly, které tuhle šmíru přirovnávají k takové pěvecké hvězdě, jako je Pilarová!

    Jiná věc je, že se velkému množství lidí tahle šmíra líbí. Jo, to je možný, Tak, jako je možný mít v tom sekretáři ty skleničky od hořčice…

  21. vzpomínky[9] radek napsal:
    …hloupé kolovrátkové muzice která se nikam nevyvinula, stupidním textům a divnému davu na parketu…

    Teď jsi právě popsal 90 procent akcí probíhajících v praze po 22 hodině.

    Laco napsal:…se lidé dokáží sejít v sálech vesnických kulturních domů, kde si dají guláš, pivo a levné víno, aby později splynuli v jakýsi bezpohlavní homogenní bavící se dav…

    Jéžiš, teď jsi přesně popsal mé páteční a sobotní večery před nějakými 20ti lety, na které jsem se vždy celý týden těšil :))
    Akorát bych ve slově bezpohlavní vynechal předponu a k pivu a levnému vínu přidal hopsiny a magické oko.

    Ještě bych měl pro férovku dopsat, že tam se tam hrály hity od michala davida, turba a oplodňováky od scorpions. Ale to si netroufnu, protože by mě za to zdejší milovníci „kvalitní“ hudby roznesly na kopytech…

    Ale byly to časy… 😛

  22. Pořad jsem náhodou viděla, protože ho vysílali před fotbalem :-). Zajímavej.

    Co je na tom smutnýho, že Eva a Vašek mají tolik příznivců? Lacinej sladkej blbej popík má vždycky hodně příznivcům, to je „normální“, jak říka @Teo. A jejich příznivci jsou téměř výhradně venkovští důchodci. Takže mě Eva a Vašek nechávají chladnou, stejně jako drtivou většinu bloggerů, předpokládám, protože rozhodně nejsme jejich cílová skupina.

  23. Žeru bůček, mám vysoký krevní tlak, neposlouchám Evu s Vaškem a poplatky za léky mě nechávají v klidu. A teď nevím, kam na Gaussovce patřím. 🙂

  24. [3] Chinaski mi nevadí, Divokej Bill jsem nikdy nepochopil. A to ani poté, co jsem tu obskurní partičku viděl na festivalech naživo snad pětkrát.

    [5] Servis ze skleniček od hořčice, to je trefa, GTI. Jako dítě jsem z jedné takové sklenice pil šťávu. Bylo to lepší, než ve školní jídelně koukat na dno skleniček s nápisem „C45;0=> 2 CCCP“

    [14] Tomíku, rozhodně u hudby platí přísloví „Řekni mi co posloucháš a já Ti povím jaký jsi“

    [15] No, chytil ses Čiko, udělal si mi radost. Samozřejmě jsem svůj text myslel v legraci. Kdybych to téma měl pojmout vážně, tak přeci napíšu, že nezanedbatelné procento posluchačů Evy a Vaška tvoří tupou masu, kterou lze snadno manipulovat, a proto by těmto lidem mělo být s okamžitou platností sebráno volební právo. A díky za otázku co si myslím o svém intelektuálním a sociálním potenciálu. Právě jsem Ti odpověděl.

    [16] Edo, ale proč nemohu tyto lidi zařadit do škatulky? Ti lidé jsou něčím charakterističtí, podobně jako zahrádkáři, myslivci, fotbalisti nebo blogeři.

    [20] Dokud nám tu nerozkradou tombolu, tak ještě není tak zle.

  25. zopár komentářů pro vyvolenéTak nevím (radek) Vloženo 13.12.2007, 08:36:55
    Tak nějak nevím, v čem jsou vlstně horší než ti druzí. Možná jen mají lepší marketing.

    Narozdíl od nich nejsou EaV na ostrově bez spojení s okolním světem..

    mají volební právo (Tomik) Vloženo 13.12.2007, 10:04:37
    …a bohužel jich je pořád dost… možná i většina.

    Jinak si myslím,že není nutné zrovna srovnávat intelektuální rovinu s tím co posloucháš….Ikdyž máš pravdu Laco,že Eva a Šašek jsou tím tak nějak předurčeni.

    A já myslel, že Karel je předurčen k buzerantování zbytku schopných v EPS.. A on si mezitím stihne i zazpívat..

  26. No tak Laco, trošku tolerance by neuškodilo… Stejně jako ty jsi prožíval v listopadu orgáč při akustickém vystoupení Kryštofa, někoho jiného zase může plně uspokojovat E+V, na tom snad není nic špatného… Je to asi i o tom, že tito „umělci“ do tebou zmiňovaných vesnických kulturáků zajedou lidi pobavit, zatímco Kryštof a tebou uznávaní umělci nikoliv. Nechci „úroveň“ E+V nějak hodnotit, ale tvé povyšování nad lidi, kterým se to snad líbí je docela panské. Trošku úcty, vole, trošku ústy…

    A ještě dotaz? Co máš proti tláče? 😉

  27. „Ale bohužel, také příznivci Evy a Vaška mají volební právo.“ Tak to bylo hodně arogantní Laco. Jinak nic ve zlém.

  28. [29] Přečti si prosím tento článek ještě jednou. Nepíšu v něm nic o tom, že je něco špatného poslouchat Evu a Vaška. Také bych si netroufl hodnotit kvalitu jejich produkce. To opravdu ne. Jen jsem projevil lítost nad hudebním a koneckonců i životním vkusem nezanedbatelného vzorku našich spoluobčanů. To ale ještě neznamená, že se nad ně povyšuji, pouze jen vyznávám jiné hodnoty.

    A tlačenku bych si sám od sebe nedal, ale neměl bych problém si sednout ke stolu, kde se právě podává.

    [30] Považuješ otázku „Dokážeš poznat rozdíl mezi nadsázkou a arogancí“ za arogantní?

  29. Milane,dovolím si nesouhlasit. Pokud si člověk chce pořídit skutečně kvalitní klasickou hudbu, „nemůže“ si koupit úplně levné CD, na které se dělá šílená reklama v TV – 10+X CD zdarma za 1300,-Kč Proč? Protože nejlepší interpreti a soubory vydávají u velkých firem, které mají CD poměrně drahé, ale výsledek je fantastický. Takovou špičkou je třeba Deutche Grammophon. Z našich interpretů u DG vydává jediná Magdalena Kožená.

    Jednou jsem si koupil za 129,-Kč Carminu Buranu od Carla Orffa a už bych to nikdy neudělal. Někomu jsem ho radši dal…

    Ale samozřejmě, že třeba i Supraphon vydává skvělou klasickou hudbu – ze spolupráce Dagmar Peckové a Jiřího Bělohlávka vzešla výborná hudba na bezva CD! Cena pod 300,-Kč.

    Jinak doporučuji časopis Harmonie, který je o klasické hudbě, jazzu a world music. Rozhovory, články o koncertech, akcích a spousty recenzí, které mohou celkem dobře napovědět.
    Měj se.

  30. Laco,jsem vášnivým posluchačem industrialu, HardCore, jazzu, alternativních věcí, klasické hudby, taneční hudby, hiphopu a spousta dalších parádních záležitostí (viz. Playlist v URL) a nyní se začínám obávat a také se nesměle ptám: „Mohu já vůbec někoho volit?“ ;-))

  31. [33] Obávám se, že člověk Tvého rozhledu na naší politické scéně nemá z čeho vybírat, a proto je Tvá otázka namístě.

  32. to KYKLOPNo, podle toho seznamu, cos vypsal, bych tě nepouštěl ani na ulici, natožpak tě nechat volit.

    Kyklope, mimo tebe se ještě na světě totiž nenašel jinej úchyl, kterej poslouchá industrial a jazz… nic vzdálenějšího ve vesmíru není… zalez někam k odborníkům, ať ti vymění boltce.

    A nelži si do kapsy, že máš rád hudbu.

  33. 2kyklop:týýýjóóóóóó, to je ale skupin. Znám z toho maximálně třetinu a s mým playlistem bysme měli průnik maximálně v desetině, ale i tak tleskám…

    jako perlu si dovolím označit následující kousek:
    Vidiek Nechajte si ju

    PS: Carminu Buranu jsem koupil za 49 kč a (pro mě) bez problém…

  34. uz toho nechteproti gustu zadny disputat.. nekdo ma rad holky jiny vdolky a vsichni milujem e+v.. az nas budou miliony a konecne bude prima volba, vystridame vaska za vaska a klid a pohoda zavladne v cechach i na morave.. eva nam bude zpivat na dobrou noc a vasek hlidat, aby nefoukal moc velky vitr.. aby smradek a teplicko na veky s nami zustalo

  35. Petře K.ten playlist je celkem obsáhlý jen díky tomu, že jsem muziku začal poslouchat před dvaceti roky (začínal jsem na kotoučáku 1O1B). Přivedl mě k ní starší brácha, který měl hodně kamarádů a zdrojů dobré muziky. Pak i moji kamarádi, kteří se navíc hudbě věnovali hraním v kapelách, případně vydáváním hudebních časopisů a nebo dokonce založení nezávislého labelu. Kamarád vydával časopis a ze zahraničí dostával za reklamky spousty CD – to byl dobrý zdroj. Že hodně kapel z playlistu neznáš? Není divu – dost jich pochází z malých nezávislých scén, třeba HC.

    To LP Vidieku přinesla do našeho „jukeboxu“ v roce 1991 manželka…

    K té Carmině Buraně – samozřejmě, že Carmina Burana i na levném CD je pořád skvělou skladbou, ale spíše mi jde o to podání.
    Například Čtvero ročních období od Vivaldiho mám od našeho Hudečka, rusa Zvereva a itala F.Biondiho. Hudeček a Zverev mají skvělou techniku, jsou výborní, ale mě to připadá takové chladné. Ale třeba Biondi zní výrazně jinak, používá tehdejší nástroje a postupy, na nahrávce je dokonce slyšet i DECH hudebníků! Není to úmyslně úplně dokonalé, ale co nejpodobnější době a atmosféře, ve které skladba vznikla. Tuto nahrávku mi doporučil kamarád, který se klasické hudbě věnuje mnohem více než já. Pak jsem se dočetl, ze tato nahrávka dostala nějakou evropskou hudební cenu – zaslouženě.

    Měj se fajn.

    PS: linky na Biondiho
    http://www.europagalante.com….php
    http://www.emiclassics.com…aid=90

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *