Není profesor jako profesor

A není přednosta jako přednosta


Před revolucí jsme tu jeli všichni v jednom vlaku. Mašinfíra mluvil rusky a ve vagonech byla zima a špína. Pár let po převratu začal jeden obrýlený průvodčí rozdávat kupóny do kupé v první třídě. Zájem byl zpočátku mizerný, ale pozornost cestujících vzbudil jeden zrzavý výhybkář z Harvardu, který však bohužel s jistotou desetinásobku poslal slibně se rozjíždějící expres privatizace na slepou kolej. I s koženými sedačkami.

Z průvodčího se přesto stal vlakvedoucí a navzdory tomu, že měl všechna návěstidla v poloze Stůj, byl před pěti lety překvapivě zvolen dokonce přednostou stanice, když původně měl být na hlavní kolej vypraven jistý železničář z výtopny kdesi na Vysočině, jehož hlavní kvalifikací pro vysoký železničářský post byla skutečnost, že byl věčně pod parou a choval se jako starý nákladní vlak – neustále jenom stál, kouřil a vykládal.

Za pár týdnů se bude volit nový přednosta stanice. Je na čase, v kupé opět nejdou otevírat okna a na záchodech neteče voda. Naštěstí však mezinárodním expresem po zarůstajících kolejích na rozhádané nádraží přijel mašinfíra, který nikdy neřídil Sergeje a nenechá se vykolejit přízemními posunovači názorů. Ale o budoucím přednostovi bohužel svými hlasy nerozhodnou cestující, ale zdegenerovaná modrá armáda svázaná nesmyslnými železničními řády.

Proto se obávám, že ani dalších pět let raději nebudu jezdit vlakem.

35 thoughts on “Není profesor jako profesor

  1. Kolikrát už ajznboňáci slibovali cestujícím, že je nechají, aby si sami vybrali přednostu stanice… Ale když došlo na vybírání, vždycky vymysleli spoustu důvodů, proč to raději udělají sami. A tak se bojím, že nám i tentokrát vyberou toho knírkatého přednostu, co se tak rád poslouchá, a co tak nerad naslouchá jiným. Jenomže se bojím, že i kdyby to ajznboňáci tentokrát nechali na cestujících, vyberou si cestující toho samého. Mašinfíra, co nikdy neřídil Sergeje, je totiž podezřelý…

  2. NENÍ NULA JAKO NULAOdmítám tu diskutovat o voskovejch figurínách, co s v baloňáku z minulého století obráží vesnické tančovačky a sbírá body na únor.

    Zrzek z Harvardu není produkt Profesora. Zrzek je produkt doby, tak jako Jack Rozparovač. V podstatě bylo vše (základní) uděláno na počátku devadesátých let dobře. A té práce byla fakt plná hora Říp. Problém zrzků je problém tehdejší nedostatečné právní úpravy investičních společností, což se bohužel projevilo až s nástupem „harvardstylu“. Ale to bychom zrovna tak mohli Profesora věst na pranýř za to, že dodnes není důstojně upravena problematika výživného na děti…

    Role profesora dnes je rolí hranou dokonale. Je to mistrovství intelektu, mistrovství umu a schopností jedince. Z hlediska možných státotvorných postojů je velmi důležité, aby byl někdo (a velebme, že jde o presidenta) který umí nastavit zrcadlo socialismu Evropy i zrcadlo hlávkovejm salátům, těm koniášům života v moderní době.

    Tedy… než na uhláku, s americkou vlajkou za pasem, krhavejma očima, a dojemnou historkou, že utekl před komunistama, k nimž se nyní musí plazit s  rudou zástavou v levé ruce… jo, tohle je kandidát… leda tak do výtopny.

  3. CHYBY V JÍZDNÍM ŘÁDUZrzavý výhybkář byl průvodčím oslavován a obávám se, že nikdy býti nepřestal a to i přesto, že privatizační vlaková souprava skončila na trati s neúměrně vysokým počtem tunelů. Navíc nevěřím tomu, že ta osudová chyba se do jízdního řádu dostala nedopatřením. A povinností průvodčího je černé pasažéry vyloučit z přepravy.

    Když se průvodčí stal vlakvedoucím, udělal další fatální chybu. Kvůli opoziční smlouvě se politický vlak na dlouhá léta zastavil a ještě dnes se velmi obtížně rozjíždí. V této souvislosti si neškodí připomenout, že už jako přednosta stanice navrhoval zopakování stejné chyby (tentokrát v podobě velké koalice ODS a ČSSD) při řešení loňského volebního patu. Ani zbla by mu nevadilo, že by kvůli tomu vlak po několik dalších let opět vůbec nevyjel z nádraží, hlavně že on by měl v blížící se volbě přednosty stanice podporu jistou.

    A že nový kandidát mává z uhláku rudou zástavou? Však oni si už komunisté zvykli, že k jejich hlasům vzhlíží každý budoucí přednosta.

  4. TURBOKLAUSTo je hezké, Laco, jenže nezapomínej, že v tomto volebním systému prostě vlastně nic jiného, než nějakou formu opoziční smlouvy vlastně ani nevytvoříš. To přece není negativum Profesora.

    Prosím tě nezačínej se záměrnými chybami, tohle snad není bulvár.

    Ale zpět k funkci presidenta. Nikdo jiný, než Klaus tam přece nemůže od února sedět. A už vůbec ne voskovej maňásek s krhavejma očima. Laco… v téhle funkci musíš mít nejen hlavu, ale ta hlava musí i vypadat. Tak to prostě je. Co si o tom myslíme není podstatné. Tedy, musíš být i vizuální autorita, současně sympaťák. Jak nevypadáš, jako bys nebyl. Je sice pravda, že můžeš i jako Dinstbier kandidovat v teplákách :-))), ale uznejme, že tomu už ujel vlak.

    Klausova velká výhoda je, že má v hlavě tolik, co jedno středně velký okresní město. Možná dvě. Komunikační schopnosti, dokonalé formulace… vize, přehled, ukaž mi druhého. Mouřenín na uhláku? Směšné.

  5. PANTÁTA PLÁTENÍKDoufám, že je z celého toho mého povídání o mašinkách čitelné, že si kvůli americkému mašinfírovi nepůjdu objednat předplatné časopisu Železničář na pět let dopředu. Vím, že to není ideální kandidát, ale to není ani stávající hlava s potenciálem dvou okresů na severu.

    Koneckonců funkce přednosty stanice je v našich poměrech přeceňovaná, do praktického života cestujících může více zasáhnout třeba neodbytný ožralý houmlesák potácející se nástupištěm.

    Přesto se na nadcházející volební souboj těším, dozvíme se mnohé. Především o sobě.

  6. Já bych tedy jen podotkla, že pokud má pan prezident Klaus v hlavě něco rozumného, už by nám to kurva mohl ukázat:-)

  7. MODONOVelmi silně bych ti přál setkání s ním. A následný rozhovor, v němž bys mu vysvětlila, jak se to má dělat…

    Četla jsi Jitro kouzelníků? Tam je vystavěná dokonalá konstrukce – představ si žebřík, my se domníváme, že průměrně inteligentní lidé stojí na předposlední příčce nahoře a pak jsou již jen géniové. Ale… co když my průměrní jsme na prvním špriclu a ten žebřík má třeba těch špriclů padesát. Večer se posaď před zrcadlo, najdi odvahu si sama sobě říci, na jakém špriclu se nacházíš ty a odhadni, kde asi tak může být Klaus… Budeš-li upřímná, dlouho potom neusneš… neboť tak chytrých a schopných lidí, jako je on nejdeš v populaci skutečně velmi málo. Co se týká myšlenkových konstrukcí a jejich písemných či verbálních prezentací, trčí tu vedle Klause než jeden – Václav Bělohradský. Tím ovšem nechci říci, že by měl kandidovat.

  8. 2Sharkandík, moc jsem se pobavil. Já osobně bych odhadoval, že Naďa naskenovala článek z rudého práva a pomocí OCR převedla do elektronické podoby. Pomocí zkratky CTRL+H nahradila spojení Gustav Husák řetězcem Václav Klaus, vymazala slova pionýři a ústřední výbor, přidala pár inovací a článek byl na světě :-))

    btw – četl jsem od klauze tu rádobyvědeckou knížku o ekologii a je to docela zajímavý. Kdybych se před lety podobným způsobem dělal diplomku, omlátil by mi to konzultant o hlavu. Chápu že je prezident a na psaní nemá tolik času, ale než tuhle trapárnu, měl radši jen mluvit.

    2laco: dokud budou prezidenta volit politici, není imho šance získat někoho normálního. I kdyby se totiž na to místo někso normální dostal, bude ke zvoletí potřebovat tolik slibů a závazků, že to zcela omezí jeho pole působnosti.

  9. srandy kopecJeště dodám – s klauzem byla sranda vždycky, ale nejvíc mě pobavila kabaretní čísla „nejmenování příliš mladých soudců“ a „jedu všem do ameriky říct, jak to s tou ekologií je“, ať to stojí co to stojí…

    Ale švejnar zas může umět nějaký kouzla s hamburgerama a hranolkama. A vzhledem k tomu, že dokázal zmizet za hranice bez obětí (a ne jako trapáci mašínové), bude to eso. A mít někoho takovýho na hradě se určitě vyplatí. 🙂

    Ehm, a agitku navrhuji zakončit zcela (ale opravdu zcela) autentickým záznamem z oposlechů v sídle strany (ehm, tedy Strany):
    http://hn.ihned.cz…indricha-sidla

  10. Bohužel ale ten nový mašinfíra složil slib, že bude vlaky věrně řídit podle cizího jízdního řádu. Takže pokud by chtěl řídit i ty naše vlaky, tak by ten slib musel buď odvolat a přestěhovat se na naše nádraží (což neudělá, protože už tam má své vlastní malé nádraží) a nebo porušit jednou daný slib. A hlavního mašinfíru, který porušuje vážně míněné sliby když přestupoval na jiné modernější dráhy bych nechtěl.
    Takže asi ještě chvíli budeme mít stejného mašinfíru. Ne že by byl nejlepší, ale zatím to nikdo lepší nechce dělat.

  11. PETRŮV DIPLOMTak jsme se konečně (jen tak mezi řádky, kapišme) dozvěděli, že náš Sindibád pohádek tisíce a dvou nocí má nějaký diplom. Podle úrovně jeho vět bych soudil že by to snad mohl býi i diplom za Lva Nikolajeviče Myškina internetu. No, ještě že tu nejsou jen samí Petrové Ká, a že se občas narodí i nějakej ten klausík… i když… s odkazem na Petra… já myslím, že co se týká originality, v tom na něho nemá ani ten Václav… jen se tu originalitu zdráhám popsat. Možná příště 🙂

  12. Sharkanovi[12] Sharkane, jednu Naďu jsem poznal dokonale a dvě povrchně. Na jednu z těch, co jsem poznal povrchně jsem nezapomněl dodnes… Nevím, jakou Naďu máš na mysli ty, ale podle tvých třítýdenních narážek na úrovni ospalého dobrmana, bude v tvém zájmu, myslím, lepší, když tvou poznámku elegantně přejdeme.

  13. vánoční přáníTak to konečně prasklo. Jediná lopata je tady gti….

    Ale vzhledem k jeho životnímu úspěchu – zapůjčení vozu golf gti redakcí Auto.cz – zde může dál zůstat a reagovat na lacovy příspěvky.

    😛

  14. a když už jsme u těch odhalení…GTI se nám zoufale snaží naznačit, že není homosexuál…

  15. ještě pro rojekoukám že si můžete s lacem podat ruce – on má bota jménem gti, ty máš nějakýho denta…

    Nedočetl jsem to do konce, ale i ten začátek je libovej. Jak je vidět, teprve internet umožnil psychiatrickým léčebnám rozvinout terapii v plné šíři…

  16. PETR KPokud tu petře píšeš své neškodné nesmysly, a za nejúsměvnější považuji ty, označené – „ze svého smyšleného života“, jen se tím bavím. Ted ovšem musím zareagovat na tvůj neskutečný primitivismus o homosexuálovi. Kdybych totiž homosexuál byl, měl bych nejméně důvodů tu kohokoli přesvědčovat, že jím nejsem. Zoufalci tvého ražení, jimž svět nadělil pouze jednu větu, volně tě cituji – vidíš, že nejsem nula – nazírají na svět až příliš přízemně. Doporučuji ti požádat Laca, aby tvůj neskutečně ubohý příspěvek na adresu homosexuálů (ať už jím jsem já či kdokoli jiný) vymazal. Jiné řešení vlastně ani neexistuje.

    P.S. Každému dospělému člověku z tebe teď musí být na zvracení. Neumíš tu napsat, neumíš tu nic. Tvrdím to již déle. Pro mne nemáš větu – absolutní diskuzní nula. A nemáš humor. To je to, co tě tu vyděluje od ostatních. Já jen, aby ses tu nezachraňoval, žes to myslel žertem. I když u tebe slovo „myslet“ to je ode mne asi velká troufalost.

  17. rozdílyvíš jakej je rozdíl mezi mnou a tebou?

    já píšu něco ze svýho života. Ty sice tvrdíš že je smyšlený, ale kdokoliv se může přesvědčit o opaku. Je tady na mě mail, na webu je telefon a adresa redakce. Tudíž není nejmenší problém si cokoliv ověřit, pokecat, zajít na kafe…

    TY jseš jen figurka, co má blog a snaží se psát vtipný komentáře. V reálu neexistuješ a podle toho tě i všichni berou. Myslím že už by sis to už konečně mohl uvědomit.

    PS: je mi šumák, jestli jseš homo či nikoliv (u figurek je to jedno), pobavila mě jen tvá zoufalá snaha naznačit že i ty víš co je to ženská…

  18. PETR KáMyslím, že se začínáš pozvolna dopracovávat k jádru svého problému, Petře. Poprvé jsi ho tu popsal nyní ve své první větě. Já sice chápu, žes diskuzně nezkušený a tak musíš (jinak to ani nejde) dělat ve vyhrocnějších diskuzích chybu za chybou, ale již ti to ujíždí někam, kam by to ujíždět nemělo (homusexuál apod). Píši ti to právě pod rekordní diskuzí nakonci.

    Co to máš proboha za problém, tu neustále diskuznímu okolí dokazovat, jak jsi úspěšný, dokonce tu vypíšeš jakýsi foktivní dojemný životopis Petra Ká… kdo to je? Nikdo. Tak jako každý zde, nejen já.

    Tvá chorobná touha se porovnávat, povyšovat, vyvyšovat nějakou neskutečnou sebeprezentací tu přece nemá místo. Zařaď se mezi nás, mezi normální diskutéry kteří se občas sejmou, ovšem pozor, nikdy to přece nemůže končit tak, že bychom tu otiskovali svůj autorizovaný životopis z třetí ruky? Jakým směrem se to prosím tě na diskuzi ubíráš?

    Doufej, že za rok se tomu, žes tu pod tlakem okolností patlal dohromady svůj životopis jen zasměješ a… zůstane v toběš jen lehká pachuť studu.

    S tím homosexuálem jsi přestřelil. Hodně.

    Tak ti držím palce, aby ses zařadil, diskutoval a nenapadal samoúčelně kolegy. Přece mi sakra netvrď, že to nedokážeš.

  19. nikdypokud sebe řadíš mezi normální diskutéry, pak nepočítej s tím, že mě někdy v těchto řadách najdeš….

    Pokud ty považuješ za normální ostatní urážet a ponižovat, pak já „normálním“ nikdy nebudu. Jak jsem tady psal už na jiným místě – podívej se na své příspěvky: roj, tomík, inka, jenia… a další nikdo z nich ti nic nedělal, přesto jsi si nich vybil svý komplexy.

    PS: ty ses toho homo nějak chytl? Je to pověstné stéblo, nebo….? 🙂

  20. PSchorobná touha povyšovat?

    tos vyčetl kde? tys pořád psal že jsem nula, a chtěls nějakou větu. Pak jsem ti ukázal že nula nejsem a mých vět jsou ve světě miliony…

    Ale pokud se citíš méněcennej, můžu tě ujistit, že mě redakce auto.cz nikdy golf gti nepůjčila :))

  21. konec – omluva LacoviOmlouvám se – už jsem sporem s tím individuem zamořil jednu diskuzi a byla by škoda to udělat i tady. Slibuju,že ho budu ignorovat. Byla to moje chyba, že jsem reagoval na jeho Offtopic provokaci…

  22. PETR KáPetře, ano, tvých vět jsou ve světě milióny… :-))) své jsem ti již napsal v příspěvku č 25. Tipovaljsem, že to pochopíš, a to i v zájmu diskuze. A ty napíšeš další tři plačtivé příspěvky. Škoda, otravuješ zde teď už široké okolí, to si laskavě uvědom. Ta tvá errata… sakra, Petře… jsi jak malej Jarda. Doslova. Ufňukanej malej Jarda, co potřebuje na diskuzi ukázat jak není žádná nula. No… tak přemýšlej.

  23. číst není trestnéjen drobnost k tématu: ta knížka od klauze má strukturu diplomové práce (včetně citace zdrojů). Takže gti – než se k něčemu vyjádříš, zkus si přečíst alespoň čeho se to týká, pak se můžeme normálně bavit.

    na zbytek jsem ti odpověděl jinde.

  24. [18] Nemám potřebu reagovat na každou hloupost nebo urážku, co kde utrousíš, to bych do tebe musel investovat víc času, než za kolik stojíš. Jednou za tři týdny mi přijde tak akorát. 🙂

  25. Hluboká poklona všem za úvodní příspěvky, bohužel nakonec jako každá diskuse o politice i tato sklouzla k osobním invektivám namísto věcnosti. Ty invektivy jsou přitom úplně zbytečné, protože politika je stejně jen divadelní hra a pokud jste jen divák a zrovna nehrajete jednu z hlavních rolí (rozuměj „pokud zrovna nesedíte u koryta, kde se mlaská“), jen si hádkami kazíte náladu i zdraví:-). Všem bych moc doporučil shlédnout britcom „Jistě pane ministře“ – to je sice parodie, ale jak vystřižená z reality, po níž si člověk uvědomí, že buď bude navždy nadávat na všechny politiky a nebo se naučí vnímat svět reálně a více hledat a hodnotit ta pozitiva, která nám bohužel mnohdy přijdou jako samozřejmost. No a přeci jen si ještě dovolím něco té věcnosti. Moc dobře si Laco pamatuju článek na aktuálně.cz z minulých voleb: „koho jiného než ODS bych asi volil“ řekl nám pan Bittner:-). Dnes tu samou partaj častuješ slovy „zdegenerovaná modrá armáda“. Ono to prostě v demokracii není jednoduché, do toho vlaku s českou vlajkou si totiž nikdo jízdenky nekupuje a spolupasažéry si také nevybírá, jediné právo, které mu ta zatracená demokracie dává, je z toho vlaku vystoupit a nasednout si na jiný a to je na tom všem to nejlepší, co se nám mohlo přihodit. Takže se obávám, že i ty Laco příštích pět, deset i více let vlakem pojedeš ať se Ti to líbí nebo ne:-). GTI to napsal pěkně a přikláním se spíše k jeho názoru, i když v důsledku je mi to vlastně jedno. Vládu jsme neměli hodně dlouho a co se dělo? NIC. Přednosta stanice nám tu koleje nestaví, takže ať jím bude Klaus nebo Švejnar, jsou to oba demokrati, takže se nezmění zásadního taky NIC. Chtěl bych tam mít hlavně někoho na úrovni a to podle mě splňují taky oba. Co mi u toho jednoho nesedí, je jeho „nečeskost“. Ale musím připustit, že u knížete Schwarzenbergera jsem měl tu samou výhradu a teď ho považuji za jednoho z nejlepších ministrů. Další věc je, že nesouhlasím s vyzdvihováním nových neokoukaných tváří rovnou na vrchol, vůbec totiž nevím co od toho člověka lze čekat – teď si může slibovat co chce, ale jeho pravé charakterové vlastnosti se ukážou až po té, kdy se potenciálně usídlí ve funkci a to je u někoho, koho nemůžete po dobu 5 let prakticky nijak odvolat, dost rizikový faktor. Jako Švejnarovu výhodu beru to, že není dobré, když jedna politická partaj obsadí všechny důležité ústavní funkce – to pak začínají mít generálové té partaje pocit, že si můžou dělat co se jim zlíbí. U toho druhého profesora z Čech je můj názor ten, že kdo nic nedělá, nic nezkazí. Udělal spoustu chyb, ale stejně tak vykonal i spoustu dobrého. Jsme-li dnes jako národ tam kde jsme, je to i jeho zásluha. V zahraničí nám ostudu nedělá, to že se snaží profilovat na modré a nikoliv zelené planetě sice považuji za extrém, ale chápu to jako snahu postavit se proti té druhé extrémní straně, které je nyní poskytováno nadměrné množství prostoru. Jeho principielní názory nejsou až tak daleko od těch mých a morální profil sice není úplně čistý jak lilie, ale přesto ho považuji za přiměřeně dobrý:-). Howgh.

  26. to LUBOJo, napsal jsi moc dobrej textík, co textík, text fakt s velkým Té… a zvoní myšlénkama, které vycházejí z reality, což tu a diskuzi není obvyklé.

    Za sebe dodávám – voskovej paňáca s krhavejma očima přece nemůže mít šanci… a jestli, považoval bych to za obrovskou prohru všech těch, kteří nikoli v závětří vysokoškolských škamen a křesel v bankovních dozorčích radách, nýbrž na ostrém bitevním poli všech šarvátek a nelítostných ztečí, projevili a nadále projevují charakternost, odvahu, rozhodnost a cílevědomost. Naštěstí zvítězí ten lepší… musí.

  27. tipno vole…já bych volil Halíka…ale na to tenhle národ není a nikdy nebudu připraven.Z principu totiž nestojíme o skutečný obyčejný chytrý lidi.Potřebujeme výrazný postavy…a třeba i výslovné kterény…protože je daleko důležitější ta šaráda,…to divadlo okolo než samotný výsledek.

    PS:Jsem ale za tu šarádu…za to divadlo bohužel vděčný…..protože jinak to tu prozměnu může být navěčný…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *