Radiožurnál čekají převratné změny

Končí poslední rozhlas mezi rádii?


Počastoval bych se různými přívlastky. Ale že bych byl konzervativní? Ne, to přeci ne! Ale při pomyšlení, jaké novinky čekají od příštího roku můj oblíbený Radiožurnál, se té myšlence prostě neubráním. Ano, trochu se bojím té změny. První program našeho veřejnoprávního rozhlasu je pro mě jistota, že neuslyším rozhýkané moderátory, kteří sice neumějí pořádně česky, ale hlavně, že všechno je fajn a všichni posluchači jsou happy.

Přitom vize nové ředitelky ČRo 1 – Radiožurnálu Barbory Tachecí zní lákavě: Moderní zpravodajsko-publicistická stanice příjemná k poslechu všem cílovým skupinám. Stanice, o kterou budou mít zájem poznání chtiví lidé. Stanice, pro kterou je kvalitní zpravodajství a publicistika absolutní prioritou. Stanice, pro kterou základním prvkem zůstává mluvené slovo doplňované nejkvalitnější, ale zároveň širokospektrální českou i zahraniční hudbou posledních dekád.

Jenže ruší se mnoho pořadů. Jen namátkou: Motožurnál, Dva na jednoho, Ptá se Ester Kočičková nebo Host Jany Klusákové. Z denního vysílání zmizí moji oblíbení moderátoři Vladimír Kroc a Jakub Železný. Místo nich přicházejí Lucie Výborná (Frekvence 1), Romana Navarová (Expres Radio) nebo Milan Bílek (Hitradio Faktor).

Na druhou stranu jsem ale rád, že odchází Pavel Kudrna, který je pro mě symbolem nevkusu osmdesátých let. Nadějně zní také vyjádření nové ředitelky ČRo 1 k internetovým stránkám stanice: Připravujeme úplně nové programové stránky Radiožurnálu, součástí bude i zpravodajství iŽurnálu. To chceme výrazně personálně posílit, přestože vím, že nikdy nebudeme bojovat s iDnesy a iHNedy.

Ale já opravdu nejsem konzervativní. Takže chci věřit, že tu nakonec bude lepší rádio. Jen mě děsí nový slogan, se kterým Radiožurnál vstoupí do nového roku: Vaše zpravodajství. Vaše rádio. Kde jsem to jen viděl… Jo, už vím: Moje Nova. Moje televize.

28 thoughts on “Radiožurnál čekají převratné změny

  1. RADIOVKAJe to těžké, ale u radia jde především o to, že člověku musí být sympatický hlas moderátora. Až teprve pak jde o to, JAK co říká a až teprve pak jde o to, CO říká… Z uvedeného důvodu jsem nemohl poslouchat ani CO, ani JAK, pokud tedy hovořil Pavel Kudrna. A jak tě Laco čtu, nebudu to moci poslouchat ani po novém roce, neb na nás čeká u mikrofonu Lucie Výborná, která má sice krásné jméno, ale pro mne absolutně nepřijatelný hlas a dikci. Pamatuji si dokonce, že jsem se kvůli tomu hlasu nemohl kdysi dívat ani na její pořady v televizi, a upaloval jsem i z Frekvence 1. Když se ohlédnu zpět… tak od revoluce mně asi nejvíce zasáhl pořad na Frekvenci 1 (tuším) který se jmenoval nějak o hlavách. Uváděl ho Rosák a šlo o to, že jako si vylosovali nějaké slovo, dejme tomu – kačaba – a pod vedením Rosáka „vysvětlovali znalci“ kalibru Gerendáše obsah toho pojmu. Obdobnou radost jsem zažíval kdysi u televize při Studiu Kroměříž… ostatně dodnes často za dlouhých nocích řešívám geniální Teorii zpětného průniku od profesora Mirko Mirko :-))

    Takže já jsem také v očekávání co z paní Tachecí vypadne… Mám lehké mrazení, že nic. Ono totiž… jde asi o to, že člověk musí jít za tím svým hlasem, a je holt jedno kde to je – prostě půjdu tam, kam půjdou Tlučhořovi, Ester Kočičková a obdobné ikony. Jo, a ten Kroc, ten měl pro mne magický hlas, po tom se mi bude stýskat.

    P.S. Pozor – tam, kde vetší projekt řídí žena… to je vždycky podivně podezřelé…

  2. Bude hur.Jeste mnohem hur.
    Pryc jde Leipova, Odstrcilova, Kouba… Krome jedineho zpravare vsichni. Poky jeste na cas zustava, pak jde taky pryc.
    Ze zelene vlny vyhodila Stibra a Holomcika.

    Zastrelit!

  3. Dík za zájemDobrý den, autor blogu mi v mailu poprosil, abych se k článku o Radiožurnálu vyjádřil. Dělám to trochu s ostychem. V tom našem virtuálním prostoru se navržený koncept obnoveného Radiožurnálu už „zhmotnil“ v zaručené informace. A protože radio je i takové, jak se o něm mluví, nemám z těchto střel od boku pražádnou radost. Ale vím, že s tím nic nenadělám. A Lacův blog čtu rád. Tak tedy: Radiožurnál uzavírá 15letou etapu, kdy byl na posluchačském výslunní, ale poslední 4 roky už spíš ve stínu. Radiožurnál si byl po nějakou dobu jistý sám sebou, zapomněl, že v okolním mediálním světě se to mrštně hýbe. V dobré víře, že poskytujeme pestrý vějíř dobrých programů a prográmků se nám „povedlo“ program přehltit, překomplikovat a porušit základní rozhlasová pravidla, která platí u radií státních, veřejnoprávních i privátních. Cílem změn je jediné – zachovat kvalitní obsah, dodat programu novou energii, zpřehlednit (ano, programově trochu zjednodušit), otevřít ho pro aktuální vstupy. Ono to zní fatálně – končí Kroc, Lutonský atd. Pravda je taková, že všichni dostali snad docela zajímavé nabídky na další spolupráci. Někteří přijali, jiní dali přednost splupráci s jiným médiem. Nedávno jsme byli na pivu s otcem, zakladatelem Radiožurnálu Alexandrem Píchou. A shodli jsme se, že momentálně nemáme lepší vizi než Bára Tachecí, a že jí rádi pomůžeme. A pak taky, milý Roji v diskusi, asi máš dobré zdroje zevnitř stanice, takže znáš personální pohyby. Mně je to docela jedno. Ale jestli jsi naším zaměstnancem či spolupracovníkem a máš pocit, že „Bude hůř“, pak bych asi s tebou nerad pracoval. Už jenom proto, jsem-li Poky já nezůstávám na čas a pak jdu taky pryč, víš?:-)

  4. [4] Rad se necham prijemne prekvapit, vcetne toho odchodu/neodchodu 🙂

    S tim odchodem z vysluni bych to tak tregicky nevidel. Zmena metodiky Mediaprojetktu a Radioprojekdu muze delat mnohem vetsi chybu.

    Mne se hrozne libil slogan Rádio, které neječí.
    Ted jeci samotna reditelka :-))

    Ohledne meho financniho vztahu s CRo – ja od nej penize neberu, ja ho platim, takze obava ze spoluprace se skarohlidem je zbytecna 🙂

    A jinak cely komentar [4] je skvela prace – profixe nezapre 🙂

  5. Příjde mi zvláštní, že se z toho vyjádření jedná zřejmě o nejlepší dosažitelný projekt a přesto mu mnoho lidí, které pokládám za rozhlasové profíky, nevěří. Samozřejmě, mnoho z nich reaguje z pozice ohrožení, ale že by všichni?

    Rdiožurnálu bývý vytýkáno všelico, ale v posledních letech zejména, podotýkám zejména hudební složka. A z toho vyjádření nové ředitelky se můžeme těšit na příklon k hudebnímu složení F1/Impuls, což bude představovat ještě větší hudební sračkovitost než dnes.

    Jak to vypadá s paní Grimmovou? Její pořady jsou pro mě na nejvyšší úrovni jak obshově, tak hudebně (vybírá si hudbu sama? Pokud ano, dejte jí na starost celou stanici, prosím)

  6. Já mám s Českým rozhlasem moc hezký vztah a on si mne všímá mnohem víc než já jeho, každé čtvrtletí mi příjde upomínka, že jsem jako zapomněla zaplatit poplatky, a tak já to vždycky pak udělám a další čtvrtrok si se zase k vzájemné spokojenosti vůbec nevšímáme 🙂

  7. S POKOROUNahoře čtu (škoda, že nemohu slyšet) informaci zevnitř… Jan Pokorný… to je ten geniální hlas? To je ten, nejlepší? To je ten, nad jehož dokonale dávkovanou jemnou ironií, dokonalým nadhledem a profesionální prací jásám takřka několik desetiletí? Jo… talent a profík. Umí. A má dar fascinujícího hlasu. Ideál pro radio.

  8. Ad RadiožurnálI sebelepší změna může znít na papíře strašně, zvlášť když je to změna v médiu, které pracuje se zvukem. Proto bych jakékoliv hodnocení nového Radiožurnálu ponechal až na leden. Pochopitelně předpokládám, že stejně jako v případě jakékoliv jiné zásadnější změny, se i v tomto případě strhne lavina ohlasů, která se ale postupně usadí. Dejme tomu čas. Rojův PMS na tom nic nezmění.

    PS pro Roje: Slogan „Rádio, které neječí“ nikdy žádná stanice ČRo oficiálně nepoužívala, ten jsem měl na Bloku, když jsem anoncoval příspěvky z webu rozhlasu.

    PS k podtitulku: „Jediný rozhlas mezi rádii“ je zase – pokud vím – slogan regionální.

    Howgh 🙂

  9. [9].1 Obavam se, ze to nechapes. Mne nejde o to, jestli se neco „usadi“ nebo neusadi. Me jde o to, ze chci mit co poslouchat. Kdybych chtel poslouchat Impuls, poslouchal bych ho.
    Kdybych mel PMS, nejspis bych se jmenoval Tacheci.

    [9].2 Slogan znam z tveho webu, kdo je autor, nevim. Znamena to, ze ho nemuzu mit rad a nemuzu ho pouzivat?

  10. [10].1 Já se ti snažím vysvětlit, že nejdřív bys měl nový Radiožurnál poslouchat tak týden, ne vyvádět měsíc předem.

    [10].2 Píšu někde něco takového? Jenom pro jistotu upozorňuju, že to není oficiální slogan ČRo.

  11. Trochu obavyDoposud jsem vnímal Radiožurnál jako jednu z mála (vlastně jedinou) celoplošnou poslouchatelnou stanici. Souhlasím s tím, že změny jsou občas potřeba. Ale zároveň musím vyjádřit obavu z toho, zda skutečně tato dobrá stanice nesklouzne mezi ty pitomé, které dávno ztratily kredit nebo si ho drží ujuchanými finančními soutěžemi. Po zveřejnění jmen nových moderátorů vím jedno. Jakmile vstoupí do vysílání všeobjímající a láskyplný hlas roztomilé Lucie Výborné, okamžitě rádio vypínám. To jsem činil již v době, kdy působila na F1 a to tak činím i v současnosti, kdy svým neskutečně hloupým pořadem przní sobotní dopolední vysílání všelidové Prahy.

  12. [11] Ja se rad sazim. Na zaklade svych informaci jsem ochoten se vsadit o hodne penez, ze to bude tak, jaxe obavam. Ale vyhodnoceni sazky bude az v lednu, to uznavam.
    Tu Lucii Vybornou neznam, nejspis patri mezi ty, ktere okamzite umlcuju. Ale Za ty prachy, ktere ji Tacheci nabidla, tam rozhodne nebude varit kaficko.
    Moje nejhorsi obavy prameni z toho, ze mam dost informaci prave o Tacheci. Ale to se neda vysvetlit jednou vetou 🙂

  13. ŠkodaDost dobře nerozmím tomu, proč by dobré věci měli končit jenom proto, že se jiné věci okolo mění? To že se něco mění přece není známkou kvality. Někdy je ono „mrštné hýbání“ známkou zmatenosti a bezduchých křečí.

    ČRo1 je jednou z mála (ne-li jedinou) poslouchatelnou rozhlasovou stanicí. A teď se do čela dostává člověk, který působil v těch neposlouchatelných.

    Bojím se, že zachování kvalitního obsahu a zároveň dodání nové energie moc dohromady nepůjde. Zřetelným znamením je rušení onoho kvalitního obsahu. A řeči o tom, jak někdo dostal nabídku na novou spolupráci… Mnoho lidí na vlastní kůži poznalo, jak to s takovými nabídkami je.

    Pan Pokorný napsal, že „momentálně nemáme lepší vizi než Bára Tachecí“. Tak to musí být ČRo1 na tom opravdu špatně. Už jenom když slyším slovo „vize“…

  14. [1] Stát určitě není dobrý hospodář. Zprivatizovat můžeme banku nebo důl, ale veřejnoprávní rozhlas?

    [2] Ano, hlas Vladimíra Kroce mi bude také chybět. U něj navíc fungovaly i ostatní atributy, o kterých se zmiňuješ: JAK co říká a také CO říká.

    GTI, nemám přehled o projektech, které řídí ženy. V mediální oblasti si vzpomínám prakticky na jediný — slavná BoboTV.

    [4] Děkuji za reakci, pane Pokorný. Přiznám se, že skutečnost, že jako jeden z mála stojíte za vizí paní Tachecí mě naplňuje nadějí, že by se vývoj mohl ubírat správným směrem. Držím palce.

    [6] Hudební dramaturgie ČRo1 — to už je ohraná písnička. Mně by snad pro začátek stačilo, kdyby zmizely ohavnosti v podobě milionkrát omletých odrhovaček osmdesátých let (jeden příklad za všechny: The Buggles – Video Killed The Radio Star).

    Souhlas, Misho, Michaela Grimmová a její Večer s kulturní revue je skutečný balzám. O (ne)zachování pořadu v budoucím schématu bohužel nic nevím.

    [8] Ano, GTI, Jan Pokorný je PAN NEJLEPŠÍ (jen se mi zdá, že se v poslední době snaží být vtipný za každou cenu, ale tomu rozumím, jsem na tom podobně). Bude uvádět Ranní blok (5:00-9:00), já snad od ledna kvůli tomu budu stávat dříve.

    [9] Díky za reakci, Filipe.

    [12] Ano, asi se shodneme na tom, že Lucie Výborná je nejkontroverznější postavou nového Radiožurnálu. Zatím si nedokáži představit, že v čase 9:00-12:00 budu tuto stanici poslouchat.

    [13] Roji, nemůžeš alespoň naznačit?

    [14] Jirko, musím se hodně snažit, abych v té větě Jana Pokorného „Momentálně nemáme lepší vizi než Bára Tachecí“ neviděl rezignaci.

  15. uvidimeUvidime, co se nam ze Zurnalu stane.Na nutnosti zmen se v podstate vsichni shodli, jen mam obavy, aby ti, co jeste tuhle stanici sleduji, neprestali prave proto, ze bude jina.Pak by to byl prusvih.Doslechl jsem se, ze cistka v hlasech je opravdu razantni a to me silne znepokojuje. K mailu pana Pokorneho – pripada mi ze hrajete tak trochu roli protektoratniho prezidenta, za coz odmenou Vam bude urcite lukrativni post zahranicniho zpravodaje.Zli jazykove tvrdi, ze to je Pariz. At se Vam tam libi:-)Osobne vas intelektualne „predimenzovany“ projev neposloucham.K pani Tacheci? Jednim slovem likvidatorka a vizionarka v jedne osobe.Obavam se, ze u Zurnalu nezustane:-)

  16. Rád bych se nechal příjemně překvapitJe mi jasné, že nic se nejí tak žhavé, jak vypadá; že skutečnost bývá často lepší než mediální obraz (který si paní Tachecí zatím neudělala nejlepší); a že Roj přehání jako vždy. Na druhé straně mě ale taky docela znervozňuje už pouhý seznam jmen odcházejících i přicházejících – Kroc a Želený jsou pro mě pilíře RŽ; naopak Lucii Výbornou opravdu slyším nerad a „moderátor z hitradia Faktor“ mě taky nenaplňuje radostným očekáváním…

    Nejpregnatněji to ovšem vyjádřil Jirka Bureš o kus výše: jedinou rozhlasovou stanici, kterou jsem dokázal dlouhodobě poslouchat, přichází proměnit manažerka ze stanice, kterou jsem nevydržel poslouchat ani pět minut. Kdybych si měl vybrat nejstrašnější mučení rádiem, zaltou španělskou botu by vyhrála bezkonkurenčně F1. Hodně se bojím zvýšené četnosti vražedných „telefonátů našich posluchačů“ a odlehčeného střihu zpravodajství. A výrok paní Tachecí v tom smyslu, že chce RŽ „zbavit nálepky zpravodajského rádia“, to jenom doráží. Já CHCI zpravodajské rádio – hitrádií jsou mraky.

  17. K hudbeDocela by me zajimalo, az budou jednou chtit radia vysilat „milou a libivou hudbu, to nejlepsi z TOHOTO desetileti“, kde ji vezmou – kdyz v tomto desetileti je vsude slyset jen hudba minulych desetileti.

  18. OSTRÁ HUDBAPixy, třeba dnes ráno Jan Pokorný krásně a dlouze mluvil o fenoménu SPICE GIRLS. Ale vzápětí hráli Beach Boys, takže někde je opravdu chyba.

  19. Mohli by si na cteni zprav sehnat nekoho, kdo je dokaze aspon precist. Ta slepice s nevyslovitelnym jmenem to evidentne neni

  20. MotožurnálZrušili motožurnál??!! Se zbláznili?
    Dle mne velice užitečný program celoplošného rádia. To si jako myslí, že všichni Ti řidiči, kteří by využili jeho informace už v roce 2008 jezdit nebudou?
    Vždycky jsem se na něj těšil, zvlášť za volantem. Takže se mám těšit na minutové shnutí průběhu Dakaru a to bude vše 🙁
    Jsem maximálně rozezlen když jsem to dneska zjistil.

  21. Jsou roztomilí… a ještě chvilku a přestanou dělat loužičky 🙂

    Do té doby si budeme muset zvyknout, že pro moderátory z Frekvence 1 je tolik mluveného slova téměř nezvládnutelná zátěž (2-3 překecy na jedny zprávy), že se neorientují v kalendáři a hodinách (např. 7.1. několikrát po sobě tvrdili, že je 5.1., v živém rozhovoru se Zuzanou Bubílkovou zase moderátor přidal hodinu, takže ho Bubílková opravovala), budeme si muset zvyknout, že i reálie a přesná jména osob, o kterých se ve zprávách mluví, mohou dělat moderátorům problém – například včera v odpoledním radiožurnálu referovala moderátorka o akciovém programu ČEZ a mimo jiné překřtila generálního řiditele ČEZ z Martina Romana na Mariána Tomana.

    Holt moderovat ve zpravodajské stanici je asi o dost těžší než do mikrofonu celý den vykřikovat „a máme tu další superhit – na rádiu xxxxx hrajeme jen tu nejlepší muziku“.

    To co vypadalo ze začátku nadějně, mě začíná čím dál tím víc zklamávat.

  22. BohuželUž jsem do jisté míry vyjádřil paní Tachecí svoji naději, že se něčeho kladného dobere. Jenže po pár týdnech se obávám, že provádí něco, co je obyvklé u většiny nových šéfredaktorů i v novinách. Přicházejí s velkými myšlenkami a netuší elementární pravidla čtenosti nebo poslechovosti: Nesmím v první řadě odradit Ty, kteří mne dosud sledovali! Takže jinak řečeno, nesmím odebírat nebo radikálně měnit to, co lidé (byť jen někteří) mají rádi, a mohu jen s citem přidávat to, co by mohlo přilákat nové posluchače (čtenáře). Řečeno trochu jinak, změny mají být nenápadné. Tedy nesmím v žádném případě vyvolat takovou vlnu odporu, jako se to podařilo Radiožunálu. Ono totiž je mnohem těžší jednoho nového posluchače získat, než jich deset ztratit. Tím vůbec nekomentuji změny, které byly provedeny. Jen nesprávnost metody, kterou byly uplatněny. Také myšlenka, že sama kvalita přiláká nové posluchače je podle mne zcela zcestná. On ten posluchač (stejně jako čtenář) si nejdříve musí Radiožurnál pustit a taky být správně naleděn k poslechu (noviny koupit a mít chuť je číst). A nejtěžší je právě to, jak nového posluchače přilákat v okamžiku, kdy uslyší právě to, co ho přiměje pustit stejnou stanici znovu. Bohužel v Radiožurnálu se mrská mnoha důtkami najednou. K vlastní lítosti se obávám, (nerad bych byl ke své škodě správným prorokem), že pravdu budou mít spíše pesimisté, kteří věští pokles poslechovosti. Obecně konstatuji. Já jsem uvítal změnu hudebního žánru, ale také se mi zdá, že jsou moderátoři trochu moc rozverní a když se údajně špičková moderátorka zeptá „na otázku“ místo aby otázku položila, tak jsem na rozpacích,…. Jinak souhlasím, že změny měly přijít, ale myslet si, že je třeba za každou cenu se striktně držet každé teoretické zásady pro zpravodajství a nekoukat na to, co si u posluchačů získalo oblibu, může jen trubka. Opět řečeno jinými slovy, dělat změny, aniž znám názory posluchačů, je holá sebevražda. Míru zdar a Radiožurnálu zvlášť. A pokud je pravda, že na chování paní vedoucí lze zřetelně vycítit ignoranci (já to samozřejmě netvrdím, ale takové řeči kolem mne běží), pak to dobře do budoucna nevidím. Věřte zkušenému dědkovi, udělali jste asi příliš mnoho chyb. Boxík

  23. PočasíJelikož dost jezdím po republice,mně nejvíc chybí relace z meteoústavu. Vždy jsem byla v obraze, jaké je počasí, jak bude, jaké mohu kde čekat silnice, jak se obléci, bohužel tohle se dalo čekat, to co za něco stojí, tak to se většinou vždycky zruší, protože když změna, tak změna. Aby jsme prostě o té koze věděli. No pan Pokorný se jí pravda bude zastávat, když on zůstal a na ne zrovna špatném postu. Já ho nemusím.

  24. OstudaPřed malou chvíli jste odvisilali k výročí bitvy u Stalingradu rozhovor s přímym účastníkem této bytvy.Proč jste nenechaly promluvit i druhou stranu této historický tak smutné udalosti, proč mluvil pouse chudák německý pamětník, proč nemluvil také Ruský zloduch – pamětník.To je snad Rusové měli poslat v zajetí na Krym do hotelu.Kolik lidí včetně detí(rusu) zemřelo při obkličení německou armádou hlady.Podívejte se na dvoudílnou epopej Jurije Ozerova která se hodně, podle západních historiku přibližuje realitě.Jste nechutný jak lezete západu do zadku, tak jak lezli bolševici do zadku Rusum.ČT mne včera také hezky pobavila s relaci o prezidentu Svobodovi. Fuj, stydím se, že tady jsem!!!Omlouvám se za pravopisné chyby, nemám české školy, děkuju.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *