Vyplatí se pořízení elektronického podpisu?

Uvítám praktické zkušenostiVe čtvrtečních Lidových novinách jsem si se zájmem přečetl článek Nenavrhuji povinný e-mail, ale doručení na portálu, ve kterém ministr Jaroslav Bureš navrhuje rozšířit Portál veřejné správy o aplikaci, jejímž prostřednictvím by stát komunikoval s podnikateli.

Není to špatný nápad. Mohl by to být další důvod, proč si konečně pořídit elektronický podpis. Jako soukromá osoba jsem o něm dosud neuvažoval, ale jako podnikatel o pořízení elektronického podpisu začínám vážně přemýšlet. Při své práci totiž musím často komunikovat s úřady a nemine mě například ani podávání přiznání k DPH a přiznání k silniční dani, která již lze vyřídit elektronicky.

Zbývá tedy učinit rozhodující krok — zvážit, zda se mi to vyplatí. Než se tedy začtu do záplavy rad a instrukcí na stránkách Ministerstva informatiky či v aplikaci Elektronické podání pro daňovou správu, uvítám vaše názory na problematiku elektronického podpisu.

Vyplatí se dnes jeho používání? Stojí bezmála tisícovka ročně za ušetřené cesty na úřad?

Související odkazy:
LUPA: Jak oživit elektronický podpis?
EKONOM: Elektronický podpis: Konečně rozjezd?
HN: Papírování na úřadech střídá internet. Snad

One thought on “Vyplatí se pořízení elektronického podpisu?

  1. Většinou to neumějí zpracovávatElektronický podpis jako idea není tak zlý, ale za ty prachy se to nevyplácí.

    Větší problém je ten, že elektronicky podepsané dokumenty umějí prakticky zpracovávat jenom některé úřady. Na většině úřadů není nikdo, kdo by vůbec někdy podepsaný dopis legálně přijmul. A neumějí to, nepoznají, co je podepsané a co ne.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *