Restaurace Aromi

Může být požitek z jídla lepší než sex?


Italskou restauraci Aromi najdete v jedné z nejkrásnějších pražských rezidenčních čtvrtí, jen kousek od náměstí Jiřího z Poděbrad. Decentní interiér bez rušivých prvků je místem, kde se chuťové buňky rády oddají vášnivým gurmánským orgiím. Strohý jídelní lístek připomene, že nejste v knihovně. Proč ostatně marnit čas čtením, když ke stolu právě připlouvá předkrm.

Tuňákové carpaccio s dresinkem z mořských ježků (295 Kč) se navzdory plachosti poupat kaparových keřů rostoucích ve Středomoří přes můj jazyk převalilo jako příbojová vlna. Chladivá chuť moře se vzápětí ostře propojila s bezchybně horkou polévkou z bílého chřestu, mozzarellou burratou a tramezzini krutony (195 Kč). Uprostřed oceánu z jemné smetany pak jako ostrov bezbřehých chutí trůnily grilované kalamáry.

K vyčištění chuťových pohárků mezi chody posloužila likérová sklenka obsahující citrónový sorbet smíchaný s šumivým vínem Prosecco, jehož šumění znělo jak vábení Sirén, a proto jsem se raději vydal na pevninu. Dal jsem tedy vale exotickým dálkám a nasměroval své smysly k chutím milované domoviny.

Jako hlavní chod jsem zvolil Grilovaná prsa z perličky s hříbkovým flanem a rozmarýnovou omáčkou (375 Kč). Maso perliček je chuťově velmi výrazné, často bývá používáno jako náhrada za zvěřinu, a proto nepřekvapí doprovod v podobě flanelu z hřibů dubových, který i přes provokativní vzhled chutnal fantasticky a voněl jak krušnohorské lesy v říjnovém ránu.

Ostatně podzimem voněl i dezert Panna cotta s hruškami a pěnou z Campari (145 Kč), který hodování důstojně uzavřel.

aromi2_small.jpg aromi3_small.jpg
aromi4_small.jpg aromi5_small.jpg

 

36 thoughts on “Restaurace Aromi

  1. ŠUKÉZNÍ LOKÁLKoukám, žes od chomutovsko-mexického nášupu, to přes pačený koleno vzal rovnou k těm z nejlepších. Bravo. Text, Laco, je stejně chutnej, jako byly nepochybně ty pokrmy.

    No sex… záleží na tom čemu říkáš sex. Už vím, čemu říkáš jídlo, tak si ještě počkám na příští blog.

  2. to snad ne vole???Prej nějaká italská Aromi nebo co…Ty vole, já nevím proč zapíráš, že jsme Ti u nás dali najíst jenom zbytky, co nám zbyly od snídaně?

    Doufám,že mu to někdo nežerete…Každej ví, že italové umí akorát po okrajích
    spálený sušenky vopatlaný kečupem

    PS: ale jinak díky za pochvalu, příště uvaříme něco trochu lepšího

  3. CHUTNÉ KOMENTÁŘE[1] Nezáleží na kuchyni. Důležitá je fantazie strávníka.

    [2] Jím hodně dlouho. Prakticky již od doby, než jsem se vůbec narodil. A teprve po dlouhých desítkách let jsem byl schopný napsat o požitku z jídla kloudný text. Za jak dlouho myslíš, GTI, že budu schopný něco podobného napsat o sexu?

  4. LacoCarpacio mám ráda hovězí s olivovým olejem, čerstvým pepřem a parmazánem, ale většinou dám přednost tataráku s limetkovou šťávou a česnekovými bagetkami, pokud jde o kuchyni, dávám přednost Francouzské, případně Mexickým hovězím flákotám.
    Křepelky a jiné ptactvo – ve Florencii mi jednou přinesli takové malé ptáčky i s hlavičkama, některé neměly ani zavřené očička:-/, a pak z vlastní zkušenosti vím, že Italům chutná nejvíc svíčková s knedlíkem, vepřo-knedlo-zelo a taky segedínský guláš- s knedlíkem samozřejmě:-))

  5. 🙂Ty vole, nevim proč na talíři takovýhle komedie??? Krkovice je krkovice. Ikdyž uděláš na sóju čtyři mašličky, tak to bude pořád jenom žrádlo pro krávy

  6. btwvůbec netuším kolik asi tak stojí Carpacio, nebo biftek, grilovaná žebra, ale vím, že smažák nebo řízek s bramborem se dá pořídit za 65,- :-))

  7. porceTeda laco, docela jsi mě překvapil. Tebe bych nečekal jako „gurmána experimentátora“…

    Já bohužel občas do podobných zařízení musím chodit taky a i když překousnu tu exotiku, pořád mi tam hrozně vadí jedna věc.

    Ty dětský porce. Zatím všechny tyhle podniky měly společný to, že i když na talíři byla kreace jak z cirkusu, samotná porce byla jak pro malý dítě (a to když koukám na ty fotky, řekl bych že třeba v kogu dávaj ještě menší)…

    Ve finále teda musím souhlasit s tomíkem – pořádnej kus flákoty je pořádnej kus flákoty. A ač jsem sjezdil půlku světa, nenarazil jsem na lepší jídlo než je svíčková s osmi, zapíjená orosenou plzní… 😀

  8. Petře K.Kogo, hmmm:))))), no ale k věci, ty porce nejsou dětské, ale úměrné tomu, aby sis mohl dát předkrm,polévku, hlavní jídlo, salátek a dezertíček:-)

  9. SVÍČKOVÁ V PLZNINo, k velikosti porcí v obdobných restauracích jako je ta nahoře se snad může vyjadřovat negativně jen ten světák, k jehož největším světovým zážitkům zatím patřil nášup v TGI Fridays…

    Někdo tu mává Kogem. Klid. Laco nahoře píše o ikonozní restauraci (včetně vybavení interiéru.) Kogo jede na jiné struně.

    Laco – vysvětli prosím politiku přiměřenosti porcí s odkazem na počet jednotlivých chodů… sakra, teď čtu, že to za mne elegantněji už vypsala Modona.

    Já jsem sice nesjezdil celou Mléčnou dráhu, ale zase mám jinej problém, jakmile si v takovýchto podnicích dávám předkrm, polévku a hlavní chod, nedojím, prostě je to na mne už moc. Tobě to, Laco, koukám šrotuje ještě výborně.

    P.S. Na sex se vykašli, těch upocenejch deset vteřin dvakrát za měsíc… 😉

  10. kogo[12] Hele, mod, však píšu že ne dobrovolně. Já mám radši takový ty 4. cenový, kde sice nedostaneš knedlíky naaranžovaný do psychedelický guerniky, ale může jich bejt 8 a maj tam pivo jak křen…

    PS: já si dám polévku a dezert i k těm osmi… ;-D

  11. hlad[13]
    Ano, věřím, že když celej den člověk sedí na zadku počítače a píše příspěvky na auto.cz, pak mu asi podobné porce stačí.

    Existují ale lidé, kteří od svého těla vyžadují více, než pravou rukou zasunout páku do polohy D. Tělo pak od nich na oplátku vyžaduje větší přísun potravy. Zákon zachování energie – nic víc, nic míň.

  12. Petřeno proč ne Kogo, do některých „hospod“ se určitě chodí kvůli atmosféře a atmosféra v Kogu mi nevadí:-), taky jsem třeba ráda chodívala do Ambiente v Máchové, ale udělali z toho takovou divnou sterilní hospodu.
    Taky hodně záleží na tom s kým člověk jí, s někým se cítímn líp v normální vesnické hospodě kde se topí v kamnech,s někým je to lepší v tom Kogu:-)

  13. GTIpokud mám sníst hlavní jídlo předkrm si dávám „napůl“ s někým kdo by ho snědl celý polívka nepolívka a proto mi nechá jen kousek. Dezerty bych děsně ráda, ale to bych si zas nemohla dát hlavní jídlo i přesto, že mi to taky šrotuje docela dobře:-))
    btw i ze sexu se dá udělat neupocený umělecký zážitek:-)

  14. atmosféra[16] proč ne kogo (a jemu podobné)?

    Nevím, jestli je to jen můj ujetej názor, ale myslím že podobnejm podnikům atmosféra chybí. Je to jako když uděláš větrník z rohlíkovýho těsta a přidáš šlehačku ve spreji. Na první pohled vypadá zajímavě, ale když se dostaneš dovnitř, chutná to divně.

    Mám rádši podniky, který sice nezařizoval architekt a který nemaj bar obloženej exotickým dřevem, zato se v nich během minuty cejtíš jako doma. Dobře tam vařej a nedívaj se na tebe jako na exota, když si dáš dvojnásobou porci, nebo si dáš druhý jídlo…

    Máš pravdu, že hodně záleží na tom s kým tam seš (možná i kvůli tomu nemám rád tyhle „trendy podniky“), ale jsou místa, kam jdu s chutí na oběd i sám…

    Když jsme ještě byli v karlíně (než nás vzala voda), líbilo se mi „pod úrovní“ – příjemná atmosféra a výborná kuchyně. Teď jsme naproti masaryčce a v okolí nic podobnýho není (nebo aspoň já o ničem nevím).

  15. MODONOJo, já už ty deserty vypustil, jen občas si dám a to pak zase vypouštím předkrm. Ten způsob sdílení jednoho talíře u desertů děláme, když jsme s rodinou (dva kluci žena a já) na jídle. vždycky ženu přemlouvám, ať klukům objedná něco dosladka a já že si dám jen presso, a pak jako testuju jestli to není moc kyselé :-))

    K tomu sexu… no, párkrát už jsem to také dělal 😉 většinou na nějakej uměleckej dojem dávám první tři minuty, pak sklouznu vždycky k tomu samému… 🙂

    Jinak hezky píšeš o tom stravování…

  16. Petřenaproti Masaryčce? tak šup na Poříčí ke Sládečkům, tam se jí hodně dobře:-)

  17. GTIano, děti jsou pokud jde o konzumaci dezertů hodně dobré, obzvláště ty malé, třeba Gremlinům se dá sníst i nadpoloviční část dezertu a jelikož jsou dva je z toho nejméně celá porce kterou člověk nechtěl:))
    Pokud jde o pokrmy obecně kdekoliv, mám s tím trochu problém, protože spoustu věcí, zejména mas, nejím z důvodů grínpísáckých:-), takže například v Kogu se mi na 200% nestane, že bych dostala guláš z koniny, což se mi v několika normálních hospodách už stalo.

  18. MODONOTeď nevím, zda ti správně rozumím… jako že nejíš velrybí maso? No, ta konina má své specifické „načervenalé“ kouzlo a v jistém druhu hospod bych neprotestoval. Do psů ale nejdu :-)))

    Kogo těží ze své výhodné polohy. V gastronimii to není však žádná pecka. Mám tam rád těstoviny s hříbky a jako předkrm tam dávaj i pěknej flák pečené chobotnice (jíš?)

  19. GTIvelrybí steak jsem jednou jedla, je to vyníkající maso. Ano, nejím třeba velryby, ale ani srny a zajíce, koně, pštrosy, ale ani křepelky,holoubátka, taky ne žraloky, to všechno z důvodů etických:-) o kočkách a psech ani nemluvím!!
    Chomotnice, no, většinu věcí z moře jím jen u moře. Jsem divná:-))
    Pokud jde o to Kogo, mně se líbí atmosféra té pasáže a hospody začínající vlastně uvnitř a končící v nádvoří, teda mluvím o Kogu Na Příkopech samozřejmě, ale to ty asi taky:-) NO a když už jsme v té pasáži, tak tamto Ambiente mi třeba vůbec nevyhovuje, ani atmosférou, ani tím způsobem servirování potravy. Dobrá bývala Mexická Hacienda v Panské?, ale už jsem tam dlouho nebyla.
    Spousta lidí tvrdí, že se moc dobře jí v Barakudě u nás ve Vršovicích, ale tam se mi ještě nepodařilo dát si jediné jídlo které by mi chutnalo, to už je lepší KFC:-))

  20. Taky ještě špatně snáším, když se ocitnu v nějakém hezkém, ale zdánlivě normáním zájezdním hostinci a ve čtvrtek vpodvečer jsem nucena si na jídelním lístku vybírat mezi šneky, ježkovýma vočima, želvíma prstíčkama a dalšíma nesmyslama u kterých ani netuším co jsou, natož abych na ně měla chuť! :o))

  21. neznám[20] Na poříčí chodíme na pivo k broncům (v létě, když maj otevřenou „zahrádku“), na pizzu do al capone. Jinak mě tam nic neoslovilo…

    Ale ke sládečkům? neznám, kde to je?

  22. 30No, abych pravdu řekl, konkrétně tenhle dialog s největším z malých není moc k žrádlu… Ale vaše wjec, jen kdybyste přitom alespoň tak idiotsky nemlaskali! :o)

  23. MODONAVelrybu jse ještě nejedl. No, tě pic… koukám, že ta etická omezení není žádnej med. Srnčí, kančí, jelení, sakra a já tě chtěl pozvat do Diany na Černém mostě 😉

    Kogo… no, mě tam vadí, že člověk sedí jako příliš dole a vzhlíží nahoru k číšníkům, pokud tedy sedí na té „terase“ a že hosti z vyššího patra mi sjížděj očima jídlo…

    Ryby… v úterý jsem byl na véče v Rybím trhu pod Týnským chrámem, a kdybych uměl psát jako Laco tak to tu vystřihnu… bylo to fantastické.

    Do ambiente chodím buď do celetné dolů, nebo tam pod Jiřák, no a samo do Brasseiro naproti Radnici, tam kvůli tomu fantastickému hovězímu ze zadní kýty a pečenému ananasu.

    Hergot, potřebuju maso. Rychle…

  24. GTIAmbiente v Celetné to jde:), to pod Jiřákem je ro co jsem myslela, že už to tam nemá atmosféfu žádnou.
    No já teď jedu na týden na dovolenou do země v které si asi nic moc dobrému k jídlu nedám:-)), tak se tu zatím moc necpi:-)
    No prostě, zkuste to tu beze mne nějak vydržet:-))

  25. VÁŠNIVÉ ŠROTOVÁNÍMilují jídlo. V malých i větších dávkách. Občas si dám velký kus flákoty, jindy dám přednost menším porcím. Jsou chvíle, kdy se hltavě deru k cíli, ale většinou nespěchám, užívám si jízdu a vychutnám každý detail. Každé sousto.

    Sakra, je ten předchozí odstavec ještě o jídle?

Napsat komentář: Petr K. Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *