Proč je komunismus horší než fašismus?

Ten, kdo nezná svoji minulost, je odsouzen ji zopakovat


Před pár dny odvysílal druhý program České televize dokument Recidiva moci. Nechci se rozepisovat o (ne)kvalitách hodinového pořadu hledajícího souvislosti mezi některými aspekty a praktikami politického a veřejného života dneška a doby reálného socialismu. V dokumentu se ale objevila dvě čísla, která by rozhodně neměla zapadnout a měla by být připomenuta každému, kdo si myslí, že za komunistů bylo líp.

Komunismus prostřednictvím poprav, smrtí ve vězeních, koncentračních táborech a komunistických převýchovných zařízeních má na svědomí 130.350.000 životů (zdroj: rezoluce Parlamentního shromáždění Rady Evropy). Fašismus „jen“ 85.000.000 životů (zdroj: Československá encyklopedie, Academica 1986).

69 thoughts on “Proč je komunismus horší než fašismus?

  1. srovnáníPodle mne to nelze takto jednoduše srovnávat a zvláště ne v absolutních číslech. Problém komunismu je v tom, že tak dlouho a urputně vítězil (a dodnes ještě vítězí) v některých zemích. Vypovídající srovnání by bylo například číslo vztažené na rok. A je tu i druhá strana proč je podle mne nesmysl vládní režimy takto srovnávat. Jakmile způsobují svou zvůlí oběti na lidských životech, pak je zcela jedno, zda je to sto nebo sto milionů životů – obojí je zavrženíhodné stejně.

  2. Ten dokument byl natolik dobrý a komplexní, že jsem se ještě v jeho průběhu musel podívat, kdy bude reprízován, a nastavit si jeho záznam pro své děti.

  3. NesouhlasímViděl bych tu jiný problém a to je to, že komunismus, nemá ve své základní ideologii nic o tom zabíjet někoho, to co se stalo je příšerný, ale nemůžeme z toho obviňovat komunismus, protože komunismus je utopie, je to nádherná představa toho že se všichni budou mít stejně dobře a všude bude mír. Stejně dobře můžeš obviňovat křesťanství za to co se během jeho působení stalo, nehledě na to že podle něj máme být na sebe hodný.
    PS: jsem kapitalista až do morku kostí a možná hlouběji, v komunismu bych žít nemohl, protože bych se chtěl mít vždycky líp než ostatní, teoreticky řečeno zpátky u koncentráků a cenzury.

  4. Nemyslím, že je horší, rozhodně je jiný, možná horší tím, že se tváří jako dobrák. Rozhodně ale není o nic lepší.

  5. ČÍSLAOhromující čísla. V případě komunismu ještě o to skličující, že ty oběti byly především oběťmi míru. K těm miliónům nutno připočíst další milióny, které to přežily, ovšem na „zmršenej“ život tabulky nejsou.

    Buďme šťastni a každý den velebme naši současnost. Jo… já žil desetiletí v pekle a zacinkal jsem jednou klíčema a začal žít v ráji. Sedmnáctý listopad je navždy dnem mého světa, po nekonečné tmě vyšlo konečně slunce… aby už nikdy nezapadlo.

  6. Jednou jsem napsal, že fašismus byl V MNOHA OHLEDECH horší, než komunismus. A dočkal jsem se oprávněně řady odmítavých reakcí. Když řeknu, že je něco horšího, než něco jiného, současně říkám, že to něco je jaksi „lepší“. Rozdíl vidím zejména v tom, že komunisti vraždili své vlastní lidi a prováděli genocidu občanů ve vlastním státě.

  7. Teok 6., ale to dělali fašisti taky se svými lidmi, jen to byla podstatně kratší doba.

  8. NesmyslJe to totální nesmysl a to nemyslím nijak pejorativně. Prostě jste ve fašismu nežil a tak si to nedovdete představit. Už jen to, že v tom nerozlišujete jakoukoli délku období zneplatňuje tyto statistiky.

    Fašismus přirozeně je a byl nesrovnatelně horší a na dálku od jakékoli lidskosti. Důkaz? Vy osobně jste žil v komunismu a přežil. Nejsem si tak jist, žil-li byste v éře fašismu.

  9. Hezky dukaz :-))[10] Áá, pán je matematik 🙂

    Muzu poslouzit podobnym nesmyslem: Franz Tischler z Mnichova zil v ere fasismu a prezil. Nejsem si jist, prezil-li by desetileti komunismu.

  10. to MILKAPokud je tvůj světonázor určovaný zatím jen návštěvou Terezína a Lidic, měl by ses podívat do slovníku na pojem – gulag. Oba dva systémy jedno jsou – zhůvěřilá zřízení, která těží z náklonosti primitivů, která hlásají než jedinou pravdu, která nestrpí kontrapostoj, která žijí než ze strachu všech. Skutečnost, že ve stalinských gulazích zemřeli desítky milionů lidí staví fašisty do role amatérů. Profesionálové krve byli komunisti. Ti v době míru soustavně vybíjeli milión za miliónem. Tím samozřejmě nijak nesnižuji tragedii koncentračních táborů Německa.

  11. Srovnání ??Hm, tento vynikající blog obvykle pouze čtu, tentokrát jsem se ale rozhodl i přispět. Že důvodem je poněkud zvláštní povaha nedělního „článku“ je zřejmé. Proti němu a jeho vyznění se dá postavit řada argumentů:

    Co vůbec srovnáváme? Fašimsus – co je to – máte na mysli nacismus, meziválečné pravicově autoritářské režimy, Itálii za Mussoliniho, četné jihoamerické junty – to jsou velmi odlišné režimy, které lze komparovat jen s těmi největšími obtížemi, pokud je to vůbec možné. Řada předních teoretiků by vám dokonce řekla, že ne. Komunismus – nevím proč v českém povědomí přežívá mýtus o komunistickém bloku jako o monolitu, kde si všichny státy byly podobné jako vejce vejci, naopak, zkuste si porovnat např. SSSR a Čínu (země, které udržovaly po většinu komunistické existence vztahy na ostří nože)

    Když už připustíme, že „bloky fašismu a komunismu“ existovaly, lze vůbec porovnávat něco s tak rozdílnou dobou existence – viz příklad nacistického Německa a SSSR – nacistické Německo existovalo od roku 1933 do 1945, z toho šest let válečných a první dva roky byly ve znamení konsolidace, kdy existovalo spolu s tradičními elitami a uspořádáním společnosti. x SSSR – existence 1917 až 1991 s hlubokými krizemi, vzestupy, válkami, odlišnými politickými přístupy a přes všechnu zkostnatělost i určitou dynamiku vývoje.

    Další a podle mě nejpádnější argument. Ve všech těchto povrchních polemikách se porovnávají pouze vnější projevy režimu – masové násilí, ekonomika apod. Kdyby se ovšem někdo pídil po příčinách a důvodech vzniku režimu tvrdě by narazil. Komunismus vznikal v polovině 19. století v době „zběsilého a nelidského“ kapitalismu (naprosto nesrovntelný s dnešním welfare state) a snaží se o řešení opravdu palčivých sociálních problémů, a jako takový má rozhodně své opodstatnění a platnost. Lze totéž říci o fašistické ideologii, pokud vůbec nějáká existovala?? Vezmeme – li nacismus (který osobně chápu jako německý unikát spíše než jako součást pomylsné fašistické internacionály) – jde o naprostou antilidskou zrůdnost, která stojí na bezprecdentním vyhroceném rasismu a nacionalismu (byť v hnutí před rokem 1933 existovaly nepoměrně mírnější proudy jimž šlo o sociální revoluci skrze sjednocení rozpolceného národa).Komunimus jako komplexní ideologie je dnes podle mne anachronismem, z toho pramení jeho dnešní „problémy“, opodstatnění měl max. pod 2. světové válce. Násilná revoluce a třídní násilí je podle mne nepřijatelná v jakkékoliv podobě, i když tyto myšlenky v kontextu doby chápu (i Marx je zřejmě na konci života chtěl přehodnotit a rozpracovat)

    Nechci zde nijak snižovat utrpení lidí, které pod tím či oním režimem zažívali. Jsem ale přesvědčený demokrat a myslím, že objektivně se musí posuzovat vše a člověk by se měl ve svých úvahách vyvarovat stupidních a debilizujících novinářských nálepek. Toť vše, omlouvám se za poněkud delší příspěvek.

  12. NAKONECTy by ses měl, Ondřeji hlavně omluvit za to, co tu šíříš. Ale… nakonec, hele, bůh ví, jak to všechno bylo… jakýpak milióny, gulagy, brnkačka, dnes jde přece o slova, o věty, o vize. Možná bychom se měli těm komoušům pomalu začít omlouvat, vždyť nakonec, oni to s náma mysleli vždycky dobře. A že u toho stínaly hlavy? Nebuď bláhovej, to jsou třísky… stůl ovšem stojí… a když do něho opět řádně udeříme, to by bylo, aby na světě nebyl komunistickej řád. Vždyť se podívej na ty lidi kolem, potřebujou přece naši pomoc. Vezmeme to jako kdysi, přes odbory. Peněz má každej málo, a každej přece tak trochu závidí. Parádně to zmašlujem, nějaký ty medy, a uvidíš, půjde to. Tak si dáme tu naši – póóóóslednííííí biiiiitva vzplááááála, dejme séééééé na pochOd…

    Laco, já velmi oceňuji tvůj článek… ano, kdo nezná (nezažil) minulost, ten je odsouzen ji opakovat, či v lepším případě je odsouzen tu diskuzně rozmělňovat ty potoky rudé… jo, rudé krve.

  13. to GTIBez urážky, ale není mi moc jasné, za co bych se měl omlouvat – za to, že jsem řekl, že komunismus vznikl jako řešení těžkých sociálních problémů vyvolaných kapitalismem, to je prostě fakt. Stejně tak je ale pravda co popisuješ ty – represe, teror apod. Ty ale nikdo nepopírá a ani to nemám v úmyslu, proč bych to taky dělal, naopak.

    Btw: když se mluví o SSSR, málokdo má na paměti, že původní marxistická teorie se měla aplikovat na vyspělé základní země (zejména Anglie) – o zaostalém a primitivním Rusku nikdo ani neuvažoval – koneckonců s absencí proletariátu (dělnictva) se musela komunistická garnitura vyrovnat – udělala to značně nevybíravým způsobem – brutální industrializací a za cenu hladomorů na Ukrajině i jinde

    To, že se ale účelově vybírají fakta a dávají do pokřivených souvislostí je pravda, zejména proti tomu se zejména můj první komentář ohrazoval – rozhodně neměl omlouvat miliony obětí ať už byly kdekoliv…

  14. V Praze právě probíhá Mězinárodní konference „Svědomí Evropy a komunismus“, doporučuju si to najít na ČT24. Zrovna teď říká zást. ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů, že komunismus je vyhodnocován jako nejtotalitnější a nejzrůdnější režim novodobé historie mající na svědomí absolutně největší počet vyvražděného civilního obyvatelstva.

  15. jiný pohled[13]2 ondřej: teda, já smekám. Tomu říkám pohled člověka se znalostma.

    Tenhle názor ale mezi čechama moc neříkej – voni jsou takový „vodezdi kezdi“. Po válce měl každej plnou hubu nacistů a všichni zázračně zapomněli, jak byla praha plná lidí vítajících fašouny. A všichni zapomněli, že u nás měli zrádci a udavači na svědomí víc lidí než přímý útoky nacistů.
    Teď má každej plnou hubu komunismu a všichni zázračně zapoměli, že tady bylo 7 miliónů mlčící podpory…

    Takže ondro – s tímhle opatrně. 😀

    Ale určitě se shodneme, že oba režimy byly jako nemoc – a nemá cenu se dohadovat, jestli byl horší mor, černej kašel, nebo neštovice…

  16. ČECH ČECHŮKoukám, Petře Ká, že ty bys mohl být takovým jako nadČechem, že jako bys vždycky globálně shrnul názor, jakej jsme tu zaostalej bezcharakterní dobytek a tak. Jinak to, co ty považuješ u Ondřeje za pohled člověka se znalostma považujeme my, podČeši za vědomosti ze základní školy. Možná by stačila i škola zvláštní. Co je však v životě důležité, podívat se někdy zhluboka do vlastního zrcadla. Zkus to. Možná se lekneš. Já (velmi upřímně nyní píši) jsem se nikdy nikde zatím nesetkal s člověkem, přiZpěvatelem, jako jsi ty, tedy s diskutérem, který všechno co napíše, všechno napíše takříkajíc blbě… Ty musíš mít v sobě zakodovanou nějakou patologickou potřebu neustále druhým předkládat svou dokonalou osobu – tu se dozvím, žes snad vystudoval tu nejvyšší školu v Praze, tu zase že jsi toho už strašně strašně v životě dosáhl, kde všude jsi byl úspěšný a jakým úspěšným autem jezdí tvá manželka… dokonce ses tu chtěl s kýmsi poměřovat o nějakých životních úspěších (bože), a dnes zase blahosklonně české veřejnosti sděluješ, že Češi jsou hovada… no, ještě že ty jsi z Marsu, jinak bych se musel za tebe stydět. Když to tedy nedokážeš sám…

  17. potrefená husa…Přečetl jsem si lacův text, pak diskuzi i s příspěvkem ondřeje. Pokud jsem si všimnul, ondřej nehájil ani komunismus ani fašizmus. Napsal svůj úhel pohledu, postavený na „vědomostech zš“. Přesto jsi ho napadl a plácal něco o nějaké omluvě (uvědomuješ si vůbec jak si protiřečíš?).

    A když jsem četl tvůj příspěvek, bůhví proč jsem si vzpomněl, jak mi babička vyprávěla, že ty největší potektorátní hajzlové a udavači měli nejvíc v hubě fašouny a stali se z nich největší bojovníci proti nacizmu – pochopitelně jen hubou, ale kdo je neznal, nevěděl…
    Víš, je zajímavý, že ty se stavíš do role agresivního bojovníka proti komunismu. Ty kterej máš klasický komunistický chování…

    A ještě něco ke studu a té tvé paměti – už chápu proč jsi tady minule psal něco o věku. Asi musíš bejt opravdu starej, když si nepamatuješ co jsem ti minule napsal. Ale že jseš to ty, napíšu ti to znova – a tentokrát si to zapiš za uši:

    Já jsem reálnej člověk. Mám svý přednosti, svý chyby a okolo sebe spoustu reálnejch lidí co na ně reagujou. Každej měsíc se píšu pro spousty lidí a pokud se to někomu z nich nelíbí, má možnost si to se mnou vyříkat. Mejlem, po telefonu, nebo klidně osobně – stačí přijet do redakce.
    TY jseš jen komická figurka, která si na něco hraje. Někdy si hraješ na chytráka, někdy na drzouna, někdy na drsňáka a hulváta. A všechno anonymně z internetu. To chce opravu velkou „ODVAHU“ – stejně jako to cos napsal ondrovi…

  18. douška…PS: pokud si nemyslíš, že my češi jsme hovada, přečti si v novým Týdnu rozhovor s ministrem dopravy…

  19. BABIČKAMyslím, Petřeká, že tak trochu začínám chápat zdroje tvých vskutku originálních postojů – babiččiny protektorátní pohádky, časopis Týden… hmm. Mimochodem, na tvou babičku tohle, cutuji tě: „Po válce měla plnou hubu nacistů a zázračně zapomněla, jak byla praha plná lidí vítajících fašouny. A zapomněla, že u nás měli zrádci a udavači na svědomí víc lidí než přímý útoky nacistů. Teď má plnou hubu komunismu a zázračně zapoměla, že tady bylo 7 miliónů mlčící podpory“ to platí též, nebo je to také nadČech, jako ty?

  20. Helejte hošiale ten článek se jmenuje, jestli je horší komunismus než fašismus a ne jestli je horší PetrKá než GTI!
    Tak já myslím, že je to dost závažné téma na to, aby se obešlo výjimečně bez invektiv a vzájemných posuzování, co myslíte?:-)

  21. paměťBabička žila do cca r. 42 „v říši“, kam se jako totálně nasazená dostala hned po obsazení.

    A nezapomněla na nic, ani na ty soudruhy, kteří se ji snažili přesvědčit, aby vstoupila do strany. Revoluce se nedožila.

    PS: ano, chápu že v člověku s komunistickejma manýrama a chováním budím dojem nadČecha…
    Ale je to jen otázka pohledu – já si přijdu naprosto normální a TY mě připadáš jako podčech. A když si vzpomenu na komentáře u předchozích článků, tak nejsem zdaleka sám…

  22. SousediCo takhle: Řekněme, že komunismus je milý smířlivý pán od vedle, o kterém se ale ví, že už zabil 13 lidí. Fašismus bydlí naproti, ale je to nakrknutý agresivní pán, o kterém se ví, že má na kontě 9 mrtvých. Kterého z nich necháte pohlídat své dítě?

  23. SOUDRUH KáTys mě nepochopil, já se tě neptal na životopis tvé babičky, já se ptal, zda ta tvá myšlénka o nás o všech, jestli se vztahuje i na tvou babičku, nebo jestli ne.

    Pro sichra ti ještě zopakuji cos tu napsal: „Po válce měla plnou hubu nacistů (babička?) a zázračně zapomněla (babička?), jak byla praha plná lidí vítajících fašouny. A zapomněla (babička?), že u nás měli zrádci a udavači na svědomí víc lidí než přímý útoky nacistů. Teď má (asi měla) plnou hubu komunismu a zázračně zapoměla (babička?), že tady bylo 7 miliónů mlčící podpory“

    Myslím, že teď je má otázka pochopitelná i pro tebe.

  24. MODONOJá se tu k článku již vyjádřil. Petrká též. On (ve zkratce) napsal, že Češi jsou bezcharakterní prasata, udavači, padlejzači. Tedy jako ty, Laco, já… prostě jak píše Petrká – Češi. Tak se ptám, zda pod tu charakteristiku mám přiřadit i jeho babičku. Vydrž. Určitě odpoví 😉

    Jinak tě vítám zpět. Tuším jsi psala, žes na cestách.

  25. Milý GTI:-)no právě na tu zbytečnou invektivu jsem reagovala:-).
    Jinak myslím, že je všeobecně bohužel známo, že češi převážně kolaborovali s kýmkoliv, bohužel. Z Německých oficiálních míst se taky tvrdívalo, že hlavním důvodem proč se Československu tak dlouho, jako jediné zemi, za válečné útrapy neomluvili, bylo právě to, že takové množství zdejších občanů kolaborovalo.
    No a pokud jde o to srovnávání režimů, můj otec, který za války seděl v koncentráku, říkal koncem 80 let, že Hittler umřel moc brzy.
    Z cest jsem se vrátila v sobotu večer:-)

  26. MILÁ MODONO 🙂Opravdu tu chceš hrát tuhle lacinou strunu? 🙁 Copak ty si neuvědomuješ, že teď sem vletí Petrká se slavnostním – Vidíte, já to říkal, všichni jste svině.
    Doufám jen, že chápeš rozdíl mezi solidní diskuzí o vztahu občanů k okupační moci (napříš Evropou) na níž tu samozřejmě není prostor a pokřikem nevzdělaného člověka (Petrká) o tom, že jsme všichni zde práskači… Měj prosím rozum.

  27. Samozrejme jsou vsichni svine!
    Nas, co nejsme, bych spocital na prstech leve ruky nevidome divky u cirkularky.

  28. LacoMetallica byla minulý týden v Polsku, což mi připomnělo @Tea v Polsku:-), nic osobního:-)).

  29. PODTITULKOVÝ BLOK[32] Co kdybych psal blog výhradně pomocí podtitulků? Stal bych se pak podblogerem? A z vás by se stali podčtenáři? To je příliš vážné téma. Takové moc HEAVY.

  30. příliš osobní?2 GTI: babička? tys to nepochopil? upřímnou soustrast. Ale víš co, zkus se trochu vzdělat. Když víš, že to co napsal Ondřej jsou znalosti zš, pak ti určitě nebude dělat problémy se doučit něco o totálně nasazených…

    A s těma čechama – ty máš očividně nějakej problém. Bohužel, to co jsem napsal je smutná pravda a nic na tom nezměníš. A pokud si vzpomínám, byli to zase komunisti, kdo chtěl tyhle nelichotivý pasáže z dějin vymazat ;-}

    Ale hele, z naší starý známosti ti poradím řešení. Postav se před zrcadlo a řekni tomu chlapíkovi proti tobě pravdu o svým životě. Pokud se za něj nemusíš stydět, klidně zapomeň na to, co jsem ty psal o češích a dej si na dveře štítek nadčech. V opačným případě se tady klidně se mnou dál hádej…

    😛

  31. BABIČKA II.Hezky prosíš, Petřeká. Příště více přemýšlej (jestli víš jak se to dělá) a uvážlivěji piš.

    Rozlučme se tedy zde tvým výplodem, cituji: voni jsou takový „vodezdi kezdi“. Po válce měl každej plnou hubu nacistů a všichni zázračně zapomněli, jak byla praha plná lidí vítajících fašouny. A všichni zapomněli, že u nás měli zrádci a udavači na svědomí víc lidí než přímý útoky nacistů. Teď má každej plnou hubu komunismu a všichni zázračně zapoměli, že tady bylo 7 miliónů mlčící podpory…

    Není nad to býti nadČechem…

  32. smutné konceSmutné, opravdu smutné. Nevím jestli si to uvědomuješ, ale v tvém textu chybí myšlenka, názor… není tam nic. Jen urážka a kus mého textu.

    Byly časy, kdy gti psal příspěvky, co měly hlavu a patu. Pak začal plodit výsměšné a a agresivní příspěvky. Teď už neplodí, jen kopíruje své a cizí příspěvky. Smutné konce člověka, který si hrál na barda a končí s „CTRL+C“…

  33. [37] Petře, myslím, žes udělal chybu, kdyžs přepepřil toho vepře. Co tě nutí reagovat na prskání nepovedeného prototypu Stalkera, co si říká GTI, ale nemá ani na SLX? Jeho „repertoár“ už je přece dostatečně znám: podkuřovat Lacovi a selektivně útočit na ostatní. Nic nového nevymyslí a špinit se s ním fuckt nemá smysl. Zvaž to, voe… 😉

  34. Nevím, váhal jsem jestli mám do diskuze ještě přispět, nebo jen sledovat její smutný průběh.

    Stavět se do pozice soudce národa a každého jednotlivého člověka může opravdu málokdo. Hovoří se o mlčící většině, ale ta přeci existuje téměř vždy, i v dnešní době. Vždyť není lidskou přirozeností (alespoň pro většinu) profilovat se na politické úrovni, většina si prostě žije jen ten svůj obyčejný život – v demokracii stejně jako za nacismu či komunismu, úměrně podmínkám samozřejmě. Člověk se přeci nerodí jako homo politicus.

    V této skutečnosti podle mě tkví i to slavné vyrovnání se s minulostí, ne v honění StBáků, udavačů a podobných lidí, ale v tom, že si lidé připustí, že žili, aniž by byly hrdiny a aniž by se jimi stát chtěli. Dnes je patrná snaha onálepkovat všechny „nečinné“ jako sraby, zbabělce či malé lidi. Malé? Já říkám raději obyčejné (a neobyčejných je málo). Je snad ostudou, nebo dokonce zločinem touha žít obyčejný život, i když to někomu ve výsledku ohlo hřbet? Odpovězte si sami. Já myslím, že odpověď není tak jednoznačná, jak se některým může zdát. Dnes se na odpovídá docela snadno, ale odpověděli by jste se stejnou jistotou a lehkostí i tehdy?

    ad GTI 19: Víš jak se pozná vzdělaný člověk? Tím, že vezme nabyté znalosti ze školy a dokáže nad nimi a spolu s nimi uvažovat a přemýšlet. Je jedno jestli jsou ze základní, střední nebo vysoké školy, platnost mají stejnou…Nehledě na to, že jsi si sám na sebe ušil bič. Tvrdíš, že jsou to vědomosti ze základní školy (jakkoli to nemusí být pravda), ale když jsou závěry z nich vzešlé tak očividné, proč je tedy neslyšíme častěji? Že by proto, že lidé nad tím moc neuvažují a raději si nechají nalít do hlavy polopravdy od tzv. novinářů?

  35. Doufám,že už vyrážíš 🙂Kilemol vole=zabij mola!!!!! …a Rajd de lajting=jeď za světlem….a tam se potkáme a zavoláme si jo?!!!

    Vole, jsem rád, že si připomínáme taková čísla.Jenom si myslím, že by je měli mít prvomájoví geronti implantovaný do mozků v sekci dlouhodobá paměť.

  36. 2ondřej[39] Nezlob se ondřeji, ale s částí tvého tvrzení nesouhlasím.

    Vždyť není lidskou přirozeností (alespoň pro většinu) profilovat se na politické úrovni, většina si prostě žije jen ten svůj obyčejný život – v demokracii stejně jako za nacismu či komunismu, úměrně podmínkám samozřejmě.

    „Svůj život“ si žijou zvířata a myslím že mezi to co nás od nich odlišuje je i aktivita (tím nemyslím jen na politické úrovni). Dokážu pochopit lidi, co tvořili mlčící většinu v době nacismu, z toho co se děje teď mě jde hlava kolem. Češi jsou imho unikátní ve svém přístupu k životu okolo sebe. Už nespočítám kolikrát se mi stalo, že jsem slyšel lidi nadávat na „něco“ a když jsem jim navrhl pojďte s tím něco dělat, nezůstala jich ani desetina. Když došlo na lámání chleba, stál jsem na pranýři sám, maximálně ve dvojici. Většina lidí se chová jako gti – když si myslí že jsou anonymní nebo nemusí nést následky, jsou to hrdinové. V reálu však „skutek utek“. Můžeme dlouze diskutovat, jestli je to důsledek vlivu dlouhodobého vládnutí komunismu, nebo základ naší povahy, minulost ale nijak nezměníš.
    Můžeme změnit jen budoucnost…

    A i z toho důvodu jsem napsal tohle:
    http://www.laco.cz…i-letech.php#1

  37. TEO-RETIKTeo, ty budeš zajímavej vejlupek. Pochvalu nazýváš podkuřování, kritiku chápeš jako útok… Slabé hochu.

  38. ONDŘEJI[39] Jo, s tvou kritikou Petraká nelze než souhlasit. To co napsal je na zvracení. Ostatně jako vždy.

    A abys mě dobře pochopil (s odkazem na druhou část tvého příspěvku) – vím, žes napsal silný a kvalitní příspěvek. Jenže já musel reagovat na dětská slova Petraká, že konečně někdo napsal novinu novin… Pro něho to novina je, to chápu, my ostatní víme, že víš. A to přece není málo. Doufám mé vysvětlení stačí.

  39. FILOSOF KÁPetřeká, já cituji tvé texty. To by ti snad mělo dělat radost ne?

    Tak kdyby náhodou někdo přišel na dikuzi až nyní, ještě jednou bych si dovolil ocitovat světonázor Petraká na český národ, na Čechy, zde je, cituji:

    „voni jsou takový „vodezdi kezdi“. Po válce měl každej plnou hubu nacistů a všichni zázračně zapomněli, jak byla praha plná lidí vítajících fašouny. A všichni zapomněli, že u nás měli zrádci a udavači na svědomí víc lidí než přímý útoky nacistů. Teď má každej plnou hubu komunismu a všichni zázračně zapoměli, že tady bylo 7 miliónů mlčící podpory…“

    Komentář není opravdu zapotřebí.

  40. VšemHm, proč ne, v podstatě si rozumíme, já to právě vztahoval především na ta krizová období (komunismus, nacismus), i když myslím, že platnost to má i dnes, kdy řada lidí ten návyk „jen žít“ stále má. To, že existuje odpor či spíše nechuť k nějaké aktivitě „navíc“ je bohužel skutečností, v tom jsem s tebou za jedno. Nedělám si iluze, sám ji na sobě občas pociťuju, jen pro úplnost

    Ale ještě k tvé kritice. Ano samozřejmě, že nás odlišuje aktivita všeho druhu, ale, abych použil tvůj obrat, když přijde na lámání chleba, aktivita ještě ráda ustane, alespoň v našich podmínkách. Jak mi to kdysi řekl mně velmi blízký člověk: „Volebního práva se nenajíš“ A něco na tom svým způsobem je, byť je to smutné, lidé se pak skutečně vrátí k tomu „svému životu“, jakkoli přízemně to zní. Je asi jen menšina těch, kteří se za tu aktivitu budou bít sami za sebe – to je to co jsem měl namysli v předchozím příspěvku (39). Byť by bylo krásné kdyby ne, tak lidé se prostě v určitých chvílích k tomu obyčejnému životu vrací, a jak vidno, řadě z nich to nevadí nebo se s tím spokojí ( odtud beru to tvrzení o přirozenosti)

    Čím to je se můžu dohadovat, jak jsem řekl, nechci se stavět do role soudce, nepřísluší mi to (byť jsem již několik odvážných soudů vyřkl). Osobně si myslím, že to není jen dědictví komunismu, který to ale opět vyhrotil a dostal to „ticho“ na pořad dne. Jde o odkaz dob dřívějších (symbolicky 1618 a doby pobělohorské, jinak nesdílím vidění baroka jako jiráskovského Temna) a stalo se to postupně součástí mentality, která se bude měnit jen obtížně a pomalu, jak už to u mentality bývá :). Myslím, že přiléhavá charakteristika stavu je to Cimrmanovské: „Přelez, přeskoč, ale nepodlez. A když už podlezeš, nezapomeň se narovnat“

    pozn. nechci příspěvkem nijak atakovat úsilí a snahu činorodých jednotlivců i skupin, které usilují o zlepšení prostředí, ve kterém žijeme, těch je třeba si cenit, bohužel myslím, že jich je menšina

    to GTI 43: Stačí, nejsem zas tak ješitný:)…jen, a teď to není směřováno na tebe,ale obecně, není poznat, že lidí ví, já totiž myslím, že častěji spíše neví…

  41. jednou jsi nahoře… jednou zezadu…[45] Ano, naprostý, byť smutný souhlas…

    [44] cituješ, protože ti nic jiného nezbývá. A jak vidím, podíval ses do zrcadla a rozhodl se…

    A ještě jedna perlička od gti:
    [14]Ty by ses měl, Ondřeji hlavně omluvit za to, co tu šíříš….

    [43] ondřeji ….vím, žes napsal silný a kvalitní příspěvek. Jenže já musel reagovat na dětská slova Petraká…
    ——–
    Tak tu máme opět análek? teda pan gti je dneska při chuti 😀

    Než začneš víc blouznit cosi na svou obhajobu, dovolím si tě upozornit, že TVŮJ příspěvek s kritikou názoru ondřeje se tu objevil dříve, než jsem cokoliv podotkl já… Takže asi tak 😛

  42. Komunismus:
    – * začátek 20.století, + konec 20. století
    – více obětí než fašismus
    – na začátku celkem dobrá myšlenka (tj. důvod proč měl tolik příznivců), která přerostla v striktně diktaturní systém

    Fašismus
    – krátké období 1. a 2. světové války
    – o něco méně obětí než komunismus
    – už od počátku nelidská ideologie
    – první tři body značí, že fašismus nedostal šanci projevit se tak nebezpečně jako komunismus, protože je mnohem průhledněji zrůdný už od začátku. Kdyby byl tento systém u moci dlouho jako komunismus, měl by horší efekt.
    – už odzačátku idea ovládat lidi a rozklasovat je na „odpad“ a „správní“

    Co z toho vyplívá? Že nemůžeme tak snadno srovnávat tyto dva režimy, oba mají svoje specifika a myslím, že každý je špatný svým vlastním způsobem.

    Ať už se přikláníte spíše k socialismu či ke kapitalismu, vždy je třeba myslet na to, že je tu alternatva, která neomezuje osobní svobodu (socialismus – anarchie; kapitalismus – liberalismus).
    Fašismus nebo komunismus jsou systémy diktaturní a zcela určitě špatné, o opaku mě nikdo nepřesvědčí.

  43. MOZE KÁAno, Petřeká… asi tak. Nebo jinak. Třeba tak, že tu kdosi nevzdělaný, neorientovaný a fatálně zanedbaný píše zhůvěřilosti a chybí mu to základní, co zde mimo něho má každý – prostou lidskou pokoru, slušnost a alespoň stopu lidské moudrosti.

    Tak ať si v těch svých větách vymáchá čumáček ještě jednou, ať si přečte verše svého srdce. Cituji se sbírky sentencí Petraká, marťana vesmíru. Tématem je tentokrát jeho vlastní národ:
    „voni jsou takový „vodezdi kezdi“. Po válce měl každej plnou hubu nacistů a všichni zázračně zapomněli, jak byla praha plná lidí vítajících fašouny. A všichni zapomněli, že u nás měli zrádci a udavači na svědomí víc lidí než přímý útoky nacistů. Teď má každej plnou hubu komunismu a všichni zázračně zapoměli, že tady bylo 7 miliónů mlčící podpory…“

    Totiž jen bezcharakterní bláto tmy. Totiž jen tma tmy.
    Totiž než vrána co na blatech zakráká. Toť svět a zoufalství zhůvěřilce Petraká…

  44. sortování lidí[47]komanči nesortovali? taky sortovali, jen podle jiného klíče, i když třeba nenávist k Židům, intelektuálům, věřícím, skautům měli společnou

    komunisti v Něměcku dokonce až do roku 1950 využívali nacistické koncentrační tábory pro likvidaci svých nepohodlných osob

  45. 47.jistěže to z jistého úhlu pohledu není možné srovnávat, pokud člověk nezastírá, že je svině likviduje se mu lidi kolem mnohem snáz a rychleji než když se tváří, že je dobrák. A to je jediný rozdíl mezi fašismem a komunismem.

  46. byl to kovanej komunista?[48] Ty seš ale komik. Už sis zase naběhl na vidle a nedokážeš nic.
    Víš, to že opíšeš to co si myslím já nic nemění na tom, co sám jseš. Ale nedivím se, že jen opisuješ. Co napsat na fakta, která jsou černá na bílém o pár řádek výše.

    A ještě něco. Čím víc tady sleduju tvoje aktivity, tím víc si myslím, že tys byl za režimu extra kovanej komanč. Máš totiž neuvěřitelný komunistický manýry – nikdo jinej by totiž si nedovolil psát o pokoře, slušnosti a moudrosti jen chvíli poté, co v tomto ohledu dostal po čuni:
    http://www.laco.cz…opulace.php#57

    Takže GTI – na auto.cz mezi naivkama bez paměti ti tyhle manýry procházej. Tady rozhodně ne…

  47. ČUNĚJsi mladý, nezkušený, komouše jsi (naštěstí) nezažil v akci, přesto nějakou vnitřní intuicí se tu ovšem jako ti komouši projevuješ – nesm,yslně generalizuješ, všechny, celý národ, tedy mimo sebe a své babičky házíš do jednoho pytle zrádců a práskačů, no jen si to přečti, jen o tom to tu (bohužel díky tobě) je, o tvé nevědomosti, zaostalosti a sprostotě:

    Cituji báseň Petra ká, „Můj národe“ ze zatím nevydané sbírky s názvem – Krákorání Petraká:

    „voni jsou takový „vodezdi kezdi“. Po válce měl každej plnou hubu nacistů a všichni zázračně zapomněli, jak byla praha plná lidí vítajících fašouny. A všichni zapomněli, že u nás měli zrádci a udavači na svědomí víc lidí než přímý útoky nacistů. Teď má každej plnou hubu komunismu a všichni zázračně zapoměli, že tady bylo 7 miliónů mlčící podpory…“

    Ty si, Petřeká, opravdu neuvědomuješ, že tohle generalizování nemá s realitou společného vůbec nic? Nebo jsi to snad nemyslel vážně? Byl to vtip či snad nepovedená zkratka dějin?

  48. MODONOJasně, že jsi to ty…

    Myslím, že bychom neměli rozmělňovat tu sílu Lacova sdělení. Myslím tu nikdo z nás nezažil běžný život v Německu v roce třeba 1936 (nechytej mě za slovo). Mnozí z nás zažili život v Praze v roce 1986… přesto bych akcentoval ten Lacův základ, tedy poměřovat ty režimy v rovině zničených životů. Absolutně i relativně. V tomto pohledu tedy komunismus vede nad fasšismem opravdu nedostižně.

  49. úroveň[53] tak k tomu přece jen došlo. GTI se nám vybarvil. Už není schopen kloudné věty – jen opisuje a opisuje. Naštěstí mu zbylo tolik soudnosti, že vynechal kecy o slušnosti a pokoře. Asi si vzpomněl co jsem mu napsal tom příspěvku č. 57…

    A k těm čechům – vím že to je kruté ale to co jsem napsal je prostě FAKT. Je jedno co si o tom myslíš ty, nebo jak se na to dívá okolí.

    A k házení do jednoho pytle – ty tohle nějak nelibě neseš. Asi fakt potrefená husa. Že by soudruh, nebo mlčící většina?

    PS: komouše jsem v akci zažil, víckrát než bys myslel. BTW – v osmé třídě jsem rozdával diplomy za mlácení komunistů (seřezali jsme synáčky pár pupíků). Mělo to sice „veselou dohru“, ale stálo to za to…

    A ještě perla, která chce opravdu potlesk:
    …se jako komouši projevuješ – nesmyslně generalizuješ…

    teda kam ty na to chodíš? 😀

  50. to GTI 59 + Petr K.Tentokrát trochu impulzivnější argument – dá se pak porovnávat vše viz. následující otázka s velkou mírou nadsázky:

    Co bylo horší? Vyhlazení Židů v Itálii za Mussoliniho nebo počet lidí, kteří zemřou na českých silnících za rok?

    Odpověď, pro někoho překvapivě, vyzní v NEPROSPĚCH českých silnic (cca téměř 10 000) měřeno čísly obětí, protože počet zabitých Židů v Itálii nedosahoval tuším ani 8000 lidí.

    Je taková logika opravdu přijatelná? Myslím, že rozhodně ne, měřit se musí i jiné věci, a to na základě objektivních souvislostí a ne na z kontextu vytržených číslech. Tvůj nenucený pokus o uzavření diskuze se ne úplně povedl. Ona totiž ani uzavřít nejde a každý se tím musí poprat sám…

    Byť už by její uzavření bylo na místě, souboj GTI s Petrem K. je poněkud únavný a nijak neobohacuje nikoho z nás, aspoň mi to tak připadá…

  51. Hehe, ještě jeden spam. Špatně jsem to napsal:

    Otázka znovu…

    Počet zabitých Židů za Mussoliniho nebo počet mrtvých na českých silnicích za 10 LET !!!???

    Ale vyznění je stejné…

  52. FAKTA KÁPokud někdo přišel později, jen zrekapituluji báseň Petra ká s názvem – Mým národům:

    „voni jsou takový „vodezdi kezdi“. Po válce měl každej plnou hubu nacistů a všichni zázračně zapomněli, jak byla praha plná lidí vítajících fašouny. A všichni zapomněli, že u nás měli zrádci a udavači na svědomí víc lidí než přímý útoky nacistů. Teď má každej plnou hubu komunismu a všichni zázračně zapoměli, že tady bylo 7 miliónů mlčící podpory…“

    Ale jak píše v posledním příZpěvku, nejde jen o básnickou zhůvěřilou licenci, považuje tento nebetyčný blábol dokonce za fakt. Dalšího komentáře jistě netřeba.

  53. ONDŘEJI🙂 jasně, chápu, že nejde o počet židů zabitých na českých silnicích v dubnu… Hele, tohle jsou velmi jemná a těžká témata. Formát těchto diskuzí neumožňuje rozehrát tu vějíř názorů. Stačí jeden co promlouvá blbosti ke svým národům a je zbořenej celej myšlénkovej svět chytrých lidí na diskuzi, vidíš to sám, ne.

    Prostě, diskutujme o tom, co napsal Laco. Jde totiž o ten šok… starší lidé se ve škole učili že synonymum slova mír je slovo socialismus… a nyní tedy zde máme dvě čísla. Negativním esem jsou tedy ti komunisté. Jen o to nyní jde. Uvědomit si, že tahle dvě zřízení decimovala desítky miliónů lídí…

    Tedy je tu snad někdo, kdo by chtěl zpochybnit tento fakt?

  54. to GTI 60Taky to bylo myšleno ad absirdum, ale jinak stojím na svém, totiž že nejde jen o ta čísla, je toho mnohem mnohem víc o čem se musí hovořit…

  55. ONĎŘEJIAno, s tím samozřejmě souhlasím. Přitakávám v tomhle i Lacovi – musíme znát své dějiny.

    Vedle toho, ať budeme diskutovat jakkoliv dlouho, to základní vědění už zůstává, již bylo popsáno. a doufejme, že minimálně pro Evropu zůstává už navždy jen v dějinách.

  56. komikMistr protiřečení opět úřaduje:
    ….považuje tento nebetyčný blábol dokonce za fakt….
    …musíme znát své dějiny.

    Tak kolikrát mě ještě budeš citovat, než ti ten fakt dojde?

  57. GTIže bychom neměli rozmělňovat sílu Lacova sdělení jsem se snažila naznačit v průběhu této „diskuse“ už několikrát :-).
    V 86 to bylo v Praze nahouby:-)

  58. Ájé…pan GTI, známý milovník automobilů, opět rozumuje – tedy spíš jen nadává nebo podkuřuje ostatním, to podle vlastního klíče. Takže nastal pravý okamžik vrátit se s původní otázkou:

    GTI, copak ti vadí na Káčkově citátu, že ho tu tak obsedantně opakuješ? Vadí ti, že mluví o sedmi milionech tiché podpory a že nezmiňuje milion členů Rodné Strany? Vadí ti, že jsi takto opomíjen? Nebo jsi jen psychicky dekompenzován z toho, že jsi už dlouho nebyl Lacem pochválen, ačkoli zasouváš anální sondu hlouběji než kdy jindy? Odpověz na otázku, když se tě ptám!

    Petře K, ty jsi taky ale nešika. Kdybys GTIčka pochválil, kdybys mu řekl, že je fajn a milej kluk, tak by se třeba trošku zklidnil. Notak, pojďte všichni, když nepochválí Laco, zkusíme to my, třeba to bude mít pozitivní vliv na GTIčkovo ego, poháněné potřebou uznání, kterého se mu v mládí od vlastního otce nedostalo…

    Já začnu: GTI, máme tě rádi, protože jsi úžasný myslitel, a vůbec nám nevadí tvá roztomilá úchylka (http://gtiauto.jdem.cz/) My tě bereme takového, jaký jsi.

  59. 67 tak teda jo…Prohlašuju tímto, že GTI není zamindrákovanej zmrd. Ba právě naopak… ;p Můžu to tak nechat?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *