Třídit odpad nemá smysl

Více se dozvíte se na novém webu o úsporách energií


Společnost ČEZ spustila osvětový web Posviťte si na úspory, jehož cílem je podporovat efektivní využívání energie v domácnosti. Mimo jiné si prostřednictvím zmíněného webu můžete spočítat, jaký máte podíl na emisích CO2. Velikost Uhlíkové stopy je závislá kupříkladu na počtu ujetých kilometrů, způsobu vytápění domácnosti a také na tom, zda třídíte odpad.

Třídíte-li plasty, sklo, papír a hliník, sníží se hodnota vaší uhlíkové stopy jen o několik málo procent. Což je zhruba o jeden řád méně, než když alespoň částečně omezíte jízdy autem.

Mají tedy kampaně nabádající ke třídění odpadu vůbec smysl?

6 thoughts on “Třídit odpad nemá smysl

  1. V uvedené případěnaprosto žádný, protože ČEZ NIKDY nezlevní a čím větší úspory jako spotřebitelé přineseme, tím více zaplatíme. O prašule jde už na prvním místě!

  2. Smys bude mít dostatek kontejnérů na tříděný odpad a nižší ceny odvozu netříděného odpadu pro domy které odpad třídí. Jinak je to celé nesmysl, jako všechno co zůstane stát na půlce cesty.

  3. především by tříděný odpad musel putovat do třídících linek! bohužel drtivá většina tříděného odpadu končí na skládce na jedný hromadě…

  4. Pesimisté…Nevím jak v jiným koutech naší zemičky, ale my v Plzni třídíme. Třídíme jak se dá a co volné místo v kontejnerech umožní, zatím jsou rezervy v absenci kontejnerů na biohmotu či kovy, ale to se časem podá. Odpad velmi pravděpodobně končí na třídících linkách, jinak si nedovedu příliš představit firmu, která by za odvoz tříděného odpadu přispívala do rozpočtu města/městských částí nezanedbatelnými sumami. Kromě toho, že město získá nějaké peníze, mně na tom těší také to, že tyto odpady nebudou zabírat místo na skládkách, nebudou v hmotě skládech rozesety v neekonomicky nízké hustotě, ale půjdou znova použít.

    Nebo vám snad přijde logické vyrobit PET láhev, nalít do ní litr vody, převézt přes půlku republiky, vodu vypít a plastovou láhev zahodit do přírody, kde se možná za stovky let trochu rozpadne?

    Pokud jsi, Laco, chtěl říci, že bychom možná měli méně jezdit autem a lépe izolovat své domy a byty, protože tyto oblasti mají na naši stopu větší dopad než třídění odpadu, tak okay. Zpochybňuješ-li však, že odpad by měl být tříděn a v maximální míře znovu použit, přijde mi to krátkozraké. Vadí-li ti pouze kampaně podporující třídění, pak zvaž, zda má smysl dělat kampaně pro větší využívání hromadné dopravy, pro bydlení blízko pracoviště, pro izolace bydlení, pro topení, když každá z těchto kampaní oslovuje jen relativně malou cílovou skupinu či v případě dopravy má poměrně malou naději na úspěch.

    Odpad je myslím dobrý začátek pro každého z nás.

  5. ono je to vlastne fukOno je to vlastne jedno, vidim to tak na pet let. Pak se ekonomiky z duvodu energeticke krize, drahe ropy apod, zhrouti.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *