Bobová dráha

Velmi drahá zábava, morální ponaučení v ceně


Z Českého Krumlova vyrážíme směr Lipno. Ve Frymburku na křižovatce zabočujeme vlevo a jedeme podél přehrady. Příjezd k bobové dráze není značen příliš dobře, ale navigace nezaváhá. Zastavujeme na parkovišti a logicky se nevydáváme k vodě, ale míříme do kopce, abychom po pár desítkách metrů dorazili k pokladně. Jedna jízda pro dospělého za 80 Kč, děti do 140 cm se svezou za 60 Kč.

Ceny platí i v případě, jede-li dospělý s dítětem společně na jednom vozítku. Nejdříve jedu s Klárkou. I přes mírné přibrzďování v zatáčkách netrvá projetí dráhy dlouhé 1.400 m více než dvě minuty. Další jízdu se mnou ve vozíku sedí Adam, Klárka už jede sama. V zatáčkách již prakticky nebrzdíme a těšíme se na další repete. Vlek nás vytáhne nahoru, kde v první zatáčce vidíme převrácený vozík a plačící děvčátko, ke kterému již přijíždějí jeho rodiče.

Čekáme až znovu nasednou a vydají se dolů. To trvá několik minut, během kterých se za námi vytváří dlouha fronta vozíků, které obsluha stále posílá nahoru než ji napadne zastavit vlek. Otec s poraněnou dcerou sjíždí dolů velmi rychle, zbytek vyděšené rodiny z Holandska (holčičku s obvázanou rukou později potkáváme na parkovišti) se dolů klouzá téměř krokem. Stejně „rychle“ frčíme dolů i my.

Ideální možnost vysvětlit dětem, že jsou důležitější věci než zážitek z rychlé jízdy.

3 thoughts on “Bobová dráha

  1. Brrtos mi připomněl situci z loňského léta na lanovce směrem z Javorového. Já měla tehdy 2.5 letého Adama na klíně, držela jsem ho oběma rukama kolem pasu a on v tom nejprudším klesání zvedl tu zábranu co patří před tělo, vůbec nechápu, že jsme nevypadli.

  2. BOBUJ S ROZUMEMTyhle bobdráhy, na to opatrně. Jako kluci jsme si káry stavěli sami.. ach, kolečka a osičky od rozbitých kočárků ve sběrně, pak sehnat hlavní šroub na uchycení předního špricle na zatáčení, filc na sedadlo… Trávili jsme na nich celé prázdniny.

    Velmi mi nesedí ta jízda na kovu. Základní nedostatek je absence možnosti závodit. Člověk jen za velké peníze jede tupě z kopce.

  3. Byl jsem na dvou bobovkách. Jedna v Praze někde na Proseku, docela děs, vozíky na kolečkách jezdí v kovovém korýtku. Druhá v Peci pod Sněžkou, naprosto výborná, jezdí na kolejnici, nemůže vypadnout, dá se to skvěle rozjet. Je to tak pro malé děti, jednou dvakrát sjet a hotovo. Trampolína je lepší.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *