Na čem celé dny sedíte u počítače?

Testováno na lidech


Přestaňme si prosím povídat o tom, že v zájmu fyzického a duševního zdraví je nutno dodržovat životosprávu, hodně spát, přiměřeně jíst a chodit na procházky do přírody. Takhle se snad chová každý moderní člověk. Pojďme si teď chvilku pošpitat o tom, že sedět nesmí být trest. A to ani při práci u počítače.

Měl jsem v kanceláři na testování tři židle. Spinalis Hacker, Therapia a Sedus Open Up. Každá představuje jiný typ sezení. Židle Spinalis je založena na sezení na pružině, což má udržet tělo v ideální pracovní pozici tím, že židle se snaží kopírovat vaše pohyby. Výsledkem ovšem bylo, že po celodenním sezení mě bolelo zádové svalstvo, které muselo být neustále v pohotovosti, abych ze židle nespadl. Na zvýšené riziko pádu je nutno myslet i při každém usednutí na pružící sedák.

Therapia je křeslo, do kterého se známý bloger Radek Hulán zamiloval. Mě zklamalo. Také v obchodě se mi sice dostalo přesných informací, v čem je židle revoluční a čím déle na ní budu sedět, tím lépe se budu cítit, ale po týdnu jsem jí musel vrátit. Výstupek na sedáku zabraňující mít nohy u sebe se ještě dal vydržet. Ale k nevydržení byl výčnělek v celé délce opěradla tlačící přímo na páteř.

Židle Sedus Open byla absolutně bez výhrad. Bytelná konstrukce, vzdušná opěrka zad, chytře řešená polohovatelná bederní opěrka, stejně jako opěrka hlavová. Možnost regulovat tuhost a hloubku zhoupnutí potěšila. Dokonalá židle. Radek Hulán má pravdu. I do kusu nábytku se dá zamilovat.

Spinalis, Sedus, Therapia
Spinalis, Sedus, Therapia

19 thoughts on “Na čem celé dny sedíte u počítače?

  1. ANKETNÍ OTÁZKA MÁ VÍTĚZE[1] Nečekal jsem, že se SPRÁVNÉ odpovědi dočkám tak rychle. Palec nahoru, milý @Teo! Je vidět, že si NESEDÍŠ na vedení.

  2. Ja mam zidli drevenou. ma obrovskou vyhodu, ze nema ta protivna kolecka, ktere s tebou pri kazdem pohybu odjizdeji dopr… ava a doleva, nejcasteji vsak dozadu, kdyz si treba opres nohy o stul.

  3. Kolikže kolikstojí sedus? sedí stojus? no kolik? Takovou židli jsem viděla v Ikeii, je kožená a ta záda má síťová, tam stojí nějak kolem 5ti tisíc a není z Čajny:-)

  4. SEDNĚTE SI, AŤ MI TU NEVYNESETE PSANÍ[3] „Chládek mi nevadí. Ten má všechno dřevěný.“ Jestli Roji uhodneš, ze které hry DJC je ta citace, můžeš si za odměnu vzít na tu dřevěnou židli pod zadek polštář.

    [4] @Teo, vyhrál si můj obdiv. A to je víc (už se můžeš začít radovat).

    [5] Mod., Sedus stojí dvakrát tolik co Therapia. Nemám z toho radost. Proto raději ceny neuvádím.

  5. [4] Fatboy (tedy v mém případě SakyPaky) je náhodou to nejlepší sezení pokud nemusím malovat a nepotřebuji stůl s tabletem, děsně rád si s laptopem sednu na pytel. Co se týče židlí po hokuspokusech jsem skončil u obyčejné konferenční za šest stovek (českého výrobce), kterou po roce zkrátka vyhodím a nahradím ji novou 🙂

  6. Mám obyčejnou kancelářskou židli asi za dvojku. Pohodlná, kolečková a ‚houpací‘. Ale základ pohodlné židle je v tom, že sám člověk musí mít rozum a nesmí sedět v kuse několik hodin.
    Jo, možná kdybych vrazil do židle 20 tisíc tak bych na ní mohl sedět v kuse 24 hodin bez přestávky jako Hulán. Ale PROČ? Není to zdravý pro oči, není to zdravý pro záda, není to zdravý pro mozek, není to zdravý pro rodinu a ani pro prdel 🙂

  7. absurdní směr vývoje…Jsou chvíle, kdy kroutím hlavou a nechápu. Někdo projede meteoweby, prozkoumá radary, zkontroluje meteomodel Aladin a si ještě satelitní snímky v infra, místo aby OTEVŘEL OKNO. S tou židlí je to stejný. Myslím že pravidelný cvičení + občasný protáhnutí po hodině sezení dá i ve spojení s židlí z kauflandu víc, než jakejkoliv ergonomickej zázrak. A to že tu židli vychválí nějakej tlusťoch by pro mě bylo naopak varováním…

  8. KLÄPPEJá jsem taky dlouho vybíral a nakonec jsem si vybral KLÄPPE z IKEA hlavně kvůli její pevnosti (http://munio.cz…e-zidle-do-10000/), takže z tohoto pohledu by mi asi seděla Therapia, i když jsem ji ještě osobně ani neviděl, ale taky bych se bál těch „výčnělků“, které by mě pořád tlačily :-). Rád si totiž dám občas nohu pod nohu a sedím tak celý nějak divně.

  9. AhrendZnovu jen opakuji.Klidně cvičte, větrejte, seďte si třeba i na vedení a prdeli zároveň….ale kdo si koupí židli Ahrend,už nic takovýho nemusí.Záměrně neuvádím cenu, protože je 2x taková, než Sedus, Therapia a Spinalis dohromady – to celé odmocněno na druhou a převedeno ze stupňů na gradiány. Vole sedu zdar,sejdem se na klinice hemoroidů.

  10. sakypaky[8] Fatboy se nam do bytu nevejde, ale koupili jsme od SakyPaky zavesne houpaci kreslo a je to bombasticka vec – jeste po mesici se hadame, kdo se bude houpat 🙂

    Pravda s notebookem jsem to tam jeste nezkousel, ale na odpocinuti, schrupnuti ci precteni dobre knihy je to fajn.

    Jinak u kompu sedim na normalni kuchynske zidli, ale vzhledem k tomu, ze u toho dlouho nevysedavam, tak s tim nemam zadny problem 🙂

  11. SEDLOJeště jsem nestačil ani vyzkoušet tu terapii a už jsem štelovanej jinam. Popravdě se mi vlastně sedí blbě všude. Zejména tedy u počítače. Umim se v kanclu dokonale rozvalovat ve svém křesle, co mi koženě nalhává, že jsem dobrej. Když už tedy musím něco udělat, raději jdu k sekretářce a diktuju.

    Ale. Nejlíp se mi sedí v káře. Jo, v autě. Tam umím sedět asi nejlíp. Taky to umím dokonale na sedadčce před telivizí s nohama na stole. To jsem okouk´ v jednom dobrým americkým bijáku. Jo, v Americe, tam sedět uměj…

    Nyní píši vestoje. Stojí mi všechno, proto taky píšu rychle, vždyť písmena Z, H a B nepíšu rukama…

    P.S. Laco, já ti vlastně děkuju, že mi po přečtení tvého článku už v hlavě nebude brnkat, že mi s tou terapií utíká nějakej božskej zážitek. Ostatně ty nejlepší básně se údajně píší na kavárenské thonetce, musím to zkusit…

  12. ROSNIČKA NA ŽIDLI[11] Petře, podívám se z okna a vidím jaké je počasí. Teď. Těžko ale pohledem z okna zjistím, jaké bude počasí zítra. Nevidím proto nic divného na sledování předpovědi počasí (nemusím si zrovna pohrávat s matematickým modelem okluzní fronty, stačí mi stránka na teletextu). Stejně tak nevidím nic divného na výběru židle, na které strávím víc času než v posteli. A hned v úvodu textu jsem prosil, ať se diskutující VYVARUJÍ povídání o „cvičení a protahování“. To snad dělá každý, ne?

    [13] Ty vole Tomíku, Ahrend sem, Ahrend tam. Někdy nastartuju Žuka a zajedu se podívat. Ale nevěřím, že si z těch tvejch lavic sednu na prdel.

    [16] GTI, Therapie je úlet. Nic víc než důkaz, že není radno věřit blogerům.

  13. Co do práce, u který se nedá ležet.
    A Paulusův postulát zní: „Z podlahy nic nespadne“.

  14. omylno dobře, přestřelil sem, cvičí v podstatě celej národ, s jirkou na skejtu v čele ;-D

    Já nevydržím na židli klasicky sedět ani minutu. Vrtím se, točím se, popojíždím… a tak se nediv, že u mě byla volba jasná.

    Když se vybíraly židle do kanclu, já zvolil jsem modrou…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *