Upovídaný krejčí Zdeněk Hartl

Jak ušít z ostudy kabát


Dočetl jsem v časopise Týden rozhovor se Zdeňkem Hartlem, vyhlášeným pánským krejčím, který v rozhovoru vystřihl několik znamenitých pasáží. Nabral v nich míru pár známým osobnostem a jedním stehem ke každé připošil zajímavou historku.

Mám asi tři stovky zákazníků, vedu si osm sešitů s mírami. (Otevírá jeden z nich). Tady mám třeba Jacka Stacka, bývalého šéfa České spořitelny. Ve Vídni, kam jezdím za zákazníky každou středu třicet let, jsem mu naposledy bral míru na smokingové kalhoty, protože ty staré mu prý v New Yorku sežrali moli. Hned za mnou přišli dva další pánové z Erste Bank, kde pan Stack dnes pracuje.

Jeden Lobkovitz – šiju celkem pro sedm Lobkovitzů – u mě nechá sto tisíc a má strašnou radost, když mu dám šest tisíc slevu.

Na druhou stranu jsou tací, kteří mají konfekci rádi. Třeba Michal Horáček, který tvrdí, že prý to tak pěkně žádný krejčí neušije. Jeho synovi jsem šil smoking.

Když má někdo příští úterý svatbu, tak to musím stihnout. Jako nedávno, kdy jsem šil skoro bílý svatební oblek pro automobilového podnikatele Štekla – bral si modelku Faltýnovou.

Při zkouškách se třeba dozvím, kdo končí ve funkci: Jakmile si toho někdo nechá ušít moc, je jasné, že mění práci. Jako tehdy jeden ředitel ze Citibank – nechal si ušít čtyři obleky a smoking. Od jeho podřízeného jsem se dozvěděl, že odešel do Polska.

Těším se, až v podobném duchu poskytne rozhovor třeba Tomáš Sokol.

10 thoughts on “Upovídaný krejčí Zdeněk Hartl

  1. smrtící kombinaceřekl bych že indiskrétnost a ego jsou v týhle oblasti „základ úspěchu“.

    To já jsem v pohodě. Vsadím se, že Irina Fjodorovová z Hypernovy mé míry nevyzradí nikomu…

  2. A co teprve upovídaný expremiér Miloš Zeman… v knize Jak jsem se mýlil úplně ve všem a ve všech. 😉

  3. To by nešlo, myslím u Sokola, jediným co v České Advokacii kdy opravdu fungovalo, je totiž mlčenlivost, a vzhledem k tomu, že se vztahuje třeba i pro jednání s Finančními úřady, je to předpis, který se opravdu, ale opravdu vyplatí:o)

  4. SKANDÁLAdvokát, lékař, masér, daňový poradce, šofér, recepční a… krejčí mají výsadní osobní status. Pronikají hluboko do intimity svého „klienta“, mnohé ví a proto musí ctít princip mlčenlivosti, a to i když jim to (některým) přímo neukládá zákon. Abych se zejtra o sobě dočet´že můj kadeřník tvrdí že mám v nose chlupy, děkuju, svět pro amatéry mně nezajímá.

  5. mně se ten rozhovor docela líbil 🙂
    nejvíc mi vadila redakční poznámka, že krejčí richter je otec radního richtera. v kontextu dalšího sdělení (richter vložky nešije, ale lepí – nebo tak něco) mi to přišlo jako podsouvání toho, že jsou všichni richterové špatní…

  6. [6]Je mi jasné, že ten výběr profesí jsi uvedl náhodným výběrem. Jsou profese, které se musí seznamovat s důvěrnými informacemi, např. lékař, právník, daňový poradce a tak, ale jsou profese, které jsou obeznámeny jen na základě hlouposti dotyčného. Když pošle po řidiči dárek k narozeninám utajované milence, pak se nesmí divit, že je kočka druhý den v Blesku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *