Michal Horáček: Ohrožený druh

Ženský hlas je nejkrásnější hudební nástroj


Víš, kámo, bylo mi tehdy málo, zhruba polovina z toho, kolik je mi dnes. Při poslechu desky V penzionu Svět jsem ale hned poznal, že takhle chutná hudba tolik odlišná od pazvuků, co se odráží, od výloh hlučných pasáží. Další desky dvojice Hapka, Horáček mě však k mé velké lítosti už tolik nezasáhly. Hudba i texty byly sice stále tím nejlepším, čím lze nakrmit nebeské jukeboxy, ale některým interpretům (Dan Landa, Lucie Bílá) jsem prostě nemohl věřit.

Hele, brácho, v životě nikdy nedostaneš všechno hned. Tahle deska totiž mohla vypadat úplně jinak. Michal Horáček původně zamýšlel CD Ohrožený druh pojmout jako setkání tří generací. Po čtyřech písních měly zazpívat Aneta Langerová, Radůza a Hana Hegerová. Bohužel, nevyšlo to. Texty Michala Horáčka jsou nejkrásnější v zrcadle hudby Petra Hapky. Tady se z mlhy světa vynoří pouze jedna Hapkova skladba. Bohužel, je to málo.

Stále tedy čekám na desku, která do několika desítek minut vměstná tisíce let života jednoho ohroženého druhu.

11 thoughts on “Michal Horáček: Ohrožený druh

  1. Laco,vůbec jsem netušil, že MH nějaké CD vydal.
    Po přečtení Tvého článečku si ho najdu a poslechnu. I kdyby bylo tak „mizerné“, jak píšeš, kvůli téhle recenzi mi to za to stojí.

  2. MOHLO BY TU BÝT I LÍP[1] Gombo, album rozhodně NENÍ mizerné, naopak. Mrzí mě, že můj text lze takto pochopit. Myslel jsem to tak, že stín alb V penzionu Svět a Potměšilý host zatím Michal Horáček dosud nepřekročil.

  3. OHROŽENÝ SLUCHJasně, že z poslechu nového cedečka nemáme ohrožený sluch. Ční tu nad vodami postsocpopu jako Sněžka. Laco to napsal dobře – život je také… čekání. Ta deska má své vrcholy i své… nížiny. Buďme velkorysí, stojí to za to.

  4. 🙁Já už byla zklamaná i Strážcem plamene, tedy ne textama, ale hudbou, kdyby tam nezpívali různí interpreti, jen těžko by se dalo poznat, kdy která písnička začíná a kdy končí.

  5. Také patřím mezi ty nic netušící, že vyšlo po delší době nové CD této mé oblíbené dvojice. Zvláštní šišlající nezpěv Hapky skladatele a pro mě zajímavého textaře Horáčka mám trochu slabost. Když mám chuť na českou hudbu, sáhnu po jejich CD V penzinu svět a Mohlo by tu být i líp. Jejich CD nejsou skvělá, jsou jiná a vždy mě donutí skladby vnímat, přemýšlet o nich. Určitě si CD seženu a ráda si je poslechnu, doufám že ne jenom jednou…
    Myslím si že se tvé přání nesplní, bojím se že tento ohrožený druh je již unaven všemi malichernostmi života….a že studnice vysychá….

  6. RÝMOVÁNÍ O ŽIVOTĚ[8] Je tomu už více než DVACET let, kdy vyšlo jedno z nejkrásnějších alb OHROŽENÉHO DRUHU. Hana Hegerová má v šuplíku připraveno mnoho krásných textů, ale jak sama přiznává, vůbec nemá představu, kdy je zazpívá a vydá na své nové desce.

    Dolly, stále nepřestávám věřit, že se JEDNOU dočkám.

  7. To je skvělé že věříš, přeji ti aby ses toho dočkal…snílků už je málo, patří mezi jiný ohrožený druh…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *