Občan Havel

Film o době, kdy jsme ještě měli prezidenta


„Mažu tě, bejku!,“ prohlásil Plukovník, šéf sparťanských fotbalových fandů, ve filmu Horem Pádem a vymazal si z mobilu kontakt na člověka, jenž se v jeho očích zpronevěřil zásadám. Díky filmu Občan Havel, který jsem nedávno shlédl, jsem si nostalgicky zavzpomínal na dobu, kdy jsme na Hradě neměli Plukovníka, ale občana s vysokou morální autoritou, člověka, který nevyvolává spory, ale naslouchá názorům ostatních a napomáhá k řešení problémů.

Na otázku, zda viděl film Občan Havel, odpověděl Václav Klaus následující: „Ne, tak ten jsem určitě shlédnout nejen nestihl, ale ani ve snu by mě nenapadlo se na něj jít podívat. Nevěřím tomu filmu, a myslím, že každý, kdo ho viděl, potvrzuje, že to není film důvěryhodný.“ Dovolím si, pane Plukovníku, oponovat. Filmu věřím, je pro mě velmi důvěryhodný a dávám mu, stejně jako Václavovi Havlovi, plných pět hvězdiček.

29 thoughts on “Občan Havel

  1. MAŽU SI SVÉ ČÍSLOSvět jde dál. Historickou roli, kterou Václav Havel sehrál nelze zapomenout. Byla to také role hraná v ojedinělé době. Pocity jsou nepřenositelné, kdo prošel jako dospělý cestu od Škroupova náměstí, přes Letnou až pod balkón na Můstku, prožil s Havlem fatální dobu.

    Jenže, nebýt Václava Klause, hledáme tu ještě dneska třetí cestu… s ministrem zahraničí z kotelny a prémiérem s bradkou.

    Svět musí řídit elity. Intelektuální, majetkové, charakterové. Anomálie v podobě dramatika na hradě (byť by ty charakterové vlastnosti naplňoval vrchovatě) je sice možná, ovšem jenom jednou.

    Václav Klaus je člověk na svém místě. Brilantní vizionářská hlava, potřebná repre vizáž, ideální, neboť ekonomické, vzdělání. Jeho postoje k hlávkovejm salátům a tedy i k zhůvěřilé ekoideologii, která by nakonec dovedla lidstvo zpět do jeskyň, jeho statečný a odvážný postoj k pasmlouvě zvané Lisabonské tango, to vše z něho dělá výraznou postavu našich moderních dějin.

    Tedy malý paradox – dál od sebe tihle dva asi být nemohou, přesto bylo (je) naším velkým štěstím, že oba zastávali funkci presidenta.

    P.S. Laco, neměl ty ses tu ale spíše věnovat své projížďce?

  2. Je spousta věcí, z kterých se mi chce každý den brečet, třeba cholera v Africe, nemocné děti, útulky plné psů a koček, no a pak taky Klaus.

  3. Legenda o Havlovijako morální autoritě má řadu trhlin. Tak třeba:
    1) Havel vyzval NATO k „humanitárnímu bombardování“ Srbska.
    2) Havel v roce 1987(!) rozmluvil Škvoreckému vydání knihy o Mašínech s odůvodněním, že nelze glorifikovat vrahy.
    3) Havel „zařízl“ Karla Kryla, který pro něj představoval nepřijatelnou konkurenční legendu.
    Ale uvědomuju si, že výše uvedené je stejná zbytečnost jako prohodit cokoli na Klausovu obranu… :-i

  4. [6].1 ano, byl jednim z mnoha, kdo vyzyvali. Ano, dnes me to na nem vadi, stejne jako jeho horovani pro radar.

    [6].2 Klaus ROZMLUVIL tisici lidem nejruznejsi veci z nejruznejsich duvodu. Havel taky. Ja taky.

    [6].3 Jak „zarizl“? Proste ho nechtel mit v tymu! To jako chces rict, ze Klaus by si Kryla do tymu vzal? :-)))

    Muzu vyjmenovat tisic bajecnych lidi, ktere stejnym zpusobem „zarizl“ Klaus.

  5. Nejsem obdivovatelem ani jednoho z nichTěžce se mi porovnávají ve funkci prezidenta, když jeden předtím posedával po hospodách a kriminálech a druhý studoval exklusivní školy.
    Těžce se mi hodnotí dopad /finanční/ na českého člověka, z omylů Havla a Klause. Jako zabezpečenému důchodci jsou oba až tam. Když si dám dohromady co vím a jeho snahu stát se za každou cenu opět presidentem ?
    Kdyby Topolánek v únoru mávnul prstem, tak byl celý Slavný v prdeli. Topolánek možná taky, ale ODS by zůstala. Takže to vidím tak, že nám, co horekujeme pro konkrétní osoby, vůbec nejde o linii ODS předvolební, ale prostě o svá soukromá rita.
    A to je to neštěstí českého národa. Ještě si dovolím holou nohou šlápnout, nesouhlasím ani s jedním bodem @Tea, kterého si vážím jinak, jako dobrého blogera.

  6. Václav Havel je pro mě Prezidentem ČR a je celkem fuck, jaký blbec zrovna díky prolízávání se zadky komunistů, neustálému měnění „názorů“ a nedemokratickému „volebnímu“ systému sedí na Hradě.
    Ale především je pro mě velkou osobností, slušným, rozumným člověkem a nadčasovým vizionářem.
    Havel je pro mě zosobněním elementárního dobra, charakternosti a slušnosti, klaus protipól v elementárním zlu, bezcharakternosti a sprostotě.
    Buďme rádi za klause, můžeme si tak plně uvědomit neuvěřitelnou výjimečnost Havla, jako osobnosti, jakých nejen naše země, ale i historie lidstva měla jen pár.Jsem rád, že mám tu čest žít v době, kdy žije pan Havel a vnímat jeho myšlenky, auru a energii.
    I on jako každý člověk má své nedostatky a chyby, narozdíl od klause si jich je vědom. :,
    Jeho divadelní hry pak dle mě mohou plně pochopit, uchopit a slyšet jen vyvolení, ostatní jen nadšeně vestoje tleskají, aby nebyli za blbce, že netuší, o čem to vše bylo a proč dali tolik za lístky na tu nesrozumitelnou slátaninu. :,
    Na pochopení takovýchto osobností a jejich myšlenkových pochodů a toků je třeba celoživotně hluboce přemýšlet, být schopen myslet a vidět věci z mnoha úhlů, což vše většině lidí nehrozí.
    Jeho hry, stejně jako Jimmiho, Jordana nebo W. Allena většina lidí jen poslouchá, ale neslyší.

    Předseda všech předsedů vašík klausů je naproti takovému osobnostnímu gigantovi přes některé nesporné kvality nula, která si zaslouží respekt pouze za svou schopnost pozičního a korytářského boje, a vysoce kvalitní schopnosti argumentační logiky v diskusích a ovládáním demagogie a manipulace (stále jde o respekt k tomuto, sám jsem profesionální demagog a manipulátor s doktorátem v argumentační logice), ve kterých díky tomu nad neumětelskými soupeři zpravidla lehce vítězí, byť mele nehorázné nesmysly a sračky.
    O co více stál tiše a nenápadně v koutku při revoluci, o to více vykřikoval, poskakoval jako klokánek na pódiu a mlátil pěstičkami do stolků PS celé roky poté.
    Vždy jsem věřil a věřím všem těm, kteří v časech komunistických, revolučních a pohnutých stáli na barikádě dobra, svobody a demokracie, když šlo o kejhák.
    A instinktivně nedůvěřuji všem těm rychlokvaškám, které se zjevily jako houby po plášťovém dešti, když už bylo jasné, že je vše rozhodnuté.
    Ne nadarmo nikdo z disidentů v politice nemohl vydržet nebo do ní nemohl jít-protože systém nahradivší komunistickou megatotalitu se přes bezvládí pseudodemokracie postupně zdárně přerodil ke stávající totalitě.
    Klaus je pro mě zločincem, který má na svědomí tolik svinstev, tunelů, zlodějen, politických procesů, vražd a křiváren, že jen zaslepení voliči ods to nevidí.
    Je pro mě jedním z hlavních strůjců současné totality, ve které se lidé zavírají za slova, zakazují se nevyhovující strany, soudy a policie konají na objednávku, zlo a sprostota vítězí nad dobrem a slušností.
    Principiální rozdíly stávajícího režimu oproti komunistickému jsou minimální, rozdíl je jen v menší míře a tvrdosti jejich uplatňování, která se ale stále více stírá a splývá.
    Aby bylo jasno, nejsem příznivcem žádné ze stávajících parlamentních stran, jsem zastáncem ústavní změny stávajícího totalitního politického systému na opravdu demokratický bez politických stran, s přímou volbou zastupitelů občany, jejich odvolatelností, striktní nedotknutelností základních práv a svobod atd.
    Že klaus (ne)přímo hází sračky na Havlovy hry a myšlenky, aniž by je viděl/četl, nelze člověku s jeho nedostatečnou rozumovou vybaveností (neplést s inteligencí nebo vychcaností) vyčítat.Jak by mohl konstruktivně kritizovat nebo polemizovat, když jsou dané premisy zcela mimo jeho rozumové a filosofické možnosti.
    To, že se transparentně chlubí svou neschopností číst/shlédnout hru/zjišťovat relevantní informace, tomu už se snad u této osoby nikdo nemůže divit.
    Ano, klaus je bezesporu také velká (negativní) osobnost, o tom není sporu, ale pan Prezident Havel je osobnost, se kterou se uřvaný, bezcharakterní šašek nedá srovnávat.
    A chtít porovnávat lidskou, charakterovu, intelektuální, myšlenkovou, filosofickou a lidstvu přínosovou hodnotu těchto dvou lidí je stejné, jako chtít srovnávat českou fotbalovou ligu s anglickou.

    Ostatně jen blbec může brát v čemkoliv vážně někoho, kdo tvrdí, že lidstvo neovlivňuje svým působením přírodu, kdo si nezaloží vlastní stranu, nemá právo vyjadřovat politické názory a postoje, a kdo není dlouho v politice, zákonitě plácá nesmysly.

    Já jenom pořád marně čekám, kdy se budu mít za pět let dojčlandsky dobře a přestaneme si dokola utahovat opasky.
    Zatím si stále poctivý člověk poctivou prací nemůže ani za celý život vydělat na vlastní střechu nad hlavou, aniž by ho systém skrz státem podporované lichvářské banky cíleně nenutil zadlužit se na zbytek života.
    Za nájem, energie, přímé/nepřímé/skryté daně padne většina průměrné výplaty a nájmy jsou větší než průměrné důchody.
    Na sociální „systém“ jdou stovky miliard, přesto jej až na nepřizpůsobivé výjimky nemohou potřební čerpat a peníze mizí v černé díře systému aka šedých eminencí před i za oponou.
    Základní práva a svobody se po vzoru USA likvidují v celé západní Evropě, náš systém logicky nemohl zůstat pozadu.
    Těch 5 let už trvá 18 a já si říkám, jestli s klausem, za pět let jako v Německu a s utahováním opasků na věčné časy a nikdy jinak.
    A když mám na „výběr“ Langrův policejní stát, slušné lidi otravující a buzerující totalitní zákony a švestky na každém rohu tam, kde je v temných zákoutích při krádežích a vraždách nikdy nikdo nevidí, s hrozbou gottwaldovského vůdce Paroubka ve vládě s komunisty, tak si radši pomalu balím uzel…zvlášť při vědomí, že dvacet a dvacet bejvá čtyřicet.
    Nelze si volit tam, kde si nikdo z občanů nic ve skutečnosti nevolí, nic se nemůže změnit a na „výběr“ jsou vždy dvě stejně špatné karty.

    Jsem pesimista, lepší už to nebude, jen horší.
    Také proto, že každý národ má přesně takové exekutivní činitele, jaké si jeho stádní většina zaslouží a jsou vždy jeho věrným obrazem a odrazem.
    Čtyřicet let komunismu, vzdávání se při agresích bez boje, udávání bližních posílaných na popraviště a za katr, staletí přizdisráčství-to se za dvacet let smazat z duše národa a jeho občanů nedá, na to je třeba staletí a možná ani to ne.

    Je velká otázka, jak by tato země vypadala, kdyby pan Havel místo prezidentování založil s ostatními ctěnými a váženými disidenty a mladými studentskými revolučními vůdci silnou stranu.Kdyby měli tu prozíravost, aby pro jednotlivé resorty sestavili týmy z našich i zahraničních odborníků a jen vybírali z alternativ nabídnutých řešení.
    Můžeme se přít, kde by tato země byla.
    Ať už kdekoliv, bylo by to někde úplně jinde než je dnes.
    Havlovi vyčítám jen několik zásadních věcí:
    -nevypořádání se s komunistickými zločinci (tím nemyslím zákazy jakýchkoliv stran a hnutí) a zločiny komunismu: tohle dokončilo likvidaci duše národa a už to nejde vrátit a změnit, je navždy pozdě a jen on měl tehdy tu moc i povinnost to udělat
    Na druhou stranu jeho aspekt vnitřní humanity a tolerance v kombinaci s jistě velkou únavou z pronásledování, věznění a boje to částečně omlouvá.
    -nezaložení vlastní strany: neochota většiny disidentů a studentských vůdců jít d
    o politiky v nastupujícím systému se dá nejen pochopit, ale nakonec je správná, v tomto systému nemůže jedinec ani skupina nic změnit
    -Ústavu: většina z ní nemá s demokratickým uspořádáním a svobodou moc společného

    Havel vs. klaus
    Srovnávejme nesrovnatelné, abychom lépe pochopili, co lze a nelze srovnávat.

    alien

  7. ALIENŮV KOKON[1] GTI, projížďka byla, jenže jak popsat dvacetikilometrový orgasmus při první souloži v životě?

    [10] Aliene, výrazný PALEC NAHORU.

  8. to ALIENTyhle tvé naivní sny o superpřímé demokracii nemají daleko od komunistického lágru. Považovat Václava Klause za zločince může jen primitiv, který na svět nahlíží ze své krysí nory a není schopen vydělat si ani na pořádnej příspěvek na blog.

    Havel byl všechno, jenom ne president, byl to dramatik na hradě. Šokoval komplet celej svět a jeho velkým pozitivem bylo, že vnesl do politiky (možný) jiný pohled, postoj. Tohle ovšem může fungovat jen ve zlomových dobách, kdy se na úkor fungování státu upřednostní efektní triky – viz zvon na Václaváku, Bára s koloběžkou na hradě, srdce nad Prahou. To jsou šaškárny pro naivisty, takříkajíc dadaistické qvazipolitické černé komedie.

    Největší přínos Václava Havla byl v morálním kreditu s nímž vyplul na post presidenta. Skutečnost, jak dokázal spravovat vlastní majetky (Barrandov, Lucerna) nejlépe vypovídá o tom, jak kvalitně umí věci řídit.

    Devadesátá léta jsou vlastně jen dvě centrální normy – restitiční a privatizační zákony. Tyto zákony nás odpálily k normální společnosti. Ani s jednou neměl Havel nic společného. Václav Klaus vše.

    Dnešní současnost je ideálem. Ideálem pro člověka bez ideálů tvého naivního pohledu. Život lidstva byl, je a nepochybně bude jen bojem. Naším velkým štěstím je, že se ten boj (doufejme) nepovede atomovou zbraní ale slovem.

    Máš šanci být presidentem. Nic více si přát nemůžeš. Tahle společnost ti to umožňuje. Jásej. Ovšem svou krysí perspektivou jsi přikován navždy než k tomu plivat na velké a psát zhůvěřilé skoromyšlénky o přímé demokracii a tajících ledovcích.

  9. GTIno tak, ovšem Prezident Havel se nikdy netvářil, že je ekonom, a že ho nezajímají vlastní majetky, považuju spíš za pozitivum, než za negativum. Na druhé straně Klaus se tváří,jakože je ekonom, ekolog, právník, možná Bůh, pokud jde o vlastní majetky, jistě neskončí v lahvi od octa:-)

  10. Už mě to padání komentářů začíná mít!GTI – Prezident Havel se ovšemnikdy netvářil, že je ekonom, a fakt, že ho nezajímaly vlastní majetky, považuju spíš za +, než za -.
    Klaus ekonom se ovšem tváří taky jako ekolog, právník, možná Bůh, vzhledem ke svým majetkům nahromaděným za poslední desetiletí, ovšem jistě neskončí v lahvi od octa.

  11. alienezatímco Prezidentu Havlovi myslím rozumí, W.Allenovi nikoliv, možná je to těmi překlady, a možná to tak mám i s tím Klausem:-)

  12. Český systém je nastavený tak, že prezident nemá taková práva a nemusí být takový persona, jako je Buch nebo Sarkozy. U nás by prezident měl být jako Princezna Diana. Což Havel byl. A Klaus cpe svoje názory tam, kde vůbec nemají co dělat.
    Aliene, respekt.

  13. Ateo, nenamahej se. Na jdem.cz ani na jine smirovaci sluzby, ktere maskuji skutecnou adresu, zasadne neklikam 🙂

  14. témaTeda Laco, takovéhle téma v tuhle dobu…

    Pár dní před vánocema bych čekal téma jako „Glogg vs svařené víno v prášku“ nebo „jedle vs smrček“…

    A jestli budete zlobit, ježíšek vám nic nepřinese 😛

  15. Vánoční výron myšlenekHele vole, fakt nevánoční téma…Všichni mají mozky vypařený z vánočních besídek a ty vole…tohle. No dobrá…

    Celkem tuším, co chtěl Alien říct. Jenom si myslím, že se nechal místama unést. Zrovně tak ale dost dobře rozumím GTI.

    Vážil jsem si a vážím si Havla,ale není to pro mě člověk „nadpřirozený“. Myslím, že zrovna jeho Občan ukázal, jaký vlastně byl. Abychom ho jen tedy slabomyslně nechválili…tak to byl také docela velký slaboch. Žil z toho, že měl kredit nabitý utlačováním v komunismu. Ale jinak to byl člověk jako každý druhý v té době tady. Jen si Laco a Aliene několikrát za sebou pusťte jeho rozhovor se Zemanem a pak s Vaškem K. To já jenom vole poukazuju, abychom byli trochu objektivní. Jeho čas se naplnil a ten co se vyplnil, byl akorát.

    Co se týče Klause…Vážil jsem si ho a vážím. Rovněž to není pro mě člověk „nadpřirozený“. Připomíná mi neskutečně jednoho „génia profesora“ z fakulty. Furt kurva něco vymýšlel a vymýšlel…a chalupy mu padaly a padaly…(abych vysvětlil statik to byl tedy…) a ještě když umíral, tak se vztyčeným prstem vyhrožoval…“Já Vám všem ukážu, jakej jsem byl génius….ale to pochopí až pozdější generace“. Asi tedy ještě není ten pravý čas na hodnocení…možná děti našich děí 🙂

    Nicméně je moc dobře, že Klaus vidí věci svýma očima.To mu nikdo nebere.A ať kritizuje!!! Budu kritizovat s ním. Ale Klaus, přesvědčený ve svou vlastní jedinečnost a vyjímečnost, se stává v představách lidí čím dál větším (odpusťte ten výraz) nadčlověkem. Usilovně na tom pracuje den co den. Když se někdo takhle povyšuje nad všechny ostatní, musí taky čekat, že se na něj každej ostatní nasere. Čili já mám spíš dojem, že Vašíka Klausů jenom špatně vychovali a docela ho taky doma rozmazlili.

    No a hlavně a především mám takové divné tušení…V době, kdy i negativní reklama má pozitivní vliv, hraje Klaus Docela Velké Divadlo. Nebuďme prosím překvapení na konci volebního období, že je nejenže lepší dramaturg než Havel…ale také špičková hérečka.
    Kdo by si pamatoval nějakýho pučmidráta Klause, kterej s každým souhlasí.Lepší je přeci hladit evropu a celý svět proti srsti, než být jenom nějakej prezident po Havlovi (v postatě je to styl alá GTI :-))). Jenom tak si dokážu totiž vysvětlit, ty jeho věčný nesmyslný boje bez vědomostí(na nich totiž vůbec nezáleží…to už tedy není GTI). Nakonci totiž bude hepyend s tím, že to tak vlastně nemyslel a byla to jedna velká legranda.

    Jinak sám, stejně jako asi většina z vás stále očekává, že nám pan Klaus už konečně začně něco ukazovat ze svého umění, co se mu za 19 let povedlo. Zatím akorát totálně vypýčil privatizaci, nechal nás odtrhnout od Slováků (zaplať pánbůh), jeho vlády dovedly zemi do patosu a teď před námi zbytek světa sklápí zrak. Vole třeba je Klaus génius a nebo dobrá hérečka..neumím to ze své pozice zhodnotit,jenom vím, že se chová jako arogantní hulvát…Ale to Sarkozy,Bush, Putin a jím podobní taky…a panečku jak jim to doma šlape 🙂

  16. TOMÍKŮV ŽIVOTNÍ VÝRONStylizace, obsah, autentičnost. Nezbývá než smeknout. Tomíku, zřetelný PALEC NAHORU.

  17. [23] ano, Bushovi to doma šlape vskutku „excelentně“… 🙂
    Někdo prostě potřebuje nad sebou Vůdce. Jde mi z toho mráz po zádech.

    Budiž odpuštěno slepým.
    Nikdy však těm, co nechtějí vidět.

  18. Ahoj z Vejprt,jenom v rychlosti pár slov. Na Havla mám svůj pohled, negativní, ale chápavý. Film jsem neviděl. O Klausovi už bych se vyjadřoval o trochu lépe. Mé sympatie má „kotelník“ Dienstbier, za své názory. A Putina také můžu. Ale to je stejně vše fuk. Pro mě je teď důležitější poděkovat Lacovi za pěkný kalendář s krásnou tématikou a popřát jemu, a Tomíkovi do Prahy, Krásné vánoce, pevné zdraví a stále vzkvétající firmy.

  19. Hm. Tak Klaus nevěří filmu, který neviděl, a proto se na něj nepodívá… No comment.

    Ovšem co se Havla týče, neglorifikuji ho.

    Film jsem neviděl, takže nemůžu soudit.

  20. LítostZ toho filmu šel na mě až smutek, lítost. Ne proto, ža Havlův následovník nedosáhl jeho úrovně jeho morální autority a věhlasu v zahraničí. Ale proto, jak hluboký až diametrální je to rozdíl, a proto, že nikdo podobný se ve vysoké politice vůbec nenachází.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *