Šťastné a veselé

Vánoční válečný film, ve kterém se nebojuje


Vánoce 1914. První válečné. Miliony mužů poprvé v životě nejsou na Štedrý den se svými blízkými. Neobjímají své ženy a nesledují ohníčky v dětských očích při rozbalování dárků. Oné mrazivé noci se na jedné frontové linii ocitají ve svých zákopech v těsné blízkosti stovky francouzských, skotských a německých vojáků. Pušky nabity, bodáky nasazeny. Z německého zákopu se však náhle ozývá vánoční píseň, vojáci ostatních národností se postupně přidávají.

Po chvíli se na neutrální půdu vydávají velitelé osvícení nejen záblesky světlic a operativně na svatou noc vyhlašují příměři. Vojáci, kteří po sobě ještě před pár hodinami stříleli se setkají, aby si popřáli šťastné a veselé Vánoce. Postupně zjišťují, že mají společného Boha, líbí se jim stejná hudba, chodí do stejných kaváren, trápí je stejné starosti a obavy a nejraději ze všeho by se na celou válku vykašlali a trávili Vánoce doma, se svými rodinami.

Film Šťastné a veselé (Francie/Německo/Belgie/Velká Británie, 2005), který v úterý večer uvedl program ČT2, ukázal nejen naprostou absurditu válečných bojů, ale nabídl i výtečnou alternativu k většině ostatních vánočních filmů, v nichž se v záplavě tlustých Santů ztrácí hlavní poselství Vánoc.

HEZKÉ VÁNOCE

6 thoughts on “Šťastné a veselé

  1. http://en.wikipedia.org…mas_truceJe to v nějakém cizím jazyce, nerozumím tomu. A pokud jde o Schindlera, tak bych to prosím pěkně nechala na Židech, pokud ho uctívají, jistě vědí proč, vždyť přece “ Zachráníš-li jeden lidský život, jako bys zachránil celý svět!“.
    Krásné Vánoce všem 🙂

  2. ŠŤASTNÉ A VESELÉAby byl člověk šťastný, nemusí být nutně veselý. A aby byl veselý, nemusí být nutně šťastný. Vždyť život není o veselí a už vůbec ne o štěstí. Život je o pravdě. O pravdě k těm kolem a především o pravdě k…sobě. A o cti, což jsme ostatně viděli i v tom filmu.

    Tak tedy čestné a pravdivé…

  3. škoda že zrovna židé se v posledních letech pořád snaží určovat, který život je ten vhodný k záchraně a který ne.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *