Je Facebook navoněná zdechlina?

Nuda v přímém přenosu


Napsal mi počátkem roku Honza Řežáb. Jestli bych se na blogu nezmínil o první české aplikaci pro Facebook. Do té doby jsem účet na nejpopulárnějším komunitním webu současnosti neměl. Měl jsem jen pět let starou zkušenost se systémem Orkut, o kterém jsem tehdy napsal článek do časopisu Chip.

Jsem dalek prohlášení, že Facebook ohrožuje soukromí jeho uživatelů, jak o tom s gustem informují mainstreamová média, stejně tak je mi protivné klišé, že než nějaké vysedávání u počítače, je lepší se s kamarády sejít v hospodě (ne každý na to má čas a možnosti). Po několika týdnech používání Facebooku ale vidím stejný problém jako před lety u Orkutu.

V síti uživatelů Facebooku jsem nenašel žádné své příbuzné, nikoho z okruhu lidí, se kterými se stýkám pracovně, žádného spoluhráče z fotbalového týmu a koneckonců ani nikoho z mých kamarádů, se kterými se pravidelně jednou měsíčně scházím v hospodě. Nedivím se. Žádný z lidí, se kterými se potkávám naživo, nepatří mezi puberťáky nebo internetové maniaky, hlavní to uživatele Facebooku.

Snažil jsem se do okruhu svých „přátel“ na Facebooku zařadit pouze osobnosti, o kterých jsem si myslel, že by mě mohli obohatit svými postřehy, sdílenými odkazy a zajímavými informacemi. Proč se ale mám o inteligentních lidech dozvídat, že se stali členy diskusních skupin Párek v rohlíku nebo Dobrou noc, strýčku Fido? Nezajímá mě ani to, že se právě dívají z okna, jak krásně svítí sluníčko.

Nedělám si iluze, že mezi lidmi „mimo Facebook“ je to jiné. Jen ta nuda a prázdnota není tak vidět.


Pokud někdo z mých čtenářů vůbec neví o co jde, zkuste se na Facebook zaregistrovat, vyhledat si mě (Ladislav Bittner) a zařadit do přátel. Zajímá mě, jak si s Facebookem poradí lidé nepatřící ani do jedné ze dvou výše popsaných uživatelů internetových sociálních sítí.

36 thoughts on “Je Facebook navoněná zdechlina?

  1. já mám na facebooku pár reálných známých a u nich mi nevadí, když píšou, jak se dívají z okna, jak hezky svítí sluníčko. je ale fakt, že doopravdy na facebooku komunikuju asi s desetinou těch svých facebook friends.

  2. Já mám na FB jen ty u kterých mě zhruba zajíma co dělají, a i kdyý zrovna sem tam píšou blbosti, tak to prostě přehlídnu, u 40známých ten nával nicotných správ není až zas tak hrozný. Je to stejné jako z twittrem… Záleží jen na nás jak si tu službu přizpůsobíme, a FB jde hodně ovlivňovat v tom co u koho chcete vidět a kdo co má u vás vidět…

  3. Na Facebooku mám hlavně svoje kamarády – proto mam taky jenom pár kontaktů. Jsou lidi co tam mají stovky lidí, to je pak ani neznají 🙂

  4. Já to zkoušela kvůliva “ Demokracie staví“. ale tomu bůku se nelíbila moje emailová adresa, pořád mi tvrdil, že je nepřípustná, nebo co, takže nic:-)

  5. 3 postřehyTyhlety sítě mě nikdy moc nelákaly. Možná to bude tím, že všichni stejně víme, že nejlepší Sociální Síť připravuje Jyrka…

    Nedávno jsme na toto téma diskutovali v „sociální síti“ 4. cenové skupiny „V lucemburské“ (vřele doporučuji) a já se po dvou pivech dozvěděl 3 důvody proč někteří kolegové na Fb chodí.

    1) v některých firmách vládne milá a přátelská IT politika se kterou souvisí i zákaz IM. Komunikaci se svými blízkými tak někteří lidé řeší přes Fb…

    2) Ti nejlínější z nejlínějších pornomaniaků se přihlašují ve Fb do skupin Kozičky, Prdelky nebo Lesbičky.

    3) poslední, „nejprogresivnější“ skupina lidí chodí na Fb provokovat. Dle nejmenovaného kolegy se na Fb schází neuvěřitelně velká skupina bláznů, naivků a greenpísáků. A taková diskuze ve skupině co chce jít demonstrovat pro evropskou unii na hrad… to je prý lepší než grotesky s Chaplinem…

  6. Řekla bych, že je to taky o tom, jak si facebook přizpůsobíš. Když jsem se loni v létě ve Španělsku zeptala, co to je, koukali na mě, jak kdybych neznala splachovací záchod. Založila jsem si tam účet někdy v listopadu, abych viděla, co na tom lidi maj. A už jsem tam zůstala. Jsem teď na půl roku v zahraničí, takže místo abych tři hodiny denně strávila psaním mailů, jak se mám a co dělám, hodím si do statutu, že jsem našla byt a zveřejním pár fotek. Ve přátelích mám lidi, co fakt znám i v reálu a neviděli jsme se jenom třikrát v životě, a vyhýnám se aplikacím. A svůj účel to celkem plní.

  7. Your face – Your assHele vole, dobřes to řek. Všichni víme, vo čem to je. Jen Ti, co to nevědí, potřebují vědět, že mají problém. My o něm víme,tak jim to řekněme, aby to věděli taky. Protože když to budou vědět i oni, tak s tím jenom tak můžou něco dělat.

    Vězte tedy, že ty vole…MY MÁME PROBLÉM!!! Máme všeho nad hlavu, že nevíme kudykam. Víme, že už ani nevíme, kdy jsme naposledy zavolali bráchovi, babičce….No jo vole,my víme, že si to ulehčíme. My totiž víme, že si může babča stáhnout všechny nové vědomosti o nás přece z ííínetu!!! Vole a tím víme, že jsme problém vyřešili. Babča o mě všechno stále ví. Navíc je to bezva v tom, že víme, že nemůže nic nevědět i babči kámoška Hoska.Protože ona chce taky všechno vědět. Čím víc toho ví Hoska o lidech okolo,tak tím toho prostě víc ví na návsi a i její starej, když se večer přitrmácí celej utahanej z hospody. Celej utahanej z hospody a ona mu to natlačí do hlavy i s cibulí, aby věděl i on.

    No a pak se jednoho krásnýho dne (to se teda dozvíte z fejsbůku) stane, že přijedete za kámošem na návštěvu a už budete na sebe jenom čučet.Nebude třeba si nic říct, protože budete o sobě přeci všechno vědět. Co vím, tak to má jednu jedinou výhodu. Víte, že můžete hned začí kalit a nezdržujete se zbytečným vyprávěním o tom, o čem už víte.

    Jedno vím určitě. Na tenhle ale i všechny další fejsbůky jsem dostatečně málo zamindrákovanej,abych měl potřebu o sobě všechno vyprdelit.

  8. pocet pratelja jsem tomu dlouho nepodlehala, ale pak jsem si tam ten ucet zalozila taky, narozdil od ostatnich tam ale nemam stovku znamych FBfriends, ale asi jen tak deset-dvacet lidi, ktery vidam i normalne a uplne mi to staci, pro me to musi splnovat ucel, vim kdy, kam, s kym, kdyz se nekam jde

  9. pokud se Ti nelibi cist statusy od lidi, tak si je muzes povypinat.. je to nekde v nastaveni, nakolik chces byt o kom informovan.. jen tak na okraj od facebookare 🙂

  10. Hned posílám SMS Klausovi: „Nudný a prázdný Laco!“ A zítra si tě pan profesor smaže ze svého mobilu.

  11. Zajimavý postrehJsem na tom dost podobně, ne že z mého okoli pouziva facebook nepatrne mnozstvi kamaradu, ale to ze se nekdo stal fanouskem parku v rohliku a podobne je vazne opruz..

  12. Já se musím fb zastat. Díky němu jsem například našel kamarády z dětství, které jsem neviděl 16let. Fb se v mém případě ukázal jako vysoce funkční aplikace- splnila účel. Věková distribuce uživatelů samozřejmě hovoří ve prospěch mladších ročníků, což je pochopitelné. Je mi 24let a našel jsem cca 50% lidí, které jsem hledal a jiným způsobem nalézt nemohl.

  13. Můj milý Facebooku… občas slýchám, že někdo nechápe, proč existuješ, že jsi jen – promiň mi to – prázdná bublina. Ujišťuji Tě, že to není pravda, ti lidé jen prostě neměli možnost díky tobě zažít to, co já. Ano, pravda, když jsem se na Tebe zaregistroval, příliš kamarádů a známých jsem na Tobě nenašel. Taky trvalo chvilku, no, přiznejme si to, krapet delší chvilku, než jsem se sžil s Tvým ovládáním. Ale to už je dávno. Velký zlom nastal tehdy, pamatuješ, když tě objevili moji kamarádi a spolužáci. Bylo to úžasné. Den co den se k mně přihlásil někdo nový… starý… no prostě starý známý. Jak mě to těšilo! Zjišťovat, co za těch patnáct – no božínku, je to tak, už patnáct! – let dělal Pepa, který se mnou seděl v lavici na ruční práce. Kolik vzpomínek, o kterých jsem už dávno neměl ani tušení, se vynořilo! Zajímavé bylo i procházet současné fotky bývalých spolužaček. Ano, těch, se kterými jsem kamarádil, ale ještě víc těch, se kterými jsem z ostychu moc nemluvil… u některých jsem, dozvěda se, kam to dotáhly, v duchu uznale zvedl palec, nad některými jsem se s úsměvem ušklíbl s pocitem vnitřního uspokojení nad dobrým odhadem v již tak mladém věku. No a ještě lepší bylo, když jsme se díky Tobě – no ano, opravdu díky Tobě a nikomu jinému – sešli nedaleko naší dávné školy. To byl večer! To jsme toho vypili, snědli a namluvili! Dlouho budeme vzpomínat.
    Kromě toho, rád se k Tobě připojím každý večer. Víš, od té doby, co jsem se stal tatínkem, už nemám tolik času jako dřív, na svoje kamarády, na hospůdky, na čajovny, na výlety. Tím raději si večer přečtu, co kamarádi dělají, co řeší, náležitě vtipně to okomentuji a oni zase mě. Kolik drobných radostí mi to již přineslo, ani nepočítám. Filmy, o kterých bych se nedozvěděl, srazy, které by mi unikly, zajímavé články na internetu, které jsme později mohli prodiskutovat, cesty kamarádů v cizině, které jsem sledoval téměř z přímého přenosu… ach jé. Děkuji Ti. Děkuji Ti za toto všechno. Byť to často není nic význameného, nic světoborného, nic životyměnícího (i když občas ANO), i za to děkuji. Vydrž. Nedbej na zneuznalá slova nevědomých. Přitáhni k sobě další, třeba Honzu, na kterého jsme všichni ztratili kontakt a netušíme, co teď kde dělá. Rozdávej další drobné radosti. Těch přeci není nikdy dost.

  14. Proč mám facebookFacebook je totiž, jako všechno, relativní,o) Já na něm trávím velice málo času oproti jiným aktivitám, ale zato jsem zjistila, že holka, co se se mnou v družině koukala v bravíčku na sprosté obrázky, je teď už dva roky na univerzitě v Maine, že moji kámoši Francouzi jsou stále mladí přívrženci nové levice, a že na kalbě v Sobotu byla fakt nuda a je dobře, že jsem tam nešla.
    A že až se setkáme, budeme všechno vědět a nebudeme si mít co říct? Pardóóón…,o)))

  15. Nora k snídaniVíto Noro,je vidět o jaké informace Vám jde. Tím se zařazujete do konkrétní sociální skupiny a navíc argumenty podtrháváte vlastní inteligenci.V tom spočívá princip této vývěsní tabule.Vy jste to jenom potvrdila a za to dík. Nezapomeňte si ani dnes přečíst číslo deníku Super. Jistě tam najdete další labůžozprávy.

    To Laco: Měl by si sem vole vyvěsit při zalogování vývěsku s potvrzením: „Mám občanku, alespoň základní vzdělání, bylo mi 18 let a jsem dostatečně vyzrálý(á)“

    1) Mám občanku = jsem svéprávný
    2) Základní vzdělání = mohu něco slušného vymyslet a mám na to potvrzení
    3) 18 let = nutné povolení pro vulgarity a nepřístojná témata
    4) jsem vyzrálý = odpadnou názory puberťáků, sociálních demokratů a komunistů

  16. to MiraDěkuji za upozornění, teď to konečně vím a jenom tak s tím tedy mohu něco dělat…

  17. TOMÍKOVO MODRÉ PONDĚLÍ[17] Vole, mám občanku, základní vzdělání, osmnáct mi bylo už několikrát a jsem možná až přezrálý. Přesto všechno mám účet na Facebooku. A bulvár nečtu, ale zato ho píšu.

    Noru bych nepodceňoval, má asi víc francouzskejch kámošů než ty českejch kámošek. Taky mi začíná docházet proč nemáš účet na Facebooku. Bojíš se, že by s Tebou nechtěl nikdo kamarádit. Není divu, když žereš lidi a nemeješ si nohy.

  18. bulvární LACOVole :-))) Už mi po tobě bylo smutno. Lidem prostě chybí nadhled. Nechtěj se ani hádat. Jestli to nebude těma bankama v USA? No, nééévadí.

    Víš vole, Ti, co preferují fejsbůk, píšou a melou furt to samý dokola. Zaregistrujou se ve fejsůku. S někym se nekamaráděj. Po sto letech, si vzpomenou, že s nim vlastně kamaráděj.Pak nastane klasická předváděka v tom, co kdo stihl a dokázal za těch posledních sto let.Všichni se ubezpečej, jak jsou úžasní a jak jsou rádi, že se konečně viděj. No a pak se navzájem nacpou do kontaktů, kde mají dlaších xset výborných kamarádů.

    Podle mě, když mi ten člověk nechyběl do teď, tak už mi chybět nebude.Pokud jo, napíšu si do „Pošty pro tebe“. Jinak ať si každej spočítá, kolik má skutečných přátel.

    A že se někdo dozví o nějaký pařbě, filmu nebo bůhvíčem….??? Ty vole,to je argument, že by jeden žasl.

  19. [21]Když už píšete o tom nadhledu, je škoda, že vám chyběl při psaní vašeho komentáře. Místo abyste kritizoval fb, tak krititzujete jeho uživatele. To, jestli se stanu jenom další položkou v seznamu „přátel“ je jen a pouze na mně a dotyčném. S tím jaksi FB nemá co dělat. Já můžu být jen rád, že Fb tento kontakt umožňuje.

    „Podle mě, když mi ten člověk nechyběl do teď, tak už mi chybět nebude“ … dokážu si představit několik důvodů, proč bych ho hledal. Myslím si, že naprostá většina lidí je poháněna čirou zvědavostí se kterou „chybění“ nemá co dělat. To, že to třeba není dostatečný důvod pro vás ale nic neříká o FB.

    „Jinak ať si každej spočítá, kolik má skutečných přátel.“ … toto pořád souvisí s FB, nebo je to jen obecné doporučení?

  20. Tomík k večeřiTomíku, když už si vykáme, tak nevím, co je špatného zjistit, co ti lidé dělají a jak se za tu dobu vyvinuli. Máte vy facebook? Nepochybuji o tom, že to obrovská bublina je a nevidím na tom nic tak světoborného, a také si myslím, že účet na facebooku je vlastně něco jako mít icq. Nevím, kam jste mě chtěl zařadit myšleno sociální kategorií, ale tuším, že tam byly nějaké předsudečky…,o) Co se týče organizování, je to fajn, protože tam vyvěsim, že za měsíc v to datum a tam bude střídní sraz po X letech a těch 20 lidí se to velmi rychle dozví bez toho, že bych je obvolávala a cpala peníze OuTů.
    Je opravdu facebook tak strašný…?

  21. Nora před čištěním zubůMůj konfrontační styl rozhodně neberte osobně. Není účelem Vás urazit, ale jasně vyhranit diskuzi. Je to zvrácené, ale za Vykání se omlouvám. Když dovolíte, tak od teď Ty…

    Co se týče sociálního rozvrstvení. Nehledej v tom žádné majetkoprávní vztahy.

    Jinak aby v tom bylo jasno: Ve FB, v tom ohledu, co píšeš, čili VÝJMEČNÝCH ORGRANIZAČNÍCH MOŽNOSTECH, věřím, že má jistě své velké (nadnárodní) výhody. Ale o tom tu není vůbec řeč.

  22. to miraJestli si Marco Polo a poztrácel jsi kontakty na všechny tvé důležité přátelé z celého světa, tak to snad může být jediná omluva toho blábolu o FB.

    Jinak jestli Ti chyběly už dlouho, než byl FB, měl ses obrátit na Červenej kříž nebo na Člověka v tísni.

    Mám své opravdové přátele (tak asi 6 kousků) roztrkané po celém světě a je pro mě milejší si zatelefonovat, poslat email nebo třeba Skype, když už toužím ten jejich ksich i vidět. Na to nepotřebuju žádnej dlouhej kontaktní seznam ani to, abych visel pověšenej někde za koule na FB.

  23. Aha, takže tady nejde o diskuzi ale o normální provokaci, ano? Říct to na začátku, mohli jsme si odpustit spoustu zbytečného psaní. Přeju hezký den!

  24. to miraZ mého pohledu jde především o zajímavou konstruktivní debatu. Ty si do ní nepřinesl bohužel žádné nové světlo. Jen to, že máš jisté úchylky, tak typické pro většinu masy těchto uživatelů. Blábolíš furt to samý dokola. Cituji: „Myslím si, že naprostá většina lidí je poháněna čirou zvědavostí se kterou „chybění“ nemá co dělat.“

    Tebe asi hodně baví čumět lidem do ložnic, viď?! Proč ne, když to doba umožňuje. A jestli se cejtíš uraženej, tak se jdi klidně vybrečet k mamince.

  25. [27]Zajímavou možná. Konstruktivní a debatu jen těžko. Konstruktivní debata se nevede v osobní rovině, navíc tak primitivním způsobem.

    FB je komunikační nástroj. Je jen na tobě jak jej využiješ. Proto nechápu jaký je rozdíl viset „pověšený za koule“ na FB nebo na skypu.

    A ano, přiznávám. Čas od času si vzpomenu na člověka, který mi nechyběl ale přesto by mě zajímalo co dělá. Na tom nevidím nic závadného.

    Souvislost s těma ložnicema mi není úplně zřejmá, předpokládám ale, že jde jen o další z mnoha myšlenkových zkratek kterými obohacuješ onu „konstruktivní debatu“?

    Nemám ambice přinášet nějaké nové světlo. Psal jsem, že jsem FB použil ke své spokojenosti. Další komentáře jsou jen reakce na tvůj postoj kdy se ti FB nelíbí (nepotřebuješ ho, nechapeš ho…) a proto je špatný a jeho uživatelé jsou nesvéprávní puberťáci(NP). Spíš než o uživatelích FB to dost říká o tobě. Pochop, že Fb ti nikdo nenutí. Nechceš, nepoužívej. To, že má někdo motivaci proč ho použít z něj nedělá NP. Jestli ano, prosím vysvětlit jak.

  26. miraPřestaň tady dokola mlet ty kraviny a přečti si po sobě ty canci. O tvých ambicích vůbec nepochybuji, protože na ně jednoduše nemáš.Je mi potom jasný, že, to co považuješ za myšlenkové zratky, Tě dovádí k šílenství. Věřím, že Ti může být ze sebe i smutno, když to nechápeš. Ale to nic! Doba, kdy se psalo mezi řádky už je naštěstí pryč a tebe nejspíš už ani nepotká. Ikdyž kdo ví? Pár takovjehle nadšenců v řadách novodobých komunistů už nám taky ukázalo, co umí.

  27. miraCopak,pánovi snad zaskočilo? Nebo se snaží demonstrovat mj. své ubohé jazykové znalosti?

  28. Btw na facebooku můžete pod komentář dát palec nahoru, kde se vám to líbilo… dávám obr palec komentáři 30 a hrdě ponesu postihy,o)

  29. sranda vocaď pocaď[34] Hele, na notbůk mi nešahej. Tenhle geniální vynález umožňuje pracovat v posteli a vleže (aniž by se člověk musel živit nejstarším povoláním)…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *