Nova mě baví

Televizní hostina ve vysokém rozlišení


Víš, kámo, již pár tejdnů máme doma IPTV. Internetovou televizi. Televizi po drátě. Jo, přesně po tom kabelu, kterej kdysi až k baráku položili zaměstnanci státního podniku Československé spoje. Zatímco na telefon se tenkrát čekalo roky, internetovou televizi nám teď zprovoznili jen pár dní po objednání. Ještě jsem stihli lednovou akci, placené programy zdarma. Skoro sedmdesát kanálů. Zkoušel jsem, za jak dlouho se dopřepínám od Animal Planet k Z1. Nikdy jsem si ale nedokázal změřit čas, vždycky jsem u toho usnul.

Hele, brácho, nebavily mě filmy na HBO. Veselohrám na HBO Comedy jsem se nesmál. Dokumenty na Discovery Channel jsem odzíval. Seriály na Zone Romantica mě nedojímaly. Hudební klipy na Óčko TV mi nepadly do noty. Sportovní přenosy na Eurosportu byly jedna velká prohra. Z gastronomický televizní stanice TV Paprika se mi zvedal žaludek. Vlastně mě všechny programy nudily, všechny kanály zapáchaly. Až na dva. Nova HD a Nova Sport HD (vysílá pár dní) vnesly jasný světlo do mýho již roky potemnělýho televizního světa.

Už mě nezajímá obsah televizních programů, preferuji formu! Stejně jako je mi jedno, co napíšete do komentářů. Hlavně ať se na to hezky kouká!

17 thoughts on “Nova mě baví

  1. KOUKAČKAPrůser je, že máš pravdu. Internetová televize… to existuje? Mám tohle rozlišovací srovnání možné zatím mezi filmem z DVD a širokorozmázlým korantengem ve zprávách, jo, ten rozdíl ve vjemu je fatální a inspirativní. Například včera jsem si raději místo televizních zpráv pustil Kmotra.

    Jestli tě dobře chápu, ty máš nyní možnost sledovat jednak pořady ve standardním rozlišení a pak v HD… no, a kdys (pro mne) měl popsat ten zážitek, je to HD tak čisté jako když koukáš na toho Kmotra na DVD?

  2. Kmotr je zážitek i v ČB TV:-)
    To jednou v 81 roce kamarád z Gratzu říkal, že musím vidět Kmotra a tak přivezl videokazetu a byl strašně překvapený, že není do čeho ji zasunout. Za 14 dní, když jel domů, přivezl sebou i videopřehrávač a pak to pořád šteloval a šteloval a nemohl pochopit, proč to má pořád černobíle, napotřetí pak přivezl i barevnou TV, protože se s tou dvoubarevností nemohl smířit:-), mně se to zdálo dobré i v té černobílé verzi:-))

  3. DESET DEKA TELEVIZE[1] GTI, vidím, žes zatím HD panic. To je dobře, protože máš svůj první televizní orgasmus teprve před sebou. Postřeh s Korantengem chválím, zcela vážně totiž prohlašuji, že vizuální zážitek ze zpráv na Nově v HD (především tedy záběry z dokonale nasvíceného studia) je v mém televizním životě dosud nepřekonán.

    No a k Tvému dotazu: Ano, prakticky je to tak, jak píšeš, mohu si vybrat mezi sledováním programů ve standardním rozlišení (SD) a vysokém rozlišení (HD). Ale pouze u programů Nova a Nova Sport. Částečně i u ČT1, která ovšem nevysílá v plném HD, ale její obraz je pouze přepočtený na vysoké rozlišení (nárůst kvality je znatelný, ale plnokrevnému HD se zdaleka nevyrovná).

    Ovšem ne všechny pořady jsou na Nově vysílány v HD rozlišení. Kromě zmíněných zpráv jsou to snad všechny původní pořady TV Nova (Střepiny, Mr.GS, Ordinace apod.) a většina novějších zahraničních seriálů a filmů. A musím přiznat, že co do kvality obrazu filmu vysílaného v HD se nevyrovná ŽÁDNÝ film přehrávaný z DVD.

    Ale pozor! Protože GTI předpokládám, že máš stále stejný DVD přehrávač (resp. HDD rekordér) jako já (http://www.laco.cz…ualizovano.php), filmy z DVD Ti Full HD televize zobrazuje v lepší kvalitě než je běžné u většiny ostatních DVD přehrávačů. Může za to funkce prezentovaná nápisem na čelním panelu přístroje 1080p UPSCALE. Nejde vlastně o nic jiného, než o přepočet na signál s vyšším rozlišením, tedy o obdobu toho, o co se snaží ČT1. Obraz z tohoto přístroje tak zůstáva někde na půli cesty mezi klasickým DVD a Blu-ray disky.

    [2] Mod., TV Deko jsem na své lednové pouti od Animal Planet k Z1 potkal. Jestli zůstala v nabídce i teď, po skončení lednové akce, to nevím. Ale ani si nevzpomínám, co je jejím obsahem. Předpokládám však, že to bude zhruba setina toho, co nabízí TV Kilo.

  4. LA-SONYJasně, že máme stejné devedečko. Natahuju dovnitř i záběry z videokamery, fantasticky to pracuje, a koupě je zásluhou toho, že čtu tvůj blog.

    A nyní k televizi. Dnes je možnost (pominu-li vesmír) přijímat kabelem (UPC) buďto analogově nebo digitálně. Otřesné je, že na digi kabelový příjem od UPC musíš mít nějakou další krabičku. To jsem odmítl. Úplně se bojím toho, jak bych to zapojil do toho devedečka. No, a ty nyní píšeš, že ještě jde nainstalovat nějaká internetová televize. Prosím tě, pro středné intelektuálně skromného kovboje po záruce popiš, jak a co mám zařídit, abych mohl sledovat základní české programy a papriku, a abych tam měl i to HD rozlišení a jak jsi to zapojil do toho devedečka. Pokud je to na román, uveřejňuj to zde po částech, snad to uvítá více deiskutérů (modona to přežije, viď). Děkuju.

  5. HD GTI[5] Nebude asi příliš odvážné tvrdit, že internetová televize (IPTV) je v současné době nejmodernější způsob příjmu televizního signálu. To především díky tomu, že umožňuje „obousměrný“ provoz. Zatímco klasické televizní vysílání (pozemní, satelitní, kabelové) poskytuje provoz pouze jedním směrem (vysílač -> přijímač), IPTV nabízí zpětnou vazbu (interaktivitu).

    Díky tomu například mohou fungovat služby jako videopůjčovna (objednáš si z nabídky film, na který se můžeš dívat libovolně během 24 hodin po stažení a za „půjčení“ zaplatíš při měsíčním vyúčtování služby — není tedy nutné chodit do kamenné DVD půjčovny) nebo TV archiv fungující tak, že můžeš sledovat zdarma (přesněji řečeno za měsíční paušal 1 Kč) vybrané televizní pořady odvysílané za poslední týden.

    Pro mě osobně je hlavní výhodou IPTV od operátora Telefónica O2 nabídka programů v HD rozlišení. Zatím jsou sice k dispozici pouze dva (Nova, Nova Sport a částečně i ČT1), ale už tento rok by se v HD měly objevit i další kanály. Je ale důležité zdůraznit, že HD kanály jsou náročné na rychlost datového toku, takže limitujícím faktorem pro funkčnost služby je kvalita často několik desítek let starých telefonních kabelů a především vzdálenost telefonní přípojky od telefonní ústředny (hraniční vzdáleností je zhruba něco mezi 1,5 — 2,0 km).

    Pochopitelně v případě provozování IPTV potřebuješ další krabičku, digitální set-top-box. Na jeho smysluplné propojení s HDD rekordérem ale zapomeň, protože v případě aktivního HDMI výstupu do TV (jinak HD nepojede) se vyřadí z provozu SCART sloužící k připojení rekordéru. To mi zpočátku hodně vadilo, ale postupem doby jsem zjistil, že se vlastně nic neděje, protože z jiných programů než je ČT, Nova nebo Prima prakticky stejně nenahrávám a s těmito programy si poradí DVB-T tuner v HDD rekordéru. A kdybych chtěl nahrávat film v HD, tak bych měl stejně smůlu, protože rekordér nemá digitální vstup (HDMI).

    Mno, vypadá to možná komplikovaně, ale opak je pravdou, zapojení je snadné a se službou O2 IPTV jsem po několika týdnech stále velmi spokojen (kvalita signálu výtečná, výpadky žádné). Více jsem se o instalaci a prvních zkušenostech obšírněji zmínil v jednom ze svých nedávných článků: http://www.laco.cz…rvni-dojmy.php (doporučuji přečíst i komentáře)

  6. 🙂Ach, Bože, už jsem se lekla, že se GTI ztratil! Je pěkné zase vidět, že žije 🙂

  7. to [8]No, já třeba už mám éru péčka dávno za sebou Vankelte… V sobotu dávali Malého velkého muže na dvojce, před tím Tenkrát v Americe, a Prima sjela Návrat Harpera. Když toho Harpera shlédneš, pochopíš možná proč se dívám, a možná ti dojde i to, proč se ty nikdy dívat nemůžeš…

  8. GTI: Díky, nezklamal jsi. Také máme v práci takového zakomplexovaného kecálka :-).

  9. VANKELTEKde boucháš? Hele, tak mě napadá, kdybys nemusel bouchat, možná bys měl víc času na tu televizi. A možná, že bys pak psal příZpěvky, které by měly i hlavu. Víš, co to je hlava, viď?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *