Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera

Nejlepší čeští šansoniéři jsou Slováci


Víš, kámo, jsou písničky, který v komerčních rádiích ráno v osm nezahrajou. A nezahrajou ti je vlastně nikdy, protože z těhle fajnrádií hudbu neuslyšíš. Chceš-li tedy slyšet skladby, ve kterejch se smích a slzy setkají v jednom jediném tónu, poslechni si album s názvem Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera, Müller a Lasica spievaju Filipa. Müller s Lasicou vybrali písně předčasně zemřelého slovenského skladatele a pianisty Jaro Filipa, ke kterejm v době jejich vzniku oba pánové napsali texty. A aby to bylo zajímavější, písně s texty Richarda Müllera zpívá Milan Lasica a naopak.

Hele, brácho, tohle album tě může přesvědčit o tom, že k titulu mistrů světa mají než svěřenci trenéra Weisse mnohem blíž slovenští muzikanti. Mistrovské písně Jaro Filipa do hudebního vesmíru vystřelil Oskar Rozsa, který je zabalil do nových aranží. Jemně tepající elektronika, zakouřené tóny trubky, minimalistický klavír, nehitově potemnělý pěvecký projev obou protagonistů. Moderní šanson s texty, v jejichž jemné poetice a melancholii se odraží společná historie obou národů, jejichž příslušníci se ve chvíli, kdy se začne nad Tatrou blýskat, ptají po svém domově.

My sme nerozbili atóm – to je pravda a čo na tom. Skúste zrátať ľudia premilí, tie papule, čo sme rozbili. Neponúkli sme svetu Pythagorovu vetu a napriek tomu sme tu a s tým sa treba zmieriť.

2 thoughts on “Müller spieva Lasicu, Lasica spieva Müllera

  1. BOLO NÁS JEDENÁSŤSuper, Laco. Ta původní (ještě LP deska) vyšla v roce 1981 (Lasica, Satínský a Filip – Bolo nás jedenásť) Koupil jsem si to tehdy v Bratislavě… V roce 1998 to pak vydal Bonton na CD obohacené o čtyři bonusy. Z toho asi horní CD vychází. Hudba ani texty nestárnou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *