Windows Vista: 95 kroků zpět

Kde udělali soudruzi chybu?


Vím, mnozí z vás mě varovali. Přesto jsem si na nový počítač nechal nainstalovat operační systém Windows Vista. Dnes toho lituji. Zatímco na starém stroji s Windows XP vše fungovalo bezvadně, práce s Vistami přinesla mnoho netušených komplikací. Ani za tři měsíce jsem si nezvykl. Možná je systém jen špatně vyladěný, možná mi jen zůstalo skryto některé nastavení, ale především práce s Průzkumníkem mi přináší skoro až fyzickou bolest.

Ve stromové struktuře chci smazat složku. V Průzkumníku ji označím a stisknu klávesu Delete. Složka zmizí. Ovšem jen zdánlivě. Stačí stisknout F5 pro obnovení a hle, složka vstala z mrtvých (nefunguje ani volba Odstranit v kontextovém menu). Samotné soubory ve složkách odstranit lze, stejně jako prázdné složky. Nechci-li tedy chodit mazat složky ke šťastnějším kolegům pracujícím s Win XP, musím nejdříve smazat všechny soubory ve složce a teprve pak se složka definitivně odporoučí do věčných lovišť.

A vůbec je pro mě práce s Průzkumníkem utrpením. Například chci soubor přejmenovat. Po kliknutí pravým tlačítkem čekám 3-4 s než se objeví kontextové menu, označím-li soubory za účelem smazání, čekám na objevení se potvrzovacího dialogu nekonečných 10 s. Otevření souboru trvá mnohdy ještě déle. Pomalost systému nechápu, v novém stroji je čtyřjádrové pentium a čtyři gigabajty operační paměti. A to jsem již dávno povypínal všechna ta vizuální vylepšení nového systému. Ani včera nainstalovaný Service Pack 2 změnu nepřinesl.

Spolu s nákupem licence na Windows Vista Bussines jsem obdržel i licenci na Windows XP. Velmi vážně uvažuji o tom, že se vrátím k osvědčenému operačnímu systému.

11 thoughts on “Windows Vista: 95 kroků zpět

  1. kde udělal chybu soudruh Laco?odepsat systém jen kvůli několika vrtochům v Průzkumníkovi?? Nebo ses jen rozhodl svézt se na módní vlně nadávání na Visty? Ale no tak…
    Pokud ti Průzkumník nevyhovuje, používej nějaký souborý manager typu Total Commander (třeba já Průzkumníka používal naposledy v dobách W98)

    Co u tebe způsobuje pomalost systému si netroufám odhadnout, ale na mém dvoujádrovém C2D s 6GB ram všechno běhalo v pohodě i se zapnutýma "fičurinkama", které tam byly.

    Návrat k XP je návrat do minulosti. Jestli tě ve Vistách brzdí jen Průzkumník, tak ho nahraď souborovým manažerem a počkej na "Sedmičky". Ty jsou rychlejší než Visty, dokonce se mě subjektivně zdají být i rychlejší než XP. A nový hlavní panel v sedmičkách (mluvím teď o funkčnosti nikoliv o líbivém kabátku) je silně návykový… věřím že až okusíš, tak tě návrat k XP ani nenapadne (stejně jako mě…)

  2. NárokyPodle popisu vašich nároků se zkuste vrátit do MS-DOS nebo Win 3.11 anebo přeci jen ty zastaralé XP udělají tu práci, jak se tak říká… To nemyslím jako sarkasmus, ale jestli OS soudíte dle podobných věcí, možná vám již nebude nikdy vyhovovat nic jiného než právě XP.

  3. Brzda bude jindeStejný problém se objevil i na jednom mém PC s Win XP. Brzdou systému v mém případě byl antivirus AVG. Nahradil jsem ho jiným. I hloupé zobrazení obsahu složky trvalo podle obsahu i třeba 5 vteřin. Nyní bez problémů. POdobné negativní vlivy jsem pozoroval při spuštěném skype (verze 4.0, snad se 4.1 zlepší).
    Pro přejmenování slouží F2, nebo ve wistách už ne?

  4. [1] Je to proste. Operacny system ma sluzit uzivatelovi, nie uzivatel operacnemu systemu.
    Ak operacny system nevyhovuje, ma ist prec zo stroja…

  5. Vista patálie…Ahoj, nevím jestli tě to potěší nebo zarmoutí, ale za tebou popisované problémy může Vista jen stěží.

    1) odstranění složky:
    pokud dáš v kontextové nabídce Odstranit, objeví se okno s názvem "Odstranit složku" s dotazem, zda chceš složku přesunout do koše.
    Po kliknutí na Ano se tam opravdu přesune. Obovit ji lze pouze CTRL+Y nebo kontextovou nabídkou "provést znovu – odstranit".

    Já mám perverzní "Shift zlozvyk", takže ji mažu totálně…

    Jo a klávesa F5 je jen "refresh", takže už z principu nemůže obnovovat mazání…

    2) rychlost – na mém stolním pc (staré P4 3GHz, 2GB ram, index 4,2) je rychlost jakékoliv z tebou popsaných operací (přejmenování, označení kontextová nabídka) neměřitelná – kliknu a okamžitě se provede.
    Na Chipáckým druhohorním testovacím stroji (Celeron 2,5 GHz, 512MB RAM, onboard grafika P4R-800VM) jsou odezvy tebou popsaných operací zhruba poloviční (ve srovnání s tvými hodnotami) – ale podotýkám že tam jsou vypnuty všechny grafický nesmysly…

    3) na základě toho cos popsal bych tipnut problém "tam někde venku"…

    Vir? Perverzní antivir? Rádobychytrý bezpečnostní SW? Poškozená instalace?

  6. ASTALAVISTA[1] Rozhodně se nechci vézt na nějaké módní vlně nadávání na Visty, kvůli tomu bych za ně přeci neutratil peníze. Chci jen vyřešit si problémy, které přechod z XP na Visty způsobil. Souborové manažery (M602, Norton Commander apod.) jsem přestal používat s nástupem Windows 95. Proč bych se tedy k nim měl po čtrnácti letech vracet? Vždyť ani nevím, který je dnes nejlepší a kolik stojí.

    [2] Visty jsem si pořídil v březnu (v článku píšu o tříměsíčním zvykání si), bezplatný přechod na Win 7 se mě tedy netýká.

    [3] OS soudím jen dle toho, jak mi (ne)zjednodušuje práci.

    [4] Díky za tip na F2, vyzkouším.

    [5] Souhlas.

    [6] Tušil jsem to. Problém je dle informací z Tvého komentáře a dle mého úsudku v kombinaci antiviru ESET a práci se soubory na vzdáleném datovém úložišti. Práce v Průzkumníku se soubory uloženými na HDD počítače je velmi rychlá (jak píšeš prakticky neměřitelná), do šílených hodnot v řádech sekund se dostávám při práci na datovém úložišti. Vinu Vistám nepřímo dávám proto, že při stejném stylu práce na PC s XP tyto problémy nebyly.

  7. řešeníPokud chceš, napiš mi do mailu podrobnosti (jaké úložiště, typ přístupu…) a já to zkusím vyřešit přes lokální pobočku Ms.

    k souborovým managerům: upřímně řečeno – já nikdy klasickému průzkumníkovi na chuť nepřišel. A většinu běžných operací se soubory v něm považuji za sebemrskačství (asi jako cestování po čr ve š120).
    Já pracuju v Servant Salamandrovi a jsem zcela spokojen – a to i když jde o X let starou (free) verzi 1.52. Rychlej přístup k diskům, adresářový zkratky, rychlý zjišťování údajů o zabraným místě, přímej přístup k systémovejm složkám, nebo i taková "drobnost" jako vypínání atributu "jen pro čtení" u souborů z CD/DVD… zlatej Salamandr…

    U průzkumníka bych se asi zbláznil…

    Jo – pro info: Hi-tech nová verze Salamandru vyjde na necelých 800Kč.
    (www.altap.cz/salam_cz/index.html)

  8. Ja jsem na visty přešel na domacim stroji hned jak vysly, dostal jsem licenci od MS zdarma v nejake akci a tak je tady mam… v praci mam XP, ale musel jsem si do nich doinstalovat alespon vista start menu, a to jsem vzdy zavrhoval "vylepsene" start menu v XP a prepinal jsem jej do classic verze. Stejne tak mam v XP vypnute to omalovankove tema a mam tam klasicke, zname prave z W95-98.
    Ale doma mam vestavenou grafickou kartu, 2GB ram, Athlon Dual core 2,2GHz, index 3,5 a se vsema grafickyma ficurama to temer denne pouzivam a vse jede ok.

  9. jednoruký průzkumník? to je snad vtip.
    to už si rovnou můžu zapnout xp look či pořídit wow aero.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *