iPhone 3GS: Synonymum pro dokonalost

Ještě lepší telefon, než jste doufali


Tak prý chytré telefony! Nebuďte naivní. Neexistují. Existuje jen chytrý telefon. iPhone. Víc snad nemá smysl psát. Žádný text ani video nedokáže zprostředkovat dojmy s užíváním (myšleno doslova) tohoto přístroje. Srovnávací tabulky parametrů rozličných telefonů jsou zbytečné. Zapomeňte na ně. Existuje pouze jeden parametr. Jednotka dokonalosti. Jeden iPhone.

Že používáte telefon jen na telefonování? Pak tento text není pro vás. Kupte své Nokii 6210 novou baterii a dalších pět let novinky na poli mobilních telefonů ignorujte. Telefonujte. Třeba čtyři hodiny denně. Zbylých dvacet bude váš přístroj mrtvý. iPhone žije téměř celý den. Žije internetem, přehráváním hudby, aplikacemi. Funguje dobře, funguje rád.

Před dvaceti lety jsem snil o počítačích Apple. Nevěděl jsem proč, jen jsem tušil, že jsou jiné než cokoli ostatního. Přesně jako iPhone. Nikdy předtím, než jsem si ho pořídil, mě nenapadlo využívat služeb internetu jinak než ze stolního počítače. A teď? Sedím na pohovce u televize, pomocí aplikace O2TV si v telefonu projedu aktuální televizní program a přímo z něj se přenesu na stránky internetové filmové databáze, abych zjistil, zda má smysl sledovat vybraný film.

Číst články na webu? Děkuji, nechci. Nebaví mě hledat text mezi spoustou obrázků a reklam. V iPhonu ale dvakrát tapnu na sloupec s textem, který se zvětší přesně tak, aby zabíral celou šířku displeje (ideální je navíc otočit telefon o devadesát stupňů, text se pak otočí spolu s ním). A takový Facebook si na počítači vůbec nepouštím, ale v mobilu je to zábava, jen o něco menší než twítování.

Poslouchám ve sluchátkách hudbu z vestavěného iPodu, čtu si v telefonu články na internetu a v jednom z textů kliknu na YouTube video, které se okamžitě zobrazí na celou „obrazovku“. Těsně před jeho spuštěním se automaticky pozvolna ztlumí hudba z iPodu. Stejně jako když dorazí SMS, aby se po zaznění zvukového signálu pro příchozí textovku hudba ladně dostala na původní hlasitost. Detail? Ano, ale právě podobné maličkosti vypovídají o genialitě celého systému.

Je opravdu zbytečné psát o dalších věcech, které mě v iPhonu přivádějí v úžas. Od řazení textových zpráv do konverzací (neexistují složky Přijaté SMS a Odeslané SMS), přes absenci složitých menu s desítkami vnořených nabídek až po revoluční AppStore nabízející desetitisíce odladěných aplikací, které lze stahovat zdarma nebo za mírný poplatek (placení probíhá automaticky, stačí jen při registraci zadat číslo platební karty).

Přiznám se, že kdybych pět let zpátky nepoužíval přístroje s Windows Mobile, tato recenze by nebyla tak oslavná. Teprve nyní totiž dokáži ocenit přístroj, se kterým je radost dokonce i telefonovat.

24 thoughts on “iPhone 3GS: Synonymum pro dokonalost

  1. HTCMám HTC řadu let a podobný dojem mám řadu let, a řadu let mohu využívat fcí, které mi iphone DOSUD (r. 2009) neumožňuje. 😉 Nj, někdo má rád barvičky a efekty a někdo má rád barvičky, efekty a funkce. Každému stačí holt něco jiného.

  2. Laco bravo! Líp bych to nenapsal. A Honzo, cokoli se současnými WM se může jít ledatak klouzat. I když ´nadšení´ uživatelé píší něco jiného 🙂

  3. Moc pěkně napsané, já si život bez jablíček nedovedu představit. Měl jsem asi tři roky TyTN, ale teď? Štítím se jej. Nedá se ovládat, leda tak šroubovákem, ač ty nové stroje od HTC nevypadají zle, to ne, testoval jsem ale jablíčko je jablíčko.

  4. Stejně jako eLKa – líp bych to nenapsal, úplně jak kdybych to napsal já. Také jsem si prošel parametrově "nabušenými" WM "smartphony". Díky tomu dokážu ocenit téměř dokonalost iPhonu (vždy je co zlepšovat) oproti jiným systémům/telefonům a zůstat v úžasu z těch jen zdánlivě nedůležitých maličkostí, o kterých si může WM a další nechat zatím zdát. Steve Jobs měl při uvedení (2007) pravdu – je to o 5 let před vším, co je na trhu.

  5. N900Jsem celkem zvědavý na srovnání iPhonu a Nokie N900. Snad se aspoň tenhle smartphone přiblíží v použitelnosti iPhonu.

  6. G1Jeste ze jsem Windows Mobile nikdy nepoznal! Ma to tezky. Bodejd by ne, kdyz ma vedle sebe velke konkurenty – Android a iPhone.

  7. Honzo, nezapomen…….to co iPhone nema, neni nedostatkem technologie, ale selekci aplikaci a nebo technologie, ktere se Apple rozhodl(ne)pouzit v iPhonu. Apple byl napriklad prvni, co aplikoval touch screen v telefonech – a vsichni nasledovali. O dalsich vynalezech Applu nemusime ani debatovat: co treba tak Windows a Mys. Nebyt Apple II tak by jsem dodnes psali dlouhe, nesmyslne rovnice, aby jsem mohli otocit stranku v phone directory. Jeste si vzpominas ?? C:

  8. Hamiltone,Brzdi, s tím touchscreenem v telefonech, brzdi, pac jsi narazil. Bud upřesni, že kapacitní, ale jinak první "telefony s dotykovkou" byly před 7 lety první HTC (MDA, DataPhone). Možná ještě bylo něco dřív.

    K tématu: Ano, 3GS je pro bývalého WMkare už přijatelný stroj – rychlost, náhrada multitaskingu push notifikacemi, dobrá podpora Exchange. Do té doby než přijde Palm Pre/GSM, který spojuje oba světy (jednoduchost ovládání z iP, multitasking a HW klávesnice z WM) s vlastní přidanou hodnotou, kterou je Synergy. Za to jediné jsem ochoten můj iP vyměnit.

    Laco: Jaký tam máte FW?

  9. Napsat, že je něco srovnatelné s iPhonem, může jenom někdo, kdo iPhone neměl, držel ho max. 5 minut (a zjistil, že tam je všechno jinak než v jeho funkcemi nabušeném, ale nepoužitelném WM-stroji) a pak si přečte podobný blogpost o nadšení z iPhone.
    iPhone některé funkce nemá, protože s ním nevznikají problémy, které by tyto funkce řešily. Pokud jde o ovladatelnost, tak je téměř dokonalá, té se různé napodobeniny ani neblíží – obkreslit ikony a pár obrazovek umí každý, ale pochopit filozofii ovládání iPhone, to prostě programátor a inženýr nemůže a ty jiné telefony bohužel stále dělají tito lidé, co pak nechápou, co vidí celý svět na "tom blbém iPhone bez funkcí"…

    A jen dodám, WM jsem používal od roku 1998 (tehdy to ještě netelefonovalo a jmenovalo se to PocketPC, ale v zásadě jde pořád o totéž…) až do loňského roku – kdy jsem začal používat iPhone a jak píše Laco, narozdíl od jiných funkcemi nabušených telefonů používám iPhone po celý den a nejen na telefonování nebo maily (v tom jsou WM asi o trošku lepší…)

  10. Pochopení filozofieJako člověk zabývající se vývojem SW jsem vždycky tvrdil, že nezáleží na železe, ale co běží uvnitř. Ergonomie, pocit z ovládání, intuitivnost se velmi špatně kvantifikuje a špatně prezentuje v tabulkách. K čemu mi je nadupané HTC, když to pak zkurví Windows, to pak není chytrý telefon, ale malé PC s možností telefonovat. Pokud ale tentýž model nabídnou s Androidem, jedná se o úplně jiný stroj. To někteří lidé s modrou prostatou nedokáží pochopit. Někdo pro vývoj webíků potřebuje quadcore mašinu s 16 GB RAM a RAID polem a přitom na geniální myšlenky při vývoji SW si vystačíte s relativním křápem, ale myšlení se nedá koupit. Totéž platí iPhone i Android, vystačím si s "polovičním" výkonem, ale pro práci na chytrém telefonu toho odvedu víc než u WM, kde polovinu času strávím administrací a laděním samotného systému.

  11. @RosťaiPhone, (pohrichu ne 3GS) jsem mel v rukach preci jen o neco vice, nez pet minut. A 3GS skoncil pri vyberu meho noveho telefonu na peknem druhem miste. Ale radeji trosku vice ze siroka: nejsem zadny Apple hater, mam ted tak sedmeho Maca (eMacem s G4 jsem zacinal a ted mam Unibody MBP 15" v top konfiguraci). Aktualne delam na tomhle. Par mobilu uz mi rukama proslo. Nuz tedy:
    0) iPhone je fain mobil, revoluce, ktera vyrostla ze svych detskych nemoci.
    1) Hero, ktereho ted mam, tabulkove vede. To ovsem neni duvod, proc ho pouzivat (tabulkove vede opravdu hodne telefonu). Je take prekvapive usabilni.
    2) Bod 1 je prekvapivy, pokud znate jine telefony s Androidem. Ale nakonec se ukazalo, ze HTC UI inzenyri odvedli o neco lepsi kus prace, nez ti z Google.
    3) Sense (GUI v Heru a budoucich mobilech) jde svou cestou. Podobnym smerem (dotykovka, plynule prechody s animaci…) jako iPhone, ale jinam. Hodne funkcinonality ve widgetech primo na domovskych obrazovkach, vetsi konfigurovatelnost, navaznost na cloud… (To nejsou nutne vyhody pro kazdeho, je to proste jine.)
    4) Jako test usability pouzivam situaci: tester ma v sobe tri Svijany, probira se spolustolovniky vztah ekonomie a Goedela a pri tom si "mezi reci" hleda spoj domu.

  12. 😀Čau brácho, sdílím tvé nadšení s tebou, "recenze" solidní, ale stále váhám kámo…asi se dostavím na celovečerní předváděčku…

  13. U me je Apple Touch Screen phone (1984) jako prvni. Vypada to, ze vsechni ostatni pouze nasleduji – to zahrnuje Nokii, SonnyErricson atd.

    Ovsem, prvni Touch Screen Sensor system byl vynalezen Dr.Sam Hurstem ( Elo Touch System Lab, USA ), v 1971.

    http://www.techeblog.com…rca-1983

  14. ne, děkuji…Je mi jasný, že pro určitou kategorii je iPhone hit, stejně jako je nejrychlejší auto planety (škoda octavia RS tdi combi) snem každého českého zahrádkáře…

    já se bohužel jablečných orgiií nezúčastním – potřebuju telefon, kterej umí aspoň trochu slušně fotit a kterej není po jednom dni vybitej…

    Ale každopádně Laco blahopřeji – najít hardware, který člověku sedne – to se dneska počítá…

  15. VýběrJJ, už několik týdnů řeším jestli iPhone nebo Android… Vím, že windowsy uz mi po tech letech do mobilu už nesměji, ale Android vs iPhone, jak to tak ctu, tak usability nebo jeste lepe "user experience" je na iPhone asi neprekonane.
    A to jsem taky byl toho nazoru co Laco… viz http://www.laco.cz…phone-proc.php

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *