Test: Škoda Superb vs. Subaru Legacy

Jak dopadlo srovnání prostorných kombi s pohonem 4×4


Na stole ještě nedočtený pondělní AutoTIP. Přesto dnes nemohu odolat a kupuji nový Svět motorů. Jdu najisto. Vím, jaká dvě auta jsou ve srovnávacím testu. Kdyby jen to. Já i vím, jak to dopadne. Ano, koupil jsem ten časopis právě proto, že vím. Jenže tak snadné to není, do přečtení posledního odstavce pětistránkového testu si nejsem jist, zda jsem za nejprodávanější tuzemský automagazín neutratil peníze zbytečně.

Nejdříve design. Srdcaři volí Subaru, lidé s estetickým cítěním Škodu. Při pohledu na palubní desku už ani být srdcařem nestačí. V ergonomii uspořádání ovladačů a přístrojů Superb nemá široko daleko konkurenci. Stejně jako ve velikosti zavazadelníku. Dobrý začátek pro českou značku. Ale pozor, test zdaleka nekončí. Ač je Japonec užší a kratší, nabízí posádce více vnitřního prostoru.

Konečně se jede. Další plusové body pro Legacy s dvoulitrovým boxerem v naftě. Ač by teoreticky na 125 kW TDI CR v Superbu neměl stačit, v praxi je to obráceně. Nepočítaje lepší kultivovanost, zvukový projev a spotřebu čtyřválce od Subaru. Škoda ovšem kontruje kvalitnější převodovkou, kdy vše funguje naprosto lehce a přirozeně, kdežto řazení Legacy je příliš vzdorovité.

Testují se čtyřkolky. Vyráží se proto na letištní plochu pokrytou pěticentimetrovou vrstvou sněhu. Mezi kužely zasahuje stabilizační systém Škody příliš brzy, Subaru se mezi kužely proplétá s větší jistotou a dává více vyniknout schopnostem pohonu všech kol. Z pohledu komfortu jízdy mezi oběma vozy není rozdílu, snad až na nižší aerodynamický hluk Superbu.

Vyhrát však může pouze jeden. Vy už teď, stejně jako já, vítěze znáte.

4 thoughts on “Test: Škoda Superb vs. Subaru Legacy

  1. Srdcaři volí vždycky tu NAŠÍ … domácí … jedinečnou … a hlavně jedinou:-), nějakej japončík nemá šanci.

  2. Naši?Nic proti Superbu, ale stejně tak náš jako třeba Hyundai, Toyota nebo Citroen. Všechny se dělají u nás, ani jeden nebyl u nás konstruován.

  3. DOMÁCÍ AUTOMOBILKA HYUNDAI[1] Lubo, jasná zpráva!

    [2] Petře, hmm. To jsem nevěděl, člověče. Děkuji za vysvětlení. Víc k tomu nemám co dodat, ani by to nemělo smysl, viď?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *