Jak na domácí video z dovolené

To samé stokrát jinak a stále zábavně


Základ je stejný, ať natáčíte cokoli. Vyvarujte se dlouhých záběrů, omezte zoomování, nedělejte s kamerou prudké pohyby. Ve střihovém softwaru si pak stačí pohrát s pořadím záběrů (ideální je poskládat z natočených situací příběh), nepřehánět to s různými efekty a přechody, vybrat vhodnou hudbu a především stříhat, stříhat, stříhat!

V zimě jezdíme už roky lyžovat na stejné místo (600 km vzdálený Kronplatz v italských Dolomitech). Se stejnými lidmi. Přesto stále s sebou beru kameru. A každý rok překvapivě sestříhám video, které je pokaždé jiné, ale vždy zábavné. Je to snadné. Stačí si totiž všímat momentů, které jsou neotřelé, něčím zajímavé a především nové.

Pravda, výhodou je, že děti rostou, jejich lyžařské umění se vyvíjí, mění se jejich záliby, zájmy a chutě. Pokaždé jiná je také hudba, kterou v autě posloucháme (také vozový park se čas od času obměňuje). Vybrané skladby se pak objeví ve videu. Letos je to novinka od Mňágy a Žďorp, brněnské skupiny Midi Lidi nebo pasáže ze soundtracku k filmu Vzhůru do oblak.

Zhruba padesát procent úspěchu videa z dovolené ale tvoří dobrá parta. A jelikož by druhá část naší výpravy nemusela být nadšena z toho, že se objeví v internetovém videu, nabízí film, který si za chvíli pustíte, jen slabou polovinu zábavy originálu určeného k privátnímu promítání (část zábavy zmizela též kvůli omezení délky videa na Youtube). Přesto jako ukázka povedeného domácího videa poslouží dostatečně.

No tak dobrá tedy. Vím, není to žádná sláva. Slibuji, že příští rok to bude lepší. Chtělo by to novou kameru. Samozřejmě schopnou natáčet film v HD rozlišení, s ručním ostřením a zvláště na lyžích by se hodil stabilizátor obrazu. Snad bude také lepší počasí. Sluníčka bylo letos nejméně za poslední roky a na světelných podmínkách je to bohužel znát. Jen jedno musí zůstat. Lidé, kteří v mých filmech účinkují.

14 thoughts on “Jak na domácí video z dovolené

  1. Líbí se miSestřihy z vašich výletů se mi vždycky líbily a je vidět, že to tu někdo setříhat umí 🙂 Jestli to je opravdu menší polovina zábavy, tak je škoda, že jsem neviděl full verzi. Myslím, že čím jsou děti starší, tím přibude vtipnějších chvil a tím pádem i záběrů. Máme se tedy na co těšit.

  2. O 58 % VÍCE NOVÝCH ZÁBĚRŮ![1] Díky Fremy za pochvalu. Video na DVD má téměř dvacet minut a je tam skutečně více legrace vzniknuvší právě z interakce s druhou polovinou výpravy. No a taky je tam několik minut titulkami okomentovaného sestřihu scén, které se do filmu nevešly. Ale ty už jsou stravitelné jen pro rodinu nebo přímé účastníky zájezdu.

  3. SPADLI Z OBLAKOV[3] Vendo, děkuji za pochvalu videa. NEJ scéna celého zájezdu ale bohužel zaznamenána není. Když jsme totiž s Adámkem vypadli z lanovky, tak jsem sice zrovna kameru držel v ruce, ke vší smůle však byla vypnutá.

  4. Kde ?Super dovča. Nemohl bys hodit odkaz na ubytování. Vypadá to dobře a když už tam jezdíte tak dlouho, bude to asi dobré. Už je na čase vyměnit Krkonoše :-).

  5. závist…Ahoj, ty alpy ti závidím. Taky jsme letos začali učit děti lyžovat, ale nezvládnul jsem se utrhnout na víc než pár dní a jezdíme na odpoledne a víkendy na Severák…

    Na jak dlouho jezdíte? Nejsou děti po pár dnech utahaný?

    ještě drobnost k hudbě na pozadí – jsem zvědavej, jestli ti to video na Youtube zůstane (viz http://www.diit.cz…myslem/35727/)

    měj se petr

  6. CHOMUTOVSKEJ AVATARVšechno je tam hezký, kára, lyže, děti, Lacovo plavky. Ovšem jak jsem nasadil 3D brejle, dostalo to teprve potřebný parádní grády.

    Ukazuje se, že nejlepší film života se nedá shlédnout v kině, musí se… prožít.

    Bravo Laco.

  7. ANDĚL NA HORÁCH[5] Nominku, děkuji za děti.

    [6] Martine, přikládám odkaz na penzion: http://www.leimgruberhof.com

    [7] Petře, jezdíme jen na pár dní. Už jsme ale majitelům penzionu oznámili, že si od příštího roku pobyt prodloužíme o jeden den. Lyžovat tak budeme čtyři dny. Příjezd v neděli odpoledne, odjezd v pátek ráno. Vyhneme se tak sobotním kolonám na dálnicích a víkendovým zácpám u vleků.

    Děti nejsou unavené, když jim hned od začátku naložíš. Přijde jim pak normální, že za den najezdí na sjezdovkách více než 30 km. Na svazích ráno stihneme "manšestr" (budíček v 6:30) a domů se odjíždí kolem čtvrté. Dvě přestávky na svačinu, jedna na oběd. Zbytek času se jezdí.

    [9] GTI, děkuji za pochvalu a Avatara. Ale myslím, že můj titulek je výstižnější.

  8. No aby těch pochval nebylo až příliš … nejlepší domácí video je především krátký … tedy nemilosrdně stříhat, stříhat, stříhat. A v tomto směru bys ode mě Českýho lva nedostal:-).

  9. Nic mocTak jsem konečně zhlédl video a moc nechápu, že z 8min dáš skoro 2min jen záběrům na auto (koho to jako zajímá). A ty sjezdy to bylo jak důchodci, trochu života do toho umírání :-). Takovéhle obloučky už zvládá snad i naše Lea, která má 3 roky. Kvůli tomu jste nemuseli jezdit do Alp na to Vám stačí kopce v Krušných horách ne? Letní dovolená měla více života. Pochvalu tentokrát nedostaneš jen snad za to, že jsi zvládl děti sám bez Markéty a to bych do tebe neřekla.

  10. RYCHLÉ STŘIHY[11] Máš pravdu, Lubo. Vždycky jsem byl doma kritizován, že jsou má videa krátká a tak jsem se tentokrát nechal unést.

    [12] Auto je součástí rodiny a na svých pár minut slávy má nárok. Po letech je také zajímavé sledovat, kromě toho, jak rostly děti, jak se měnil vozový park rodiny.

    A stejně jako není umění jezdit rychle v autě, není těžké brát sjezdovky šusem. Na silnici, stejně jako na sjezdovce, se však cení styl!

  11. kronplatzdobrý video až na to mytí talířů při řízení, Laco Laco.. 🙂
    Napadlo mě, byl jsi vůbec v druhé půlce toho plavečáku? Tam kde jsou jen sauny? Škoda, že nebylo místo, jel bych s Váma, bylo to určitě super.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *