Takové to malé domácí hraní

Zapomeňte na Nintendo DS nebo PlayStation Portable


U nás doma se nehrají hry na počítači. Je to pracovní nástroj a hry do něho nepatří. Ostatně k tomu není ani přizpůsoben. Jsem rád, že to naše děti vnímají stejně. Ke hraní elektronických her u nás slouží Nintendo Wii propojené s televizí. V současnosti pro děti v tomto segmentu neexistuje nic lepšího. Svého času jsem přemýšlel, že bych dětem jako doplněk k Wiičku pořídil Nintendo DS. Malou přenosnou herní konzoli. Jenže jsem si koupil iPhone.

A ejhle! Aniž bych to tušil, s jeho pořízením se u nás zcela nečekaně objevilo to nejlepší, co lze v současné době mezi přenosnými herními konzolemi pořídit. Vysoký výkon přístroje, dotykový displej a akcelerometr (senzor polohy) se postarají o skvělý zážitek z hraní her. Kouzlo iPhonu coby herní konzole ovšem tkví především ve způsobu získávání her. Proč chodit do obchodu a utrácet stovky korun za plastovou cartridge s hrou pro Nintendo DS či PSP?

Apple má AppStore. Katalog desítek tisíc prověřených aplikací a her dostupných přímo z přístroje. Vyberete si hru, v mnoha případech si zdarma můžete vyzkoušet její Lite verzi. Ceny plných verzí se pohybují v řádech jednotek eur. Nejdražší hru, co jsem kdy do iPhonu koupil, byl automobilový simulátor Need For Speed Undercover za necelých šest eur. Zlomek ceny her na ostatní konzole, navíc AppStore si sám strhne poplatek, žádné vytahování platební karty či hotovosti. Hra se sama stáhne a nainstaluje.

Nedivím se, že Sony a Nintendo mají problém, neboť za poslední rok Apple zečtyřnásobil svůj podíl na poli mobilních her.

Příští týden se začne prodávat iPad. A to teprve bude mela!

5 thoughts on “Takové to malé domácí hraní

  1. pohled konzervy…Jsem v tomhle asi tradicionalista, ale ty divný krabice mi nikdy k srdci nepřirostly. Asi je to typem her, protože strategie a simulátory byly (a budou) doménou pecek.

    Věřím že občasný holčičí nebo rodinný hraní se konzole hodí, ale na drsnější pařbu konzole zatím nejsou.

    Pecka nemá akcelerometr, ale ten myslím že když s klukama vyrážíme na Tora, Tora, Tora ve Warhawkách bránit Pearl Harbour, nebo s Dauntlesama potápíme japonský letadlovky – tak rozhodně nelitujem…

    Když k tomu připočátám občasný strategický orgie typu 3 proti čingischánovi (AoE) nebo dogfight s rudým baronem – myslím že k tomu je počítač přizpůsoben dokonale…

    😛

  2. NINTENDO IPHONE & APPLE WII[1] Apple maniak? Fremy, kdepak, možná před dvaceti lety… iPad mě zaujal, ale do fronty na něj se stavět nebudu. Snad v jeho další generaci.

    [2] Petře, nemít děti, nehraji už vůbec nic. Ale děti mám, tak se jim přizpůsobuji. Pro malé děti je Nintendo ideální, ony nehrají strategie, vystačí si s plošinovkami a sportovními simulátory. Hry na Wii mají své kouzlo, které není vidět na první pohled, ale je někde "uvnitř". Jak jinak si vysvětlit, že třeba už více než rok všichni paříme Mario Kart a stále nás to neomrzelo.

    [3] Milane, souhlas, každý máme své koně. Nechci brát nikomu jeho hračky, svým článkem jsem jen chtěl vzdát hold vizionářům (Nintendo, Apple), které ostatní jen kopírují.

  3. NástrojPřesně, je to jen nástroj pro ty, kteří jsou svým způsobem pohodlní. A to, že někde v store je x tisíc her mě spíše děsí – o jejich (ne)kvalitě kolují již téměř legendy. Ale prostě proč ne, další možnost, varianta.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *