Inception: OST

Do kina jako na koncert


S poslechem soundtracků je to těžké. Nemyslím alba složená z písniček, které povětšinou ve filmu ani nezazněly, ale soundtracky tvořené výhradně filmovou hudbou. Stojí za nimi hudební velikáni, jen namátkou: Williams, Morricone, Elfman, Zimmer, Shore, Howard, Goldsmith, Vangelis, Horner. Po CD s jejich hudbou se začnete shánět jen chvíli poté, co vyjdete z kina. Jenže pak zjistíte, že bez filmu hudba samotná už nemá takovou sílu. Samozřejmě, výjimky existují.

Téměř za zázrak lze považovat případ, kdy lze soundtrack poslouchat dokonce ještě před shlédnutím samotného filmu. Stalo se mi to dvakrát. Poprvé to bylo někdy před dvaceti lety, kdy jsem byl unešen ze soundtracku k filmu Blade Runner, z něhož jsem byl nadšen až posléze. A není náhodou, že podruhé se mi to stalo v případě hudby, která mi Vangelisovy skladby velmi připomíná. A to nejen svojí mrazivostí, temnotou a depresivností.

Soundtrack k filmu Inception skladatele Hanse Zimmera, který jsem za poslední dva týdny slyšel nesčetněkrát (a to je jen počátek), je ovšem mnohem agresivnější a mnohovrstevnější. Těží ze spojení mohutného zvuku symfonického orchestru s výraznými elektronickými motivy. I když je rozdíl třiceti let znát, závěrečné skladby obou soundtracků jsou si až nápadně podobné. Ostatně jako celková nálada obou desek.

Až návštěva kina ukáže, zda budu z filmu jako celku nadšen stejně jako z jeho hudební složky.

11 thoughts on “Inception: OST

  1. Kde končí soundtrack???Jak říkám…"nejsemsoundtrackovejtyp", ale jedno je jistý, jsou díla a ty jsou dokonalý bez ohledu na cokoliv. Kdykoliv.

    1)Dobytí ráje 1492
    2)Matrix
    3)Highlander

    ….a v neposlední řadě Princezna ze mlejna 🙂

  2. to TNT (nebrat osobně)Nechybí tam náhodou Rossenberg? To jediný by to dělalo totiž ještě hůř snesitelný?

  3. pornorockTomiku, do sluchatech bych to nepoustel, ale na nejake letni akci nebo festivalu je to snesitelne a vubec mi to nevadi. Ze s nimi hraje i pan Zbijecka jsem nekde cetl, ale nemel jsem tu cest, nastesti…

  4. playlist[3] doplním ti playlist (aneb stojí za zkoušku)

    – Last of the Mohycan
    – The Rock
    – Tomorrow Never Dies
    – Conan The Barbarian
    – Pulp Fiction

    a klasika v podobě "Film music by Ennio Morricone"

    U mě ještě nesmí chybět jedna položka – můj první OST – Top Gun (prosím bez komentářů) 😛

  5. Mr. Q.T.I kdyz to asi nejsou soundtracky v pravem slova smyslu, tak ty songy, co umistuje do svych filmu Quentin Tarantino, to je 1. filmarska…

  6. tak třeba Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenecněco mi v tom výčtu chybí – geniální filmy Petera Greenawaye by byly možná průměrné bez hudby Michaela Nymana …

  7. to Petrdokonalý 🙂 Možná někomu vtlačili do hlavy to,jak je vuvuzela nakonec příjemná, krásná a jedinečná. Já ale trvám pořád na svým. Mě zkurvila celej šampionát. Kdyby na MS ve fotbale, prdělo v kuse 20 tisíc slonů,tak se tady už pasou po Krušnejch na místo krav stáda slonů, jen aby každej fanoušek měl svýho. Fuck off vuvuzela, fuck off Hyundai, fuck off Adidas.

  8. Prdici sloni v Krusnych horach:-)te predstavy se nemohu nabazit… jeste pred 1/4 rokem nemelo 99% svetove populace zadne vuvupovedomi, ze by nejlepsi marketingovy pocin roku 2010 ?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *