Auto.cz chystá revoluční změny

Exkluzivní informace o novinkách automobilového portálu


Server Auto.cz vznikl v roce 1997 jako jednoduchý automobilový katalog. Dnes tento automobilový portál nabízí jednotky služeb, desítky funkcí, stovky testů, tisíce článků a miliony komentářů. Po několika dílčích faceliftech se již brzy objeví zcela nová generace stránek, která přinese nejen změnu třináct let starého loga. Po dvou letech příprav bude nové Auto.cz představeno 3. září večer.

Jedním z duchovních otců změn je Libor Zezulka, kterého automobiloví fandové znají především jako průvodce televizním magazínem Auto Moto Styl. S Liborem se nějakou dobu známe, a tak mi nabídl, že mému blogu umožní nahlédnout pod pokličku připravovaných změn. Informace v tomto prvním článku jsou proto určeny především tvůrcům webových stránek.

Webdesign a kódování mělo na starosti studio Madeo v čele s Martinem Pospíšilem (rozhovor s ním najdete na webu Jakuba Krčmáře). Madeo přetavilo vize a nápady vydavatele Auto.cz v realitu a to formou grafiky a kódu. Napojování šablon na back-end už probíhalo plně v režii interního vývojářského oddělení v čele s hlavním vývojářem Miroslavem Novákem.

O novém uspořádání obsahu a novinkách zajímajících většinového uživatele Auto.cz se zmíním v některém z příštích článků, nyní si nemohu odpustit citaci výše zmíněného hlavního vývojáře, který pro „lidi od webu“ poodkryl změnu konceptu vyhledávání v záplavě informací automobilového portálu:

Upustili jsme od SOAP API vyhledávače, protože bylo příliš komplexní a komplikované. Nově používáme REST API a jako mezisklad NOSQL databázi MongoDB. Vlastní engine vyhledávače běží na platformě MONO a je postaven na knihovně Lucene.NET – port Java knihovny Lucene.

Použití NOSQL (což je mimochodem pěkně nesmyslné označení a hodilo by se spíše NErelační) databáze má tu výhodu, že na rozdíl od relačních databází nemá pevnou strukturu, a to dovoluje mít vyhledávací engine řízený přes konfigurační soubory.

Data pro zaindexování jsou nejdříve uložena z redakčního systému do „meziskladu“ a odtud si je vyzvedne nezávislý démon, který se stará o index. Toto řešení je zvoleno s ohledem na bezpečnost dat a výkon. Reindexace pro vyhledávání tak nezatíží hlavní databáze webu.

3 thoughts on “Auto.cz chystá revoluční změny

  1. že by cimrman?……no uznejte sami. Lepší počasí jsme si už nemohli přát…

    ty vole, už se prober….
    Když tady nečtu nejmíň stoftej oslavnej článek na tu podložku pod nohu stolu, rozumněj ajfoun, tak zase prozměnu tohle…

    a kde je konec GTImu?…ten už mě taky…nic nenapíše 🙂

  2. BLOGERSKÝ JUKEBOX[1] Já nevím, na co tady kdo čeká? Články na přání? Požadavky tohoto typu směřuj Tomíku na časopisy typu Rytmus života. Dokonce si budeš moct vybrat, o kom mají napsat. Chtěj třeba článek o GTI. Ale to bude oříšek, nikdo ho nikdy neviděl a jeho poslední elektronická stopa je z 03.08., 17:59. A kruh se uzavírá, jeho poslední komentář (http://www.auto.cz…4c583cd83661f) je totiž k článku o Superbu uveřejněném na webu Auto.cz, o kterém jsem právě napsal.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *