Přečipovaná budoucnost

Psáno hluboko pod zemí


Můj táta to měl jako dítě snadné. Jmenoval se Adámek a bydlel v ulici Adámkova. Byl zrovna v první třídě, když se ztratila jakási devítiletá holčička a rozpoutala se celospolečenská debata o tom, že by se děti měly opatřovat čipy umožňujícími jejich lokalizaci. Bylo to v době, kdy se ještě smělo debatovat.

Nikoho nezajímalo, že na silnicích tehdy umíraly desítky děti měsíčně, a že je to mnohem větší problém než pár unesených dětí ročně. V televizních diskusích vystupovali zastánci čipování s argumenty, že nebránit pomocí moderních technologií únosům dětí je jako rezignovat na hledání léku proti rýmě, dokud se nenajdou léky proti rakovině.

Na pozadí všemožných debat čínské továrny potichu zaváděly nové linky na výrobu levných podkožních implantátů. Korupce v Čechách už byla tak rozšířená, že na přetíženou protikorupční linku se nedalo dovolat bez úplatku, takže politici rozhodli rychle a jednotně. Nastřelení malého čipu pod kůži začaly hradit pojišťovny napůl s Ministerstvem vnitra.

Děti rostly se svými čipy a na Facebooku sledovaly on-line pohyb svých spolužáků. Byla to zábava. Všichni o sobě věděli všechno, ale nikdo už nechtěl řešit, že únosů dětí naopak přibývalo. Zájemcům o mladé maso totiž stačilo jen nainstalovat aplikaci analyzující lokalizační data a počkat, až bude oběť dostatečně daleko od lidí.

Můj děda měl tehdy na začátku ještě na výběr. Žádnému ze svých třech dětí kus křemíku z třetího světa pod kůži vpašovat nedal. Táta si už vybrat nemohl. V každé porodnici byla totiž kancelář Ministerstva státního dozoru a na předporodních kurzech se dokonce někteří tatínkové učili kromě přestřihávání pupeční šňůry pracovat také s přístrojem pro nastřelení čipu.

Čekáme se ženou dítě. Parcela v bývalém hlubinném lomu nebyla levná. Ale není tu signál, nikdo nás nezaměří. Co by člověk neudělal pro budoucnost svých dětí.

6 thoughts on “Přečipovaná budoucnost

  1. Nedomyslené"Zájemcům o mladé maso totiž stačilo jen nainstalovat aplikaci analyzující lokalizační data a počkat, až bude oběť dostatečně daleko od lidí. "
    .
    No a hneď bol na svete program /za poplatok 🙂 / ktorý to automaticky signalizoval polícii. Zo zakona ho museli mať . No a rovnako za podstatne vyšší poplatok bol program, ktorý rušil ten predchádzajúci program 🙂
    Ale na odhalenie takéhoto perfídneho programu za nekresťanské peniaze štát našiel firmu xy ktorá…
    Trh proste vyrieši všetko…

  2. Přesně naopak, bohužel. Nepěkná úvaha…

    Kdo by to byl řekl, že se svět během dvaceti let dvakrát převrátí naruby? Nejdřív byl Východ totalitní a Západ byl známka svobody. Pak se to otočilo a údajně pravicoví prezidenti Západu pronášeli filipiky proti svobodě, trhu a odstřihávali lidi od internetu, zatímco z Východu vysílala Svobodná Evropa. Ale Východ Západu pořád záviděl a chtěl se mu vyrovnat, nevšiml si, že doba se změnila.

    A tak se Východ Západu vyrovnal a společně stvořily tutéž Říši zla, tentokrát už celoevropskou. A jednou z nejsvobodnějších zemí světa se stala Čína.

    Kdo by to byl řekl.

  3. ČIP A HEJLOprostím-li se od rozjitřené reality, pak článek tradične brilantní, nastíněný problém problémem především právním, s řešením ovšem… tradičním.

    Tisíce let je to stále stejné, a další tisíce let to stále stejné bude – Země je krásným místem k žití, krásným, však nebezpečným. Krásným díky přírodě a nebezpečným díky lidem.

    Poučka? Jistě – nikdy nikomu nic nevěř. Piš zásadně napříč a cesty si vyšlapuj vždy sám. Potřebuješ trochu štěstí, trochu talentu a trochu naděje. Pak se to dá zvládnout.

    P.S. V zadní kapse samozřejmě pětačtyřicítku, to snad ani nemusím psát…

  4. prd ve vetruUdajne lidska psychika vnima miru nebezpeci odlisne od skutecne vyse rizika, proto se lide obvykle boji vice letani nez jizdy autem, vice teroristickeho utoku nez infarktu, vice nemoci silenych krav nez salmonelozy apod. V pripade nove "desive" hrozby situaci vetsinou spatne vyhodnoti a maji sklon jednat hystericky – to je jen dalsi z prikladu.
    Vzdycky to driv nepo pozdeji vysumi, ale v dobe bujici paniky se s tim tezko bojuje. Mimo jine i proto, ze tyhle nalady zahy vyvolaji rojeni obchodniku s podkoznimi cipy nebo treba vyrobcu sera proti H1N1.

  5. ČÍPKY A ČIPÍČKYKvalitní úvaha Laco.Palec nahoru.Není co dodat. Není důvod polemizovat.

    Snad jen podnikavce je třeba upozornit, že je čas nakupovat akcie dnes malých čipíčkových továren na taiwanu….a pak včas prodávat…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *