Laco si plní dvacet let starej sen

Stačilo zbavit se počítače


Víš, kámo, svůj první počítač jsem nikdy neměl. Půjčoval jsem si ho ze Svazarmu. Každej druhej tejden jsem měl doma na pár dní Sinclair ZX Spectrum s gumovou klávesnicí. Za prachy z první brigády jsem si koupil programovatelnou kalkulačku Texas Instrument.

Na střední jsem seděl u plechový stopadesátjedničky, na vysoký u plastový dvaosmšestky. Počítač jsem měl i doma, do minulýho tejdne, kdy jsem se zbavil starýho stolního počítače, u kterýho jsem za těch sedm let už zapomněl, na jaký frekvenci měl taktovanej procesor.

Hele, brácho, k čemu je doma dobrej počítač, kterej musí mít vlastní stůl? A proč vlastně vůbec mít doma počítač, když doma nepracuju? Jasně, vždyť přece jenom stačí něco, na čem se podívám na internet, napíšu text, upravím fotky, sestříhám video.

Něco, co nebude vážit víc než malej bochník chleba, ale přitom bude mít velkej displej k sežrání. Něco, co nebude hučet jak turbína ve starý elektrárně, ale přitom bude mít dost energie. Něco, co nastartuje o vteřinu později než formule Sebastiana Vettela, ale přitom to bude stejně rychlý.

Rozhodl jsem se nekoupit nový počítač.
Rozhodl jsem se pořídit Apple MacBook Air.

Apple MacBook Air

12 thoughts on “Laco si plní dvacet let starej sen

  1. Do práceNo ne, nová podložka na magazíny? 😀 Asi bych se pak měl někdy zajít podívat do Energopra, snad ho tam někdy přineseš. Ale moc práce by jsi na Airu teda neudělal.

  2. MacBookTaky koketuju s tím, že můj příští počítač už bude Mac, možná právě tenhle.

    Ale včerejší pokus po čase synchronizovat iPhone s iTunes udělal v těchto záměrech vážnou trhlinu. Opakované errors bez bližšího vysvětlení, nucený upgrade na vyšší verzi iT, který skončí požadavkem na novou autorizaci compu a pak jiným číslem chyby, zjištění na fórech, že s těmito případy se poslední dny potýká spousta dalších lidí bez nápravného řešení od Apple – to mi připomíná MS před cca 10 lety 🙂

  3. JABLEČNÝ PANIC[2] Martine, NIKDY jsem s MacOS nepracoval. Ale já vlastně na Macu pracovat nehodlám, tak se snad nemám čeho bát.

    [3] iTunes nejsou příliš přívětivý software, souhlasím. Ale předpokládám, že na "domácím hřišti" budou v lepší formě.

    Spíše jsem na rozpacích, jak Apple koupit. Předpokládám, že dostupnost Airu bude lepší než u iPhonu či iPadu, ale počítám s tím, že se stejně raději vypravím na nákup do kamenné prodejny. Rolls Royce si člověk taky neobjednává přes e-shop.

  4. S tou dostupností to zas tak žhavé nebude. Některé modely jsou skladem, ale na některé se čeká i pár týdnů – viz http://www.dtpobchod.cz…1301.html

    Kde kupovat, to je taky otázka. Já posledně s iMacem taky dal přednost kamennýmu obchodu a šel do iStylu, ale musím říct, že neodbornost pána v prodejně na Zličíně a namyšlená arogance pánů na Andělu (včetně způsobu komunikace při vyřizování reklamace) mě natolik odradily, že u nich už teda nikdy. Quentin zrovna otevřel nový obchod v Praze na Harfě, tak bych dal šanci asi jemu – http://qstore.cz/

    Jinak osobně za nejdůležitější považuju před koupí si především ujasnit co chci a proč. Macy nejsou božsky geniální ani nemyslí za tebe. Je to prostě typ počítače jako každý jiný – ano, mně třeba vyhovuje víc a používám ho raději, ale každý to tak nemusí mít. Takže známým obvykle radím jen jedno jediné pravidlo: smířit se už na začátku, že na Macu jsou věci udělané jinak než na Windows/Linuxu/Spectru/Amize/etc. Nechci řešit, jestli líp, nebo hůř, prostě jinak. Každý se musí smířit s tím, že Mac OS X má jedno společné systémové menu, které se přepíná podle aktivní aplikace, že aplikace může běžet, aniž by měla otevřené okno, že okna se nemaximalizují přes celou obrazovku atd. Na jiných OS jsou tyhle věci udělané jinak. Prostě jinak, ne správně, nebo špatně. Kdo očekává, že věci se budou dělat a budou fungovat stejně jako na Woknech a pak cítí jako děsnou křivdu, že to najednou je udělané úplně jinak, tak ať raději zůstane u své platformy.

    A pak doporučím polézt si online zdroje, často se tam narazím na něco zajímavého a užitečného. Z těch, co znám: např.
    http://jablickar.cz/
    http://www.macblog.sk/
    http://superapple.cz/
    a snad i ten http://www.mujmac.cz/ (i když to už je jen stín dávné slávy kdysi jediného macovského webu u nás)
    a utfg, pochopitelně.

  5. JABLEČNÉ DOZRÁVÁNÍ[5] Děkuji Pixy za obšírný komentář. Již delší dobu čtu průběžně články o Applech a zkušenostech jejich uživatelů (DGX, R. Hulan…) a s nezvyklostí ovládání systému počítám.

    Důvodů, proč si chci koupit Mac je hodně. Ten hlavní je přesvědčení o tom, že na domácí a rodinné použití (manželka, děti) je dnes Apple nejvhodnější. Článkem jsem se snažil vyjádřit i svůj osobní posun ve vnímání techniky.

    Z kdysi nadšeného uživatele PC a telefonů snažícího se přizpůsobit přístroj svým potřebám jsem se dnes posunul k pohodlnému spotřebiteli, který sice i nadále rád s technikou hraje, ale ještě raději se jí nechá rozmazlovat.

    [6] Ano, dají se jím krájet koláče. A nejlépe jablečné.

  6. Je to tak, jak píše Pixy, je to jiný styl práce. Oba majoritní systémy se používají trošičku jinak (W7 jsou prý hodně dobré a slyšívám na ně velkou chválu od lidí, kterým mohu věřit).

    Je jenom na tobě, zda budeš tuhle věc akceptovat, nebo nikoliv — nejen práci s Finderem, ale také systémovou správu dat (adresy, pošta, kalendář, multimédia apod.). Pokud přijmeš tuhle jablečnou filozofii, mohl bys ji nakonec uvítat. Čili: máš-li empétrojky v adresářích a pouštíš si desky obskurním způsobem typu nalistování ve filemanageru a přehráváním přes kontextové menu ve 3rd party přehrávači, budeš se třeba rozčilovat. Ovšem pokud budeš cpát muziku do iTunes (a poctivě si vše otaguješ), fotky do iPhoto apod., tak to budeš mít úplně stejně na svém iDevice, pak si třeba přikoupíš Apple TV, kterou připojíš k telce a nastreamuješ si tam video, mrkneš na fotky v knihovně iPhoto na manželčině stroji a začneš si mlaskat, jak to parádně funguje dohromady. A třeba si pak uvědomíš, jak některé věci mohou fungovat jednoduše (a hlavně jinak).

    Nečekej, že nenarazíš na potíže — můžeš narazit na vadné železo, testování software také IMHO Apple věnuje stále méně času (nejspolehlivější byl beztak 10.4 Tiger na mašinách s PowerPC, to mi nikdo nevymluví). Což se ti ovšem může stát i na Packardech s W7.

    Jak říkám, záleží na tobě, co chceš. Pokud chceš Maca, jdi do něj — člověk by si měl dělat radost plněním svým přání. A kdyby ti náhodou nesedl, určitě bude stačit manželce nebo děckám; navíc budou pracovat ve vlastních uživatelských účtech a bez jména/hesla admina je sice mohou plnohodnotně používat, ale nic nerozvrtají — velké plus pro tebe coby rodinného ajťáka. A to také není k zahození, ne?

    Stejně jako Pixy ti také poradím jeden odkaz, a to http://www.root.cz…-je-taky-unix/ — mrkni hlavně na díly osm až jedenáct.

  7. DOBRYHele LACO, co Ti k tomu mám napsat. Si prostě machr hyperextraspecial. Vezmi to příště do hospody. Sednu do kouta, abych Ti nedělal vostudu a projedu ho. Možná bych to potom začal kupovat lidem do firmy … 🙂

  8. ŽBLUŇK…jen čeřím vodu, jestli tady ještě něco žije

    Jindy se člověk nestačí v těch pár hodinách adoptovat…a ty vole pak je to tu jak tejden ve Vejprtech na hřbitově.

  9. TELEPATIEHele bejku napsal to přesně tak, jak jsem myslel.Jen jsem tu nechtěl pořád psát dokola vohovně.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *