Česko patří mezi světovou finanční elitu

Bez diskuse


Prý se na mém blogu v poslední době málo diskutuje. Je to pravda, komentuje tu jen Tomík. Ale už mě nebaví přemlouvat mého šestiletého Adámka, aby psal komentáře pod tímto nickem. Jasně, existují blogy mající pod články desítky komentářů, ale tam je jiná sorta diskutérů. Diskutérů, kteří si ani nevšimnou, že jim autor blogu hodil na talíř ten samý článek, který stejně horlivě přežvykovali přesně před rokem.

Nemám zapotřebí uměle vytvářet diskuse. Naopak. Volím záměrně témata vyvolávající než souhlasné mručení, pro které klávesnice neobsahuje znaky. Například teď se chci zmínit o hezkém článku publikovaném v úterní MF DNES u příležitosti dvacátého výročí obnovení kapitalismu v naší zemi. Dovoluji si z něj ocitovat několik důležitých pasáží.

Ačkoli byla devadesátá léta dekádou inflace mezd i cen, ze všech reformních ekonomik se Česká republika vyrovnala s tímto problémem nejlépe. Nezažili jsme proto hyperinflaci, která prakticky zrušila úspory Rusů, Ukrajinců, Poláků, Jugoslávců, Rumunů a dalších národů bývalého východního bloku.

Během desetiletí 2000-2010 byla česká koruna nejtvrdší měnou na světě – měřeno jejím posilováním vzhledem k ostatním měnám. Nejde o propagandu, ale o holý statistický fakt: ano, česká koruna je nejtvrdší měna na světě!

Sílící koruna umožnila neinflační růst příjmů a životní úrovně. Zavedení kapitalismu tedy velmi úspěšně zafungovalo přesně v tom smyslu, po jakém české obyvatelstvo toužilo: podstatné zvýšení příjmů a materiální životní úrovně se dostavilo. Měsíční plat průměrného Čechoslováka činil v době revoluce zhruba 70 dolarů. Pro srovnání: průměrný český měsíční plat koncem roku 2009 byl téměř 1 400 dolarů.

Podle nedávné analýzy společnosti CMAVision, která hodnotí, jak finanční trhy vnímají možné riziko úvěrového selhání, lepší finanční stabilitu vykazují v rámci Evropy již jen skandinávské státy (mimo Islandu), Nizozemsko, Německo, Švýcarsko a… a to je všechno! Finanční krize, která se České republice vyhnula, ji vlastně zařadila mezi světovou finanční elitu.

Moc pěkný článek. Navíc se mi hodí na nástěnku, kterou v práci ke zmíněnému výročí připravuji. A už teď vím jistě, že přesně za rok na nástěnku stejný článek znovu nedám. I kdyby vyvolal obrovskou diskusní vlnu.

7 thoughts on “Česko patří mezi světovou finanční elitu

  1. APERITIVty vole, než Ti napíšu cokoliv…tak Ti jenom říkám, že jsem se úvodu fakt zasmál 😀

  2. MrrrrrV rámci propagandy kapitalismu, třídního boje proti komunismu a úspěšného uzavření první dvacetiletky s plánem splněným na 180% si jen souhlasně zamručím.

  3. Kde plápolají fáborky ?Ještě by tu mohla někde vlát česká vlajka a na pozadí tiše ševelit hymna. Hned bych si přitisknul pravačku na srdce a jistě by mě i slza hrdostí ukápla.

  4. HLAVNÍ CHODTy vole táto, co to děláš? Říká Ti něco vole jako zákon na vochranu osobních údajů? Ty vole a co takhle informace o nezletilejch? Ještě jednou Ti řikám…!!! Ještě jednou to udělej vole…!! a pošlu na tebe svýho právníka!!

    …GTI pocem!

  5. ADAME![4] Hele, mladej, co děláš u počítače? Už máš napsaný úkoly? A navíc, jen si vzpomeň, jak Tě minule od bonbónků od strejdy GTI bolelo bříško.

  6. My měli štěstí …… protože jsme se nenamočili, nebo spíš, nebylo nám dovoleno se namočit, protože obchody na finančních trzích se dělají prostě někde jinde.

    A měli jsme štěstí, že daňové výnosy rostly rychleji, než Mr. Paroubek stačil své pitomé nápady tlačit sněmovnou.

    Jinak bychom se v tom koupali taky. Nejsme o moc jinší, než Řekové. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *