Zdrojový kód (Source Code), 2011

Nová pointa každých osm minut


Sedíš ve vlaku. Hlavu opřenou o sklo a spíš. Vlak sebou trhne, ty se probudíš a nevíš nic. Proč jsi ve vlaku, ani kdo je ta krásná dívka, která ti začne něco vyprávět a oslovuje tě cizím jménem. Jdeš na toaletu, v zrcadle vidíš cizí tvář a v kapse saka najdeš průkaz cizího člověka. Než se stačíš vzpamatovat, roztrhá tě silný výbuch. Vzápětí přichází další šok. Ležíš v nepřívětivé komoře a skrze monitor na tebe hovoří vojenská důstojnice a ptá se, zda si odhalil atentátníka, který vyhodil vlak do vzduchu.

Najednou si zpět ve vlaku. Stejné probuzení, stejná dívka, stejní cestující, stejné situace. Jen ty už víš víc. Jsi součástí vojenského experimentu s názvem Zdrojový kód, díky kterému můžeš v paralelním světě existovat přesně osm minut. Posledních osm minut života v těle jedné z obětí teroristického útoku. Musíš najít bombu. Lidi z vlaku už nezachráníš, protože minulost změnit nemůžeš, ale budoucnost ano. Terorista totiž chystá něco mnohem většího. Odhalíš ho včas?

Sedíš v kině. Na plátně sleduješ dokonalý příběh. Úžasný sci-fi film, který snese srovnání s Počátkem. Jen místo paralelního snění zde rozplétáš paralelní časové roviny. Nejde tu však o cestování časem, ale cestování času. Je to přesně ten typ filmu, který miluješ. Posledním titulkem zábava nekončí, ale pokračuje. Baví tě objevovat různé dějové výklady. Na to ale budeš mít čas až cestou z kina. Při projekci rozhodně ne.

Tu hodinu a půl totiž zůstaneš přikován k sedačce. Film se tváří skromně, téměř až komorně, ale přesto šlape neuvěřitelným tempem. Narozdíl od Inception zde navíc nechybí emoce. S přibývajícím časem pak už jen držíš palce tvůrcům, aby nádherný film nepokazili jeho koncem. Nečekaná pointa tě ale dostane. Najednou si totiž zpět v kině. Stejný film, stejní diváci, stejné situace.

Jen ty už víš víc.

4 thoughts on “Zdrojový kód (Source Code), 2011

  1. KinoboxParáda. Nejdřív jsem myslel, že nebudu mít sílu přečíst ten článek jednou ( o filmu jsem neslyšel, ale nějak mne už i ten název odrazoval ), ale pak jsem si ho s chutí přečetl znova. Celé to šlape neuvěřitelným tempem.

  2. ZDROJOVÝ BLOGJestli je film způlky tak dobrej jako tenhle blog, pak se mám na co těšit.

    BRAVO LACO

  3. ParablogLaco, bez legrace, když jsem vkládal 1. komentář, tak tady ty recenze byly dvě, obě stejné, obě zveřejněny ve stejný čas, stejný autor, stejná situace …

    Tomu se říká, dotáhnout to dokonce.

    Teď mně napadá, neměl jsem něco udělat, něco změnit, někoho odhalit ?

  4. NA HROMNICE O ČLÁNEK VÍCE[2] GTI, díky.

    [3] Ano, TNT, opravdu tu byly dva stejné články. Ovšem omylem. Když jsem to zjistil, chvilku jsem přemýšlel, že by to byl vzhledem k tématu článku dobrý fór to nechat. Jenže většina lidí sem chodí přes odkazy na Twitteru či RSS kanál, takže by to přineslo spíše komplikace.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *