Jak na video z dovolené

Stříhání je radost, iMovie je stříhání


Dovolenkáře dělíme do čtyř skupin. V první jsou ti, kteří s sebou kameru nevozí. Myslí si, že si budou vše pamatovat. Nebudou. Do druhé řadíme kameramany, kteří sice natáčejí, ale všechny své záznamy si nechávají na pásce a trápí rodinu promítáním nesestříhaného surového videa. Třetí skupina zahrnuje zoufalce, kteří se dokonce pokusí přetáhnout nahrávky do PC, ale už neseberou odvahu pustit se do boje se stříhacím softwarem.

Ve čtvrté skupině jsem já, můj MacBook a program iMovie. Dříve jsem si dlouhé roky z dovolených přivážel hodinový záznam na pásce, přes jakési obskurní rozhraní video nahrával do PC a pak dlouhé a dlouhé hodiny zápasil s programem Pinnacle. Výsledek neodpovídal vynaložené námaze. Ale jinou cestu jsem neznal. Letos jsem však díky Applu objevil způsob, jak promítnout rodině sestříhané video hned večer po návratu z dovolené.

Stačí mít kameru nahrávající HD video na SD kartu. Na konci každého dne vložit kartu do MacBooku a při importu do iMovie vybrat jen povedené scény. Odfiltrují se tím dlouhé minuty nepovedených záběrů. Scény, které prošly prvním sítem, pak následně nemilosrdně sestříhat. Z jednotlivých dní tak zůstane použitelných jen pár momentů, které se postupně řadí hezky za sebou a na konci dovolené je k dispozici půlhodinka videodeníku, který nenudí.

Nenudí samozřejmě jen přímé aktéry. Aby se bavili i případní další diváci, je nutno vzít virtuální nůžky a stříhat, stříhat, stříhat. Na konec přidat hudbu, přechody a titulky. Video z naší letošní dovolené je tak moc hezké.

A to nejen díky iMovie.

One thought on “Jak na video z dovolené

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *