Tomáš Klus: Raději shořet, než vyhasnout

Píši tu recenzi proto, že si ji dlužím


Blíží se konec koncertu mladého nadějného písničkáře a já stále pln nadšení a úžasu sedím v hledišti chomutovského divadla. Už téměř tři hodiny. Ještě to ale nevím, protože na hodinky se podívám až cestou domů, kdy zjistím, že je o hodinu víc, než jsem si myslel. Tak skvěle jsem se bavil.

Konečně máme umělce, který je novým Nohavicou. Umí napsat krásný text se spoustou slovních hříček a poetických obratů. Konečně máme umělce, který je novým Krylem. Umí napsat naštvaný protestsong a stát si za tím, co říká. Konečně máme umělce, který je novým Krajčem. Dobře vypadá.

To vše v jedné osobě.

Zatímco smuteční hosté
Opustí kostel
Začnou vadnout květiny
V malé klinice za mostem
Sedla na postel
Nová hlava rodiny

Zatímco farář sklízí věnce
On hledí na svého prvorozence
Pak letmý polibek ženě
Ach, jak je to na tom světě dobře zařízené

(Tomáš Klus – Okoloběhu)

8 thoughts on “Tomáš Klus: Raději shořet, než vyhasnout

  1. KLUSÁNÍTalentík. Sympaťák. Ovšem příliš "slušňák", nezřetelná osobnost. Formát Bratříčku zavírej vrátka (geniální melodik, geniální básník) se rodí jednou za sto let, nezbývá než čekat… Současný nejzřetelnější talent je tu výhradně Radůza. A to nejlepší, to nedostižné, co tu v rovině krylovské za posledních 40 let vzniklo, to jsou dva songy, Mišíkem geniálně zhudebněný Václav Hrabě (Variace na renesanční téma) a taktéž zhudebněná Kainarova báseň trpkosti života – Stříhali dohola malého chlapečka. Všechno ostatní je než amatérské brnkání na šest strun… Možná ještě pár taktů od Nohavici, pár songů od sourozenců Ulrichových, a v poloze písně pak samozřejmě melodie Petra Hapky. Z pohledu talentu pak ještě Zuzana Navarová.

    Neboť, slovy Josefa Kainara, (Obelisk): " Milovali se jen když se měli rádi…"

  2. dojímámě roztomilá slušnost tohoto mladého muže, jeho talent a skromnost, a téměř závidím, jako že já fakt nikomu nic, schopnost napsat zdánlivě jednoduchý, skvělý text

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *