Konec šoférů (nejen) v Čechách

Jablečný svět na čtyřech kolech


Je to už téměř šedesát let, co si na svém oblíbeném blogu poprvé četl ten dokonalý text, tu nádhernou šoférskou zpověď. Blog autora GTI už dávno neexistuje, neboť texty už dnes píší jen stroje (i když v šedé zóně prý možná ještě pár živých blogerů existuje).

Přesto se dá ten geniální text sehnat, neboť někdy ve dvacátých letech tohoto století byl GTI jedním z autorů, jehož texty se staly součástí depozitáře Knihovny Václava Havla. Chobotnice sice již nestojí, ale těch několik vět si lidé předávají z generace na generaci.

Však to také znáš – šlépěje ti mrazem praskají pod botama v čerstvě napadaném sněhu, tvůj vůz odpočatý v garáži čeká, až ho láskyplně dálkou probudíš, až se sesuneš na sedadlo a dvakrát třikrát zhluboka nadýchneš za volantem tu blížící se rozkoš. Je tma, rozsvěcíš světla a vyjíždíš z garáže.

I gumy vržou na čerstvém prašanu, řadíš za jedna a rozpouštíš své tělo do vesmíru, svou duši necháváš splývat po hladkých zasněžených vlásenkách, točíš pravou i levou s mírným občasným kontra, laskáš to na plynu jako svou milou v milé chvíli, jedeš rozvážně, pevně, bezpečně, svobodně a nezlomně. Jedeš tak, jako přes sto let jezdí ti praví šoféři. S láskou a s citem.

Byl si tenkrát hračička, velký fanda technického pokroku. Možná si ještě vzpomeneš, na čem si ten článek četl. Jo, jasně, byl to jeden z prvních tabletů té firmy, kterou před dvaceti lety koupilo pár Čechů, aby z ní udělali společnost, která dnes určuje pravidla světa.

Přesto si přesně rozuměl tomu, co GTI psal. Sám si to tehdy několikrát zažil a myslel sis, že ta svoboda už tu zůstane navždy. Jenže dnes mají všechna auta jednotné logo. Nakousnuté jablko. Řidičům ty dokonalé stroje dovolí pouze jednu jedinou věc: zadat cíl cesty.

Zítra ti bude sto. Tvůj táta ti k narozeninám slíbil senzační dárek. Need for Speed 2K71 Winter Edition ve verzi retro. Znovu budeš svobodný.

14 thoughts on “Konec šoférů (nejen) v Čechách

  1. DOPISY Z RÁJETýýýý vole, ještě že jsem se tohodle nedožil. Každopádně již s věčným úsměvem na tváři Ti dávám palec nahoru!!!

    Už teď jsem zvědavej, co Ti ze sousedního obláčku píše kolega anděl GTI 😀

  2. JEDNOU BUDEM… V GARÁŽILaco, když vynechám ty své horní kostrbaté věty, pak před tvým textem smekám i potahy ze sedadel. Brilance textu, brilance myšlének.

    P.S. Při čtení posledního odstavce mi běhá mráz…

    No, upřímně – BRAVO LACO

  3. JSME DÁLLednové ráno, léta páně 0050. Právě to je 50 let, kdy zemi, po které jezdila jen auta s logem nakousnutého jablka, ovládl chaos a anarchie.

    Říká se, že ON vzal otěže do svých rukou poté, co dohrál nějakou automobilovou závodní hru. Vznikla Charta 2100.

    Lidé měli dost těch jablečných bestií, které je vždy bezpečně dovezly na místo určení. Systém se zhroutil a začalo se chodit pěšky.

    Netrvalo to však dlouho a pár chytrých hlav se sešlo, ne náhodou v bývalém Německu, a sestrojili první prototyp něčeho, co jen vzdáleně připomínalo Appcar. Rychlostní stupeň se v tom musel volit prostřednictvím takové zvláštní konzole, směr se udával nikoliv myšlenkou, ale točením tyče, na kterou bylo přišroubováno kolo, které zároveň sloužilo jako držadlo řidiče …. Těch odlišností bylo nepočítaně a lidé se při složitých úkonech, kterými ty stroje ovládali, začali usmívat.

    Dnes jsme už zase o kus dál. Minulý rok bylo vynalezeno ABS, letos Airbagy. U moci je velký vezír GT I. ( Garážovec Trefný, první ) a já čekám na své první auto. Zítra si pro něj jdu. Připraven na mě čeká Trabant.

  4. gumy vržougumy vržou na prašanu a zařadím za jedna, nebo zařadím za jedna a potom se rozvržou ty gumy? 🙂

  5. VRZÁLEK ORBILZ té garáže musíš napřed vycouvat, a při tom couvání ti ty gumy vržou, no a pak zařadíš "vpřed" a jedeš. Kapiš, vrzálku? 😀 Pak jsou ještě paka, co do garáže nacouvávají, o nich ovšem ty určitě diskutovat nechceš, že ne.

  6. HLÁSÍ SE PAKOGTI, to se Ti povedlo 😀

    Do garáže já couvám, protože když zajíždím, tak na silnici vidím. Za to, když vycouvávám na silnici z garáže, tak je to pro mě doslova ruská ruleta 🙂
    Ale i tak by mi to na zámkový dlažbě nevrzalo…

  7. COUVÁRNA🙂 Jasně, vím, už jsme to rozebírali na blogu, jsou dopravní podmínky, které vyžadují tu obecně vzato méně logickou variantu, to jest couvání do garáže. Jistě víš, co jsem těmi paky měl na mysli – notorické couvání těmi, co sice nemusí, ale podhmatem na pozici za pět půl sedmé a tikáním po vnějších zrcátkách zasouvají otrocky svého wartburga pod zámek, aby s příchodem velikonoc opět oprášili svatý grál a vyrazili pro čerstvá vejce… 🙂

  8. POHLEDYDobře vím,jak si to myslel 😉 Prostě mě to rozesmálo.

    Jinak já osobně si občas stavím auto tak, abych, až se k němu budu vracet, se pokochal pohledem z očí do očí 😉 Je ale fakt, že při současném pohledu obráceně si připadám, jak kdybych se díval do pootevřené brány do pekla 😉

  9. PEKLOJo, souhlas, ten zadní pohled je absolutní klasa, nejlepší z prémiové konkurence.

  10. Tyhle časopisové povídačky o autech se nikdy nestanou "součástí depozitáře Knihovny Václava Havla".
    To, že napíšeš "šlépěj" místo "stopa" z tvého textu neudělá literaturu a z tebe intelektuála.

  11. INTELEKTUÁLNÍ STOPATak zatím jediného amatérského intelektuála tu ze sebe děláš ty sám, anonýme. Ty budeš vůbec takovej zabukářskej ineista, viď. Když napíše někdo "šlépěj" a ty to chceš číst (nedržel ti doufám nikdo lugera u melounu?) pak ti nic jiného nezbyde než tuhle hru přijmout. Anebo napsat něco, co tu všechny sejme intelktuální brilancí, a je jedno, jestli skončíš v knihovně posledního antouška na vysočině, nebo si tvé knihy budou opisovat i ti, kteří neumí číst…

    Popravdě však píši, že stopa mi zatím nikdy ve sněhu nevrzala, vždy a jedině šlépěje. Ale to asi bude tím, že mi zatím nevrže pod beranicí, viď…

  12. NÁVRATYDíky Tomíku.

    Tvůj vztah k autu pěkně vyjadřuje, když píšeš, jak se k němu " vracíš ". Jasně, říká se to tak, ale taky jde napsat, že k němu " přicházíš ", takže my všichni, co se odkudkoliv k autu " vracíme ", Ti rozumíme, protože doma je doma 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *