Pioneer VSX-921

Změna na první poslech


Víš, kámo, za bolševika byl zážitek, když do Prioru přivezli kazety Fuji. Šedesátka za devadesát. Za průměrný měsíční plat sis jich mohl koupit tak dvacet. Pro levnější kazety si musel do Ostravy. Na burzu. Na rozložených dekách jsem tam poprvé viděl jezevčíka. To jako dvojkazeťák. Stál pět tisíc.

Po revoluci jsem chodil do poslechových místností nově vznikajících hi-fi center. Plánoval jsem si, že až dodělám školu, z prvních výplat si našetřím na aparaturu. Zesilovač, tuner, casette deck, CD player. Samozřejmě všechno Technics. Našetřil jsem si ale jen na několik ročníků časopisu Stereo & Video.

Hele, brácho, po dvaceti letech jsem si konečně jednu poslechovou místnost zřídil doma. Doba se ale změnila. Značka Technics už neexistuje. Ze všech výše zmíněných komponentů potřebuji jediný. Přístroj se navíc už neovládá nepřehledným dálkovým ovladačem, ale prostřednictvím dotykového displeje iPadu nebo iPhonu.

V přehledném grafickém rozhraní si přepínáš jednotlivé audiorežimy, hraješ s ekvalizérem a podle toho, kam sis právě sedl, nastavíš balance. Rozhlasové stanice neladíš přes anténu, ale z internetu. Hudbu si nepouštíš z CD, ale z iPadu nebo iPhonu, kam alba stáhneš z iTunes. V dostatečné kvalitě a hned. Ani se nemusíš zvednout z křesla.

Manuál k receiveru má téměř sto stran. Poctivě jsem je přelouskal. I přes znalosti načtené ze S&V jsem se na mnoha stránkách ztrácel. Ale nevadí. Ke štěstí mi stačí, že to hraje. A parádně!

23 thoughts on “Pioneer VSX-921

  1. VÍTÁNÍ OBČÁNKŮ- PIONÝRŮLaco, no koóóónečně. Mám z tebe radost. Mám radost za tvé uši. Je to klasický vyššítřídní dělo. Rozuměj BMW v obýváku 😉 Tak a teď Tě ještě naučíme poslouchat nějakou kvalitní muziku…..

    Ano. Na nic ze své první věže Technics nevzpomínám raději než na to, jak jsi obdivoval první digitální kazeťák světa – DCC. Jak já byl pyšnej! Do dneška ho mám a to jenom kvůli tomu, že jsou na něm tvoje otisky 😉 Ano. Je to už 15!let.

    Pak přišla Yamaha, Denon. Dneska Harman, Onkyo…ale nikdy jsem nebyl Pionýr jako ty!!!

  2. HUDBA V CLOUDU[1] Jo, kazeťák DCC, se cení! Tys byl Tomíku ještě odvážnější než nadšenci, kteří si kdysi pořídili MiniDisc. To tys byl pionýr, skutečný průkopník slepých cest.

    Kdo by před patnácti lety řekl, že dnes budeme poslouchat hudbu, která není vidět.

  3. NOSIČE V ŘITILaco, minidisc byl teprve v sony projekci na papíře, když já nahrával na kazety nuly a jedničky.

    To je ono. Nejvíc mě dnes děsí fakt,že si na tu muziku nemůžeš sáhnout. Koupíš si jen pocit, že ji máš.

  4. OLD SCHOOL[3] Hele, u Tebe to chápu, ale překvapuje mě, že to vadí i mně. Když jsem vše zapojil a ono to hrálo, byl jsem nadšen. Byl to fajn pocit, ale něco mi tam přece jen chybělo.

    To, jak otevírám krabičku, vyjímám stříbrnou placku, vkládám ji do CD přehrávače, tisknu Play a čekám. Teď mi zbylo jen to matlání prstem po displeji iPadu.

    Snad si zvyknu.

  5. OSTRAVSKÁ DEKADeka je skvostná, a skvostnej je celej článek, dokonalej rytmus, šlape to jak slušně vybuzenej soňák.

    Já se teda jako ještě hrdě hlásím k tomu, že mám v "aparatůře" zakomponovanej i minidisc od toho sony. Ale už šilhám… A tyhle tvé článečky, Laco, ty mně vždycky dononale nabudí.

    S něčím se ti svěřit ale musím, tedy co se týká muziky. Nikdy, za celej svůj poměrně dlouhej život jsem neslyšel otřesnější píseň, než tu co jí asi tak patnáctkrát denně hraje radiožurnál, nevím jak se jmenuje a nevím kdo ji zpívá, no… zpívá, kdo ji nestoudně přisprostlým a neznělým hlasem drmolí. Jsou tam slova jako že kluk holce říká, že ji bude sahat pod sukni a že ji bude říkat opice. Je to podle mého mínění nejhorší skladba posledních pěti šesti století.

    P.S. Jdu se podívat na toho "pionýra"…

  6. RADIOŽUMPÁL[5] GTI, jsem rád, že to píšeš. Pokaždé, pokaždé když to hrají, tak se zamýšlím proč. Nerozumím motivaci veřejnoprávního rozhlasu, pouštět každodenně takovou obludnost. Výběr něčeho tak trapného je tragický omyl, ale ta frekvence a intenzita jsou zarážející, neomluvitelné.

  7. MALOVANÉ DĚTIJo, promiň Laco, pěkná hračka. Mně ty šrouby a matice úplně rozšroubovaly 🙂

  8. HUDEBNÍ MRDINADíky pánové za pochvalu článku a výběru receiveru. Vlastně až teď si uvědomuji, že jsem podvědomě přístroj vybíral tak, aby se nikdy nestalo, že by jeho obvody proteklo něco tak sračkoidního, jako je výše zmíněný výplod.

    Mimochodem, lépe bych to nenapsal: http://www.1000vecicomeserou.cz…/

  9. SOLNÝ SLOUPLaco, nic proti, ale z obavy před potenciálními znalci raději napiš, že jsou přiměřené velikosti místnosti a požadavkům posluchače 😉

    Jinak, co se týče té písně, tak vůbec nevím o čem všichni píšete. To je ale tím, že po poslechu zpráv přepínám na vlastní audio.

    GTI, to si mě opět překvapil. Tipl bych Tě na cd player ale minidisc?! Co na tom máš a používáš to ještě někdy?
    Jinak k tvé chuti, kterou tady Laco vyvolal. Mám pocit, že ve tvých ústech to bude hořká pachuť. Nechci tu dělat chytrýho. Jde o to, že pokud si jako audiofil nekoupíš doslova kvalitní zesilovač(neplést s recieverem) a cd přehrávač (kterému zvoní hrana) tak jakákoliv jiná volba audia do domácnosti dnes znamená pouze a jen ten reciever s připojením na externí uložiště (tedy jakýkoliv typ samostatně funkčního hardisku). Vše pochopitelně naprosto průměrné, ale dostatečné uživatelské kvality.

    Doufám, že to nebude znít troufale…Jak už Tě trochu znám, tak bych Ti doporučil spíš zesilovač a cd player od Rotela nebo Marantze. Bedny pouze stereo, žádný 15+3 apod. Ovšem konkrétní kusy vybrat podle tvého vytříbeného ucha a toho, co ve výsledku jako zdroj zvuku pořídíš.

  10. KONZUMNÍ POSLUCHAČ[12] Nezastírám, že jsou reprobedny (a potažmo i receiver) přizpůsobeny požadavkům posluchače. Nejsem audiofil a upřímně smekám před lidmi, kteří jsou ochotni smysluplně utratit za zesilovač třeba padesát tisíc.

    Jak píšu výše, opravdu mi chybí ten pocit, že poslouchám hudbu z CD. Přehodnotil jsem v této souvislosti částečně situaci a navzdory filmům v HD na datovém úložišti si chci pořídit ještě i Blu-Ray přehrávač.

  11. … ještě důležitější....hm, slušný gumy na octávku, 200 asi pojedou, ještě , že nejsi žádný závodník, na okruh by to nebylo :-)Imho, nedám dopustit na černý placky i když na běhání taky sjíždím mp3

  12. BLUBLUBLU-CO?Laco, tenhle tvůj záměr úplně nechápu. Myslím, že Ti to nepřinese žádné nové řešení. Jen to jen pocit, že máš konečně věž a že máš možnost si koupit blu-rey disk. To řešení s ext. uložištěm je pro tvoje potřeby rozhodně rozumnější. Jinak ZATÍM zbytečně vyprazdňuješ kapsy.

    MiMe, je vidět, že jsi fajn šmekr 😉 S jakým zesilovačem ty černý placky sjíždíš? Máš lampovej?

  13. MINIDISCTomiku, to mě tipuješ správně, CD je základ, ten minidisc jsem si pořídil jako (svého času) dokonalou náhražku kazet. Měl jsem minidisc i v autě, a na domácím MD si nahrával výběry právě z těch cedeček. Dnes už to ani vlastně moc neposlouchám. Mám jen pár originálů, které jsem v době, kdy (mini)éra minidiscu končila nakoupil, a ty si občas pustím.

  14. … ještě důležitější.Lampáč… jeden z mých snů ( počká do důchodu ). Sjíždim trochu upravenou Teslu ala Dudek se starýma dobrýma KD-čkama a porádným trafem na velký ošklivý krabice, který už asi 20 let ladím, návod a repro od Visatonu. Jinak na komerci jeden z posledních Technicsů 100+33 nebo kolik a PS3 na multimédia. Dobrý tip pro Laca místo Blu-ray přehrávače.

  15. MODROPAPRSKOVÝ KOVBOJ[15], [17] Tomíku, mám v plánu koupit Blu-Ray přehrávač obalený PlayStationem. Martin to trefil.

  16. PS3No tak konečně jsem v něčem Laca předhonil – právě jsem zapojil s dětma stříbrný PS3. Kluci jedou zrovna hru Driver San Francisco. Zítra prodávám auto…

    Důvodem k pořízení PS3 bylo vedle vysvědčení to, že ježíšek přinesl na Wii totožnou hru, ovšem grafika a i samotná hra je, jak jsme zjistili tak na úrovni pro batolata. Wii tak zůstává nadále pouze na hru s Mariem a na tenis.

    PS3 překvapil i jako Blu-ray. Rychle načetl disc a bez problémů přehrává. Koneckonců samotná konzole i poměrně slušně vypadá. Pořídil jsem verzi s dvěma ovladači a toho Drivera s kovovým modelem auta. Kluci měli obrovskou radost. Já v jejich letech dostal za vysvědčení polské ořezávátko v podobě malého globusu. Měl jsem ovšem tehdy také velkou radost. Jo, život jde dál…

  17. ŽIVOT JDE DÁL[20] Ano, GTI, to je přesné. Mé děti z Wii už trošku vyrostly. Rozdíly v grafice jsou skutečně obrovské, Sony už navíc nabízí ovladače Move s kamerou, takže ovládání se naopak Nintendu přiblížilo.

    A především: PlayStation umožňuje hraní ve 3D!

  18. Nabídka her ve 3D je sice bídná, spíše pro malé děti, ale je to pokrok. Jinak přes PS3 doma sdílím vše a od té doby, co se manželka naučila pouštět CD, odnesl jsem se slzami v očích CD player Technics ( tenkrát za 2 vejplaty ) alespoň do posilovny ve sklepě k double decku ( za 3 vejplaty ). Gramec nedám !!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *