Václav Neckář: Dobrý časy

Tichá radost


Sudety. Hluboké lesy. Jeseníky. Noční vlaky. Podzim. Krušné hory. Je málo tak krásně znějících slov. Je málo muzikantů umějících přetavit je do not. Je málo básníků schopných vytepat jejich náladu do veršů. Je málo interpretů, kteří dokáží i umírání vdechnout život.

Je neuvěřitelné, jak blízko má Václav Neckář svým projevem k jesenickému rodákovi, frontmanovi kapely Priessnitz a mistru melancholie Jaromírovi Švejdíkovi. Nebál bych se s o generaci starším zlatým dítětem, které sice nemluví, ale přesto vypráví svůj příběh, vydat na cestu do sychravých hor.

Není to hudba do auta. Není to hudba na běhání. Není to hudba k práci. Ale ve chvíli, kdy dohasínají všechny ohně, kdy člověk zůstane sám, bez myšlenek upínajících se k okolnímu světu, zjeví se náhle prostor, kde ještě stromy rostou s pokorou až do nebe.

8 thoughts on “Václav Neckář: Dobrý časy

  1. VÁCLAV"Můj" Neckář je – Znám kout, tam je louka, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě, Stín katedrál, Píseň pro Joriku, Nautilus a Kdo vchází do tvých snů, má lásko.

    Z nového mám obavu. Je to jako s novým Claptonem, dobrý, ale poslouchám stejně starý pecky…

    Jinak Laco… zejména poslední odstavec, to je mistrovský textík.

  2. Václav je konečně dospělýZnám Vaška už moc dlouho a mám ho ráda jaký je. To je, bylo a bude pořad tak. On zase dokazal, že ještě umí, musím dat Lacovi za pávdu, tehle pisníčky jsou na jeho upletený. Vašek už má na to právo a já mu tehle texty věřím, jako jak mi by povidal normálně o věcích, které pravě teď cítí. Ne samozřejmě mám i jiné pisničky ráda, ale jeho balady jsou jednoduché a sedí mu nejvíc. Jsem ráda, že Vašek zase dostane na vycholu, já mu vše nej přejí. Jiří Menzel řilal jednou o nem: Vašek, až bude starej, tak bude takoej naštvanej, scvrklej,mrňavej, českej Aznavour….. citát konec. A má naprosto recht. Já si najdu při každě naládě tu jeho zprávnou píseň, a srovná mi to překvapí tu novou desku, jak si ty dva pánové našli…. smekám, klobouk dolů….

  3. VÁCLAV COHENGTI, velmi rád bych se mýlil, ale obávám se, že právě ty nebudeš z alba nadšen tak jako já. Zvláště po tom, co jsi zkritizoval Neckářovu Půlnoční. Kromě toho, že tento singl album uzavírá, jsou všechny ostatní písně ve stejném duchu.

    V některých recenzích je nový” Neckář přirovnáván ke Cohenovi. Nevím. Poslední Cohenovu desku (Old Ideas) mám dost naposlouchanou. A troufám si tvrdit, že Neckář je lepší. Ale já nejsem objektivní. Desku Potichu (1997) od skupiny Priessnitz totiž považuji za jedno z nejlepších tuzemských alb.

    A Dobrý časy přejímají to nejlepší z ní. Kdyby desku nazpíval Jaromír Švejdík, byla by to naprostá pecka. Ale teprve projev stárnoucího Neckáře jí dává punc výjimečnosti.

    GTI, děkuji za pochvalu textu. Ano, zvláště z posledního odstavce mám sám radost. A moc se těším na Tvůj názor na předmětnou desku. Přeji si, aby tě to album inspirovalo k podobnému textu.

  4. VÁNOČNÍ VÁCLAVLaco, pěkně napsáno!

    Neckáře je třeba si vážit ze všech možných lidských hledisek. Bez váhání klobouk dolu. Přesto doufám, že mi odpustíš, že tohle ještě dneska poslouchat prostě neumím.

  5. Dobrý časy s Dobrými časyAlbum mě pohltilo. Nečekala jsem to, byť jsem v minulosti milovala Tomu, kdo nás má rád, Planetárium a Příběhy, písně, balady. Mé obavy se rozplynuly po prvním poslechu a moc si to užívám. Díky všem, co se na tomto projektu podíleli.

  6. VÁCLAV SATRIANITomíku, díky za pochvalu. A odpouštím ti. Stejně jako tys odpustil mně, že jít na koncert 3G ještě dnes prostě neumím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *