Jak lyžují geekové

Víš, kámo, pokud si dětství strávil zavěšený na Pomě a tvé první Artisky ti podepsala Olga Charvátová, měl bys být dnes už slušně vyježděný. Lyžování je pro tebe především radost a nikdo se ve tvém okolí už dávno nediví, proč si do lanovky místo chytrého mobilu bereš dva kulichy.

Jenže já v dětství neměl než dvousedadlové saně zanechávající na prvním sněhu rezavou stopu. Před lety jsem sice kvůli dětem začal lyžovat, ale těch pár dní v roce ze mě vášnivého lyžaře neudělá. O tom jsem ostatně nedávno psal. Ale ty mé vášně znáš, proto tě nepřekvapí, co mě na horách baví.

Ski Tracks

Hele, brácho, jasně, v první řadě je to rodina. Jak má vypadat film z rodinné dovolené se brzy dozví nejen diváci v chomutovském multiplexu. A hned v druhé řadě mě na horách baví technické hračky, které udělají z lyžování zábavu i pro člověka, který s kulichem mezi koleny nejezdí.

Už loni jsem měl v mobilu aplikaci Ski Tracks, která zaznamenává najeté kilometry na svazích i v lanovkách, maximální sklon sjezdovky, nebo průměrnou a maximální rychlost. I letos jsem díky aplikaci měl dokonalý přehled o svém pohybu na sjezdovkách. Alespoň tedy v řeči čísel, grafů a map.

Letos se na Kronplatzu objevila novinka. Technologicky vymazlený BMW slalom. Postavíš se na start ve tvaru ledviny, kde turniket identifikuje tvůj skipas, aby tě následně pustil na trať. Jízdu mezi brankami automaticky sledují tři kamery umístěné podél trati. V cíli čeká tabule s výsledným časem. Nemusíš si ho pamatovat, stačí neztratit skipas.

Skiline

Na chodbě nejlepší restaurace na vrcholu kopce najdeš přístroj s velkou obrazovkou. Přiložíš k němu svůj skipas a za chvíli už sleduješ záznam slalomu. Režisér přepíná kamery jako při rozhodujícím závodě Světového poháru. Letošní hory jsme s dětmi strávili prakticky jen mezi slalomovými brankami v honbě za nejlepšími časy.

To jsem ale ještě nevěděl, že stačí mít v chytrém telefonu aplikaci Skiline. Je to pecka. Zadáš do ní číslo svého skipasu a všechna videa z projetých slalomů máš v mobilu. Neměl jsem ale sílu vidět všechny svoje záznamy. U třetího jsem se sledováním svého stylu jízdu raději skončil. Tahle technická hračka, kvůli které mě má lyžování bavit, mi dokonale zkazila náladu.

Zcela jasně mi totiž ukázala, že bych se měl především naučit pořádně lyžovat.

22 thoughts on “Jak lyžují geekové

  1. Napsané je to tak dobře, že se mi to vlastně ani nechce komentovat. Člověk může jen němě zírat, jak nádherný text se dá vytvořit. Ku-li-cha jsem tedy jako přehlédl 😉 Nepřehlédl jsem však ten neskutečnej tah na sci-fi branku. Jo, pro mne jsou tyhle informace z rodu sci-fi, a popravdě se přiznám, že si ani nedovedu představit, že to takhle může v reálu fungovat.

    No, dnes s upřímnou pokorou – BRAVO LACO 😉

    • GTI, velké díky za pochvalu textu. Až mě překvapila, neboť právě tento text bych nezařadil do svého zlatého fondu. Ale když to říkáš ty…

      Stejně jako ty jsem ale fascinován tím, co nové technologie dokáží. Baví mě to zkoušet, baví mě to hodnotit, baví mě nad tím rozvíjet úvahy. Zvláště večer na chatě u vajsbíru.

      A “kulich” je fantastický. Budu s dovolením používat i nadále a už teď se těším, až kulichovou metodu vyzkouším na svahu.

  2. Laco, ve třetím odstavci jsi to řekl dobře, tak tu poslední větu v článku můžeš vymazat. Hlavně, že tě to BAVÍ (věřím, že i bez technických hraček) – nemusíš jezdit jako Kulhavý, aby jsi se dobře projel na kole. Začíná jaro, tak už prkýnka odlož tam, kde sní svůj sen poslední naklíčený brambory, kompoty a všechny věci, který je „škoda vyhodit“, protože se třeba jednou budou hodit.
    Jo a teď mě napadá – jaký sport jsi si, po inlajnech předloni a běhu vloni, vybral pro letošní sezónu? 😉

    • Vankelte, nemohu říct, že mě lyžování nebaví. Jen si nejsem jistý, zda vložený čas a prostředky jsou odpovídající sportovnímu zážitku. Ale určitě by mě to bavilo víc, pokud bych byl lepším lyžařem.

      Letošní letní sezóna bude, stejně jako loňská, běžecká. Vytčeným cílem budiž účast na podzimním půlmaratonu. Ale myslím, že budu i letos rád alespoň za desítku.

  3. Jasně, jasně, jasně…Laco, to je nádhera. Tohle čtení, jasný?! Na lyže kašli. Vím, že chceš bejt nejlepší ve všem. Ale v tvým věku Ti přeci musí bejt už dávno jasný, že se musíš spokojit pouze s účastí bez umístění.

    GTI, není třeba podléhat panice. Laco je doslova exot. Ani dnes, ani ještě dlouho zítra, není, a nebude, rozhodně běžné, co tu technicky předvádí 😉 Že to je závidění a úcty hodné, na tom se jistě shodnem.

    Vankelte, moc pěkný počtení i u tebe! Ovoce zelenina nemá chybu 😉

  4. Krásná práce Laco tenhle text, fakt se to povedlo.

    BMW slalom jsem nedávno v Rakousku viděl. Dorazili jsme odpoledne, takže jsem ho hned na večerním prubnul. Nebudu se tady rozepisovat, že večer při fernetu a kontrole techniky jízdy na noťasu, svítila u mé jízdy informace, že se jedná o nejrychlejší čas dne, to tady nikoho nezajímá, navíc se z přirozené skromnosti nerad chlubím. Ale spíše je zajímavá jiná věc. Skiline mi z pěti lyžařských dnů té akce zaznamenal jen dva. Byl jsem jen s kamarády, bez rodiny a mám velký problém to doma vysvětlit. S manželkou si pochopitelně důvěřujeme, ale mám pocit, že jsem ji svým pláčem nad tím, že mě mrzí hlavně absence čtvrtka, kdy jsem přesvědčen o zdolání magických 100 km, nepřesvědčil.

    • TNT, díky. Ten text nakonec snad bude dobrý, když ho tu všichni chválíte. Opravdu jsem to ale nečekal. Akcentoval jsem spíš obsah než formu.

      Nejdříve gratulace za nejlepší čas dne, to je fantastický úspěch vzhledem k množství lidí, kteří denně slalom sjedou. Jsem rád, že mě učí lyžovat přes internet ten nejlepší. Palec nahoru také za zdolání kóty 100 km/den.

      Mně Skiline žádný den nevynechalo, stejně tak myslím zaevidovalo i všechny mé průchody turnikety k lanovkám. Ale už z principu nemůže změřit přesně najeté kilometry na sjezdovce. Na rozdíl od aplikace Ski Tracks používající GPS Skiline nepozná, zda si jel dolů šusem nebo dlouhým carvem.

      • Díky za gratulaci Laco, od borce s Elanen to těší.

        Máš pravdu, Ski tracks je preciznější. A pokud vedou z kopce dvě rozdílně dlouhé sjezdovky, které se dole spojí, tak fakt netuším, kterou ti to vezme. Předpokládám, že tu delší, aby měli chlubílci o čem psát v diskuzích.

  5. živím se jako IT specialista v oblasti podnikových IT systémů … po těch letech mám občas problém přesvědčit sám sebe, že práce v IT má smysl … tady pro tu aplikaci dávám palec nahoru, protože plní jednu důležitou roli, nastavuje věrné zrcadlo … ku cti Lacovi slouží, že v něm uviděl to, co v něm uviděl … (mnozí nevidí, nebo radši rozkopnou zrcadlo). Za sebe k tomu dodám jen, že skepse není na místě, jde jen o to si nechat poradit od nějakého profíka přímo na svahu. Jeden den věnovat „školní docházce“ zbytek týdne je to už jenom zábava.

    • Jo, extláčo, máš pravdu. Příští sezónu budu objednávat školičku pro Matýska, tak si pro sebe domluvím pár soukromých lekcí s instruktorkou.

      • tak hele zase víš co … neutrácej zbytečně, domluvím ti ještě letos jednoho zkušeného instruktora na Klínovci :)))) za panáka rumu zažiješ to na co bys zbytečně rok čekal :)))))))))))))

        • Mno, psal jsem, že budu objednávat instruktorku (prý na to existují katalogy, kde si vybere každý). Ale ty co jdou za panáka rumu v katalozích nejsou.

          Takže, extláčo, kdy?

          • ajajaj, a teď se to ukáže, jakej jsem kecal 🙂 … já jsem fakt myslel toho instruktora, co nás učil to prkno, (učil i lyže), když jsem ho naposledy na Měděnci viděl, tak měl na nohou prkno a na sobě přivázanýho draka a mizel kamsi do mlhy, takže já vlastně ani nevím, jestli to dělá …

            • Co se dá dělat extláčo, budu muset doufat, že se Tomík v Rakousku trochu rozjezdí a naučí mě pak na Klínovci aspoň nasedat na Pomu.

  6. TNT, já to říkám furt. Člověk by měl bejt pochválenej alespoň jednou za den. No a kdo to udělá líp, než ty sám? 😉 Je hold vidět, že jsi našlapanej a to je moc dobře! Poněvadž takhle Laco vybrousil tenhle blog, že mu sem chodí už jen skutečná elita. Navíc skromná elita 😉

    Nic, dámy a hoši. Jdu zúročit zdejší nabyté poznatky v praxi. Balím a valím. Odjezd 3.00 hod, richtung Stubai!!!Jájájájupíjupíjeeeeee 🙂

    PS: Jedu s kamarádama, nic ale nikde nedokumentuju ani nezaznamenávám. Jedu si jen užít!

    • Svatá pravda Tomíku 😉

      Takhle se pozná bombarďák, pochválí, nepospí, v půl druhé zabloguje a ve 3 vyráží do Rakous, aby v poledne už zevloval na terase.

      Dívám se do Ski Tracks a Tomik je u Mnichova, tak šťastnou cestu a ostré hrany.

    • Tihle naivkové mající v erbu motto „Nikde nic nedokumentuju“ mě baví.

      Než se Tomík vrátí, ze záběrů z dálnic, benzínových pump, lyžařských středisek, lanovek a sjezdovek mu sestříhám hezký filmeček.

    • Díky Vankelte. To je dobrý tip. Po virtuálním prolistování knihy jsem zjistil, že jako bonus se ještě možná naučím pořádně jezdit i na in-linech. Anebo si pořadně nabiju hubu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *