Laco lyžařem

V sedmé třídě poprvé na lyžích. Slovenská Skalica, kožené lyžařské boty a vázání Kandahár. Víc si nepamatuješ. Z lyžáku na střední si vzpomínáš jen na příhodu s vázáním G30, které si po prvním pádu marně hledal na sjezdovce, než ti zkušenější spolužák prozradil, že ho máš na podrážce. Proto si byl o pár zim později rád, když se na vejšce lyžák pro nedostatek sněhu nekonal.

Své děti si chtěl podobných trapasů ušetřit, a proto ses před lety rozhodl, že s nimi na hory budeš jezdit odmalička. Jsi naštěstí přirozený sportovní talent, takže stačil jeden den na Mezáku s instruktorem, abys pochopil, že kotva má na svahu jiný význam než na vodě. Svůj status lyžaře sis pak stvrdil přečtením vybraných pasáží z životopisu Alberta Tomby.

V roce 2006 jsi poprvé vyrazil do Alp. Než sis stačil nalepit rakouskou dálniční známku, byl si v Itálii. Takže Dolomity. První sezónu si jezdil lyže z půjčovny. Už o rok později ses v lanovce na Kronplatz chlubil vlastními prkénky. Koupil si je v Chomutově na náměstí. Hodinu si tenkrát s prodavačem vedl odbornou diskusi, abys nakonec koupil to nejlevnější, co tam měli.

Na takové to domácí klouzání to těch šest let stačilo. Jezdil si výhradně s dětmi, takže vlastně nikdo nepoznal, že neumíš lyžovat. Vypadal si na těch lyžích dobře, ale sám si cítil, že umět se lyžemi v kabinkové lanovce hned napoprvé trefit do přihrádky na lyže z Tebe ještě dobrého lyžaře nedělá. Rozhodl ses tedy koupit si své první pořádné lyže. Jenže které vybrat?

Naštěstí máš kolem sebe ty správné lidi. Třeba takový Tomík. Je známý tím, že již na prvním stupni vejprtské jednotřídky si nahrubo otesal dvě malé fošničky, neuměle si na ně napsal Sulov a sjel s nimi Zabitýho o setinu sekundy rychleji než by to dokázal Gustavo Thöni. Je tedy jasné, ke komu sis šel pro radu, jaké lyže si máš koupit.

Letos je v sedmé třídě tvoje dcera. Na rozdíl od Tebe před třiceti lety, ona se letos vrátila z lyžáku nadšená. Prý se konečně naučila parádní carvingový oblouk. Slíbila tě ho naučit. Ty se ale bojíš, že nové lyže nezvládneš… ani zastrčit do přihrádky v lanovce.

37 thoughts on “Laco lyžařem

  1. Laco, ty si mi udělal takovou radost ty kluku ušatá, že ani netušíš! 😉

    Jsou škarohlídi, co Ti budou tvrdit, že je Elan za zenitem. Ty mají moje vřelé doporučení poslouchat Evu s Vaškem.

    Já tvrdím, že jsou jen dvě možnosti. Jiří Voelkl a nebo pak Elan. No a protože ty chceš od lyží něco víc než jen das lyže, tak volíš aroma, které Ti do nich přimíchal pan Ferdinad Alexandr Porsche. Studio Porsche Design tak demonstruje svou neohraničenou sílu svého umu. Vždyť vtisknout jedinečný detail do něčeho na první pohled tak obyčejného, jako jsou dvě prkna, jsou právě nezvratným důkazem tohoto tvrzení.

    Konstrukce, stabilita, design. Ostaně i příznivá cena. To vše je zárukou toho, že by se o tebe měla Markéta na svahu bát a to dokonce, jestli tam nebude ani jedna lyžařka.

    Nenech se zastrašit jejich hmotností. Neboť ta je jednou z fint, jak Tě udržet ve stopě i v momentě, kdy na chvilku zapomeneš, že sis už zul běžky.

    Hele bejku, pro mě máš dnes plných deset. Od doby, kdy jsem si je koupil já, si je nesundavám ani když jdu do sauny….Teď máme první výročí 😉

    • Tomíku, první co mě vyděsilo, byla váha lyží. S tím si ještě dokážu poradit. Ale jestli se mi to kurva rozjede…

  2. La Bomba

    Výborné čtení Laco. Ten rytmus, ta forma, to o čem … Jsi Herminátor, vlastně Laconátor.

    Pamatuj, že můžeš mít jakoukoliv značku lyží, pokud je to Volkl. Pokud Tomík příště nebude mít čas, protože se dává na dráhu pěstních soubojů, klidně se ozvi, něco z produkce tohoto německého výrobce vyberem.

    • Díky za pochvalu textu, TNT.

      Elánky jsem si koupil jednak díky doporučení Tomíka a jednak kvůli tomu, že v té sedmé třídě měl nejlepší lyžař kursu Elánky s vázáním Marker.

      • Laco, to je dáno kvalitním jádrem lyže. Dosud si jezdil na krepovým papíře. Hlavně počítej s tím, že Ti to kurva zrychlí. Máš namakaný stehna, tak se jen předkloň a drž. Tu rychlost musíš ustát.

  3. TNT, uznávám, je to vskutku Sofiina volba. Obojí jsem jezdil. Rozhodl jsem se na konec pro změnu. Vyzkoušej taky a dej vědět, co si myslíš, bez toho abych Tě zde musel dusit v kravatě 😉

  4. Ještě dodatek pro tebe TNT, kočíruji to samé co Laco, ale 82XTI 😉 Dovoluji si odhadnout, že to spíš bude tvá kategorie.

    • Tomiku, ještě dvakrát Alpy na jaře, to je výborná perspektiva 😉

      Já loni testoval top modely ( vždy čistokrevné slalomky )čtyř značek a výsledkem byly smíšené pocity. Odezva byla taková nějaká tupá, lyže hůře spolupracovaly a vlastně jsem se s nimi pral. O radosti z jízdy se nedalo hovořit. Pravda, moc jsem toho na nich nenajezdil, ale protože tyto pocity od Volkla neznám a nezažíval jsem je ani když jsem začínal, nemyslím, že jde o zvyk.

      Až se budeš jednou vracet k Volklu, doporučuji se vyhnout tzv. odladěným modelům z Racetiger řady a podle svých schopností vzít rovnou slalomku, nebo něco z výborné, a dle mého nedoceňované, Tigershark řady.

      • TNT, jak si přišel na to, že jsou Tigersharky nedoceňované? Ty rejcový lyže má Voelkl poměrně tvrdý, pro opravdu zkušený lyžaře. A právě proto jsou Tigersharky z tohoto hlediska nejvyhledávanější optimální volbou. Ostatně právě ty jsem měl ve finále i já a všechny okolo jsem tuze zarmoutil, že jsem si je nakonec nevzal.

        • Tomíku, jak píšu, je to můj názor, který mám podložený pouze pozorováním a několika ohlasy z mého okolí. A hlavní důvod nedocenění vidím v přecenění 😉 Vysvětlím.

          Tigershark je, jak správně píšeš, ideální pro sportovního lyžaře, který však má ještě určité rezervy. Málokdo však má tolik vnitřní síly si své, nejen lyžařské, nedostatky přiznat a zařadit se tak do té správné kategorie. Proto to dopadá tak, že tito lyžaři místo Tigersharku jezdí Racetigery, které však chyby tolik neodpouštějí, a na které tito jezdci nemají techniku ani styl. Takovýto modelový přešlap pak vede k tomu, že se jezdec nezlepšuje, protože se svými schopnostmi ani vzdáleně nedotýká možností lyží. Ve výsledku jsou pak k vidění tragické výkony na špičkových lyžích. Objektivně je třeba přiznat, že k těmto přehmatům vede i nákup lyží po sezóně, kdy se cenové rozdíly v těchto dvou třídách takřka stírají a koupě Racetigera za cenu Tigersharka je lákavou možností.

          A i z pozorování mi vychází, že daleko víc na sjezdovkách vidím Racetigery než Tigersharky. Přitom dobrého lyžaře aby člověk pohledal.

          Omlouvám se, že jsem si tady takto zafilozofoval nad rámec dotazu, ale když už nejsem na lyžích, rád si o nich alespoň povídám 😉

          Jo a Tomiku, moc mně lákají červené obřačky. Projel jsem si je a ….. nemám na ně. Zatím.

  5. Ano TNT, jak píšeš. Jsem lyžař, který má ještě stále rezervy…ale to, že jsem neumětel si umím přiznat. Krásný 🙂

    Hele, je mi vodvoka jasný, že jsme každej úplně v jiným levlu. Ale takhle setřít přede všema si mě hned nemusel 😀

    Každopádně, jelikož sem chodíme asi tak sami dva, tak si tu filosofuj, jak jen můžeš. Kde jinde? 😉

    • 😀 Tomíku, já se Ti k něčemu přiznám. Já jsem takový mudrlant – filosof. Ano, mám sice rejstajgry, ale ještě jsem na nich nestál. Ta žlutá je dobrá, jde mi dobře k autfitu. Přijedu pod sjezdovku, vytáhnu je z auta a už si to peláším k baru. Dám si bombardínko, ležérně se opřu o lyže a čekám. Holky samy chodí, dávají se do řeči, prohlížejí si je a některé si chtějí i sáhnout. Prostě jak píšu, nejdůležitější je dobře odhadnout svou výkonnostní úroveň a podle toho zvolit lyže. Nedovedu si představit, že bych se trápil na nějakých rekreačních prknech.

      • Hele ty mudrlante, ty mi tady taháš za špagát 😉 S tim outfitem…já jsem ujetej na zelenou (čuměl jsem si kvůli tomu na PSI CODE….uff!).

        Jo a taky…. jsem si schválně roztrhl kalhoty, na bundu si nalepil jehličí, za helmu si strčil kousek klacku…no a pak vždycky dole u lanovky se rozhlídnu a zařvu: „kurva zase ty debilní větve. Už na ten frýrajd vedle černý fakt kašlu…!“ 😉

  6. KDYŽ SE DVA HÁDAJÍ, TŘETÍ LYŽUJE

    Zatímco dva nejlepší lyžaři tohoto blogu zde teoreticky rozebírají rozdíly mezi třískami dřevěných tygrů, Laco v té samé chvíli svým stylem vyvolává potlesk na otevřené sjezdovce.

    Zpočátku byl Laco se svými novými Elánkami spokojen. Postupem doby však tento pocit přerost v nadšení, v čirou radost z lyžování. Ač italské svahy pod jarním sluncem aktuálně nenabízejí ideální podmínky, Laco se dnes stal lyžařem.

    Tomíku, díky!

    • Panebože Laco zpomal, nezapomínej na své limity rekreačního lyžaře ! Z takovéto euforie jsou pak ty nejtěžší komplikované zlomeniny !

      Kdybys měl aspoň pořádné německé lyže… na těch slovinských brzdových destičkách ….

      Budu čekat na nový článek. Až pak se mi uleví, žes v pořádku doma.

  7. Jsem ráda, že jsem vydržela číst až do posledního komentáře. V pěstním souboji dvou, mimochodem výborných, značek jsem se trošku začala ztrácet.
    Na Völklech jsem se naučila jezdit na základce za místní oddíl (přiznávám pod nátlakem rodiny a s mým mírným odporem) a dnes nedám na lyžování dopustit. Když jsem se k lyžím po letech v izolaci vrátila, marně jsem přemýšlela, proč jsem se toho vzdala. Mimochodem dnes kopce s vášní sjíždím na Elanech. Ale pánové, neptejte se mne na typ. Je mi to absolutně fuk. Nevím, proč jsem si koupila ty, které jsem si koupila. Jsou to pro mne nepotřebné informace. Prostě lyžuju, mám lyže zn. Elan a jezdí se mi na nich fakt parádně. Tečka.

  8. Jeanne, jak jako fuk? Jestli nevíš, jaký máš lyže, tak Ti to přeci nemůže vůbec jít! 😉

    Každopádně jsem rád, že víš, že značka Elan je ta lepší. Jsou to vlastně dvoje lyže za cenu jednich. Z jedný strany roker a z druhý strany kambr. Proto Ti to tak jde.Tečka.

    PS: Psssst! Tohle nesmí slyšet TNT 😉

  9. Přesně Jeanne, máš pravdu, hlavní je vášnivě lyžovat a je úplně jedno na čem. I když mezi řádky čtu, že Völkl je Ti bližší, a že ho po sezóně za Elánky vyměníš. No, dělej jak myslíš, je to jen na Tobě, Tomík do toho jistě nemá co mluvit.

    Ale popravdě úplně nejvíc se mi líbí Tvůj přínos do této diskuze. Ani já, ani Tomik, jsme totiž nedokázali napsat “ ö “ ve slově Völkl. Až Ty. Díky, vážím si toho.

  10. Jsem v klidu. Jeane nedá ani na mě ani na tebe TNT. Ona dá na Laca 😉

    No a protože Ti asi furt vyskakovala špatně adresa, tak Ti ji zde raději vypíšu: http://www.voelkl.cz/ ….To jen pro jistotu, abys nekoupil nějakou zdařenou kopii z Číny. Třeba Volkl. 😀

    • Díky za varování Tomiku. Takže jen si to ujasním. Když jsi testoval ty Tigersharky, tak na sobě měly napsáno Voelk ? To by pak vysvětlovalo volbu těch Elanek. Sakra, ono to nakonec všechno dobře skončí ! 😀

  11. Kdepak, skutečný důvod proč jsem si koupil Elan bylo to, že k tomu dávali zdarma CD Jožo Ráže Kamikadze lover 😉

  12. Politická korektnost stranou, je třeba jednoznačně říct, že pravdu má TNT … i když jsem při tom hodnocení možná „maličko“ pod vlivem těch tajgršárků, které si na nohy sám připínám … současně tedy budiž pro mě hořkým poznáním, že další zlepšení už mě při změně prkýnek nečeká:-). Jinak skoro tradičně Lacovi i diskutérům jedna s hvězdou za umění integrace poezie a prózy v jeden literární útvar …

    • Lubo, něco mi říká, že Ty bys byl skvělý lyžař i na prknech od sudu. Holt, kdo umí, ten umí.

      A na čem jezdíš ?

      Jo, už to vidím, tak je to jasné.

      • Není to tak jednoznačný … na nohou tajgršárky, ale aspoň v rukou jsem si nemohl rajstajgrový hole, kterým už jsem i stihnul doupravit ergonomii. Popravdě ovšem ani nevím jak jsem k této volbě došel, jelikož hlavním argumentem pro můj výběr lyží byla (jak taky jinak) správná barevná kombinace:-).

  13. My tu vseci jazdime na Felklach. Aj nas predseda Pista, ktory do lonska sedlal iba sane.

    Karolko

  14. Bratři, a nechtěli jste spíš napísať na Felklendach? V tom se často chybuje a spíš by to i odpovídalo aktuálnímu kurzu, kam by Vám mohli osadníci z těch Vašich Tater dojíždět 😉

  15. Tomiku, já s tím smírem souhlasím. Díval jsem se sice ještě na web toho oddílu, ale jejich členskou základnu tvoří pouze 4 členové, včetně předsedy Pišty a pokladníka Karolka. Takže za Slováky si beru pouze bod a uzavíráme na přátelských 3:3 s mírnou, ale opravdu mírnou převahou Völkla.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *