Mladí Češi se už Němců nebojí

Mnoho komentátorů se ve svých povolebních analýzách zmiňuje o podvědomém strachu Čechů z cizáků. Jen den po volbách jsem měl možnost porovnat tyto názory s realitou. Poslední lednovou neděli totiž měla naše fotbalová přípravka odehrát turnaj v bývalém Karl-Marx-Stadtu.

Směr Chemnitz jsme vyrazili za ranního rozbřesku kolem půl osmé. Tedy celých dvacet minut po plánovém odjezdu, neboť jsme marně čekali na tlumočníka výpravy. Kolona sedmi aut s českými značkami odjíždějící ze Sudet časně ráno den po volbách nevzbudila u německého obyvatelstva větší rozruch, a tak jsme do tělocvičny jedné saské Diesterwegschule dorazili bez problémů.

O tom, že jsme i přes výrazné zdržení na startu dojeli včas rozhodl především dobře nastavený cíl v navigaci německého vozu české výroby vedoucího mužstva, kterého musím pochválit také za předem vyplněný Spielerlist. Na nějaké vyplňování soupisky na místě totiž už nebyl čas a tak všichni ocenili, že vedoucím mužstva je někdo tak spolehlivý jako já.

Absence tlumočníka nakonec nikomu nevadila. Turnaj jsme odehráli bez problémů aniž bych například já porozuměl jedinému slovu asi z minutového výkladu rozhodčího, který mi po jednom ze zápasů vysvětloval, k čemu slouží prostor mezi plnou čárou pokutového území a přerušovanou čárou nacházející se asi dva metry za pokutovým územím.

Podobně jako já se pak musel cítit jiný německý sudí, k němuž se v průběhu zápasu po neuznaném gólu rozběhl jeden z našich devítiletých svěřenců, aby mu začal česky vysvětloval, že pokud si brankář soupeře položí míč na zem, stává se automaticky hráčem v poli, lze mu tak útočníkem míč čistě odebrat a proč by tedy takto vstřelený gól neměl platit.

Přestože výše uvedená nedorozumění nezpůsobila žádné mezinárodní konflikty, dospělí členové české výpravy se stejně neubránili jistým obavám. Při závěrečné řeči organizátora turnaje, jehož silný hlas byl dle svědků slyšet až v šatně, si nejen fandové válečných filmů vzpomněli na nechvalně známé postavy z historie 20. století.

A zatímco německé mančafty se po turnaji fotily ve fotbalových brankách, návrh postavit české mužstvo ke zdi se rodičům mířících na své děti fotoaparáty pranic nelíbil. Po této zkušenosti se pak nikdo nemohl divit, že se nám nabídka německých organizátorů na samostatné sprchy zdála velmi podezřelá.

Je tak pochopitelné, že v Čechách Karel nevyhrál. Dnešní kluci z přípravky budou ale za deset let volit jinak.

20 thoughts on “Mladí Češi se už Němců nebojí

  1. Já si myslím, že až děti dnešních kluků z přípravky budou volit jinak. Ale to není podstatné, podstatný je fotbal a tady se mi líbí, že světoví jste už dnes.

    Ten předposlední odstavec Laco, to je balzám na mou, padesátipěti procenty soudruhů, rozervanou duši.

    • TNT, děkuji. A to jsem některé další vtípky rodičů (například ten o medailích ze židovského zlata) do textu už raději nezakomponoval.

  2. Palec nahoru Laco, dobře napsaný! Jen mi to nepřijde vtipný. Spíš je vlastně vyloženě smutný, že o tom vůbec musíš psát. Napsal jsem, a vzápětí smazal, asi tak sto myšlenek, ale všechno mi přijde zbytečný…..

    • Německým divákům to taky asi nepřišlo moc vtipný. Nesmáli se. Jen cosi docela naštvaně říkali. Nevím přesně co, ale přísahal bych, že jsem zaslechl něco jako Lachende Bestien.

      Jsem rád Tomíku, že si ocenil alespoň formu. Za pochvalu dík.

  3. Mám strašné problémy to pochopit. Asi je to tím, že moji předci pochází z několika zemí, takže kdybych bojoval proti cizincům, bojuji proti sobě.

    Jednak jak létám a trávím dlouhé měsíce nepřetržitě v cizině, tak je mi úplně jedno, z jakého koutu zeměkoule kdo je. Jestli je na místě managera nebo českého prezidenta Číňan, Arménec nebo Turek je mi úplně jedno.

    Je schopný? Je chytrý? Je morální? Má vizi? To jsou ty podstatné otázky.

  4. NĚMEC

    Laco, hodně, hodně dobrý ;-). A toho komentátora Roberta s tím podprahovým jménem, toho sis sem dokonale přičaroval. Já tyhle, to se cejtí jak nejlepší jitrnice z lavóru miluju. Prej hlavně posuzuje, jestli je ten druhej chytrej, morální a… jestli má (proboha) vize. Asi to posuzuje podle sebe… Holt vizionář… 😀

    • NĚMEJ

      Panebože, teda GTI, já si toho jména ani nevšiml 😀

      Já měl dost práce, abych pochopil, co se snaží říct a jestli vůbec něco říká. Asi je to tím, že mí předci pochází nejdál někde od Katovic.

    • KOMENTÁTOŘI SE NĚMCŮ NEBOJÍ

      Díky za pochvalu textu, GTI. A za rčení “Nejlepší jitrnice z lavoru” palec nahoru. S dovolením budu používat, je zábavné. Třeba se to rčení jednou stane legendárním.

      Jako se legendárním stal Robert Němec. Jak mimo jiné píše na své stránce (http://www.robertnemec.com/robert-nemec/), má na starosti VIP klienty, takže asi proto se objevil i zde.

      • Jitrnice je výborná, taky žádám copyright GTI.

        Laco, ten odkaz… nebudu Tě podezřívat ze záměru rozproudit diskuzi 😉

        • TNT, po návštěvě stránek Roberta Němce jsou už každá další slova zbytečná. Zavírám blog. Už nikdy nenapíšu nic lepšího, než na svém webu napsal Robert Němec:

          První zkušenosti s podnikáním získal Robet (sic!) Němec ještě jako malé dítě za komunismu, kdy nelegálně přeprodával noviny, prodával po karlovarských kavárnách květiny z babiččiny zahrádky a čistil lázeňským hostům na ulici boty.

          První větší peníze ale vydělal až při Sametové revoluci, kdy mu bylo deset let. Nejprve vyráběl odznaky Občanského fóra a Václava Havla, které následně prodával. Později zjistil, že je efektivnější tyto odznaky jenom lacino koupit a následně s 200% marží prodat.

          Protože chtěl podnikat ještě před svými 18. narozeninami, objevil v zákoně možnost, která umožnila vydat živnostenský list základě rozhodnutí soudu i nezletilému. Obrátil se proto na soud a soud po poradě v kolegiu (podobný příklad dosud neřešili) rozhodl, že může získat živnostenský list i jako nezletilý.

          Kam se hrabe Cimrman. To se nedá srovnat!

          • Já už nemám sílu, číst to znova. Jen se ptám, kde byl Robert Němec, když jsme hledali prezidenta ?

            • To je nádherka, takhle resuscitovat diskuzi! Jeden nalitej volej z Německa a přichází krásná smeč. Takhle bych si nějak představoval tenis, kdyby Laco hrál s GTIm čtyrhru 😉

              TNT, kdybys měl ještě sílu číst, tak zjistíš, že pan Robert Němec už dávno prezidentem je! 😉 To je počteníčko! Dokonalej hermafrodickej životní postoj. Studovanej psycholog, kterej je sám sobě pacientem a zároveň léčitelem. Ještěže nestudoval sexuologii….. 😉

      • PROSTODUCHÝ LACO

        Pro tebe mám Laco životní rozuzlení, proč celý život postáváš pod bednou. To je totiž proto, že: „VÍTĚZÍ JEN NEJCHYTŘEJŠÍ“

        Nemusíš nic platit. Pro tupce je první lekce zdarma.

        • Tomíku, já na ten web koukám jak čert do hodin. Já si ho snad nastavím jako domovskou stránku. To je krása, to je krása …

          • Jo jo TNT, je to skutečně neorenesanční člověk. Nový druh. Ten člověk tím, co píše, uráží sám sebe.

          • Myslím, že jednou se ten web dočká zfilmování. Bude to trhák a diváci si vyžádají několik pokračování.

            Jednička bude postavená na této zápletce:
            Připravovaný internetový obchod nebyl nikdy spuštěn a Robert Němec s Liborem Loderem se rozešli. Později se zase udobřili a Libor Loder začal na základě smlouvy nabízet služby Roberta Němce.

            Způsob, jakým režisér ztvární udobřovací scénu rozhodne o tom, do jaké žánrové rubriky se snímek zařadí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *