Škoda Octavia: Synonymum pro auto

Druhou verzi Octavie máš doma už sedmým rokem. Jsi šťastný pokaždé, když ti manželka podá klíče a poprosí, zda bys jí nemohl zajet na pumpu. Těch aktuálních sedmnáct stokorun za plnou nádrž stojí za těch pár minut, co se můžeš polaskat. Něco jste spolu prožili, stále tě baví, dosud se ti neokoukala a navíc víš, že i po letech se na ní můžeš spolehnout.

Ano, stále je tu řeč o Octavii. Koncem minulého roku byla představena její další generace. Nikdo už o její kráse nenapíše lepší článek než GTI, který svůj dokonalý text začal přesným popisem stavu: Nejsou slova a nejsou věty. Je než absolutní očarování, absolutní nadšení, absolutní pokora a absolutní řád. Nedivíš se, že tato slova už visí nad vchodem každého škodováckého autosalonu.

Tentokrát necháváš na hlavě, nejdeš dovnitř, auto už tě čeká venku. Přesto smekneš. V bílé vypadá královna Octavia Třetí jako princezna. Otevíráš dveře a sedáš dovnitř. Vše je na svém místě. Jako doma. Hned víš, kam sáhnout. Testované auto je sice ve výbavě Elegance, ale na muzice se šetřilo. Přesto oceňuješ, že i obyčejné rádio Swing dokáže odfiltrovat z tuc-tuc-tuctové komerční stanice jen kvalitní skladby.

Žádné tuc-tuc-tuctové skladby

Klíče z kapsy nevyndaváš, jen vyšlápneš spojku a stiskneš tlačítko pod volantem. Motor dává o sobě slyšet, jedeš totiž diesel. Už sis odvykl, kombinovaná spotřeba 3,8 l/100 km je sice lákavá, ale pro svůj vůz bys raději volil benzínovou jedna čtyřku. Řadička navíc v testovací motorizaci nenabízí šestku (kdo by pak jinak kupoval Golf, že?), ale neboj, ke stotřikilowattovému benzínu ti šestý stupeň přibalí.

S autem se projíždíš téměř hodinu. Testuješ ovladatelnost v serpetinách mezi Okořínem a Zaječicemi, zkoušíš akceleraci v dlouhým táhlým na třináctce od Baumaxu. Jsi z auta nadšen. Znáte se chvilku, ale ty máš pocit, že ho jezdíš odjakživa. Marně si lámeš hlavu, jestli ti v průběhu právě projetých desítek kilometrů něco zkazilo náladu. Tohle jsou momenty, které rozhodují o výběru Tvého příštího auta.

Bravo Škoda!

Škoda Octavia III. generace

28 thoughts on “Škoda Octavia: Synonymum pro auto

  1. Laco, máš pravdu, tohle auto, to je úder na solar celé asijsko-francouzské rodině. Tam tuhnou už dřív příliš křečovité úsměvy.

    GTI, skvěle napsáno, zejména druhý odstavec nemá chybu, ale co to probůh je vixlajvantový ubrus ? 😀

    PS: Právě jsem se vrátil z Policie ČR. Pan zloděj vestavěného kryštofa Columbuse přijal ! Zlatá éra Swingu…

    • TNT, ty jsi nechodil do školní jídelny, kde byly na stolech umělohmotné ubrusy, které stačilo utřít hadrem?

      Nový Columbus montovaný do nových Octavií (jak je to u Superbů aktuálně nevím) je konstruovaný tak, že případný zloděj se dostane jen k ovládacímu panelu a displeji. Samotný multimediální systém s navigací si neodnese, je ukryt v jiné části auta.

      Lidé, kteří v budoucnu budou na Policii nahlašovat, že přišli o kompletního Columbuse, tak vlastně nepřímo potvrdí krádež celého vozu.

      TNT, k uctění památky Tvého Columbuse si zítra necham v navigaci vyhledat některý z Posledních cílů.

      • No jo chodil, ale nevěděl jsem, že se tomu dá říkat tak sprostě.

        Ano, o této změně v instalaci navigací mne informovala paní prodejkyně, když mne odvážela ze servisu. Ale přece nepohřbím starého Superbiuse mladým Octaviusem, pro dokonalejšího Columbiuse. Zvláště pokud na vše dohlíží spravedlivý Kooperativius.

        • TNT, jezdím Superba čtvrtým rokem, ale ani za tu dlouhou dobu mi k srdci nepřirostl. Musím si přiznat, že je to opravdu Superbálně nudné auto.

          Dokážu si představit, že z nové Octavie bych měl lepší pocit. Snad ve všech směrech. To samozřejmě není chyba Superba, jen jsem zjistil, že to není auto pro mě.

          • Laco souhlasím a podepisuji. Jsme na Superba příliš mladí. Nebudu chodit kolem horké zadní nápravy a rovnou říkám, že se hodně těším na nového Scouta. To dostane půlka komentátorů na auto.cz pořádný Multitik.

      • Jo a za to uctění památky Laco děkuji, já začnu s čistým štítem znovu. Škoda, měl jsem tam už dlouhý seznam.

  2. Koukám, že v té bílé je to opravdu nádherná princezna. Jo, bejt „škodovákem“ je krásnej pocit.

    Laco, pěkný textík od znalce aut, bravo 😉

    • Díky, GTI. Ale nejsem znalec aut. Jsem jen znalec Škodovek. Což je však, jak píšu výše, synonymum pro auto. Takže vlastně ano. Jsem znalec aut.

  3. „v serpetinách mezi Okořínem a Zaječicemi“ – to myslíš ty dvě zatáčky za Vrskmaní? ;-). Tam to musíš projet rychle a nezastavovat neb místní automobilová šlechta by tě hned důrazně upozornila, že za tu cenu můžeš mít tři roky starýho pašíka v plný palbě (samozřejmě černýho s vééélikým kufrem a v dízlu!) :-).
    Oktávku jsem okukoval – pěkná, i jsem si, ač automobilový panic, něco o ní přečetl (co ta náprava?), ale zatím mně pořád více chutná zelený čaj z prefektury Aiči nebo tokijské suši než maldoboleslavský eintopf (ale jenom o trošku ;-))

    • Vankelte, jel jsem přes Pesvice, Všestudy, Hošnici, Strupčice, Okořín, Vrskmaň a Zaječice. Plus Jirkov a Chomutov. Dost na to, abych tě s klidným svědomím poslal do… škodováckého showroomu.

      • Si z toho zase vybruslil – to je jako jet z Chomutova do Spořic přes Louny, Slaný, Prahu, K. Vary a Kadaň … ;-).

  4. Laco, tak jsem se konečně dostal i k tobě. Takový krásný téma a mě se dnes doslova všechno s…pod rukama. Bejku tohle si zaslouží extra palec nahoru za text i za auto! 😉

    GTI, Laco, osobně musím přiznat, že jsem nikdy nehltal Škodu tak, jako v posledních několik kvartálech. Po každé, když vidím reklamu, nedýchám. Vlastně si ani nedokážu logicky vysvětlit, jak tohle mohl koncern Volkswagenu dopustit 😉

    TNT, tobě posílám energii. Jdi k nejbližšímu stromu a obejmi ho. Já už to dnes udělal, dal jsem si jako přídavek jedno ohmmmm 😉 a dovybít se jdu na fotbal.
    Abys věděl, že nejsi v té smůle sám, tak si dovolím malou náplast. Ačkoli mám zaplacenou kartu za rezidenční parkování, tak mi dnes bylo odtaženo z modré zóny auto. Zaplať odtah a pak si ztěžuj! To je demonstrace čisté zlovůle úředníka.
    Každopádně s tebou soucítím, protože z tohodle ve mě vře krev.

    Vankelte, miluju suši. Hůlkama jím i polívku. Jednu věc Ti ale jistě povím. Než abych se nechal dále v silničním životě doprovázet jakoukoliv Japonkou, tak raději spáchám harakiri 😉

    • Tomíku, díky za pochvalu. Textu i Škodovky.

      Já ti to říkal, nechoď do tý Prahy, budou tam na Tebe oškliví. V Sudetech se auta neodtahují, tady se rovnou kradou. A za to se, narozdíl od odtahu, zatím platit nemusí.

    • Díky za podporu Tomíku. Strom jsem nepotkal, a tak jsem objal alespoň manželku.

      Rozumím tvé situaci, zažil jsem podobnou a musím říct, že bezmoc z jednání s úředníkem byla větší, než při pohledu do rozbitého okénka.

    • Tomiku, až ti budou malý bavorský kožený kalhoty zjistíš, že nakonec Japonka ti dá … to nejlepší. V opačném případě tu mám jednu volnou v vstupenku do lesa Aokigahara ;-).

      • Vankelte, ke koženým kalhotám mám doma šestým rokem i jednoho samuraje. Co oceňuji, a jednou hodně oplakám, je jeho šestikomorové srdce. To je ale jediné, co mi bude chybět. Už teď nicméně tuším, že se za ním budu vždy do konce svého života na ulici otáčet 🙁 Jeho aura je nakažlivá a snado se Ti může stát, že podlehneš…třeba při mimořádné konstala i hvězde….a nebo mimořádně dobré cenovce. 😉

      • Vankelte, ke koženým kalhotám mám doma šestým rokem i jednoho samuraje. Co oceňuji, a jednou hodně oplakám, je jeho šestikomorové srdce. To je ale jediné, co mi bude chybět. Už teď nicméně tuším, že se za ním budu vždy do konce svého života na ulici otáčet 🙁 Jeho aura je nakažlivá a snado se Ti může stát, že podlehneš…třeba při mimořádné konstalaci hvězd….a nebo mimořádně dobré cenovce 😉

  5. Jo TNT, tos řekl přesně. Že potkáš v životě hovádko, s tím se porovnáš. Ale že to hovádko před tebou mává glejtem, to chce kopu sebezapření 😉

    No a nyní mě ještě čeká oficiální podání vysvětlení….Musím do sebe hodit pár paňáků abych byl mylý 😉

  6. Jo TNT, tos řekl přesně. Že potkáš v životě hovádko, s tím se porovnáš. Ale že to hovádko před tebou mává glejtem, to chce kopu sebezapření 😉

    No a nyní mě ještě čeká oficiální podání vysvětlení….Musím do sebe hodit pár paňáků abych byl milý 😉

    • Je to tak Tomiku. Proto mně vždy potěší přívětivý a citlivý úředník. To pak i pokutu platím s úsměvem 🙂

      Nedávno v Praze lístek za stěračem v modré zóně. Neodtáhli mně, protože zrovna nakládali nějaké bávo, které přitom mělo povolení, ale to jsem neřešil.

      Jdu na stanici, pěkně pozdravím a už se těším, jak si o mém přestupku pohovořím s hezkou policistkou, která obsluhuje klienta přede mnou. Za chvíli jsem předvolán a vyslechnu si její výklad k domnělému přestupku. Protože nepoužívám pomoci osob blízkých, tak na otázku :

      Jak to vyřešíme ?

      odpovídám rovněž otázkou :

      Co navrhujete ?

      No a tady přišla ledová sprcha ve formě odpovědi :

      Já nenavrhuji, já uděluji !

      Úplně mi zkazila náladu. Ani už nevím, jak velkou jsem dostal pokutu.

      • Pěknej postřeh TNT 😉

        Já byl zatím podávat vysvětlení jednou, tak před osmi lety. Vybavuji si ten pocit provinilosti, studu, že sedím na tý chodbě. Vyvolávala ve mě pocit karantény pro nakažený tuberou. Neměl jsem vůbec odvahu smlouvat. Dneska vedu s cajtama diskuze. Snažím se slušně. Někdy se to smekne. Při poslední argumentaci mi vrazil papíry do ruky se slovy „…ať táhnu do prdele“.

        Měl jsem nový auto a koupil jsem si dálniční známku. Neměl jsem ale SPZ. Čili jsem jí nemohl mít vyplněnou. Nedokázal mi říct, jak to mám udělat. Pouze věděl, že je to špatně. A pak řekl pár formulací, který mě nastartovaly způsobem, jak umí jen prosťáčci na auto.cz 😉

  7. ty vole, jsem si pustil komp, abych zjistil, že při svých promilých/hodinu jsem to již párkrát otisk a to včetně korektury, kterou vyžaduje moje přirozená zbrklost 😉

    …no nic, dobrou

  8. Laco, omlouvám se za duplikování textu.Je to způsobeno neopatrnou manipulací s ajfounem, kdy si to odrazim dřív, než to alespoň nahrubo zkontroluju 🙁

  9. Hoši, to jsou věru vypečené historky 😉 Lacovy skončily happy endem, Tomikova vlastně taky, i když to vzal přes prdel.

    Já student, čerstvě 18, Škoda 120 GLS, nesvítící světlo, policista. Hezká kombinace. Na jeho stále dokola pokládaný dotaz, zda vinu uznávám a jsem ochoten zaplatit pokutu, odpovídám rovněž stále dokola že ano, vinu uznávám, ale zaplatit ochoten nejsem. Po 15 minutách mně s kyselým obličejem nechává jet. Do prdele jsem odeslán nebyl.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *