Umakart: Vlci u dveří

Recenzenti předmětné desky obvykle v úvodu vyjmenují aktivity všech členů skupiny. Připomenou Švejdíkovu roli zpěváka kultovních Priessnitz, Neuwerthovu spolupráci s Tata Bojs nebo Muchowovo účinkování v Ecstasy Of St. Theresa. Samozřejmě nesmí chybět informace, že výše jmenovaný tým stojí za hudbou k filmu Alois Nebel a comebackovou deskou Václava Neckáře.

Nerozumím tomu. Vždyť je to plýtvání prostorem v médiích a pohrdání čtenáři. Pokud někdo ta jména nezná, nebo si je nedokáže správně zařadit, ať se vůbec nesnaží si novou desku Umakartu pořídit. Pro nás ostatní by stačilo jen napsat: Ano, druhý počin kapely je stejně skvělý jako osm let starý debut. Víc není nutno znát, každý si už prožije příběh desky po svém.

Opravdu nemá cenu přemítat o tom, do jakého hudební žánru písně zařadit (pojmenování elektro-indie-folk navíc vypadá dost strašidelně na to, aby měl někdo odvahu to napsat). Nemá smysl zabývat se texty vyprávějícími příběhy s motivy hor vysokých a lesů hlubokých. Spokojme se s konstatováním, že máme co do činění s neveselou hudbou s ještě smutnějšími texty. Pro mnohé soundtrack jejich života.

Nebojím se znovu použít odstavec, který jsem napsal v recenzi již zmíněné desky Václava Neckáře Dobrý časy: Není to hudba do auta. Není to hudba na běhání. Není to hudba k práci. Ale ve chvíli, kdy dohasínají všechny ohně, kdy člověk zůstane sám, bez myšlenek upínajících se k okolnímu světu, zjeví se náhle prostor, kde ještě stromy rostou s pokorou až do nebe.

Poslední týden chodím spát o hodinu dříve než obvykle. Lehnu si do postele a do sluchátek si pouštím desku, kterou nechci poslouchat před desátou večerní (ano, je chvílemi nepřístupná). Ale ne z důvodu, že by snad v ní byla sprostá slova. Ale protože je to kurevsky výjimečné album, které si zaslouží být vrcholem dne.

12 thoughts on “Umakart: Vlci u dveří

  1. Laco, tak jsem to zkusil. Děkuji za tip. Jen si říkám, že bude trvat ještě pár depek nebo budu muset vyhulit stoh trávy, než si tohle znovu pustim….A bude to nejspíš pár vteřin před sebevraždou 😉

    Jinak ale za uměleckej výkon palec nahoru! Alelůůůůůůja!

    • Hele, bejku, palec nahoru za odvahu. Vím, žes to udělal jenom kvůli mně, ale v úvodu mého článku jsem varoval, že jestli třeba o Muchowovi nevíš alespoň to, že je velkej Slávista, tak se do těchto hudebních končin raději nepouštěj.

      A navíc, poslouchat tuhle desku za bílého dne… Tolik odvahy nemám ani já, nekritický fanoušek Slávie a Švejdíka.

        • HRAJE CELÁ RODINA

          Ano, vím o tom. Je to jeho bratr, černá ovce rodiny. Původně hrál v kapele taky, na basu. Jenže svým stylem hraní by brzy přišel na buben, takže raději odešel do Sparty, kde sice dnes hraje jen druhé housle, ale stačí mu to k tomu, aby si mohl dávat do trumpety.

          • Excelentní odpověď, hajzle. (To oslovení na závěr jsem přidal z toho důvodu, aby to nebylo bráno jako poplácávání po ramenou, za což dle nového interního řádu tohoto blogu hrozí mazání příspěvku, pozn.) .

            • Vankelte, příště stačí jen ta pochvala. Nová směrnice samozřejmě platí, ale mazání pochvalných komentářů se vztahuje pouze na případy, je-li to v článku výslovně zmíněno a i v těchto případech se budou komentáře mazat jen v každou lichou středu a v dubnu.

              • Tak teď nevím, co je pro tebe ta pochvala … :-). A s vyšší matematikou typu lichá středa, duben apod. na mě nechoď.

  2. Laco, zasloužíš si mou pozornost ve výběru muziky! Jednak si mi už dávno ukázal, že i já si dokážu ve tvé kartotéce vybrat. A pak, ten posun, že jedeš na Wall do Berlína, vnímám jako tvojí křížovou cestu. Tak proč bych potom já pro tebe neobětoval pondělní ráno na rohypnolu? 🙂

    • Díky, bejku. Ke Zdi se ještě vrátíme v nějakém mém samostatném zpravodajském vstupu.

  3. SE SPARŤANEM V POSTELI

    Proletěl jsem to na youtube a znova přečetl Tvůj článek Laco. V tom předposledním odstavci jsi to vystihl dokonale. Při poslechu, ještě než jsem dočetl až sem, jsem si představoval, že sám sedím v nějakém poloprázdném, temném baru, blíží se půlnoc, popíjím, přemýšlím a poslouchám. Ale do postele bych si ho nebral.

    • TNT, souhlas, půlnoční bar je také dobré místo pro poslech této desky. Ale tam by mě Markéta pravidelně každý večer asi těžko pouštěla.

      • Jo, tak s tím Ti kamaráde neporadím. Sám se v ženách málo vyznám. Ale třeba by stačilo říct, že jdeš vybrat umakart do nové koupelny, ne ?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *